plakat2.jpg
Kép: Farkas Eszter

Május 1. a Sör és Virsli Ünnepe előtt a dolgozók, vagyis a szegények és az alsó-középosztálybeliek érdekérvényesítésének, boldogulásának ünnepe volt. Nyilván nehéz elkerülni, hogy ilyenkor mindenki belelássa mindenbe a maga mániáját - kíváncsian várjuk például a Fidesz Munkástagozatának megszólalását. Azonban az apropó mégiscsak apropó, és baloldali blogként nem mehetünk nyugodtan kertipartizni a jeles nap alkalmából. 

 

Vay Márton írása.

A munkásosztályból munkások lettek. Mint ahogyan az egyetemeken a kreditrendszer bevezetésével a közösségé váló csoportokból egymással laza és átmeneti kapcsolatban álló hallgatók folyton változó halmaza lett. Aminek fentről nézve biztos van számos praktikus haszna, az atomizálódás felé tett kényszerű lépés azonban gyengébbé, és számos fontos élménnyel szegényebbé tett. Az eredmény közismert: ahol nincs szervezettség, ott nincs erő sem, vagyis az atomizálódott és így kiszolgáltatott emberekkel sokkal könnyebb keménykedni. Kizsákmányolni, ha úgy tetszik. 

Nem, itt és most nem a régi plakátokról ismerős dús hajú, izmos felsőtestű munkaruhában álló férfiakról és asszonyaikról van szó. Hanem a 25 évesen diákmunkákból élő unokatesómról, a 27 évesen a gyerekszobájában élő kommunikáció szakos diplomával végzett ismerőseinkről, a közmunkára kényszerített pedagógusokról és funkcionális analfabétákról. Akik nem tudják egyetemre küldeni a gyerekeiket. Illetve azokról, akiket a következő években, évtizedekben az új oktatási rendszer nevel majd még kiszolgáltatottabbá, a munka világában még nehezebben boldogulóvá. 

Vagyis azok keserűségéről, akikkel együtt állunk sorban a közértben, akikre az állami intézményekben a gyerekeinket bízzuk, és akik - jó esetben- döntenek arról, hogy kire bízzuk közösen ezt a szegény országot. 

Elég fontos, nem?  

Nem vesszük sorban az új munka törvénykönyv összes aljasságát, pedig volna rá ok: annyi gazemberség történt az elmúlt négy évben, hogy ami a felháborodás tornyából estére megépült, az a következő hírére reggelre leomlott. Inkább azon csodálkozunk egy kicsit, hogy miért hagytuk mindezt. Az Orbán-rendszer a legtöbb nagy érdekcsoporton átgázolt, azok meg ezt végignézték, és egymás után hagyták. Oké, hogy "a magyar nép hátán ekével lehet szántani, csak nemzeti színűre legyen festve az az eke”, és a NER profi volt zsarolásban, pacifikálásban, de ez akkor is érthetetlen.  

Az oktatási rendszer bölcsődékig lemenő megrontását, a pedagógusok gúzsba kötését és megalázását pár, elszigetelt vonulással, kiáltványozással együtt is gond nélkül tudomásul vették a szülők, a diákok és a pedagógusok is. 

A gazdálkodók, akik Gyurcsány alatt a mostani aljasságok negyedéért hetekre elfoglalták Budapest belvárosát a traktoraikkal, most az egy szem, baráti tűzben elesett Kishantos kivételével szép csöndben zsellérsorba álltak. Remélem, az legalább vigasztalja őket, hogy Nemzeti Kormány tette ezt velük. 

A rokkantnyugdíjasok szó nélkül indultak meg a Taigatosz felé, pedig a traktorosok mellett az ő felvonulásuk lehetett volna a leginkább híradóképes.

A zöld szervezetek elsöprő többsége a környezetvédelem kiüresítését fogadta erőtlen hümmögéssel. A szociális, kulturális, emberi jogi és zöld civil szervezetek különösebb ellenállás nélkül vették tudomásul, hogy a munkájukra fordítható pénzeket a narancsos elvtársaknak adták.

A hajléktalanok sem költöztek tömegesen a Kossuth térre, pedig józan ésszel fel nem fogható, hogy mi lettünk az egyetlen olyan ország, amely külön alkotmánymódosítással tette lehetővé az üldözésüket.

Az egyházaknak sem az egyházi törvénnyel volt bajuk, hanem azzal, ha kikerültek a kedvezményezett kategóriából.

A közszférából kirúgott dolgozók tömegei álltak vissza korábbi munkahelyükre, befogott szájjal, kevesebb pénzért, sakkban tartott közmunkásnak.  

És a munka törvénykönyve, amelynek eltörléséért még a régi LMP indított népszavazási kezdeményezést, és amit a szakszervezetek szépen hagytak kudarcba fulladni. Nem segítettek, mert “nem politizálnak”. Mint ahogy a pedagógusszervezetek, szakkollégiumok, zöld szervezetek, gazdaszervezetek, és így tovább.   

(Persze hetente voltak pici demonstrációk, és voltak szervezetek, akik kiálltak az általuk képviseltek érdekeiért - ezek között egyébként alig találunk olyat, amelyik elfogad állami forrásokat. Annak ellenére, hogy az állami pénzekről csak a legkisebb, informális szerveződések és a nemzetközi háttérrel rendelkező legnagyobbak tudnak lemondani. A Város Mindenkié csoport, Hallgatói Hálózat, Oktatói Hálózat, Greenpeace, TASZ, Amnesty és talán slussz-passz. Fontos adalék a függetlenség és a függetlenséget jelentő adományaink értékéről. Zárójel bezárva.)

Mint ahogy Niemöller klasszikus és végtelenül szomorú bonmotjában:

“Amikor elvitték a kommunistákat, nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szakszervezetiseket, nem szóltam, mert nem voltam szakszervezetis. Amikor elvitték a zsidókat, nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Amikor elvitték a katolikusokat, nem szóltam, mert protestáns vagyok. Amikor eljöttek értem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna.”

A tanulság nyilvánvaló. Csak csinálni kell. 

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr166097944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöld_Dani 2014.04.30. 12:19:59

This is a song. On the subject of class envy.
Pure and simple. The "haves" versus the "have nots"
Let's go!
www.youtube.com/watch?v=9XiUsGBYvIM
Blood for blood - White trash anthem

bunk0 2014.04.30. 16:01:52

mindenki hülye, csak te vagy villamos, igaz?

"mi az hogy egy, hiszen mind szembejön"

nem értettetek meg semmit, megint nem magatokban keresitek a hibát, meg sem próbáltok változtatni, csak a "birkanépet" fikázzátok. ettől nem fog változni semmi és főleg nem javulni

_most_ 2014.05.01. 00:01:09

egyetértek, a többségnek elege van az Orbán rezsimből, hisz rengeteg embert tettek tönkre, de ha változást akarunk akkor egységesen kell fellépni, nem szabad hagyni, hogy a fidesz megossza a társadalmat. A közöny helyett harcolni kell a jogainkért, megalkuvás helyett kiállni az elveinkért és megmutatni Orbánnak, hogy hol a határ, amit nem léphet át.

Ambiorix 2014.05.01. 00:27:48

@_most_:

Várjál már egy percet, mert ha a többségnek elege van Orbánékból, akkor itt valami paranormális tevékenység zajlik, és április 6-án az ufók rajzolták a sok kis x-et a szavazólapokra. :)

Lajos Csánó 2014.05.01. 06:24:00

Mindenki tudta,hogy a Fidesz a választási törvénnyel visszaél illetve csalni fog!Mégis úgy gondoltam a rengeteg megbántott,lealacsonyított ember elzavarja őket!Mivel ez nem történt meg,mindenki "élvezze" a mostani diktatúrát!

lüke 2014.05.01. 07:04:53

Csak ne legyen kötelező-már egyesülni-!
( Anagyszülőm még bársonyszékért se egyesült velük a kommünben )

lavór 2014.05.01. 07:42:38

@_most_:

"Többség"? A többségnek a választási eredmények láttán nincs elege, direkt ezt szeretik.

"fidesz megossza a társadalmat"

Nem a FIDESZ kezdte megosztani a társadalmat, ők csak mesteri fokra csiszolták.

A magyarnak valószínűleg pont erre van igénye.

"harc"

Megőrültél? Fel kéne állni a fotelből?
Nonszensz.

Ja, aki nem bírta, már elment élhetőbb vidékek felé. Minden nappal egyre kevesebb a magyar. (Itthon)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.01. 08:21:39

Niemöller klasszikus és végtelenül szomorú mondása nagyszerű. De ma mások a körülmények, s más példákat kellene mondani.

Én így fogalmaznám át:

Először a nácikért jöttek, de nem szóltam, nem lévén náci.

Aztán a pedofilekért jöttek, de nem szóltam, nem lévén pedofil.

Aztán a szcientológusokért jöttek, de nem szóltam, nem lévén szcientológus.

Amikor értem jöttek, már nem volt, ki szóljon.

midnight coder 2014.05.01. 08:40:35

@lavór: Ötszörös fizetésért kb. mindenki megmozdul akinek eladható a tudása, beszél nyelveket és nem köti haza a család.

Az pedig, hogy az ország megosztott, természetes. Más az érdeke annak, aki a segílykét kapja és más annak akinek az adójából azt kifizetik.

Amúgy pedig a munkásosztály mint olyan, már a múlt. Ha munkásosztályt akarsz látni, akkor Kínába kell utaznod. És ez az európai baloldal nagy problémája is: elég nehéz úgy érdekérvényesíteni munkásoknak ha a gyárak többnyire a világ túlsó felén vannak.

lavór 2014.05.01. 08:47:58

@midnight coder:

Mennek ezek a magyarok nyelvtudás nélkül is, ki érti ezt?

A megosztottság kérdését másként látjuk. Én nem annyira örülök neki, mivel gondjaink, köztük az élhetetlen ország kérdését is annak köszönhetjük. De ha ez kell az istenáldotta népnek, hát gyűlölködjenek csak.

Írtam én munkásosztályról?

Egyébként már az vicc volt annak idején, mikor az MSZOSZ vezíre beült az MSZP frakciójába képviselni a munkavállalókat. :D Már akkor tudható volt, kit is képviselnek igazából. Ennyi a magyar reality.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.01. 09:05:01

@Ambiorix: Melyik sok x-et? Azt a 2 milliót? 600 ezerrel kevesebbet mint 4 éve? Elsöprő, és egyben azt is jelenti, hogy vagy négyszer ennyien nem szavaztak a fideszre. Ejj de unom ezt már...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.01. 09:08:49

@Hajdú Peter: CSak az a baj, hogy aki hatalmon van helyette az még többet... magánosít. Had ne tapsikoljak már, amíg dézsmálók vannak hatalmon.

kuki123 2014.05.01. 11:17:16

"korszerű, zöld, feminista és aktív."

a korszerű...feminista...
a feminizmus nem korszerű és legalább olyan romboló hatású mint bármelyik izmus.

Az a feminizmus mikor a kutyát nevelnek a nők és nem gyereket, noha ugyan olyan lelkesedéssel babusgatják azokat, mint ahogy a nem létező gyereket?
Mikor "nyávognak" minden szarért, a seggük fényesre szét van nyalva és polírozva százezrekből hogy hercegnői életet éljenek? a férfiaknak kedve nincs kezdeményezni mert csak a pénzükre hajtanak?
A munka büdös nekik? amit végeznek 8 órában azt a férfi 4 alatt is megcsinálja?

A baloldali dolgozó nő =/= (nem egyenlő) a feminizmussal!

kuki123 2014.05.01. 11:20:36

@maxval a gondolkodó birca:

Én így fogalmaznám át:

Először a zsidókért jöttek, de nem szóltam, nem lévén zsidó.

Aztán a pedofilekért jöttek, de nem szóltam, nem lévén pedofil.

Aztán a szcientológusokért jöttek, de nem szóltam, nem lévén szcientológus.

Aztán már nem jöttek értem, már nem volt miért, hiszen a világ megtisztult és mindenki közös az emberiséget előre vivő dolgokért küzdött.

2014.05.01. 11:31:41

Az itteni blogok alapján a baloldaliak meg nem értett zsenik. Esetleg ki lehetne nyitni nekik az OPNI-t...

lüke 2014.05.07. 13:42:42

Csak annyit N,teológus volt,tartással tudással,ma nincsenek ilyenek
süti beállítások módosítása