LucasGonzalez-ElProtocanibal_PussyRiot.png

Amikor karácsony előtt egy nappal a Pussy Riot frissen szabadult frontemberét, a tömegmédia által kedvelt Nagyezsda Tolokonnyikovát hallgattam, az jutott eszembe: nekünk is kéne egy Pussy Riot. Ahogy Orbán tanul Putyintól, úgy ellenzéke is tanulhatna az orosz ellenzéktől. 

Kaufer Virág írása.

illusztráció - Flickr/Lucas Gonzalez - El Protocanibal

Engem kezdetektől lenyűgöz a Pussy Riot-projekt, igyekszem nyomon követni munkájukat. Politikai akcióművészeknek tartom őket, akik az intézményesített demokrácia hanyatlásának „termékei”: egyszerre küzdenek a kapitalizmus tabui és a közöny ellen, mely a Putyinéhoz hasonló rendszereket övezi. Használják a legkézenfekvőbb Coca-Cola-marketing és online kampányok eszközeit éppúgy, mint az akcionisták megbotránkoztató köztéri performaszait. Ez persze nem új az orosz közéletben: a Pussy Riotot számos kísérlet előzte meg, amely a virtuális teret, a művészi önkifejezést és a politikai állásfoglalást igyekezett összekapcsolni.

Talán nem hangzik idegenül az olvasó számára, amit az orosz nyilvánosságról gondolok: az autoriter rendszer bebetonozódása során az ellenállás kis körei egy idő után már csak önmagukkal folytatnak párbeszédet, aki pedig nem teheti meg, hogy szabadon gondolkodjon, az egyszerűen megtanul alkalmazkodni és túlélni.  Ebben az erőforrás-hiányos, széttöredezett és láthatatlan, de szigorú kontroll alatt tartott közegben nehéz kimondani, illetve dialógust, párbeszédet kezdeni arról, amit mindenki tud, de senki sem mer beszélni róla. A botránykeltés és a polgári engedetlenség adja magát ilyenkor, de valójában senki sem tudhatja, hogy mikor jön el a kritikus pont, ahol a provokáció célt ér, és a hatalom válaszával sikerül megmutatni a rendszer valódi arcát. Ez történt a Pussy Riot tagjaival is.

Sokan bírálták őket azzal, hogy csak a szenzáció érdekli őket és nincs mögöttük sem művészi, sem politikai koncepció, pedig a hatalmat bíráló és az elnyomással szembeni közönyt provokáló kísérleteik éveken át zajlottak. Láthatóan keresték a fogást a rendszeren. Tény, hogy a korábbi, Vojna-nevű formációval létrehozott Medvegyev-elleni projektben végrehajtott nyilvános orgiával nagyon messzire mentek (ebben Tolokonnyikova ráadásul 9 hónapos terhesen vett részt). Mindemellett a Pussy Riot, annak ellenére, hogy fiatal nőkből áll, nem operál a meztelenséggel – ami tuti befutó médiaattrakció lenne, lásd az ukrán eredetű francia FEMEN-t.

Színes, gerillamaszkot idéző, kötött álarcaikkal a nőiességüket és feminista elköteleződésüket egyértelműen kifejezik, de az individualitást kizárják: a három tag letartóztatásáig anonimek maradtak és a 60 tagú Pussy Riot többségének kiléte a mai napig ismeretlen. A maszk segít az egyénről az üzenetre terelni a hangsúlyt. Az egyént le lehet tartóztatni, a gondolatot vagy eszmét nem. Az álarc lehet egy „offline” megnyilvánulása a virtuális álneveknek és avataroknak, amelyek segítségével az orosz ellenállás és véleménynyilvánítás működni tud. Az álarcok használatában azonban több van: segítségükkel a Pussy Riotból akár globális mozgalom is lehet, mert elveihez mérten bárki figyelemfelkeltő akciókat hajthat végre. Születtek is ilyen akciók, például a német származású Emely Neu performanszművész „Let’s start a Pussy Riot!” elnevezésű felhívására számos neves művész is ihletet kapott.

Nem hiszem, hogy az ominózus punk fohász volt művészi értelemben a legerősebb munkájuk, de tény, hogy ez verte ki a biztosítékot a hatalom birtokosainál: vallási gyűlölet által motivált huliganizmus volt a vád, amellyel két év börtönre ítélték őket. A putyini ellenzék számára – amely érthető módon első körben kritikusan állt a huszonéves provokátorok akciójához – a lehető legjobb válasz volt a súlyos ítélet. Ennek következtében a Pussy Riot rövid időn belül a nemzetközi emberi jogi diskurzus Putyin-kritikájának legfőbb témája lett. Bekerülve a tömegmédiába azonban hamarosan a Pussy Riot az orosz ellenzék legfőbb exportcikkévé is vált. A brand további hasznosíthatósága marketing szakemberek szerint is dollármilliókat érhet. Jogosan provokálta hát a frissen szabadult lányokat az orosz média „Paris Hiltonja”, Xenia Szobcsak azzal, hogy gazdagon és híresen távoznak a börtönből. A Pussy Riot munkája azért olyan izgalmas, mert a tömeg- és a közösségi média használatával a globális kapitalizmus és a globalizációkritika borotvájának élén táncol.

Tolokonnyikova és Aljokina a nyugati hírnév és a meglebegtetett dollármilliók ellenére nem kívánnak a céljaik eléréséhez szükségesnél jobban „termékké” válni: bár hozzák a médiaképes dekoratív megjelenést, szabadulásuk óta tett nyilatkozataikból kiderül, hogy nem a brandépítést hanem a politikai és emberjogi munkát kívánják ezután is előtérbe helyezni. A Pussy Riot tagjai már nem azok a maszkos forrófejű aktivisták, akik a börtön előtt voltak, arcukat és történetüket ismerjük, de céljaik nem változtak és elszántságuk nem hagyott alább. A hatalommal és annak legfőbb eszközével, a büntetőrendszerrel szembesülve és a hatalmas médiafigyelem középpontjába kerülve a vagány városi flaszterlányok új szerepbe kerültek: komolyabbak és komolyabban veendőek lettek. Ez persze kötelezi is őket, innentől bármit tesznek vagy mondanak, annak jelentősége lesz. Kérdés, hogy miként birkóznak meg ezzel a felelősséggel. Jelenleg mindenesetre úgy látszik, hogy nagyon is tisztában vannak politikai hovatartozásukkal: Tolokonnyikova aggodalmát fejezte ki a börtönben maradt politikai foglyok sorsáért, és Putyin leváltása mellett az ő helyzetük javításáért kíván dolgozni a továbbiakban. Láthatóan profi módon használják a tömegmédiát és a globális nyilvánosságot, amely segítségével most Putyin kedvenc gumicicája, a téli olimpia teljes bojkottjára hívják fel a világot, az oly kényes olaj- és gázkereskedelemre is kitérve, ami összeköti Oroszországot a Nyugattal.

Žižek Tolokonnyikovával folytatott, magyarul is olvasható levelezésében a Pussy Riot lányok, mint „mindnyájunk kritikai tudatának megtestesítői” jelennek meg. Žižek szerint „ami a liberális tekintet számára olyannyira zavaró a Pussy Riotban, hogy láthatóvá teszi a rejtett kontinuitást a sztálinizmus és korunk globális kapitalizmusa között”.

Talán ennyi elég is ahhoz, hogy alátámasszam kezdeti véleményem: lenne mit tanulnunk tőlük az egyre szűkülő tér és növekvő közöny legyőzésére.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr385719331

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.07. 15:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.07. 14:20:59

Kedves Virág!
Szerintem nagyon mellé trafáltál, amikor azt gondoltad, a 3 millió magyar nyugdíjas szavazó alig várja már, hogy külföldről támogatott, önjelölt "önmegvalósító" gátlástalan fiatal nők, jól megbotránkoztassák őket.
Mert ugye Magyarország népességének összetétele nem hasonlítható egy jólmenő bordély vendégkörének összetételéhez. :)))

tobeor 2014.01.07. 21:02:38

@­DezInf: Ritka gennyes komment, csak téged minősít.

­regress 2014.01.07. 21:20:00

@tobeor:

Nohát nohát.. Hol az a hivatkozott hozzászólás ?

Csak nem cenzúrázgat a pina mutogatásra buzdító "demokratikus ellenzik" forradalmára ?

exterminador 2014.01.07. 21:20:10

Observator: az első két bekezdéseddel teljesen egyetértek. Mire képes Putyin ellenzéke, ami féleszűek, nácik, féleszű nácik és dilettánsok gyülekezete?

tobeor 2014.01.07. 21:22:04

@­regress: Nem cenzúra, hanem moderálás, nagyon helyesen. Örülj hogy nem olvastad azt a minősíthetetlen, még netes mércével mérve is döbbenetes szart.

gnme 2014.01.07. 21:46:39

a kauferbe' vettem az akkumulátor töltőmet Prokee-tól

jó kis töltő, néha rajtafelejtem a kocsin egy hónapig.. mégse teszi tönkre az akksit

Megfigyelo 2014.01.07. 21:48:21

Apró pontosítás: Xenia Szobcsak (már) nem annyira "az orosz Paris Hilton", hanem egy számottevő ellenzéki ujságíró--músorvezető--szinésznő...

Tojglitojas 2014.01.07. 21:49:28

Hát, elképzelem a templomban botrányt okozó nőcskéket, a kereszt döntögetőket és a kis magyar valóságot ismerve, nem a kétharmadról lenne vita, hanem 4/5, vagy éppen 7/8-ról...

Lovag Mihály 2014.01.07. 21:51:00

Virág, ki lehet menni Oroszországba szimpatizálni, ne a fotelből tessék játszani az eszét.

Lovag Mihály 2014.01.07. 21:52:43

@Observator: csak annyi volt benne, h csúnyának találja Virágot, nem irodalmi stílusban.

@tobeor: ha a kormánypárti blog töröl hszt akkor diktatúracenzúra van, ha meg a "demokratikus ellenzék" akkor moderálás. ismerjük mi már ezt.

Mária 2014.01.07. 21:54:56

@Lovag Mihály:

Ha Kaufer Virág kimenne, és megdöntené Putyin rendszerét, Orbánnak nem lenne kitől tanulnia és összeomlana a rendszere :)

Che21 2014.01.07. 21:56:09

Nem mintha bajom lenne a punkokkal, de egy FEMEN szerű ellenzéknek jobban örülnék.

(Csak szívessebben nézeget az ember jó kis ciciket.)

Persze nem Hellerre, meg Vadaira gondoltam.

J.László 2014.01.07. 22:00:38

"Egy olyan új baloldalért dolgozunk, amellyel azonosulni lehet, amely korszerű, zöld, feminista és aktív."

Szerintem sokan örülnék, ha ilyen lenne a baloldal. Pláne, ha szerződtetnék a pussy riot hülye picsáit is. 2100-ig minden választást vinne a Fideszt. Kampányolnia sem kéne.

tobeor 2014.01.07. 22:04:21

@Lovag Mihály: Gennyes, trágár, személyeskedő beszólás volt. Minden normális ember törölte volna. Persze neked lehet, hiányzik.

FloesTsai 2014.01.07. 22:06:00

A punci szóra a kommentelőkben elszabadultak az indulatok, pedig csak egyenes fordítása a punkzenekar angol nevének.

A női szerző pedig kihozta mindenkiből a legmocskosabb, legmacsóbb oldalát.

Remélem hamarosan moderálni fogják ezt a blogot is, úgy látszik enélkül nem tud vitázni a magyar.

Lovag Mihály 2014.01.07. 22:09:24

@tobeor: nem hiányzik. láttad ma Szabó Rebekát? Nyilatkozatában átvette a Horn Gyuszis klasszikust (na és?!), mikor megkérdezték tőle, h mi a véleménye az újabb pálfordulásról (összeáll a Ferenccel), pókerarccal rávágta, h: "És?!" gyorsan tanul a kiscsaj.. hányinger. ennyi lett a lehet másból. végtelen hiteltelenné vált az egész összeborulós történet. de tudod kibe csalódtam a legjobban? GyF-ben. amikor elmondta az öszödi beszédet én arra gondoltam (függetlenül attól, h nem egy oldalon állok vele), h ez az ember szakít az eddigi hazug politikával. erre összeáll azokkal akik ellen elmondta a beszédet és akik miatt megalapította a dk-t. teljesen világossá vált, h a kondér kell nekik.

KauferVirag 2014.01.07. 22:11:00

@Mária: A punciforradalom az orosz punkzenekar angol nevének fordítása. Amint a szövegben is írom, nagyra értékelem, hogy a provokáló elnevezés ellenére az aktivisták nem vetkőznek le akcióikban.

Lovag Mihály 2014.01.07. 22:11:55

@KauferVirag: milyen pontosítást? nem tettem megjegyzést a külsejére, és nem személyeskedtem Önnel.

tobeor 2014.01.07. 22:18:50

@Lovag Mihály: Megszakad a szívem a bánatod miatt. De tudod mit? Szavazz Orbánra, szerintem neked nagyon tetszik amit csinál. De legfőképp nem érdekel hogy Rebekázással, meg Gyurcsányozással tereled a szót arról, hogy kiálltál minden idők egyik leggusztustalanabb kommentje mellett.

KauferVirag 2014.01.07. 22:20:08

@Lovag Mihály: elnézést, nem is Önnek, hanem egy másik kommentelőnek akartam megköszönni a szöveg tartalmával kapcsolatos pontosítást. Köszönöm a pontosítást @Megfigyelo - nek.

bankvezér 2014.01.07. 22:20:09

@Lovag Mihály:
"...nem tettem megjegyzést a külsejére, és nem személyeskedtem Önnel. "
Ezt sürgősen pótolni kell! :))

_most_ 2014.01.07. 22:21:12

@Observator: a Pussy Riot világhírű lett, és a nyugati média imádja őket, ez azért ez nem kis eredmény.

Lovag Mihály 2014.01.07. 22:21:26

@tobeor: kiálltam? csak ismertettem. ejnye-bejnye Rebeka... néztek tükörbe néha?

Lovag Mihály 2014.01.07. 22:22:59

@bankvezér: nem fogom. a googleban található képek alapján csinosnak találom Virágot, de ha ezt elmondanám neki elbízná magát.

@KauferVirag: rendben

bankvezér 2014.01.07. 22:23:36

@_most_:
"a Pussy Riot világhírű lett, és a nyugati média imádja őket, ez azért ez nem kis eredmény. "

Sok pénzébe kerül Soros papának, hogy a média foglalkozzon ezekkel a kis senkikkel. :))

neoteny · http://word.blog.hu 2014.01.07. 22:24:11

@KauferVirag:

"A punciforradalom az orosz punkzenekar angol nevének fordítása."

A "riot" nem forradalmat jelent hanem zavargást/lázongást. Ahogy az online Merriam-Webster írja:

ri·ot
noun \ˈrī-ət\

: a situation in which a large group of people behave in a violent and uncontrolled way

2 a : public violence, tumult, or disorder

b : a violent public disorder; specifically : a tumultuous disturbance of the public peace by three or more persons assembled together and acting with a common intent

tobeor 2014.01.07. 22:24:32

@Lovag Mihály: Mit ismertettél szerencsétlen? Te tényleg rebekázással akarsz terelni? Ennyit tudsz? Fáj hogy a trágár haverod kimoderálták ugye?

_most_ 2014.01.07. 22:27:18

@bankvezér: szeretnél te ezred akkora senki lenni, mint ők :D

bankvezér 2014.01.07. 22:27:22

@Lovag Mihály:
Szerintem is csinos, csak "kezelhetetlen". :)
Na de most a gondolatait vitatjuk meg.

Lovag Mihály 2014.01.07. 22:29:03

@tobeor: jól van cimbi, úgy látom most nem jutunk előbbre. beszélgetni próbáltam veled, de már belátom, h hiba volt. jó éjt

bankvezér 2014.01.07. 22:29:34

@_most_:
Ugyan miért szeretnék senki lenni ? :))

Lovag Mihály 2014.01.07. 22:32:57

@bankvezér: nem ismerem Virágot, de nem szeretem a pussy riot-ot, öncélú, tartalmatlan magamutogatóknak tűnnek nekem. és helyeslem a büntetésüket. nekem az nem művészet, h beleszarok egy tényárba és berakom egy vitrinbe. ráadásul szerintem ez az egész hisztéria már lecsengett. megvolt a 15 perc hírnév de már nem akkora téma.

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.07. 22:44:31

@neoteny:

épp ezt akartam mondani.

egyetlen megjegyzés az íráshoz: a zizek-idézet nem szerencsés. nagyon kevesen gondolják úgy, hogy a sztálinizmus és a globális kapitalizmus folytonosak, teljesen függetlenül attól hogy ez helytálló vagy sem.
nálunk éppen az a komcsi, bolsi, szoci meg efféle, ami nem "eléggé" kapitalista.

valamilyen tiltakozás, lázadás viszont tényleg kellene a "féregkormány" ellen...

tobeor 2014.01.07. 22:47:31

@Lovag Mihály: Nem, te nem próbáltál beszélni. Elsőre megpróbáltál védeni egy védhetetlen trollt, majd miután ezt bebuktad, minden átmenet nélkül egy teljesen más témába kezdtél, azaz tereltél.

Figyelj, neked csak ürügy kell, hogy sápítozhass nem létező cenzúrán, vagy Gyurcsányon, Rebekán, bárkin, a lényeg hogy ne Simicska pártján. Szerintem ezt a vágyadat ki fogod élni nélkülem is, én nem fogok neked ehhez asszisztálni. További kellemes rebekázást.

J.László 2014.01.07. 23:09:05

@_most_:
Úgy gondolom, a legjobban tesszük, ha óvakodunk azoktól, akiket imád a nyugati média.

Mária 2014.01.08. 08:09:34

@_most_:

A Pussy Riotnak szerencséje volt, hogy valamelyik sok követővel rendelkező user kiszúrta a klipjüket a napi sokezer hasonló színvonalú "alkotás" közül és megosztotta a követőivel, akik között nyilván voltak újságírók is, akik láttak fantáziát abban, hogy kitegyék, mert az olvasóik hátha szeretnének borzongani meg szörnyülködni egyet.

Ha nem ilyen szerencsések, máig rázhatnák a seggüket valamelyik templomban, a kutyát se érdekelné.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 08:18:51

A Pussy Riot annyira szánalmas, hogy még az orosz ellenzék is elhatárolódott tőlük.

Az orosz helyzet: van egy kisebbség, melynek nem tetszik Putyin rendkívül sikeres remdszere és küzdenek egy rosszabb rendszerért, mivel azonban a többség utálja őket, hőzöngenek.

A Magyarországgal való párhuzam teljesen hamis. Alapjaiban más a helyzet. Orbán rendszere nyugati demokrácia, Putyiné nem az, sőt büszkén nem az. Orbán nacionalista, Putyin nem az. S Orbán csak a kommunikációban sikeres, nem a gazdaságban, Putyin meg elsősorban a gazdaságban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 08:24:19

@Observator:

Eleve kevesen tudják Mo-n: Putyinnak két ellenzéke van, melyek egymást jobban utálják, mint Putyint.

Kb. a következő a helyzet:
- Putyin: 60-70 % támogatottság,
- kommunista ellenzék, mely a szovjet időket szeretné visszahozni, legalábbis részben: 20-30 % támogatottság,
- nyugatbarát ellenzék, mely a jelcini rendhez szeretne visszatérni, azaz a nyugati modellt szeretné: 10-20 % támogatottság.

A nyugatbarátok számára Putyin a kisebbik rossz a komcsikhoz képest. S a kommunisták számára is Putyin a kisebbik rossz a nyugatbarátokhoz képest.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 08:26:50

A Femen pedig olyannyira szalonképtelen, hogy tőlük még a Pussy Riot is elhatárolódott, pedig ez nagy szó.

MACISAJT 2014.01.08. 08:44:06

"Kellene nekünk egy punciforradalom"

Ha valami hát az nagyon...Mondjuk " amikor a pina kelepel" jelszóval.

Amúgy már voltak ilyen kísérletek.Ismertebbek:
Karsai "váccpáöer" Dorottya.
Vagy a hahás Tóth Fruzsina Márta,Kóbor Andrea.
De még a "lendíccs" költőnőjét Bácsfi Diankát vagy akár a Tyereskovát aki nyilvánosan odakakilt a parlament kapujába is ide sorolnám.

Hanem a tavalyi "forradalom" pinaharcosai.
Őket Soros pénzén amerikai oktatók akik a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében érkeztek Magyarországra, készítették fel a "forradalomra". (februárban újabb tüntetésekre, valamint kormányhivatalok
elfoglalására készülnek , a baloldali Saul Alinsky által kidolgozott, radikális eszközöket sem nélkülözõ „közösségfejlesztési”, vagyis a szervezett civil ellenállásra, az állammal szembeni fellépésre kidolgozott modell alapján. Az egyik szakember, Christina Doby korábban egy kétes hírű nemzetközi szervezet, a Kampány az Emberiség Fejlődéséért egyik vezetõje volt. A hahás program másik háttérszervezője, a Lakeview Action Coalition a 2011-ben az Egyesült Államok több városában kipattant Occupy mozgalom résztvevõinek adott kiképzést a Soros Györgyhöz köthető MoveOn.org-on keresztül.
Szintén az Occupy mozgalomban van a Main People’s Aliance trénere is. A radikális baloldali nézeteket valló szervezet a tüntetõk egyik fontos csoportosulásaként volt jelen.
A hazai támogatók volt vezető SZDSZ-es politikusok vagy az egykori párt holdudvarához tartozók mint Braun Róbert, Ferge Zsuzsa, György Péter, Heller Ágnes, Vásárhelyi Mária (Oktatói Hálózat), valamint Magyar Bálint és Tamás Gáspár Miklós (Hálózat a Tanszabadságért)
Emlékeztető: 2013 január 28
"HaHa: Égjen a város, azaz Budapest" - A szervezet tagjai belső levelezésükben február 11-éről a forradalom napjaként írnak, azzal a mottóval, hogy „égjen a város, azaz Budapest”.

Vagy: 2012 januárjában létrehozott X Kommunikációs Központ (XKK), melyet a Magyar Narancs korábbi újságírója, Varró Szilvia vezet. Az XKK tavaly év elején kezdett dolgozni a Hallgatói Hálózat diákjaival, és jelenleg is tart kommunikációs tréningeket a „diákforradalmároknak".

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.08. 08:47:15

Na most az van, kedves bloggazda. hogy ha a nagy demokratizmus nevében cenzúrázgatsz, akkor el kéne tüntetni a hivatkozó hozzászólásokat is, mert ez így nagyon gáz...

Gyingizik 2014.01.08. 10:59:51

A Pussy Riotról ordít, semmi spontanaitás nincs benne: nyugatról támogatott, bomlasztó provokátorok csapata. (Ennél jobban csak a FEMEN-ről ordít.) Akik pénzelik, azoknak nem tetszik, hogy Putyin nem a Wall Street által kijelölt utat járja (vagyis nem adja át az orosz ásványkincseket bagóért nyugati cégeknek, nem enged be túl sok nyugati multit, önálló kül és biztonságpolitikája van stb.) M A cikkben világosan le is van írva: "...a téli olimpia teljes bojkottjára hívják fel a világot, az oly kényes olaj- és gázkereskedelemre is kitérve, ami összeköti Oroszországot a Nyugattal." Szegény Virág saját maga írja le a mozgatórugókat úgy, hogy közben vmilyen 68-as diákmozgalom hőseinek hiszi őket. Már sokan leírták, megteszem én is: ha erkölcsileg igazolható, hogy az orosz állam és egyház összefonódása okán anarchisták őrjöngenek egy pravoszláv templomban, akkor mi alapján tiltsuk meg pl. egy skinheadnak az USA-ban, hogy berontson egy zsinagógába és mondjuk a (lobbitevékenységét legálisan bejegyzetten folytató) AIPAC zsidó szervezet tevékenységéről elénekeljen egy skinhead nótát? Mi történne akkor, ha pl. Magyarországon berontana 3-4 árpádsávos nemzeti rocker a d. utcai zsinagógába, és ordibálni kezdene pl. a (magyar állam részéről mindenféle következmény nélküli) 2009-es izraeli légtérsértés miatt? Ők már nyalván nem a szólásszabadság bajnokai lennének, hanem fasiszta csőcselék. Szóval vmi nagyon de nagyon sántít ebben a P. Riotos történetben, és ráadásul még a zenéjük is béna.

bankvezér 2014.01.08. 11:44:57

@Mária:
A média csak azért foglalkozott a "lányokkal", mert pénzt (sok pénzt) kapott érte. (Mindent a pénz irányít.)

narmer 2014.01.09. 11:04:13

Mindig azt hiszem semmivel nem lehet már meglepni, de ez az ötlet, hát le a kalappal.Egy olyan közegben, ahol a kormányzó pártot nőellenesnek, nőverőnek szeretnék beállítani- amiből természetesen szó sem igaz, ott azt javasolja néhány veszett róka,ideje lenne, hogy meztelen kurvák kampányoljanak, mondjuk a Bazilika tetején. Ehhez az ötlethez nagyfokú elmebaj szükségeltetik.A Pussy Riot mindent megérdemel. Főképp az a performanszuk emlékezetes, ahol egy terhes, meztelen nőt hátulról dug egy meztelen férfi, körülöttük fotósok és bámészok hada. Fujj

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.09. 12:40:23

@narmer:

a kormányzó pártot nőellenesnek"

a kormányzó párt által képviselt jobboldaliság (nevezzük egyszerűen így) szerkezetéből adódóan nőellenes

nőverőnek"

nőverő párt nem létezik. nőverő embereket megtűr a párt, megtűr a parlament.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2014.01.09. 21:01:26

Kaufer Virágnak teljesen igaza van. Magyarország sajnos le van maradva társadalomfejlődésileg, elkélne egy '68-as típusú baloldali és zöld társadalmi forradalom.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.11.20. 12:52:49

@Peter_Cs:

Valóban! Egy csomó társadalmi és gazdasági pillér nincs még szétverve. Ez ellen sürgősen tenni kell!

zriff 2014.11.22. 13:51:01

A pussy riot meg a hasonlók idióták.

@Peter_Cs: A nagy liberalizmus a nyugatot már tönkre vágta. Egyébként olvastam a blogodat. Borzasztóan, minden realitást nélkülözően utópisztikusnak tűnik a gondolkodásod.

Tamás Nagypál 2015.08.16. 21:37:39

Érdemes a belinkelt levelezésből Nagyezsda utolsó levelét elolvasni, sajnos lerí róla a Nyugat morális felsőbbrendűségének rögeszméje, ami a magyar balliberálisokat is vállalhatatlanná tette. Pedig igaza van Zizekkel szemben amikor a 21. századi kapitalizmus szükségszerűen hierarchikus voltáról beszél, arról, hogy demokrácia és a horizontalitás propagandája csak maszlag, mert közben "emberek milliói élnek a termelés stabil normarendszerének mindenható és elképesztő rabszolgaságában." Csak azt nem említi sajnos, hogy ezt a termelő munkát és a vele együttjáró alá-fölé rendeltségi viszonyokat éppen a Nyugat exportálta sikeresen a perifériára, miközben annak profitját továbbra is zsebrevágja, majd a töredékéből kirakatdemokráciát tart fenn a saját térfelén. Ezért látszik kívülről morálisan felsőbbrendűnek, már persze azok számára akik fogékonyak az ilyen mazochista öngyarmatosításra. Sajnos a putyinizmus vagy az orbánizmus kritikája még nem a kapitalizmus kritikája, ahhoz a Pussy Riot-nak illene nem készségesen eljátszani olyan a Nyugat által nekik megírt szerepeket, mint pl. House of Cards-os cameo-juk.
süti beállítások módosítása