ACAB, vagyis All Cops Are Bastards, magyarul Minden Rendőr Geci. Népszerű falfirka, hashtag, amit odavetni valahova menő, vagány, bátor, még az egyébként értelmes, magukat baloldalinak tartó emberek egy része szerint is.
De vajon eszükbe jut, hogy felelősségük a rendőrgyilkosságokban pont olyan, mint a cigányozóknak a cigánygyilkosságokban? 

Vay Blanka írása

Ezt én sose értettem. Most, hogy már nagyon úgy néz ki, egy pszichopata (terrorista) tényleg és kifejezetten rendőröket akart megölni a pokolgépével a Teréz körúton, a kérdés nem várt hazai vonatkozást kapott. Amerikában már nem ritkaság egy-egy ilyen kisebb, kifejezetten, de véletlenszerűen kiválasztott rendőröket célzó gyilkossági hullám.

Mi az, hogy minden rendőr geci? A Tomi miért lenne az, az egyik legjobb gimnáziumi barátom? Azért tanult a Rendőrtisztin, és azért dolgozott az “életelleneseknél”, hogy akik embert öltek, azok ne öljenek többet, és mások se érezzék úgy, hogy megúszhatják. Ha valaki megöl valakit, akkor nagyon sok fájdalmat, nehezen vagy soha nem gyógyuló sebet okoz sok másik emberben, ezt tapasztalatból tudom. Van egy másik Tamás, ő inkább egy barátom barátja volt, de ő se geci, az biztos. Sőt, egész jó verseket írt. Egyszer rászállt a családunkra egy őrült az ezredforduló táján, beköltözött a kertbe, fenyegetőzött, agresszív volt. Nem volt könnyű megszabadulni tőle, sok rendőrrel volt dolgunk időközben, mind jó fej volt.
“Munkaadói” oldalról még több tapasztalatom volt rendőrökkel: gimnazistaként, amikor a Kőrösbe ugráltunk egy hídról, italozó életmódot folytatva többfelé, többször, volt hogy óriásplakátokat igazítottunk ki festékkel, volt, hogy annak próbáltunk utána járni, hány szoborra lehet felmászni a Budai Várban. Mindig normálisak voltak, akkor is, amikor egy lovasszobor tetejéről kértem őket, hadd fejezzem be Babits Cigány a siralomházban című versét, melynek elszavalásában tapintatlan módon megzavartak. Később, aktivistaként jó pár előállításom, kihallgatásom volt, amikor tényleg kézenfekvő lett volna a rendőrök rosszabbik oldalát megtapasztalni, de nem tudok felidézni egy esetet sem, amikor panaszra lett volna okom.
Egyszer megbüntettek Berlinben 128 euróra, amiért éjszaka, a töküres Leipziger strassén áttekertem a piroson, az tényleg nem volt szép, de ettől még az adott rendőröket sem tudom szemétnek tartani. Hát még a rendőröket, úgy általában.  

Mennyire méltányos ez az odavetett ACAB akkor azokkal szemben, akik azért mentek rendőrnek, hogy kevesebb hülyegyerek száguldozzon az utakon, okozva halálos baleseteket? Akik azért élnek enyhén szólva nem család és egészségbarát életet, hogy akik felnyomták a nyugdíjas kamráját, azok ne nyomjanak fel többet? Vagyis: mennyire méltányos ez a rendőrök többségével szemben?

Az nem érv, hogy bizonyos rendőrök bizonyos esetekben gumibottal szolgálják az elnyomó rendszereket. Az orvos is meggyógyítja a gazembereket, a tanár is tanítja azt a gyereket, akin látszik, hogy gazember lesz belőle, mi pedig befizetjük az adót az elnyomó rendszernek, amely abból egy részt jóra fordít, egyet ellop, egyet pedig az elnyomásunkra használ.

Ma az elnyomást és a kizsákmányolást nem a rendőrök tartják fent.

A Tanítóképzőn végeztem, ott mondta nekünk valaki, hogy azok a szakmák, ahol az embernek hatalma van mások fölött, vonzzák a beteg személyiségeket. És a pedagógusi pálya ilyen. Miként ilyen a börtönőri, a pszichológusi, az orvosi, a szoc munkási, és sok egyéb mellett a rendőri is.
De ennyi és nem több.

Persze el lehet mondani, hogy ez egy régi anarchista jelszó, és a rendőrökre, mint az elnyomás szimbólumára vonatkozik. Azonban mindegy, hogy mire gondolt a költő, ha az elnyomás nélküli egyéni szabadság dicsőítése helyett egyes emberek kivétel nélküli alávalóságát hirdeti. Ha az elnyomás ellen akar tiltakozni, akkor használjon egy másik nagy anarchista jelszót: Semmi hatalmat senkinek, vagy hogy A rendőrállam gyengébb nálam. Akik követnek pár ACAB-tematikájú oldalt, persze tudják sorolni a valóban hajmeresztő példákat. Valóban, nekem se lennének ilyen jók a tapasztalataim a rendőrökkel, ha nem fehér középosztálybeli fiatal lennék, hanem mondjuk egy átlagos, önmagamnál jóval szabálykövetőbb roma, bárhol az országban. Vagy színes bőrű, az USA-ban. Én se értem, hogy a fenébe kaphat valaki fegyvert és jelvényt, aki egy autóból lassan, feltartott kézzel kiszálló fekete családapától pánikba esik és lelövi, de húsz másik hasonló eset sem változtat azon a tényen, hogy akik szerint minden rendőr geci, azoknak a rendőrök elleni gyűlöletből elkövetett gyilkosságokban pont és egész pont olyan bűnrészességük van (pszichológiai bűnsegédi, szakszóval), mint a cigányokat bűnözőknek tartó rasszistáknak a cigánygyilkosságokban.

Abban semmi érdekes nincs, hogy aki szerint Minden Rendőr Geci és ezt kisebb-nagyobb rendszerességű posztolással, kommenteléssel, falfirkával, bármivel hirdetésre érdemes állásfoglalásnak tartja (tényleg, amúgy milyen pozitív változást vár üzenetétől?), az tud elég példát felhozni a rendőrök alávalóságára. Egy rendes rasszista is követi a Napimigránst és a Cigánybűnözésinfót, így hosszan tudja sorolni az általa gyűlölt csoport bűneit. Annyi különbség mondjuk akad, hogy míg egy (szél)jobbos gyűlölete koherens a világnézetével, addig egy baloldali, aki a csoportok elleni differenciálatlan uszítást, közösségek megbélyegzését amúgy világnézetének egyik alapjaként ítéli el, az sokkal cikibb helyzetbe navigálta magát.

És amikor ugyanezek az emberek nagy lendülettel magyarázzák, hogy a romák kirekesztettsége, társadalmi elítélése, szociális helyzete miért erősíti öngerjesztő ördögi körként azt a látszatot, hogy ők genetikailag bűnözők vagy rosszabb emberek lennének, hogy miért csapják be a kevésbé tájékozott és megértő közönséget az előítéletek és az egyoldalú tájékozódás, azoknak eszébe nem jut, hogy ha néhány főnevet kicserélnek a paneljeikben, akkor azt is megmagyarázták, hogy miért vállalhatatlan minden rendőrt gecinek nevezni.

És hogy miért tartom az ACAB-ot, ezt a kiemelten közhasznú üzenet terjesztőit  felelősnek az amerikai vagy most bizonyára a magyar célzott rendőrgyilkosságokban? A helyzet megintcsak hasonló a rasszista gyűlölet és bűncselekmények forgatókönyvéhez.
A többség csak “viccelődik”, beszólogat, a kipécézett csoport megvetése, alacsonyabb rendűnek kezelése elfogadottá válik. Lesznek, akik nem csak az érintettek háta mögött köpködnek, hanem azok jelenlétében is. És lesznek, akik cselekszenek is, hiszen támogatottságuk van, referenciaközegükben még elismerést is arathatnak bátorságukkal, és különben is, ha körbe néznek, azt látják, hogy sokan egyet értenek velük: a cigányokat ki kell írtani. A rendőrök mind gecik.

Nem kéne. Semmi sem lesz tőle jobb, semmi nem lesz ettől a “felvilágosítástól” előrébb. Nem menő, nem vagány, és több butaság kell hozzá, mint bátorság.

Diszklémer: a szerzőnek nincs folyamatban lévő rendőrségi ügye és nem szenved egyenruhafétisben.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512102131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amado 2017.01.06. 07:17:43

Az emberek egy része foglalkozástól (nemtől, bőrszíntől, vallási hovatartozástól stb.) függetlenül geci. Tapasztalataim szerint a rendőrök körében egy picit magasabb ez az arány.
süti beállítások módosítása