Elveszett jelentés

2015.04.27. 08:06

A magyar baloldalnak nincsenek víziói, csupán illúziói. Világképe nem korrelál a valósággal, de ez a magyar baloldalt nem zavarja. Témáit maga választja meg, miközben a racionálisan gondolkodó kisebbségre hivatkozik, lemondva arról, hogy a szerinte irracionálisan gondolkodó többség mindennapi problémáira választ és megoldást találjon. Saját intellektuális felsőbbrendűségének vélt tudatában önmaga színes-szagos – de kétségtelenül nagyívű – álomvilágában érzi csak otthon magát, és innen prekoncepciói miatt nem csupán az alapvető kulturális jogaiktól megfosztottakat igyekszik száműzni, de a devizahiteleket nyögőktől kezdve az életüket a kis értékben elkövetett sorozatos lopások miatt élhetetlennek érző falusi gazdákon keresztül a saját erejéből boldogulni képtelen vidéki középosztályig sok mindenkit. Ha ezek a rétegek aztán elfordulnak a magyar baloldaltól, az újra csak növeli a magyar baloldal sértettségérzetét. Nem igaz, hogy a baloldal tapolcai vereségét csak veszprémi és újpesti győzelmével összefüggésben szabad vizsgálni. A Jobbik sikere egy válságtünet, amelynek több, egymástól látszólag elkülönült, de végeredményben egymással szorosan összefüggő alkotóeleme van. Ezek pedig a következők.

Barkóczi Balázs írása.

20.JPG

Forrás: varosban. blog.hu

„Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”

(Graffiti)

A magyar baloldal 2006 szeptembere óta a permanens sértettség állapotában él. Nem érti, hogy világképét a társadalom többsége – és ezen belül is az előszeretettel túlmisztifikált fiatalság – miért nem érzi magáénak, mondásai mi okból nem illeszkednek egyfajta általánosnak hitt diszkurzivitás keretei közé, és ügyei hogyan nem válnak a politikáról való gondolkodás szilárd és kikezdhetetlen talpköveivé.

A magyar baloldal sértett és indulatos. Az övétől eltérő valóságértelmezések meglétét mereven elutasítja, ideológiai korlátfáit ellentmondást nem tűrő módon veri le saját igazságainak határvonalainál, és miközben önnön létezésére a politikai racionalitás legegyértelműbb megnyilatkozásaként tekint, cinikusan és gúnyosan pislog ki a maga emelte szellemi barikád mögül.

A magyar baloldal – Majakovszkij nagyszerű szóleleményével élve – önagyonülésező. A politikai cselekvés számára még mindig a politikai piac adu ászának tekintett kommunikáció. Mintái visszakövethetőek és pontról pontra megfeleltethetőek egy másik politikai kultúra által kitermelt beszédmódnak. Ha ezek a hazai viszonyok között csak nyögve-nyelve működnek, ez a magyar baloldalt nem önvizsgálatra készteti, hanem csak sértettségét és gőgjét fokozza. Politikusainak nyakába gitárt akaszt, szakállukat leborotválja, és végső elkeseredésében lengő bajszú műparasztként csinál hülyét belőlük a Facebookon. Mindeközben önmaga vélt megbántottságának elefántcsonttornyába zárva rendületlenül rója véget nem érő intellektuális köreit – papírokat köröztet, majd újabb papírokat a már köröztetett papírokról; mindezt pedig a széles nyilvánosság előtt, tarkabarka, de láthatóan több számmal nagyobb bohóccipőjével saját arcába rúgva fel a politikai cirkusz manézsának állott porát.

A magyar baloldalnak nincsenek víziói, csupán illúziói. Világképe nem korrelál a valósággal, de ez a magyar baloldalt nem zavarja. Témáit maga választja meg, miközben a racionálisan gondolkodó kisebbségre hivatkozik, lemondva arról, hogy a szerinte irracionálisan gondolkodó többség mindennapi problémáira választ és megoldást találjon. Saját intellektuális felsőbbrendűségének vélt tudatában önmaga színes-szagos – de kétségtelenül nagyívű – álomvilágában érzi csak otthon magát, és innen prekoncepciói miatt nem csupán az alapvető kulturális jogaiktól megfosztottakat igyekszik száműzni, de a devizahiteleket nyögőktől kezdve az életüket a kis értékben elkövetett sorozatos lopások miatt élhetetlennek érző falusi gazdákon keresztül a saját erejéből boldogulni képtelen vidéki középosztályig sok mindenkit. Ha ezek a rétegek aztán elfordulnak a magyar baloldaltól, az újra csak növeli a magyar baloldal sértettségérzetét.

A magyar baloldal, miközben paradox módon a fogyasztás felsőbbrendűségét hirdeti, képtelen megérteni a fogyasztásból kirekesztettek érzéseit és indulatait. Képtelen elfogadni azt, hogy a fogyasztás csak akkor emancipál, ha a fogyasztandó javak minősége nagyjából ugyanaz lenn, mint fenn. Miközben a magyar baloldal bizonyos kulturális mintákat fetisizál, lenézi azokat, akik ennek a kultúrának csupán pótlékait (a kínai piacról beszerzett cipőket, az anyai szeretetről és gyermeki ragaszkodásról szóló, könnyzacskófacsaró mulatós nótákat, a létért folytatott küzdelmet mímelő valóságshowkat) fogyasztják. Eközben a magyar baloldal – briliáns érzékkel – saját kulturális javaira új fogyasztási struktúrákat dolgoz ki, amelyek romkocsmákban, hurokra kötött, mintás sálakban, rozéfröccsökben, és, jobb híján, facserjék jól fényképezhető ültetésében realizálódnak.

Így tesz, mert a 2002-es, maga által sem hitt, és a legjobban őt meglepő győzelme óta így szocializálódott. Akkor elhitette magával, hogy az ő igazi tábora a fővárosban van, amely táborral, ha kell, a vidék ellenében is választást nyerhet. Az, hogy erre az élet azóta már számtalan alkalommal rácáfolt, a magyar baloldalt egy cseppet sem zavarja.

Nem igaz, hogy a baloldal tapolcai vereségét csak veszprémi és újpesti győzelmével összefüggésben szabad vizsgálni. A Jobbik sikere egy válságtünet, amelynek több, egymástól látszólag elkülönült, de végeredményben egymással szorosan összefüggő alkotóeleme van.

Ezek pedig a következők:

A Jobbik a politikai tér többi szereplőjénél is jobban érzi és érti a mai média működését – legyen szó bár online, vagy offline csatornákról. Nem kívánok most hosszan értekezni arról, hogy a párt hogyan építette fel annak idején saját, a kanonizált diszkurzusok ellenében a tagok és szimpatizánsok által is elfogadott, adekvát tudást hordozó virtuális hálózatát, ami aztán az offline térben több helyi csoportként, majd végül országos mozgalomként (Magyar Gárda) realizálódott. (Megtettem ezt máshol, lásd) Annyit azonban meg kell jegyezzek, hogy a Jobbik ezekre az alulról építkező mozgalmakra hivatkozva, és a tőlük kapott politikai felhatalmazástól tudja saját működését és ideológiáját az egyetlen reális politikai alternatívaként bemutatni. Ezzel a baloldal sokszor erősen centralizált, politikai tanácsadók és „választási szociológusok” által uralt és patikamérlegen mért, olykor tömegfogyasztásra szánt, fogcsikorgatóan cuki, fiatalos és trendi köntösbe öltöztetett (és paradox módon a Jobbikon pont ezt számon kérő) kommunikációja sem tudja felvenni a versenyt. Mindezt persze lehet a politikai racionalitással magyarázni, csakhogy ebben a versenyben ritkán osztanak díjat „leghitelesebb színész” kategóriában. Arról már nem is beszélve, hogy egységes kommunikációhoz koherens, a mindennapi cselekvés szintjén is dekódolható világkép és adekvát mondás szükséges. Ezzel pedig a mai magyar baloldal mindmáig adós.

A Jobbik ezen felül – tetszik, nem tetszik – vidéken beágyazott, régi mozgalmiságát a helyi politikai cselekvés szintjén megőrző (adománygyűjtés, árvízi védekezés, a Betyársereg falusi járőrszolgálata) párt. Ami mozgalmiság és beágyazottság a baloldalból réges-régen kiveszett. (Ha volt is valaha egyáltalán. A régi, még az egypártrendszerből megörökölt, és a ’90-es évek végéig tovább élő struktúrákat enmagam nem tekintem annak.) Ha a baloldal válasza a Jobbik következetes vidéki jelenlétére csupán egyfajta gúnyos mosoly, vagy a falvakban élők mindennapi tapasztalata által alá nem támasztott („náci veszély!”) halálsikoly, akkor magától veszi el a lehetőséget, hogy a radikális párt működésének és sikerének logikáját megértse. A baloldal ugyanis itt nem a maga által kreált ellenfelekkel hadakozik, hanem a választói többség valóságával. Ennek a csatának a kimenetele pedig nem lehet kérdéses. A politikai realitás nevében folyamatosan „fölé lőni”, és a problémákat nem helyben kezelni, vagy azokról egyfajta politikai szemérmesség magunkra kényszerített béklyója miatt hallgatni, a gyávaság stratégiája.

És ebből következik a harmadik probléma is: a baloldalnak – a Jobbikkal ellentétben – nincs önálló nyelve. Nem teremtette meg magának. A mai magyar baloldal jelentések és szimbólumok hálózatába veszve maga sem tudja, mikor és mit mondjon választóinak. Világképének fogalmai – az európaiság, a nyugatiság, és a többi – konkrét jelentések nélkül szóvirágokként csupán a színes álomvilág dekorációjaként, egyfajta vágyott, de soha el nem érhető életminőség kifejezéseként funkcionálnak. A magyar baloldal az eljövendő bőség bűvöletéről beszél, merthogy abban él. A Jobbik az itt és most realitásában. Válaszai persze demagógok, problémafelvetései, a választói többség mindennapi tapasztalata felől szemlélve, azonban nem. Legyen szó bár a vidéki bűnözés mértékét túlzó módon démonizáló, borzalmas hangzású és szándékú „cigánybűnözésről” (amit a 2009-es EP-választás hajrájában egyébként nem átallott az MSZP is – igaz, elég képmutató módon – magáévá tenni „Miért igazságos az SZJA csökkentés? Mert a munkából élőknek több marad a zsebében!” feliratú óriásplakátjaival) , vagy az „aktív ágyak” meglétéről Tapolcán – üzenetei rendre utat találnak a választókhoz. Amire a baloldalnak sem intellektuálisan, sem a mondás, tehát a politikai kommunikáció szintjén nincs válasza.

És mindennapi működésének produktumaiból - bármit is mondjanak a „választási szociológusok” - nem is tűnik úgy, hogy egyhamar lenne.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr447392388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Barkóczi Balázs: Elveszett jelentés 2015.04.27. 10:26:01

A baloldal témáit maga választja meg, miközben a racionálisan gondolkodó kisebbségre hivatkozik, lemondva arról, hogy a szerinte irracionálisan gondolkodó többség mindennapi problémáira választ és megoldást találjon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2015.04.27. 10:51:45

Nekem két ponton tűnik ez a cikk zavarosnak.

1. Nem mondja meg, hogy kiket kritizál. Annyi derül csak ki, hogy hogy a kritika tárgya egy általános, a cikkben sehol sem konkretizált baloldal. Csak annyit mond róluk a cikk, hogy hülyék. Hogy nem értik a mai világot. Vannak ennek a kritikának ismerős elemei (pl. a baloldal elitizmusa, fogyasztásközpontúsága), de ezekért kár volt megírni a cikket, mert közhelyek. Azt viszont jó lett tudni, konkrétan kikről beszél a szerző. A pártokról? Vagy az előző ciklus csúcstüntetései résztvevő max. 100 ezer emberről? Vagy a baloldali szavazókról? Vagy értelmiségiekről? Mert ez mind nagyon nem mindegy. És attól függően, hogy kikre gondol, lehet vagy nem lehet a Jobbikkal méltányosan összevetni a "baloldalt".

2. A kritika megsemmisítő. Miközben a baloldalnál a közelmúltig sokkal kevesebb szavazót mozgósító Jobbikról simán azt feltételezi, hogy valamit megéreztek a közhangulatból, a baloldali pártok (bár mondom még egyszer, ne világos, hogy őrájuk gondol-e a szerző), amely milliónyi szavazót tudtak megszólítani, azok en bloc hülyék szerinte. A magam részéről nem tudok komolyan venni egy olyan kritikát, amelyben elemi nagyvonalúság sincs, amely fel sem tételezi vitapartneréről, hogy bármi értelmes mondanivalója lenne a világról. Mert sajnos ez az írás azt állítja, hogy minden, amit a "baloldal" tesz és mond, az kizárólag csak sértettség, meg félreértés, meg lózung. Lehet, hogy semmi, de semmi nem tetszik neki a baloldalból, de azért ez így ebben a formában nagyon nem tűnik fairnek kritikaként. Mondom ezt annak ellenére, hogy nem rajongok a jelenlegi baloldali pártokért.

Lehet persze ilyen keretek között is vitatkozni, de akkor felesleges volt ennyi szót vesztegetni az egészre. Azt kellett volna írni, hogy "fúj, de utálom ezeket!".

Geo_ 2015.04.27. 11:54:24

@FOUREY: LD FB-os bejegyzést.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.27. 13:26:54

A magyar baloldal egy lejárt lemez. Mellékszereplőkké degradálódnak a magyar beloplitikában.
'18 a Fidesz-Jobbik párharcról fog szólni.

frob 2015.04.27. 13:53:39

Nekik vannak vízióik, nekünk pedig televízióink:)))

A megvalósult amerikai ólom... (törölt) 2015.04.27. 14:02:49

A magyar baloldal, helyesebben a méltán kárhoztatott MSZP nagy előnye az volt korábbban (a gyökerein túl, persze), hogy olyan mértékben volt képes a megújulásra, ami a Fidesztől pl. mind a mai napig idegen.

Ez a sor valahol 2006 őszén szakadt meg, amikor a párt nem volt képes kilökni magából a teljességgel vállalhatlan Gyurcsányt, aki aztán a biztos bukásba hajtotta. Bajnai, mint kísérlet egynek elment, de ezzel láthatóan vége lett a dalnak, azóta se tudtak egy hiteles új vezetőt felépíteni, ez bosszulja meg magát.

Mesterházy kevés volt, Tóbiásról beszéln is kár, az óra meg ketyeg. Ha nem tudnak felsorakzoni valaki mögé, aki széles körben vonzó és integratív tud lenni, akkor 18 tényleg a végső bukásuk lehet.

Ezzel együtt a Fidesz-Jobbik párharc távolról sem biztos, a magyar társadalom sokkal balosabb, mint azt sokan gondolni szeretik, és ha a politika piac, akkor a kereslet előbb-utóbb megtermi a kínálatot.

Patonay Péter 2015.04.27. 14:18:21

A baloldal eladta a multiknak az országot, miközben szétverte a szakszervezeteket.
Igazán nagyszerű képet választottatok ennek szemléltetésére!
Háttérben a bank és könyvvizsgáló székház valamint a SZOT székház.
Előtérben pedig a baloldal által kisemmizett proli.
Az külön szép, hogy a nyomorúságot plakátra téve keres pénzt Geszti.
Ez a magyar valóság!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.27. 14:27:05

@frob: Retek klub, Atv, Hír24? Ezek nem Tv-k?

vakapad 2015.04.27. 14:40:11

Sose hittem volna, hogy a magyar értelmiség ennyire hülye legyen. Áldásos tevékenysége folytán (2006. óta csak a "baloldal" - helyesen: demokratikus oldal - sárba döngölésével foglalkozik) örök időkre megkapta Orbánt, és most szidja a "baloldalt", hogy miért van a sárban. Hogy az örök idő még hosszabb legyen, igaz, nagyeszű gondolkodók?

Patonay Péter 2015.04.27. 14:43:26

Egyébként jó az elemzés!
Szépen felsorolja a baloldal által elkövetett bűnöket és hibákat!
A baloldalt elvitték neoliberális irányba, ami a baloldal elárulását jelentette.
Ezt felismerték a választók, ezért soha többet nem fognak mszp/dk/együtt/külön-pm/liberálisok pártokra szavazni!
Amit manapság baloldalnak neveznek, azoknak végük van!
A jövő a Fideszről és a Jobbikról fog szólni!

frob 2015.04.27. 14:50:23

@A megvalósult amerikai ólom..: Ez csak a poén miatt volt. Amúgy egy James Bond filmből való.

frob 2015.04.27. 14:54:55

@vakapad: A magyar értelmiség nem hülye, mert ha az lenne, akkor Gyurcsányék nem 1%-on állnának.

Baloldali (helyesen "demokratikus", sokukra emlékszem abból a korból, amikor még nem voltak demokratikusok) értelmiségről beszélsz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.27. 15:20:53

@A megvalósult amerikai ólom...: Szevasz te ócska kis NICKTOLVAJ!Saját nicken nem mered vállalni a véleményedet? Megértem, hogy fáj az gazság, de kezdtek eljelentéktelenedni. Semmit sem voltatok képesek profitálni a kormánypárt gyengélkedéséből. Összegezve ugyanazon a 25-26% körüli szinten álltok, mint amit az összefosás kapott listán 2014 április 6-án . Persze ringathatjátok magatokat illúziókban, de megint nagy pofáraesés lesz a vége..

Patonay Péter 2015.04.27. 15:29:18

A „baloldal” nem képes érzékelni a baloldali társadalom igényeit!

lékek és ellensúlyok 2015.04.27. 15:51:33

@Patonay Péter:

"A baloldal eladta a multiknak az országot, miközben szétverte a szakszervezeteket.
Igazán nagyszerű képet választottatok ennek szemléltetésére!
Háttérben a bank és könyvvizsgáló székház valamint a SZOT székház.
Előtérben pedig a baloldal által kisemmizett proli.
Az külön szép, hogy a nyomorúságot plakátra téve keres pénzt Geszti.
Ez a magyar valóság! "

A Poszt elmondta, hogy a zsigeri választóknak miért nem felel meg a baloldal, te leírtad, (egyébként jól) hogy a tudatos választóknak mi a baja vele.

Sajnos azonban a zsigeri választók baloldali szekciója még nem szűnt meg, csak hibernálva van. Könnyen feltámadhat, ha a jobboldal nem tudja fenntartani a jó kormányzás benyomását, (rezsicsökkentés, gazdasági növekedés, devizahitel rendezés stb.) vagy ha a baloldalra sikerül egy karizmatikus embert találni.

nicktolvaj (törölt) 2015.04.27. 15:55:22

@A megvalósult amerikai ólom..: mi van, magadba beszélsz?

(Amúgy meg:

1. Ki mondta neked egy árva szóval, hogy én baloldali lennék?

2. Védtem volna a baloldalt? Vagy nem tudsz olvasni?

3. Mi köze egy állítás helyességének (már ha az egyáltalán eldönthető) ahhoz, hogy kitől származik?

4. Nincs saját nickem, na bumm, de attól még vélemény lehet, nemde?

5. Bal oldal, mint olyan mindig lesz, amíg fennmarad a többpártrendszer, hiszen csak ahhoz képest van jobb oldal. Hogy aztán mely párt vagy pártok alkotják az változhat az idők során, és nagyon remélem, hogy változik is.

Ez áll az ún. jobboldalra is, amitől egyáltalán nem áll távol az utóbbi években a színtiszta baloldali demagógia, nyilván azért, mert vevők rá az emberek (rezsicsökkentés, teljes foglalkoztatás, bankározás, stb, stb).

A megvalósult amerikai ólom... (törölt) 2015.04.27. 15:57:31

@lékek és ellensúlyok: hát a jó kormányzás illúziója szerintem helyrehozhatatlanul oda, de karizmatikus vezetőtől meg nem kell tartaniuk (hacsak nem a Vonától), ezért ez a meghatározhatatlan állóvíz.

lékek és ellensúlyok 2015.04.27. 15:58:06

A baloldal, (de nevezhetjük nyugodtan ballib-nek) sikereket csak egy színtéren tudott felmutatni, és ez a negatív kampány, és a karakterrombolás.
Szembesülnie kell azonban azzal, hogy rombolásának babérjait a Jobbik aratja le.
Persze ezt megpróbálja a fidesz nyakába varrni, de eredménytelenül, lévén, hogy a fidesz egyre inkább ellenérdekelt a Jobbik erősödésében.

A megvalósult amerikai ólam (törölt) 2015.04.27. 16:06:13

@lékek és ellensúlyok: hát azért annak a mestere még mindig a fidesz. Megérdemelte a Gyurcsány, de amit vele csináltak, azt még egyszer tanítani fogják :)

De azt is meg kéne értenie mindenkinek, hogy előbb vagy utóbb MINDENKI megbukik, ez a politika lényegéhez tartozik, még akkor is ha nagyjából jól kormányzik, ami ezekről azért távolról se mondható el.

lékek és ellensúlyok 2015.04.27. 16:11:24

@A megvalósult amerikai ólom...:

"hát a jó kormányzás illúziója szerintem helyrehozhatatlanul oda"

Igen, ha csak a korrupciós ügyekre reflektálunk. De be kell látnunk, hogy a "kis embereket támogató" intézkedéseik jól kommunikálhatók.
Kvázi balról előzték meg a ballib tömörülést. 2014 erről szólt.

A megvalósult amerikai ólom... (törölt) 2015.04.27. 16:16:14

@lékek és ellensúlyok:

"Kvázi balról előzték meg a ballib tömörülést. 2014 erről szólt. "

Ebben tökéletesen egyetértek, egyébként ezért írtam fennebb vhol, hogy a társadalomnak a mai napig elég erős balos beidegződései vannak.

Lehet tenni hangulatjavító intézkedéseket, csak - és meggyőződésem, hogy a saját ostobaságuk miatt - egy olyan negatív spirálba, ha úgy tetszik, ellenszélbe kerültek, hogy ez igen nehez kommunikálható.

Továbbgondolva, egységnyi hangulatjavítás költsége (mondjuk 1 százalékpont) jóval magasabb most, mint tavaly ilyenkor volt.

nemecsekerno_007 2015.04.27. 16:27:43

Nagyon jó írás. Az a szomorú, hogy nálunk a többség a probléma része.
Ezért támogatom nagyon a Hősök tere projecktet amit a Prof. Philip George Zimbardo indított.

Csak ilyen dolgok útján tudunk magunkon segíteni.

lékek és ellensúlyok 2015.04.27. 17:16:14

@nemecsekerno_007:

"Ezért támogatom nagyon a Hősök tere projecktet amit a Prof. Philip George Zimbardo indított.
"

Nos, elolvastam, miről szól a HTP.
Érdekes elképzelés, és igen, vannak olyan elemei, amelyek tetszenek is, de azért hadd legyek egy kicsit gonosz.

Miért nem akkor jutott ez eszébe a kezdeményezőknek, amikor a Szocik nyertek 2006-ban másodszor is ?

Akkor még nem léteztek ezek a problémák a magyar társadalomban ?
Most hogy a Fidesz másodszor is fölényesen vitte a prímet egyből beteg társadalom lettünk keleties gondolkodással ?
Woody Allen jut eszembe, amikor az egyik filmjében a szellemileg egyre inkább leépülő szereplő kezdett Republikánus nézeteket hangoztatni :) .
A különbség az, hogy azt ő ott poénnak szánta.

Van ennek a problémának még egy vetülete, a kollektiv emlékezet. A Trianon problémakör, amely sok embernél talán nem is tudatosan, de "beállítja" a sikerbe vetett hitét. Márpedig a tények makacs dolgok, hiába hajtogatjuk magunkban, hogy sikeresek lehetünk.

Amerika mindíg sikeres volt. De nem annak indult, csupán élni, vagy életben maradni akaró kis heterogén közösségek összefogása, a fennmaradásért. Ez edzette amerikát közösséggé. Később ez az önbizalom már mint szociális tőke működött. Amerika gyarapodott, meghódított megvásárolt területek, később nyert háborúk.
Kétlem azonban, hogy ennyire dagadó lenne az önbizalmuk, ha egy elbénázott háború végén mondjuk Mexikóhoz csatolták volna a déli államaikat, az északiakat, meg mondjuk Kanadához, délen a Mexikói lenne a hivatalos nyelv, északon meg a Francia.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.27. 18:36:17

@nicktolvaj: Sajnállak. A nicktolvajlásban éled ki éled ki magad, mert te is tudod, hogy politikai oldalad a történelem szemétdombjára került, és ilyen pótcselekvésekre kényszerülsz hogy kompenzálj. Ezzel tulajdonképpen elismered hogy vitaképtelen vagy. Nem akarsz és nem is tudsz vitatkozni velem.
Megkérdezhetem hogy milyen oldali vagy? Már a jelenlegi magyar belpolitikát tekintve, mert természetesen a ma magát baloldalnak nevező politikai oldalnak nem sok köze van az eredeti baloldali értékekhez.
Baloldal( vagy inkább magát baloldalnak nevező erő) mindig lesz ez igaz, csak egy jelentéktelen kiüresedett valamivé válik, amely elmondja a szokásos lózungjait, ott lesz a parlamentben, de kormányra kerülni nem sok esélye lesz.

"Ez áll az ún. jobboldalra is, amitől egyáltalán nem áll távol az utóbbi években a színtiszta baloldali demagógia, nyilván azért, mert vevők rá az emberek (rezsicsökkentés, teljes foglalkoztatás, bankározás, stb, stb)." Igen , többek között ezért kerültetek az egyharmados zónába 2010-ben. A Fidesz ügyesen rárepült a szocialisták által elhanyagolt valódi eredendő baloldali elvekre. Ez lett alapvetően a vesztetek, és ezért szoptok állandóan, ezért nem vagytok képesek növekedni.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.27. 18:45:42

@lékek és ellensúlyok: Semmi esélyetek sincs. Ne legyél olyan naív mint ez az aljas nicktolvaj, aki képtelen a fair vitára, és ilyen beteges módon kompenzál. Saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt ezzel..
A realitás az, hogy a kormánypárt vesszőfutása ellenére az Mszp, Dk, Együtt hármas összességében ugyanazon a 25 % körüli szinten áll a Medián és a Szonda szerint is mint amilyen eredményt szerzett 2014 április 6-án listán. Márpedig az, hogy az utóbbi 7-8 hónapban nem voltatok képesek bővülni, nagyon rossz jel a számotokra. Bizony úgy tűnik hogy a Jobbik el fogja vinni a show-t '18-ban , nektek pedig marad az események utáni kullogás. Ez van..

nicktolvaj (törölt) 2015.04.27. 19:04:12

@A megvalósult amerikai ólom..: ejj, ejj, micsoda gondolatolvasónak hiszed te magad, honnan tudnád, hogy én mit tudok és mit nem? Meg hát ez csak egy nick, azzal vitatkozol, ha ez kielégít, akkor hajrá.

Meg először lebaloldalizol, aztán megkérdezed, hogy milyen oldalinak vallom magam, aztán újra lebaloldalizol...

De tudod mit, felelek neked: nem tudom elfogadni egyik mai magyar pártot se, és szégyenteljesnek tartom az országra és lakóira nézve is, hogy ennyi a választék. Ez a politikai mocsár garantálja, hogy a következő évtizedekben is állandósul az ország lemaradása.

Konzvervatív vagyok sok szempontból (családkép, közgazdaság, jogpolitika, külpolitika) és liberálisnak (az állam alapvető feladata az egyéni szabadság védelme, és rühellem ezt az ösznépi etatizmust, a közösség nem tudja az egyén helyett az individuális gondot megoldani, ergo az élet sok területén nincs keresni valója). És baloldali is bizonyos téren: bár más nyelveken is beszélek, magyarnak lenni abszolút a lételemem és erre büszke is vagyok, de nem gondolom, hogy ez bárkinél különbbé tenne és ki nem bírom állni ezt a lenéző sovinizmust magyar részről a románok stb. felé (persze fordítva se, de ebben aligha lenne vita köztünk); továbbá már csak keresztényi gyökereinél is fogva feladata és felelőssége az államnak, hogy valamiképp segítse az elesetteket. Természetesen nem gondolom jónak, hogy komplett társadalmi rétegeket tartsunk segélyen de valami perspektívát egyrészt muszáj biztosítani (főleg oktatással), másrészt nem kéne alapból lenézni a szegényeket.

Az ideológiák mankók annak, aki nem látja rendszerben a világot. Én realistán próbálok látni, és senki szekértolója nem vagyok. Hidd el, nem egy vidám dolog.

(Aztán lehet, hogy minden máshogy van, hisz ez csak egy komment...)

***

AZ meg, hogy kinek lesz esélye kormányra kerülni, 18-ról lehetnek elképzeléseink, de szerintem még az is totál bizonytalan, nem tudhatod mit hoz a holnap.Szerinted 100 éve mit gondoltak 3-5 éves távlatban? Mert szerintem nem Trianont. De pl. akkor is sikeresen függetlenedett a politikai elit a realitásoktól.

lékek és ellensúlyok 2015.04.27. 20:03:49

@A megvalósult amerikai ólom..:

Hmm ki mondta, hogy ballibes vagyok ?

Sőt én annak örülnék a legjobban, ha az a politikai garnitúra, amit ma ballib politikai elitnek nevezünk, soha nem kerülne pozícióba.

Ami miatt 2018 érdekes lehet, az szerintem a jobboldalon történő harc lesz.

lékek és ellensúlyok 2015.04.27. 20:05:27

Ja és a ballib trójai falovát PKP sem támogatom.

nemecsekerno_007 2015.04.28. 09:20:00

@lékek és ellensúlyok:

ez nekem eléggé kifogáskeresésnek tűnik. ettől függetlenül az utóbbi 100 év valóban megviselte Mo-ot, mégis talpra állt. Ez azért adhatna erőt mert most a lehetőségeink sokkal, sokkal jobbak.
Az Egy.Áll.-at is nagyon megviselte a vietnámi vereség, mi ennél többet bírtunk ki.
Amúgy szerintem a jelenlegi helyzetünkért inkább a Kádár rendszer morális rombolása felelős és nem Trianon.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.29. 20:15:33

@nicktolvaj: 100 évvel ezelőtt egy totális hábrú küszöbén állt Európa, amiről azért várni lehetett egy komoly átrendeződést. Tisza pl. nagyon pontosan látta, hogy a monarchia nem áll készen egy háborúra.
Illúzió azt gondolni a jelenlegi magyar belpolitikában, hogy új erő kerülhet a képbe. Legfőképpen azért, mert az elműlt közel egy évben ennek csíráját sem lehetett látni.
Ezebkívül a korábbi hasonló kezdeményezések is eltűntek a süllyesztőben (Milla, 4k..), vagy marginális politikai erőkké váltak ( LMP, DK, Együtt).
A jelenlegi ellenzéki pártok közül a Jobbikban van komoly növekedési potenciál: még nem voltak kormányon így sokkal hitelesebb a szájukból a korrupció elleni küzdelem jelmondata mint az Mszp vagy Gyurcsány szájából, nem kötődnek ezer szállal a multinacionálís nagytőkéhez, és Simicska médiabirodalma is mögéjük látszik besorolni.
A konzervatív politikai vonal eltűnése pedig egyértelműen annak köszönhető, hogy a szocialisták Gyurcsány vezetése alatt teljesen lemondtak az eredeti szociáldemokrata értékekről, amelyekre lecsapott a Fidesz, és egyfajta keresztény-szociális irányba fordította a párt politikai vonalvezetését. Ezért viszont gyakorlatilag be kellett áldozni a konzervativizmust.
A konzervativizmus ugyanis kizárólag a szociáldemokrácia elenpólusaként létezhet lényeges erőként. Egymás nélkül nincsenek meg.
süti beállítások módosítása