Illegál

2014.11.17. 15:43

 “Elképesztően sok határtsértőt fogtak el a hétvégén” – olvasom a hírt és megjelenik előttem Hasszán rongyos cipője és agyongyötört talpa. Ezt a rengeteg gyaloglástól elhasználódott és sebes lábat a múlt héten láttam, amikor arról kérdeztem, hogyan jutott el idáig. Hasszán, a “határsértő” huszonéves szíriai fiatalember, aki közgazdasági egyetemet végzett Damaszkuszban és konokul arra vágyik, hogy ne gyilkolják meg. Néha arra is gondol, hogy doktori fokozatot szerez, de egyelőre az életben maradással is kiegyezne. Törökországon, Macedónián és Szerbián át kutyagolt ide, hogy menedékre leljen, amíg a háború otthon véget nem ér. Hasszán, a “határsértő” fapados menekült; a csempészek megmutattak neki, hol kell átjönni a szerb-magyar zöld határon, ő pedig útnak eredt és addig sántikált, amíg a magyar határőrök össze nem szedték.    

“Haathi” írása.

 

Hasszán lelke még a talpánál is sebzettebbnek tűnik. Szaggatottan beszél, tekintete fogva tartja a tekintetem, azt szeretné, ha az mindent elmondana helyette, amit az angolsága nem tud átadni. Olyan dolgokat látott Szíriában, amit embernek soha nem lenne szabad látnia és olyan akadályokon kellett magát átküzdenie, amivel életveszélyben lévő embereknek soha nem kellene szembesülnie. A szíriai polgárháború több mint három éve zajlik, de onnan Európába menekülni egyre nehezebb. Olaszország nemrég befejezte a ‘Mare Nostrum’ kutató és mentő műveletet, az új európai misszió, a Triton szinte csak a határokat védi. Így szinte biztos, hogy a Földközi-tengeren meg több menekült fog a tengerbe fulladni, pedig idén már több mint háromezren haltak meg.

„A rendőrök és a polgárőrök 100 csoportban összesen 771 illegális migránst fogtak el, a főleg Koszovóból és Szíriából érkező határsértők Ásotthalom, Mórahalom és Röszke térségében próbálkoztak” - olvasok tovább, és eszembe jut a harmincas éveikben járó Abdul és Fatima összekulcsolódó keze, ahogy két hokedlin ültek lányaik között, amikor pár hete náluk jártam. Abdul, az „illegális migráns” pár éve még jómódú kereskedő volt a szír fővárosban, aki a legjobb iskolába járatta a gyerekeit, és büszke volt arra, hogy felesége muszlim nőkent dolgozik és sikeres fodrász. Egy rommá lőtt városban vészeltek át két és fél évet, a férfi naponta önkéntes szanitéckent kockáztatta az életet másokért. A két kezével temetett el vadidegeneket, ismerősöket és rokonokat, gondolatban talán már apját is, akiről egy éve semmi híre. Amikor helyzetük tarthatatlanná vált, elengedte szerettei kezét és elmenekült Europába, hogy utat törjön a biztonság felé. Egy évig nem látták egymást.

Hasszánnak és Abdulnak fogalma sincs, hogy a magyar hatóságok és a sajtó illegálisnak titulálja őket, amiért egy háborúból érkezve, életüket mentve vízum és meghívólevél nélkül jöttek át a határon. Azt viszont pontosan tudják, miért jönnek a zöld határon át, éjjel, titokban, csempészek kezén. Európa akarja így, amikor falakat épít, tornyokat húz fel és megakadályozza, hogy legálisan jöjjön ide, akinek a nemzetközi jog szerinti védelem jár. A Borsod-Abaúj-Zemplénnél nem sokkal nagyobb Libanon eddig több mint 1 millió szíriai menekültet fogadott be, Európa alig százötvenezret. Ők a legelszántabbak, akiknek sikerült magukat háborgó tengeren, török katonán, bolgár szögesdróton, macedón börtönön és szerb határőrön átverekedniük.

Abdul, az „illegális migráns” felesége kezet szorítja, Fatima bátortalanul mosolyog vissza rá. Ahogy kezük összekulcsolódik, aznap ötödszörre is megfogadják, hogy többet nem válnak el egymástól.


A posztban szereplő menekültek neveit biztonsági okokbol megváltoztattuk.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr686910199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BB 89 2014.11.18. 12:47:30

Szerintem mindenki sajnálja Hasszánt, Abdult és a többi szerencsétlent, de nem megoldás, hogy ha Szíriában földi pokol van, akkor szolidaritásból hagyjuk, hogy az EU-ban is földi pokol legyen. Akármilyen szomorú is a sorsuk, ők illegális határsértők, akik nem maradhatnak az Unió területén. A bevándorlás ellenesség nem több egy önvédelmi reflexnél. Nincs szó fajgyűlöletről, csak arról, hogy nem szeretnénk az ő sorsukra jutni.
Ezért támogatom a bevándorlásellenes politikát, ugyanakkor teljes mellszélességgel kiállok amellett, hogy erőforrásokat áldozzunk arra, hogy más országokban is béke legyen. Mert az igazi tragédia nem az, amit fentebb leírtál, hanem a kiváltó ok, a háború.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.18. 12:57:49

@BB 89:
Én alapvetően nem vagyok bevándorlás ellenes, de éppen a háborús övezetekből érkező menekültekkel lehet a legkönnyebben megszívni, márpedig azért, mert a legtöbb háborúban nincsen jó oldal, aki áldozatként érkezik, az lehet, hogy előtte legyilkolt egy rakás másik embert, és ezért menekül (a ruandai polgárháború sokan pont így menekültek). De nem is ez a lényeg, hogy ott mi volt, hanem az, hogy simán érkeznek a menekültek között olyanok is, akik aztán itt Európában szeretnék folytatni a háborújukat.

BB 89 2014.11.18. 13:12:38

Igen, elviekben működhetne a bevándorlás, csak a gyakorlatban nem működik. Nem kell messzire menni, csak Bécsig, ha látni akarjuk mit tesz Európával ez a jelenség. A kontinens egyik legélhetőbb városát teszi éppen tönkre. Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el: az egyik bécsi lakás ablakában még mielőtt úgy igazán eldurvult volna az ISIS helyzet (gondolom ma azért már az osztrákok is lekapcsolnák a tagot), kint volt az Iszlám Állam zászlaja.
Ez nyilván nem azt jelenti, hogy akkor a bevándorlók mind szélsőségesek, de nehéz pozitívnak maradni olyankor, amikor a gasztronómia kivételével sehol nem látod az EU-n kívüli bevándorlók pozitív hozadékát, a negatívot viszont annál inkább.

Marcsee 2014.11.18. 15:45:05

"Önvédelmi reflex" muhahaa, inkább öngyilkosság. Európa öregszik, nincs ki nyugdíjat fizessen majd, ergo gyerekeink idősebb korukra vagy éhen halnak vagy megeszik egymást. Erre lenne megoldás pl ezeket a szerencsetleneket eselyhez juttatni, de ez a tudatlan elitista gondolkodásmód inkább azt mondja nem. Merthogy a muszlimok gyilkos anarchista vadállatok. Erre csak annyit mondok, hogy mi magyarok milyen jó keresztenyek voltunk pl a világháborúk idején? Vagy akkor most minden keresztény férfi buzi pedofil, mert a papokrol ugye mást sem hallani? Vagy itt Kelet-Europaban mindenki cigány, ti is én is? Szerintetek igen..es a hozzátok hasonlo nagyon felvilagosult és nagyon művelt és nagyon világot látott (Bécs elheto város..az evszazad vicce) emberek szerint is.

BB 89 2014.11.20. 13:53:50

@Marcsee: Gondolom voltál már egyszer Bécsben a karácsonyi vásáron, egyszer pedig Schönbrunnban, onnan ez a nagy szakértelem...

pocokmaci 2014.12.06. 18:42:28

Ha egy adott országban polgárháború dúl, attól ott még vannak olyanok, akik szerint nem megoldás az erőszak. Általában ők próbálnak menekülni, vagy akik már csalódtak az agresszióban, még ha az úgy tűnt saját védelmükre szolgált is. Ha ezeknek az embereknek nem hagyjuk meg azt a lehetőséget, hogy "bojkottálják" a háborút, akkor nem hagyjuk meg annak sem az esélyt, hogy ne legyen háború. Mert hogy szeretnénk békét teremteni egy idegen országban? Fegyverekkel? Túlerővel? Még több áldozattal? Amíg "illegális bevándorlókat" látunk, addig tényleg nincs szolidaritás, mert az élőlények között működik és nem "illegális bevándorlók" között. Ha békében élhetnek akárhol, akkor békében fognak élni ott, ahol a legjobban érzik magukat, és ahol lehetőségük van. Igen, ez lesz az otthonuk.

na4 2015.08.10. 22:10:05

És miért nem ment egy másik muszlim államba? Pl. Törökországba, vagy az Emirátusokba? Sokkal közelebb vannak Szíriához, mint Európa. Nagyon sántít ez a történet. De ide nem kellenek. Európa még a saját gondjait sem tudja megoldani, akkor hogyan tudná ezekét? Itt valójában Európa szisztematikus iszlamista elárasztása folyik, és ha ezt nem állítjuk meg idöben, abból nagy világégés lesz. Magyarországon senki sem érezheti majd magát biztonságban, ezek elpusztítanak itt mindent mint ott, ahonnan jönnek. Vagyis vezényeljék ki a hadsereget a határra, és védje most meg az országot.
süti beállítások módosítása