Minden valódi baloldalinak elsődleges feladata kellene, hogy legyen, hogy a mátrai borzaskát és társait átértelmezve, interszekcionális perspektívából kiindulva a kóser és a proli konyha fúzióját privilegizálják, olyan ételeket helyezve előtérbe, mint a Flódni á la Békásmegyer, a Mikrós Zsidótojás (kóser vegetával), A Marginalizáltak Maceszgombóclevese,a Sínai-hegyi Borzaska, vagy az elfoglaltabb, de proli identitásukat megélni kívánó transzzsidóknak a Globus Sólet konzerv.

Katz Sára Eszter és K.H. Benjamina írása.

Fővárosunk sok nagy változást megélt már, de a talán az eddigi valaha volt legizgalmasabb budapesti forradalom a szemünk előtt zajlik: a gasztroforradalom. Egymás után nyílnak a színvonalasabbnál színvonalasabb helyek, és majdnem mindenki találhat az igényeinek és ízlelőbimbóinak megfelelő helyet. Minden bizonnyal a régi Zsidónegyed jár élen ebben a forradalomban olyan (sokak szerint) világszínvonalú gasztronómiai különlegességeket kínáló helyekkel, mint az Anyám Szerint, a Slang Pub, a Csirkefaló, a finom és laktató ételeikről és baráti áraikról híres hamburgeresek és mexikói falatozók. Sajnos azonban nem mindenki részesül egyenlően eme forradalom vívmányaiból. Mint mindig, most is mi, transzzsidók vagyunk, akiknek nem jut hely ebben a mennyei lakomában: a néhai Gettóban (más néven történelmi (Cisz)Zsidónegyedben), fájdalom, alig találunk már kóser helyeket.

Pedig mi, transzzsidók már életünk hajnalán megéljük az étkezési elnyomást. Számunkra az étkezés is egy fájó pont a sokból, hiszen már gój testbe született zsidó gyermekként sem ismerte el környezetünk speciális igényeinket. Gyermekkorunkban szüleink többnyire nem vettek tudomást zsidó identitásunkról, így zsenge ifjúkorunkban sertéshús, tejfölös csirke és más, számunka elfogadhatatlan és sértő ételek megevésére kényszerítettek, miközben már gyerekként is (ösztönösen) vonzódtunk a maceszgombócokhoz, s a gyomrunk önkéntelenül is sóletre vágyott. Ha ciszférfiak vagy transznők vagyunk, akkor még a fi*** (a kifejezés ilyetén leírása a szerkesztőség döntése) is visszahúzódott, amikor a maceszgombócra vagy sóletre gondoltunk és áhítoztunk. Sokunk szervezete annyira nem tudta már akkor sem befogadni a tisztátalan ételeket, hogy a menzás étkezések után „visszajöttek” a nem kóser tartalmak és ennek következtében felnőtt életünkben is sokunkat kísér(t) a bulímia démona. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a transzzsidók emésztési rendszere a ciszzsidókéra és nem a gójokéra hasonlít, mégis ilyen borzalmakon kell gyerekként keresztülmennünk, mert a társadalom nem elég elfogadó a másságunkkal szemben.

Köztudomású, hogy az étel nem csak étel, hanem a különböző társadalmi csoportok elismerésének egyik fontos helyszíne. Sok csoport képviselteti magát gasztronómiáján keresztül a médiában, amivel a mindenki által hőn áhított társadalmi megbecsülést érik el. Azonban egyesek ezt küzdelemként fogják fel ahelyett, hogy közösen harcolnánk mindannyiunk elismeréséért. Nem gondoljuk, hogy jó módja valamennyi kisebbségi konyha emancipációjának az a pikírt hangnem, amit a 444 egyik szerzője enged meg magának Laci bácsival szemben. Bár nekünk is vannak fenntartásaink, hiszen a nem kóser ételek újra traumatizálják a gyerekkorukban sertéshússal megtömött transzzsidókat, mégis úgy gondoljuk, hogy ezeken a problémákon párbeszéddel lehet a legjobban felülemelkedni.

Szerencsére nem mi vagyunk az egyetlenek, akik felfigyeltek erre a kérdéskörre és szót emeltek az elnyomottak konyhájáért. Élvezettel olvastuk például a Mikecz-Böcskei szerzőpáros cikkét a gasztro-liberálbaloldalról. Mi sem tudnánk jobban egyetérteni a szerzőkkel, hogy a társadalomnak kötelessége elismerni a kisebbségek ízlésbeli sajátosságait és igényeit. Ennek jegyében, és transzzsidó identitásunk tükrében szeretnénk reflektálni a kiemelkedő jelentőségű cikkre, ami reméljük termékeny párbeszédet és finom ételeket, sok közös nagy társadalmi főzést fog eredményezni.

Bármennyire is előremutató a nevezetes cikk, transzzsidó sérelmeink sajnos láthatatlanok maradnak a szerzők számára, akik bár elismerés politikát folytatnak nagyon helyesen, de nem elég következetesen - mivel csak a ‘prolikért’ emelnek szót (lásd: “A ‘kívülállóknak’ a proli-, panel-, kádári-, mackónadrágos, suhogós melegítő, roncsfilmes, pacalpörköltös melós, suttyó, mucsai, stb. világ étkezik úgy, ahogyan a Laci bácsik főznek, ők azok, aki megnézik mikor, mit, mennyiért, akiknek a legkisebb is számít, Tesco.”), miközben sokan mások, köztük mi, transzzsidók is kimaradunk a jóból – holott mi talán elnyomottabb kisebbség vagyunk. Ezért minden valódi baloldalinak (a két szerzőnek is, amennyiben így identifikálják magukat) elsődleges feladata kellene, hogy legyen, hogy a mátrai borzaskát és társait átértelmezve, interszekcionális perspektívából kiindulva a kóser és a proli konyha fúzióját privilegizálják, olyan ételeket helyezve előtérbe, mint a Flódni á la Békásmegyer, a Mikrós Zsidótojás (kóser vegetával), A Marginalizáltak Maceszgombóclevese,a Sínai-hegyi Borzaska, vagy az elfoglaltabb, de proli identitásukat megélni kívánó transzzsidóknak a Globus Sólet konzerv.

Charles Taylor is egyetértene, hogy Tátrafüreden vagy Mátraházán sem mindegy, hogy sajt vagy petrezselyem kerül a borzaskára, de az elsődleges most a borzaska olyan módozatú queeringelése kellene, hogy legyen, amely lehetővé teszi a mi transzzsidó identitásunk elismerését is, hogy mi, transzzsidók is helyet foglalhassunk az elnyomottak terülj-terülj asztalkájánál. Ennek jegyében ajánljuk a Nyájas Olvasó figyelmébe saját, fúziós-interszekcionális ételkölteményeinket, amelyeket minden proli transzzsidó és minden szövetséges (ally) jóízűen, bűntudat nélkül fogyaszthat. (Máskülönben természetesen nem is tarthat igényt a szövetséges címre.)

Előétel:

Mikrós Zsidótojás

ii_2.jpg

 

Leves: A Marginalizáltak Maceszgombóclevese

Ehhez a finom és tápláló leveshez csak a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk: maceszgombócot, répát, budapesti csapvizet, Boszorkány Ételízesítőt vagy szigorúan kóser Vegetát. Keverjük ezeket az alapanyagokat össze és kész is a finomság.


iii_2.jpg

Főétel: Sínai-hegyi Borzaska

Ez egy különleges étel különleges alkalmakra, amikor együtt van az egész család vagy találkozik a transzsidó közösség. Ez a finom kóser különlegesség megtestesíti a kultúrák megtermékenyítő találkozását: a forró, omlós hamburgerpogácsa olvad össze a lágy humusszal.

1 hamburgerpogácsa

1 doboz humusz

Petrezselyem és áfonyadzsem a díszítéshez

Süssük meg a hamburgerpogácsát, és kenjük meg humusszal! Szórjuk meg petrezselyemmel, lekvárral díszítve tálaljuk!

iv_1.jpg

Desszert: Flódni á la Békásmegyer

1 csomagnyi Ripszropsz Szelet

1 alma

1 maroknyi fagyasztott vagy befőtt meggy

1 zacskónyi cukros mákkeverék

2 evőkanál lekvár

petrezselenyszárak vagy bármi zöld a díszítéshez

Bontsuk ki a Ripszropsz csomagolását, 1 flódnihoz vegyünk ki négy szeletet. A legalsó szeletre tegyünk almadarabokat, aztán a következőre a fagyott meggyet, aztán a következő kettőre a cukros mákkeverékkel kevert lekvárt. Az egész flódnit csurgassuk le vastagon a mák-cukor-lekvár keverékkel. Díszítsük petrezselyemmel vagy bármi zölddel.

flod_1.jpg

Jó étvágyat kívánunk! Mazel tov!

 

i_2.jpg

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

Szerző: Dinamó Szerk Címkék: gasztro

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr428806004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballentines 2016.06.13. 21:38:36

"a kóser és a proli konyha fúzióját privilegizálják"
Kommunista és zsidó az egy, ezt mindig is tudtuk!

Ballentines 2016.06.13. 21:41:41

Egyetek inkább szarban pácolt kóser libacombot! Vagy a 3 hete a fasszőrötökhöz ragadt szarcsimbókokból gyúrjatok maceszt! XDD

n.n.n. 2016.06.14. 14:08:17

Kezdem megérteni az antiszemitákat, azokat, akik zsigerből idegenkednek az echte zsidónak született zsidóktól és az ő zsidó rasszizmusuktól.

n.n.n. 2016.06.14. 14:38:18

Szörnyen traumatizáló lehet ám tényleg, hogy jön valami gój és gusztusa támad egy kikeresztelkedett zsidó transznőre az ő terülj-terülj asztalkájukról... Meg hogy a baloldali világképpel hogyan lehessen megmagyarázni az identitásoknak ezt a karneváli forgatagát. Talán jobban tenné az úgynevezett baloldal, ha inkább a saját identitásával foglalkozna, és nem másokéval.

Jellemző az is, hogy az úgynevezett baloldalnak miféle fogalmuk van az identitásról: nagyjából fogalmuk sincs róla, mi az. És arról képzelődnek: az olyasmi biztosan, az csak az lehet, amit mások adnak az emberre, ez direkt az identitás lényege és szükséges velejárója - és akkor az a személy az! Ami róla meg van mondva és az az ő "identitása"... Bizonyára az ebben a felfogásban (és téveszmében) az eufórikusan felszabadító, hogy így akkor nem kell felelősséget vállalni azért, amit a másik emberrel csinálni "kell" - mert ő az, akivel azt kell (ha megvan az mondva!) és az az ő identitása! (A gender-nonkoform embereknek meg mind az az identitásuk, hogy ők az, akit azért bántalmazni kell, megalázni, verni, gyilkolni és megerőszakolni és csakazértis rájuk erőszakolni azt az identitást, aminek őnekik lenni kell! - és akivel mindezt kell csinálni, az zsidó is, meg egyáltalán: az mindig biztosan valami idegen.)

Talán fölszabadítóbb lenne a drágalátos "baloldalnak", ha azt a fene fölszabadulást és az ő identitását nem kizárólag az erőszakra való fölszabadításban akarná megtalálni. Persze klassz dolog állítólag nőket meg buzikat verni, attól érzi magát az elnyomott proletár nagynak és erősnek. Igazi cisznemű nőiesnőnek állítólag még a lába között is attól bizsereg, ha erőszakot lát... De ha egyes nőszemélyeknek bizsereg itt-ott, attól még nem biztos, hogy a baloldal politikailag is sikeresebb lesz. (Amúgy hölgyeknek, akik valami bizsergetőre vágynak, ilyenkor egy vibrátort szoktak javasolni. Ez a modern és kapitalista megoldás.)

Tamás Nagypál 2016.06.14. 18:47:23

Üdvözöljük Novák Elődöt a Dinamó új főszerkesztőjét, akit az interszekCionista baloldal által megrontott transzzsidó Jobbik igaztalanul kivetett magából. Mint testvérblogunk, a Kurucinfo évtizedes sikere is bizonyítja, Magyarországon igenis van igény a heteroszexuális fehér férfi faj kompromisszummentes képviseletére. Különösen ébernek kell lennünk egy olyan világban, ahol egyes magukat nemzeti radikálisnak nevező csoportok holmi kerítésépítéssel és migránskvóta népszavazással akarják kiszúrni a szemünket. Minket azonban nem tévesztenek meg: mi tudjuk, az igazi ellenség, a nemzetközi interszekCionizmus mételye már a határainkon belül szervezkedik. De kitartás! A Dinamó megalapításával anno sikerült csírájában elfoljtani egy férfigyűlölő baloldal megerősödését, aminek (és persze a Kettősmérce készséges együttműködésének) köszönhetően az interszekCionizmus a magyar közvélemény szemében megmaradhatott az euroatlanti uralkodó osztály (Soros György) hóbortjának. Azonban az előttünk álló kihívásokat sem szabad alábecsülnünk. Miután nemrégiben a szociálsovinizmus olyan ígéretesen induló képviselőjét mint Bernie Sanders sikeresen térítette le az igaz útról az nemzetközi interszekCionizmus, figyelmünk nem lankadhat. De őszintén hiszem, hogy Előd vezetésével a Dinamó képes lesz az újbaloldal kihívásait ismét semlegesíteni.

StackIsWhack 2016.06.14. 22:02:29

A gój testbe született zsidót Gyergyószentmiklós környékén már évszázadok óta ismerik, ún. "örmény"néven
süti beállítások módosítása