Flickr-Kotomi_.jpg

A ballib értelmiség klasszikus lukácsi értelemben vett élcsapatként vezette végig a nyugati procedurális minták átvételének a folyamatát. A néppel alapvetően párthatározatokon keresztül kommunikált, és saját elitköreibe bezárkózva örvendezett annak, hogy a Nyugat, ha a buszvezetőkhöz és takarítókhoz még nem is, őhozzá már megérkezett. A sors iróniája, hogy ezt a velejéig autoriter jellegű osztályhatalmat végeredményben a nyugatról átvett procedurális minták söpörték el. Holott Magyarország tényleg mennyország lehet, ha az állam segít, hogy vállalkozz, mert nem döglesz meg az utcán, mert hasznos tudást kapsz az iskolában és egyetemen stb. És találni kéne pár embert, akiről el is lehet hinni, hogy ezt komolyan gondolják.

Kodaj Dániel írása.

Azt, hogy ki lesz jó miniszterelnöknek, nem Heller Ágnes és Konrád György döntik el, a legendabeli belvárosi szalonban. Hanem a választó. Ez az első hír. (Nem pedig az, hogy Schiffer András ellen Kálmán Olga bevetette a női viták legrettegettebb fegyverét, a „Látom, hogy feszült vagy”-ot.) A második, ehhez szorosan kapcsolódó hír, hogy a választók döntően arra az üzenetre vevők, miszerint Magyarország Mennyország.

Az az üzenet, miszerint Magyarország Mennyország, olyan komponenseket foglal magában, mint hogy jó itt élni (jobb, mint máshol), jó magyarul beszélni, jó lenne ezt az országot minél gazdagabbá és sikeresebbé tenni, hogy a magyar kultúra nagy és erős kultúra, a magyar vidék csodálatos, hogy a házipálinka jó, és hogy számunkra előbbre valóak azok érdekei, akik mindezzel egyetértenek, mint azoké, akik nem.

Ez az üzenet elgondolhatatlan a ballib értelmiség alfahímjei és alfanőstényei számára, mert ők (a kádárizmus egykori belső vagy külső ellenzékeként vagy művelt technokratáiként) abban a rögeszmében élnek, hogy Magyarország civilizációs hátrányban szenved, amit csak úgy tud leküzdeni, ha bizonyos nyugati procedurális mintákat kérdés nélkül átvesz. Ehhez társrögeszmeként az az elképzelés társul, hogy a fentiekkel ellentétes politikai törekvések per definitionem illegitimek, és a nyilvánosságon keresztül le kell ugatni mindenkit, aki ezt megkérdőjelezi.

A ballib értelmiség klasszikus lukácsi értelemben vett élcsapatként vezette végig a nyugati procedurális minták átvételének a folyamatát. A néppel alapvetően párthatározatokon keresztül kommunikált, és saját elitköreibe bezárkózva örvendezett annak, hogy a Nyugat, ha a buszvezetőkhöz és takarítókhoz még nem is, őhozzá már megérkezett.

A sors iróniája, hogy ezt a velejéig autoriter jellegű osztályhatalmat végeredményben a nyugatról átvett procedurális minták söpörték el. A procedúrák érzéketlenek az általuk generált eredmény természetére – azt az üzenetet, hogy Magyarország mennyország, és nem civilizálni kell, hanem hagyni szabadon kibontakozni, egy szavazási mechanizmus még akkor sem tudja illegitimnek nyilvánítani, ha nyugatról vették át.

A „Magyarország Mennyország” üzenetet jelenleg kétféle változatban árulják a politikailag sikeres pártok. A Jobbik a „Magyarország Mennyország (de elrontják a zsidók, cigányok stb.)” változatban árulja. A Fidesz pedig a „Magyarország Mennyország (ha ismersz egy fideszest, ha nem nyitsz vitát, ha nem vagy hajléktalan stb.)” formában árulja. (A kormányváltók, ha tettek bármi gesztust a szlogen felé, abban a formában árulták, hogy „Magyarország Mennyország, ha megint hatalomra kerülök.”)

Ha van kiút, ahhoz ezt a szlogent alighanem korlátozó feltételek nélkül kellene árulni, a sok negatív „de” és „ha” helyett a „mert”-eket hangsúlyozva: Magyarország mennyország, mert az állam segít, hogy vállalkozz, mert nem döglesz meg az utcán, mert hasznos tudást kapsz az iskolában és egyetemen stb.

Persze az ilyen üzenetek megfogalmazása előtt mindenekelőtt be kéne látni, hogy Magyarország tényleg mennyország, vagy legalábbis az lehet. És találni kéne pár embert, akiről el is lehet hinni, hogy ezt komolyan gondolják.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr136071961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2014.04.23. 14:22:30

Jó kis cikk, de egy nagyon fontos dolog kimaradt belőle. A "bal"lib oldal sokkal tevékenyebben járult hozzá a rabló privatizációval az osrzág kiárúsításához, sokkal lekesebben szolgálta ki a multikat, bankokat, mint a jobb. Ennek hatása drámai módon érezhető az életszínvonalban. Miközben ők éppen a kádárjános bácsis nosztalgia miatt kerültek újra és újra hatalomba. (Akkor ugye milyen "jó volt", és a jó kádári évtizedekhez lehetett kapcsolni egy horngyuszit, egy megyót stb.) A globálkapitalista gyúrcsánnyak, bauer tamással, bajnaival ez már nem megy. Minek szavazna ilyenekre egy átlag csóró magyar, még ha jól is érezte magát a kádár idején? Olyan gazdaságpolitikát kellene felmutatni a ballibeknek, ami életszínvonal emelkedést hoz. De ilyet nem tudnak. Viktórka se tud, de legalább vannak jelképes intézkedések (rezsidíj csökkentés) és nem akarja átadni pl. a kórházakat külföldi multiknak (mint gyúrcsány). Ennyi csak a titok nyitja semmi más! Eddig se konráddal, hellerrel nyert a maszop (a szavazói azt se tudják kik ezek), hanem kádár jános bácsival.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.23. 14:51:25

"Azt, hogy ki lesz jó miniszterelnöknek, nem Heller Ágnes és Konrád György döntik el, a legendabeli belvárosi szalonban. Hanem a választó. Ez az első hír."

Csak ez NEM IGAZ.

A miniszterelnököt ugyanis az országgyűlés nevezi ki a saját tetszése szerint.
Ebbe a választóknak semmiféle beleszólásuk nincsen.

2014.04.23. 16:20:05

Ennyi zagyva baromságot ritkán lehet olvasni, bárhol.Remélem itt se lesz jellemző.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.04.23. 16:35:29

"Nem pedig az, hogy Schiffer András ellen Kálmán Olga bevetette a női viták legrettegettebb fegyverét, a „Látom, hogy feszült vagy”-ot." ehhez csak gratulálni tudok :(

Dr Domschitz Mátyás 2014.04.23. 18:00:11

A szoci kormányok idején csökkentek a társadalmi különbségek.

Dr Domschitz Mátyás 2014.04.23. 18:05:55

Balliberó morgás
Ha már osztályról beszéltek …
Az értelmiséginek, mint (kulturális) tőke tulajdonosnak, osztályérdeke az, hogy e tőkéjével szabadon rendelkezhessen. Ez az osztályigénye – amely szabadságigény – liberálissá teszi. Mint tőke tulajdonosának szabadságigénye van e tőkével való rendelkezésben. Osztályérdekénél fogva liberális.
Az értelmiségnek vannak különböző csoportjai, mint például nemzeti liberális, balliberális, neoliberális, stb.
Az értelmiség egy csoportja történetesen az egyenlőtlenségek semmilyen formáját sem szereti. Ez a csoport a liberális osztályérdeke mellett egyenlőbb társadalmi viszonyokra vágyik. De (kulturális) tőketulajdonos léténél fogva ellenérdekelt a kulturális tőkéjének korlátozásával, s ezért az egyenlőséget nem a műveletlenség egyenlőségében, hanem a művelődési lehetőségek kiterjesztésével véli leküzdeni. Abban érdekelt, hogy a közoktatásba minél szélesebb tömegek és minél könnyebben juthassanak be. A kultúrában mindenki részesedhessen.
A balliberális értelmiség szövetségese a baloldalnak.
A nem balliberális értelmiségnek, amennyiben nem baloldali, lehet, hogy ez nem fontos.
De az akármilyen értelmiségi csak addig értelmiségi, amíg (kulturális) tőkéjével szabadon rendelkezik. A nem szabad (liberális) értelmiség nem értelmiség.
A balliberális ellenes baloldal értelmiség ellenes. Ez nem viszi előre a szegényeket se.
Ez a baloldalon: harakiri.
Vagy az egyik új bal(liberális) értelmiségi csoport küzdelme egy másikkal, egy régivel. Lehet, hogy arról van szó, ki legyen az új alfahím és nőstény? „Ez az üzenet elgondolhatatlan a ballib értelmiség alfahímjei és alfanőstényei számára” – írja Kodaj Dániel.
Javaslom olvasni az „egyenlőtlen részesedés a javakban” című szövegemet. hetedikvilag.blog.hu/2014/03/22/egyenlotlen_eszesedes_a_javakban
(bár öreg is, hím is, bal is, meg lib is vagyok)
Kodaj Dániel írásához még pár megjegyzés: nem csak a balliberális értelmiség másol a centrum mintáiból, hanem mindenki, a baloldal is.
• a centrumban a klasszikus, liberális a maga tőketulajdonosi szabadságáért küzd, míg a félperiférián a tulajdon és a verseny szabadsága, az évszázados előnyben lévő centrumbeli tőke szabadsága, a tulajdon nélküli félperiféria ellen.
• a klasszikus centrumbeli baloldal a szakszervezeti harcaival osztozott a (hazai béke érdekében a hazai) tőkésekkel, a kirabolt periférián szerzett hasznon, míg a félperiférián harcoló baloldal, ha drágítja a béreket elveszítheti a munkát, mert a tőke nem hazai, s odébb áll.
• a félperifériás helyzetre a FIDESZ-en és a Jobbikon kívül nem reflektált (hangosan) senki.
• Nincs nálunk az a polgári társadalom, amelyben értelmesek lennének ezek az oldalak. Azt a kérdést is fel kell tenni, hogy a baloldal akar e polgári társadalmat, polgárosodást? A (kulturális) tőketulajdonos értelmiségnek az az érdeke, hogy legyen polgárosodás.
• S a félperifériás helyzet meghaladására nem látok más megoldást, mint a közoktatás intenzív fejlesztését, egyenlő(bb) részesedést a kulturális javakból. S az ezen alapuló versenyképesség növelését. Az értelmiség-ellenesség a perifériára sodor.
Az „alapokról kell kezdeni" ezeket is jelenti.

egysmás 2014.04.23. 20:30:30

Ezt a locsifecsi zagyvaságot...

feketeesfeher 2014.04.23. 20:43:21

Ezzel a poszttal az a legnagyobb baj, hogy gondolkodás nélkül veszi át a jobboldali -egyébként a politika iránt kevésbé érdeklődő köznek szánt- leegyszerüsítő kliséket.

Eleve nem veszi számításba azt, hogy az az értelmiségi réteg, amelyet egységesnek tekint szociokulturális értelemben, az korántsem egységes, és nem írható le a tevékenysége három bővített mondatban.

Balliberális értelmiség pedig amúgy sincs, mint valami egységes halmaz. Azt a jobboldali média kreálta, a kategorizálások iránti múlhatatlan szeretete okán. Ballibértelmiség=nagykörútonbelüli, a népet nem értő, nyugatimádó belterjes csoport, akit csak a hatalom érdekel.

Na, ez mondjuk akkora marhaság, mint ide Lacháza.

Innentől viszont az az érdekes kérdés vetődik fel, hogy ha a modern baloldalért lelkesedők kritikátlanul vesznek át hazug ámde ma épp népszerűnek tűnő jobboldali mítoszokat, akkor ennek mi lesz a vége?
Sanszosan semmi.

lszuszu 2014.04.23. 20:51:15

Ha valakinek olyan komoly felvetései vannak, hogy 1.) az értelmiség valaha is osztályhatalommal rendelkezett, ahogy Szelényi-Konrád valaha megfogalmazták 2.) az osztályhatalmát fenntartotta a szocializmus bukása után is 3.) a szocializmus osztályhatalommal bíró értelmisége azonos a mai liberális értelmiséggel (Konrád György? Heller Ágnes? na ne!), amely 4.) teljesen homogén, és az érveit nem kell egyénenként vizsgálni, akkor elvárható lett volna, hogy egy igényesebben kidolgozott cikkben védi meg a nézeteit, és érvekkel. Egy esetlenül megírt ballibázó cikk ehhez nagyon kevés.

Pampalini13 2014.04.23. 21:31:29

Én nem tartom magam liberálisnak, és állítom, hogy a jelenlegi hatalom minden negatívumát figyelembe véve, ennél rosszabb helyzetben csak akkor lennénk ha a levitézlett Gyurcsány-Bajani Mszp Szdsz brigád visszatért volna a hatalomba. Be kell látni minden felelősen gondolkodó liberálisnak, hogy az a fajta eszemeiség amit 90 óta képvisel a liberális közösség az nem kompatibilis a társadalom többségének igényeivel. Őszintén szólva szerintem addig amíg a kompromitálódott vezetők nem tűnnek el a bal fenéken és nem lesz egy nemzeti minimum, addig a baloldalnak esélye sem lesz.

e_gabor 2014.04.23. 21:45:18

feketesfeherhez, Iszuszuhoz, részben Domschitz Mátyáshoz és másokhoz csatlakozva egyre nagyobb aggodalommal figyelem a szívemnek amúgy kedves Dinamó elmozdulását a reflektálatlan antielitizmus, a jobboldaltól átvett előítéletek, a tévesen használt társadalomtudományos fogalmak és a kínosan buta közhelyek felé:
"Magyarország tényleg mennyország lehet, ha az állam segít, hogy vállalkozz, mert nem döglesz meg az utcán" -- ezt most így hogy?

Kedves szerző és szerkesztők! Olvastátok a Látogatót, pl.? Ki kommunikál a néppel párthatározatokon keresztül?

Annak, az egyébként méltányolható törekvésnek, hogy nem-fideszes feltörekvő fiatal értelmiségiek szeretnék megkaparintani azt a szimbolikus tőkét, amelyet a 80+ -os liberális értelmiség birtokol, így nem lehet érvényt szerezni :-)

Erőss Gábor, 41 :-)

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.04.23. 21:48:57

Attól mert divat -
1. szapulni az értelmisség-eket,
2. libsizni, nácizni satöbbizni,
3. polmarketing-elemzést, és eszmetörténeti nyáladzást,

egy poszton belül elkövetni,
-------
attól még -

1. nem kell,
2. nem leszünk okosabbak, ha felbüfizzük mások amúgy is másodrendű gondolatait,
3. és nem lesz identitásunk.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.04.23. 21:52:58

az osztályhatalom kifejezés meg sajnos már jó negyven éve a humor regiszterében leledzik szép magyar anyanyelvünk testében. - egyszerűen nem hiszem el ezt a posztot, annyira szürreális.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.23. 21:56:44

A cím alapján sokkal többet vártam ettől az írástól.

Blogger Géza 2014.04.23. 22:02:35

@FOUREY: Ehhez én is, mert ez volt a poszt egyetlen értékelhető (s egyben humoros) mondata. Rámutatott a ballib hiszterizáló újságírás, illetve annak élharcosa primitív manipulációjára. A poszt maradéka kb. felejtős...

draft22 2014.04.23. 23:07:46

"Azt, hogy ki lesz jó miniszterelnöknek, nem Heller Ágnes és Konrád György döntik el, a legendabeli belvárosi szalonban. Hanem a választó." Tévedsz bolsi! A választók a megválasztott képviselők útján max azt dötnik el ki legyen a miniszterelnök, nem azt "ki lesz JÓ miniszterelnöknek". Érted bolsi a különbséget?

ob.szerver 2014.04.23. 23:35:53

"Azt, hogy ki lesz jó miniszterelnöknek, nem Heller Ágnes és Konrád György döntik el, a legendabeli belvárosi szalonban."

Hát nem is. Azt, hogy ki lesz jó miniszterelnöknek, azt a legendabeli Pálmajorban (Fidesz 100%) és a még annál is legendabelibb Tiszabőn (Fidesz 95%) döntik el. A döntés felelősségteljes meghozatalához pedig minden tudás, tájékozottság, neveltetés, intellektus, műveltség a rendelkezésükre áll.

A biztonság kedvéért persze nem árt a közmunka elvesztésével faló fenyegetettség, és segíthet az a 2 kg választási száraztészta is.

2014.04.23. 23:52:07

Korrekt jellemzés a bukott libsikről.

Azon meg csak röhögök, hogy pont azok sírnak a "leegyszerűsítő klisék" miatt, akik általában fröcsögve, ész nékül náciznak mindenkit, aki nem balliba.

Kim lr Szen 2014.04.24. 05:14:21

@Gyingizik: "A "bal"lib oldal sokkal tevékenyebben járult hozzá a rabló privatizációval az osrzág kiárúsításához"
- Hmmm.. melyik oldal és kinek privatizálta az Ikaruszt, amely egy időben a világ buszgyártásának majd felét adta? A Videotont?
Nem egy Mádl volt a privatizációs miniszter, egy Antall nevű minelnök alatt?

babarczyeszter 2014.04.24. 06:06:41

Kedves Kodaj Dániel! A magyarok reményt és büszkeséget szeretnének vásárolni a politikában. (A legtöbb választó ezt vásárolja, nem olyan meglepő). Ehhez azonban a világon semmi köze nincs annak, hogy mit mond vagy nem mond Heller vagy Konrád. Ahhoz sem, hogy mit mond Howard Robinson. Ahhoz lehetne, ha Kodaj Dániel mondana valamit arról, mire legyenek büszkék és miben reménykedjenek a magyarok, ha valaki figyelne Kodaj Dánielre (nyilván ez volna itt a cél), de még az is kevés, mert ezután arra volna szükség, hogy Kodaj Dániel, vagy akinek Kodaj Dániel a megmondóembere, aztán ezt a reményt becsomagolja, csináljon hozzá pártot, mozgalmat, és felszolgálja a népnek a magyar demokratikus szabályok szerint.

Fekete Pestis 2014.04.24. 06:29:36

@babarczyeszter:

bocs, ez a hsz szintaktikailag & szemantikailag értelmezhetetlen.

Ahhoz, hogy a választó reményt akar venni, ugyan mi köze lenne annak, hogy K.D. mit mond.

Vagy a hsz arról szól, hogy K.D.-nek kellene befolyásolnia a választót, esetleg 6ékonyabban, mint Konrád [etc] teszi?

belekotty 2014.04.24. 07:01:13

@Kim lr Szen: Ja. Széles Gábor a legnagyobb ballib. Nem is tudtam.

babarczyeszter 2014.04.24. 07:20:18

@Fekete Pestis Pontosan. Erre a feladatra jelentkezett itt be, ha jól értem.

Sinistroll 2014.04.24. 07:26:08

Tetszettek figyelni?

"Innentől viszont az az érdekes kérdés vetődik fel, hogy ha a modern baloldalért lelkesedők kritikátlanul vesznek át hazug ámde ma épp népszerűnek tűnő jobboldali mítoszokat, akkor ennek mi lesz a vége?"

Fekete és fehér +1...

Ad Dio 2014.04.24. 07:36:35

Az a baj a kritizált értelmiséggel, hogy papi szerepben tevékenykedik és nem mentorként. Nincs gyakorlati érzéke, nem kíváncsi a visszacsatolásra (ld kommentek), amennyiben nem követik az utasításait, késedelem nélkül leminősít a hallgatóságát. Borzasztóan hierarchikus szemléletű, "lefelé" beszél. Pedig az emberek pont hogy önbizalomra, önbecsülésre vágynak. Reményre, hogy a vágyaik és indíttatásaik nem "jogtalanok".

A baloldali értelmiség tudna könnyed, érthető és derűs (nem gúnyos, és nem vicces, hanem humoros) lenni. Sokkal inkább mint a jobboldal, ahol a pátosz szinte megkerülhetetlen. Ez viszont ezzel a hozzáállással nem fog menni...

panelburzsuj 2014.04.24. 07:39:25

@Fekete Pestis:
A remény&büszkeség iránti sóvárgást nevezzük keresletnek. (Vagy kelőfélben még csak igénynek. Ami, ugyebár, lenne...)

És ebben a szisztémában akkor Kodaj Dániel a kínálat. Ő a "vállalkozó", aki a remény&büszkeség iránt homályosan gomolygó igényeket felismerhető, megszavazható politikai termék formájába gyúrja.

Sajnálatos történelmileg így alakulások folytán Magyarországon a politikai termékfejlesztés első lépcseje a fika: "Mindenki más szar - csak én vagyok helikopter!"

Aztán - ennyiben maradunk.

Szóval szerintem lennének itt "blue ocean" típusú, mások által még le nem fedett, ki nem sajátított, sőt igazán fel sem tárt "igényterületek" - csak hát rapidabb eljárásnak tűnik mások kezéből kiverni a vajaskenyeret, mint nekiállni szántani-vetni.

(Remélem, kellően képzavaros és dagályos voltam...)

Gyingizik 2014.04.24. 08:38:25

@Kim lr Szen: Mértékadó becslések alapján kb. 100x-os volt a privatizációs tevékenység a Suchmann-hormongyuszi tandem javára.

♔bаtyu♔ 2014.04.24. 09:47:35

(Mielőtt lejobbikoznának ballibsik, 2014-ben fideszékre szavaztam)

Viszont:
A Jobbik célkeresztjében nem a cigányság és a zsidóság áll. Azok a káros jelenségek állnak a Jobbik célkeresztjében, amelyek általános problémák e kettő "kisebbség" esetében.

Ezek zsidók esetében eleve nem is érintik a zsidók nagy tömegét, sőt nem is csak zsidó vezetőket érintenek.

A többivel egyetértek. Mo-n az értelmiség nem ballib (Heller, Konrád féle), soha nem is volt az, a ballibsi pártok mindig is az iskolázatlanabb tömegben voltak erősebbek.

Ők azonban ezt a tömeget is eladták a bankoknak, multiknak, így az elfordult tőlük.

randomuser1 2014.04.24. 09:48:11

mindig röhöghetnékem van mikor ilyen komolynak tűnő, alapvetően oximornikus nyelvi minták köré épített irásos szellemi maszturbációval találxom mint a "ballib-értelmiségi" és annak társadalmi szerepe
a világot a nagytőke irányítja, a köré épült értelmetlenségiek meg csak kiszolgálják.
problem?

-JzK- 2014.04.24. 09:49:20

Egy másfél éve találtam egy kommentet, amit el is mentettem, mert nagyon jól öszsefoglalja ezeknek a lélektanát:

“A baloldaliak identitása kb. az, hogy ők ideiglenesen itt tartózkodó, vagy még inkább: tévedésből, a sors gonosz tréfájából ide, a szarszagú Mucsára született nemes, felsőbbrendű Külföldiek, akiket a veszélyes, barbár magyarok legszívesebben üldöznének, így csak akkor őrizhető meg ebben az országban a civilizáció (amit nem a civilizálatlan magyarok hordoznak, persze, hanem a hősiesen, felsőbbrendű külföldiségük ellenére köztük élő haladók), ha a magyarokat féken tartják. Ezért volt a legprogresszívebb korszak 1949-1989, mert akkor a szovjet csapatok jelenléte szavatolta a Fejlett Külföld uralmát a szarmagyarok felett, és ezért van az, hogy mihelyt nem a baloldal van hatalmon, a balosok nekiállnak sikoltozni, hogy miért nem bombáz a NATO, meg ejrópa segíts.

Egyvalamit nem értek: mire jó az önkínzás? Ha ezek a nagyszerű, közénk csöppent külföldiek ennyire rosszul érzik magukat itt a provincián, ahol nem tudják kibontakoztatni tehetségüket, meg ahol a gyöngyeiket disznók elé szórják stb., akkor miért nem mennek haza, a Fejlett Külföldre? Hiszen européerek, akik Európához tartoznak. Ungvári rudika miért nem Hollandiában vagy Franciaországban él a versenyképes tudásából, amit a piacon értékesít? Ott biztosan megbecsülnék, hiszen látnák rajta, mennyire européer. Szóval tisztelt magasabbrendű européerek, nem kéne már eltakarodni ebből az amúgy is lakhatatlan, barbárokkal teli, szörnyű országból?”

♔bаtyu♔ 2014.04.24. 09:50:15

@Emmanuel Goldstein: Elég sokan nem szolgálják ki, na ők a nácik.

♔bаtyu♔ 2014.04.24. 09:54:06

@-JzK-: jó:)

Néha visszaköltöznek, aztán amikor rájönnek, hogy a civilizációban durván le is basszák a buszról ha nincs jegye, már jönne is vissza ebbe a barbár országba.

randomuser1 2014.04.24. 09:56:24

@♔bаtyu♔: így igaz, őket a szíriuszról ideköltözött és földalatti barlangokban élő űrgyíkok pénzelik.

Balt 2014.04.24. 17:39:50

@FOUREY: :) Pedig egy nő már csak tudja: kezében (na jó: szájában) a megoldás.

borzimorzi 2014.04.24. 20:56:50

@-JzK-: Miből gondolod, hogy ha itt maradna egy "lakhatatlan, barbárokkal teli ország", akkor az képes lenne magát kormányozni és lépést tartani a világgal? Egyelőre a barbárok konkrétan hatalmon vannak 4 éve, és most kezdik az újabb 4 évet. Eredményük az, hogy Magyarország, a hajdani éltanuló mára leghátul kullog Közép-Európa volt szocialista országainak csapatában. Elhúztak a csehek, a lengyelek, a szlovákok, a szlovének eleve fejlettebbek is voltak. 2 év, és Románia is elhúz. Azok a székelyek, akik egy darabig itt dolgoztak, már mennek haza, mert ott már jobb a kereset. Vagy nyugatra, mert ott még jobb.

Ennek a lecsúszásnak a végén csúnya koppanás lesz. Mert hatalmi vákuum nem létezik. Oda mindig betüremkedik egy új, kormányozni képes, fejlődést garantáló elit a legjobb esetben is. Rosszabb esetben egy ottomán török típusú megszálló hatalom tör be a hatalmi vákuumba.

Ahogy Orbán országlását elnézem, Putyin lassan fényezheti a csizmáját és válogathat a fehér lovakból...

Üdv:
b

-JzK- 2014.04.24. 23:20:01

"A nyugati baloldalra mindig is jellemzo volt az arrogancia, mert magát tekinti a közelebbrol nem definiált haladás szószólójának, és aki nem halad az o fogalmai szerint, az alacsonyabb rendu, lenézheto. Ha Fallaci így értette [hogy a nyugati baloldal most úgy viselkedik, mint annak idején az inkvizíció, tévedhetetlennek tartja magát], akkor egyetértek vele. Ez a szemlélet a baloldal mítoszához tartozik. Amióta megbukott a kommunizmus, amióta egyáltalán nem egyértelmu, hogy az elmúlt háromszáz év európai kultúrájának fejlodése milyen irányban halad tovább, azóta én csak mosolygok rajta, komolytalannak tartom. Ettol persze még létezik. Kétfelé osztják az embereket, azokra, akik tudnak haladni, és azokra, akik nem. Szerintem ez idejétmúlt álláspont. Jobb lenne, ha elkezdenének vitatkozni."
(Lánczi András)

egysmás 2014.04.25. 07:08:04

@-JzK-: lehet hozni a gyönyörű idézeteket, az is lehet, hogy a baloldal tényleg ilyen, de legalább hozza az elvárató minimumot, mint pl. nem törvénykezik viszzamenőleges hatállyal, nem hazudik az állam nevében, a kétharmada birtokában nem csinál új alkotmányt.
süti beállítások módosítása