Az esélytelenek nyugalmával

2015.12.02. 21:45

Miért vagyok kevesebb annál a diáknál, aki a megyeszékhely középiskolájába jár? Miért nincs normális közlekedés a faluból, hogy munkát vállalhassak végre? Miért nincs a településen orvos, ha rendszeres kezelésre van szükségem? Az esélytelenek nyugalmával teszik fel a kérdéseket. A nincstelenek.

Kalmár Péter írása.

hvg.jpg

Kép: hvg.hu

Nyilvánvalóan egy igen fontos téma az elektronikus cigaretta (e-cigi) forgalmazását újraszabályozó egészségügyi salátatörvény”, de érthetetlen, hogy miért lehet ez lényegesebb, mint például azoknak a százezreknek az élete és sorsa, akik napról napra élnek. Vajon azt gondolja a politikus, hogy éppen az e-cigi apropóján lehet áttörést várni? Egyáltalán kinek szól az üzenet?

Persze még százával lehet álügyeket, meg PR-megoldásokat találni (vagy kreálni), olyanokat, amelyek mögött még mindig a „mutyi” meg „haverok” vannak, de ez csak a felszín. Viszont megtudni azt, hogy mi van a mélyben, ahhoz picivel lejjebb kellene ásni. Ja, hogy az erőfeszítéssel jár.

Ha ez végre megtörténne, talán könnyebb lenne észrevenni azokat, akik az esélytelenek nyugalmával élik napjaikat. Azokat, akik a nagyvárostól csupán 50 km-re élnek, de számukra ez a távolság sokszor években (évtizedekben?) mérhető. Vagy azokat, akiknek még mindig csak a közmunka függősége és a vele járó megalázottság jár. Ördögi kör ez, könnyű beleragadni, kilépni már annál nehezebb.

Hogy mennyien ragadtak ebbe bele, azt nehéz pontosan megmondani, de a különböző számokból arra lehet következtetni, hogy milliókat érinthet a helyzet: a szegénység, a létfenntartás nehézsége, a napi problémákon való túllépés esélytelensége, a túlélés. És hogy mi jön a túlélés után? A következő óra. Nagyjából ennyire lehet tervezni.

Ennek az egésznek az okait foghatjuk még a külső meg belső ellenségekre, meg a „az elmútnyócra, meg a huszonötévre” lehet még marakodni a szavazók koncain egy ideig, aztán vége. Mondjuk ki hangosan és lassan, hogy mindenki értse: nem fog meg-ol-dód-ni!

Csak meg nem hallgatott és válaszra sem méltatott kérdések vannak, és ezek is csak sokasodnak. Mindegy, hogy ki teszi fel ezeket, lehet diák, felnőtt, vagy nyugdíjas, de választ nem kap.

Miért vagyok kevesebb annál a diáknál, aki a megyeszékhely középiskolájába jár? Miért nincs normális közlekedés a faluból, hogy munkát vállalhassak végre? Miért nincs a településen orvos, ha rendszeres kezelésre van szükségem?

Az esélytelenek nyugalmával teszik fel a kérdéseket. A nincstelenek.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr398134404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheSaurus 2015.12.03. 10:17:06

Mi egy kis faluban laktunk sok évig. Mikor odaköltöztünk, 6 buszpár járt naponta a közeli városokba, mikor pedig elköltöztünk, akkor kettő. Egy kora reggel (és késő délután jött visszafelé), egy pedig délelőtt ment a legközelebbi Munkaügyi Központ felé, és másfél óra múlva már fordult is vissza.

Sir Galahad 2015.12.03. 10:56:03

Azt hittem, lesz valami konkrét infó is a cikkben, hogy pl. x faluból y városba csak ekkor és ekkor megy busz vagy vonat, de sűríteni kellene a járatot, mert rengetegen tudnának munkát vállalni a faluból a város egyik üzemében. Ez így egy konkrét, kézzelfogható probléma volna, aminek utána lehetne járni, megkeresni a közlekedési társaságot, szembesíteni őket az igénnyel... de így ez egy üres, kitalált hiszti. Kár volt elolvasni.

Sir Galahad 2015.12.03. 11:35:04

@Szécsi Ernő: Az nem általános probléma, hogy rossz a falu és a város közti tömegközlekedés. Van, ahol jó, van ahol rossz. Ahol rossz, ott a közlekedési társaságot szembesíteni kell a valós közlekedési igényekkel. Ilyen, konkrétumokat nélkülöző nyavalygásokkal nem lehet problémát megoldani. Persze lehet, hogy nem is ez volt a poszt célja, de akkor tényleg felesleges volt nem csak elolvasni, de megírni is.

2015.12.03. 19:08:52

-miért nem vesz magának autót?
-Tehát nem várják a megoldást mástól.Az illető vegyen autótA megoldáson (okon) kell gondolkozni,és nem siránkozni,főleg nem mástól várni a megoldást a saját bajára.A saját sorsáért mindenki maga felel
-üres, kitalált hiszti"

ezek olyan szépen illusztrálják az ostoba magyarprollancs gondolkodásmódját...
süti beállítások módosítása