Beépülve

2015.11.03. 07:54

Nem akarok álszent lenni. Tényleg igyekeztem megérteni őket. De bezárult előttem a világuk. Igaziból nyitva se volt soha. Régebb óta bohóckodom a leszakadó középosztály bajaival. Hol Facebookon osztom a szomorú történeteket, hol szimpátiatüntetek mellettük, hol meg eljátszom, hogy közéjük tartozom, fizikai munkát végzek, nagyon korán kelek, dolgozom, hazamegyek, alszom. De sosem fogunk egy körbe tartozni. Nekik igenis fontos, hogy ezer forinttal kevesebb a gázszámla a rezsicsökkentés miatt, fontos, hogy ne legyenek menekültek, mert elvennék a munkájukat. Hogy a határon túliak kapjanak e szavazati jogot, vagy legyen több nő a politikában, vagy a melegek is házasodhassanak mindezek nekik tökéletesen érdektelenek. Más a mérce ott, ahol havonta egyszer jut pénz étteremre, és az is a sarki török, ahol a kultúrafogyasztás kimerül a nagy ritkán megvett mozijegyben, és ahol nem az élet élvezete, hanem az életben maradás a cél.

Mátyás Eszter írása.

6-os_villamos.jpg

Kép: hirportal.sikerado.hu

Korom sötét van. Ilyenkor szoktam hazajárni a túlságosan is átszórakozott esték után. Most ilyenkor indulok munkába. Nem vagyok egyedül, lassan teltházas a négyes-hatos. Szürke az idő, szürkék a tekintetek. Sétálok a Király utcán, ott még az éjszaka minden nyoma, félig teli, félig üres sörös korsók, eldobált pizzaszeletek, üvegszilánkok. Nem kis pazarlás ez. Arra gondolok, a sör csak hatszáz, a pizza kettő, végül is, mindegy is. Persze lehet, hogy csak nekem. Akikekkel együtt bandukolok reggel, korán a munkába, azoknak nem az: ennyi az órabérük. Most nekem is. De nekem nem számít. Nekik annál inkább.

Kata már benn van a kávézóban, ő nyitott. Álmos, de kávét nem iszik, nem szereti az ízét. Pedig ő az egyik legjobb barista, keményen és sokat dolgozik. Néhány hónapja érkezett Nógrádból. A bátyjánál lakik. Idén nyáron kinn volt a Szigeten. Dolgozott ott is. Azóta be sem áll a szája, ha szóba kerül, nagyon szerette, sok az emlék. Míg ő kiszolgált, én buliztam. Idén voltam tizedjére. Jövőre is megyek. Szerintem Kata is. Ő fog kiszolgálni, mikor bulizom.

Egyszer megbeszéltük, mennyire bírjuk a munkásokat. Ő vidéken egy munkásszállón élt, esténként összejártak, inni nem ittak, csak mentek a sztorik, meséltek neki az öregek, ő meg hallgatta. Engem az udvaron cigizés közben felkért egy kőműves bácsi, lehetett vagy hatvan, keringőre. Épp gyakorolt a száztagú cigányzenekar, a Kék Duna keringő ment. Később, amikor ismét kimentem, vidáman mutatta a felvételt, volt rendes cigányzene is, arra készült az udvar burkolata. A többiek közben telefonról hallgatták a Nézését meg a járását. Nekem ez élmény volt. Ritkaság. Katának a megszokott. Nem is értette, minek hatódom meg ilyeneken. Allűrködésnek vehette, de nem tette, bement a történet az egyik fülén, a másikon gyorsan ki is ment. Nincs idő ilyen hülyeségekre.

Keveset alszik, este sokáig benn van, reggel jön nyitni. Megbízható, dolgos, szerény. Mostanában kicsit kizökkent. Bejött az életébe a tinder. A Sziget óta a második legjobb dolog. Most fedezte fel. Én már fél éve letöröltem a telefonomról. De ő most boldog. Randin volt egy szőke sráccal. Az, hogy szőke, többször elmondja. Talán ez is státusz szimbólum. Azt mondja, filmes. Felderülök, hogy végre, szűkül a szakadék köztünk, filmes fiút összeszedni igazán vagány, akár nógrádi vagy, akár budai. Büszkén mondja, bezony ám, hogy filmes, több száz esküvői videón van már túl.

Hihetetlen távoli ez a világ. Ahogy próbálom megismerni, jövök csak rá, hogy mennyire. Hogy sosem fogom tudni átlépni a szakadékot. És hogy talán nem is akarom. Kata története csak egy a sok közül. Öten vannak még rajta kívül. Máshonnan jöttek, más korosztály is, a mély apátia és keserűség azonban közös. Reggel felkelnek, elmennek dolgozni, hazamennek, alszanak. Másnap felkelnek, dolgoznak, hazamennek, alszanak. Örök körforgás, nem megállítható, nem megváltoztatható. Havonta egyszer elmennek inni közösen, koktélt isznak, gyrost esznek, kirúgnak a hámból. Moziban csak olyat néznek, amiben szerepel a Bradley Cooper, mert ő nem csak jó pasi, hanem igazi férjalapnak is tűnik. Mikor a vendég panaszkodik, drágállja a kávét, összekacsintanak, hogy hát bizony az.

Laci, a másik barista, két hete Ózdon járt, hazament a nagyszülőkhöz, másfél éve nem volt. Nekem már nem élnek, emiatt mindig meghat az ilyen, és irigykedem is picit. Laci mondta, nem kell, ilyenkor nincs semmi, csak jól bevernek, és kialussza magát. Mikor visszajött, kérdeztem, milyen volt. Mondta, hogy bevertek, és sokat aludt. Másnap érkezett a hír, meghalt a nagypapa. Laci szemén, arcán nem láttam változást. Ugyanaz az unott, beletörődő szempár nézett vissza. Üres tekintet. Azt mondta, öreg volt már, sokat dolgozott, most meghalt. Az élet rendje, az a bizonyos körforgás.

Peti és Szilvi mások. Ők az első generációs „értelmiség” a csapatban. Tökéletesen fölösleges dolgokat tanulnak. De büszkék. Túlzottan is. Náluk számít a hierarchia. Most itt én vagyok az alja, nincs nevem, nincs történetem, nincs szavam. Ők felettem állnak és élvezik. Mérhetetlenül. Látszik rajtuk, életükben talán először, valószínüleg utoljára is, de parancsolhatnak egy magamfajtának. A budai diplomás értelmiségi fölé emelkednek, és minden apró munkafázisban jelzést adnak önön felsőbbrendűségükről. Elsőre megütött a dolog. De azért inkább megértésükre törekszem.

Nem akarok álszent lenni. Tényleg igyekeztem megérteni őket. De bezárult előttem a világuk. Igaziból nyitva se volt soha. Régebb óta bohóckodom a leszakadó középosztály bajaival. Hol Facebookon osztom a szomorú történeteket, hol szimpátiatüntetek mellettük, hol meg eljátszom, hogy közéjük tartozom, fizikai munkát végzek, nagyon korán kelek, dolgozom, hazamegyek, alszom. De sosem fogunk egy körbe tartozni. Nekik igenis fontos, hogy ezer forinttal kevesebb a gázszámla a rezsicsökkentés miatt, fontos, hogy ne legyenek menekültek, mert elvennék a munkájukat. Hogy a határon túliak kapjanak e szavazati jogot, vagy legyen több nő a politikában, vagy a melegek is házasodhassanak, mindezek nekik tökéletesen érdektelenek. Más a mérce ott, ahol havonta egyszer jut pénz étteremre, és az is a sarki török, ahol a kultúrafogyasztás kimerül a nagy ritkán megvett mozijegyben, és ahol nem az élet élvezete, hanem az életben maradás a cél.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr1008046132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 08:04:52

Na igen, az ilyen ember a valódi baloldali, s nem az álbaloldali liberó, akinek az élete a homokosok és nagytőke érdekei körül forog.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.11.03. 10:34:37

Posztoló, te honnan épültél be, miféle egzisztenciális magasságokból a "leszakadó középosztályba" - persze csak ideiglenesen? Mi az osztály-státusod, mennyi a pénzed? Hogyhogy nem érted, hogy az általad vizsgált leszakadó középosztály olyan életszínvonalon él, amilyenre ma Magyarországon több millió embernek esélye sincs? Velük persze nemhogy nem találkozol, de nem is tudsz a létezésükről sem. Ők a "leszakadt alja-osztály".
Szóval, poszttoló, nem akartak én téged bántani, de ha valamit is meg akarsz érteni az élet iskolájából, akkor a hétvégén bulizgatós lumpenprolik osztályánál sokkal mélyebbre kellene leszállnod. Csak attól tartok, ott olyan élményekben lenne részed, amiket nem is volna kedved megírni.

Zb74 2015.11.03. 12:47:17

Nahát, én azt hittem, ez egy baloldali blog. Erre itt ez az írás, amelyben kőgazdagék kislánykája leereszkedik a dolgozó nép (majdnem) legszerencsésebb tagjai közé, és már ott is áthidalhatatlan szakadékot vizionál.

Komolyan mondom, meglepő, hogy te miken vagy képes meglepődni. Mi lenne veled, ha netán fizikai dolgozók, napszámosok-idénymunkások, közfoglalkoztatottak, esetleg tartós munkanélküliek vagy segélyen élők közé kerülnél? Ufónak gondolnád őket?

Ha a Dinamó bloggerei mind olyanok, mint te, akkor sohasem fogtok olyan baloldalt teremteni, "amellyel azonosulni lehet". Soha.

fehéregér 2015.11.03. 13:01:16

Fontos lenne megismerni, megérteni más közeget, mint amilyenben létezik, amilyenbe beleszületett az ember, de arra konkludálni, hogy ezt a posztban megénekelt réteget nem érdekli más, csak a vegetatív igényeinek legalább alsó szintű kiszolgálása, hogy ők nem képesek mások nyomora iránt érzékenyek lenni, hogy nem képesek érezni, hogy a megkülönböztetés aljas dolog, ez nem "érzékeny közelítés", hanem durva általánosítás, és megértésbe csomagolt lenézés.

Zb74 2015.11.03. 13:04:22

Igencsak kíváncsi volnék, mit szól ehhez a bejegyzéshez az itt is publikáló Tamás Gáspár Miklós.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2015.11.03. 13:15:08

Lehet egyszer Eszternek lesz egy saját molinója is, amint a Pénzt és Mandátumot párt megtalálja az új gazdatestét 2018-ra :)

matyiötezer 2015.11.03. 14:34:46

hat ez meg mi a szar? legjobb barista de nem iszik kavet? Hol dolgozik ez a "barista"? A nogradi Seholnekeresdkutyafara sarki kocsmajaban?

Abortalt Asszad 2015.11.03. 14:43:46

Ennek a cikknek komolyan mi a funkciója? Nekem ez ilyen rosszindulató piszkálódásnak tűnik, hogy a hülyeproli (mert akikről ír az nem középosztály!) szegény meg hülye, merház azé proli, szal azé fideszes! Hahaha, nyomorult kis pondró, hahaha!
Amúgy, ha a cikk írója tényleg együttérző lenne, akkor ezekkel a prolikkal is együttérezne nemcsak a transgendered muzulmán deprivált roma nőkkel...

Zb74 2015.11.03. 15:13:17

@Abortalt Asszad: Egy barista akár középosztálybeli is lehetne - amúgy meg prolik nélkül/ellenében, ill. a prolikat lenézve nem lehet baloldali politikát folytatni. Mátyás Eszternek ilyen mentalitással egy jobboldali, ókonzervatív pártban lenne a helye.

Baloldali ő már sosem lesz, ha tényleg így gondolkozik: "Hihetetlen távoli ez a világ. Ahogy próbálom megismerni, jövök csak rá, mennyire. Hogy sosem fogom tudni átlépni a szakadékot. És hogy talán nem is akarom."

Abortalt Asszad 2015.11.03. 15:20:06

@Zb74: Szerintem EZEKKEL a részekkel nincs baj. Arra akar utalni, hogy VAN egy ilyen szakadék. mert VAN. Csak ne legyen lenéző, és főleg ne utalgasson arra, hogy ezeknek a proliknak kell a rezsicsökkentés. Nyilván az egész Fidesz-vezérkar is lehajol párezer forintért, Lázárral az élen..

Zb74 2015.11.03. 15:42:14

@Abortalt Asszad: Nem csak arra akar utalni, hogy van szakadék az ő közege (ami a jelek szerint a felső tízezer) és az átlagemberek között, hanem arra is, hogy ez a szakadék áthidalhatatlan, sőt, már nem is feltétlenül akarja áthidalni. Vagyis lényegében kasztrendszerként látja a magyar társadalmat. Ami az ő hátterével-beágyazottságával talán nem is meglepő, csak az ilyenek ne képzeljék magukról, hogy képesek baloldali politikát csinálni.

Haloperidol 2015.11.03. 16:14:27

Alapvetően ezért fog kiesni az össze baloldali párt a 2018-as választásokon.

Mert ilyen budai felsőközéposztálybeli kispicsák, mint a poszter, akik igazából jódolgukban, unalomból, hobbiból csinálják a "mozgalmárkodást".

A régi elvtársaknál, mint pl Kun Béla, meg Szamueli: kibaszott tömeggyilkos pszichopata az összes, de náluk vérre ment a dolog. Nekik sikerült is hatalomra jutni. De ezek...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2015.11.04. 01:35:50

már szinte mindent leírta-k/tok, így csupán megjegyzést fűzök:

az jellemző az egész elcseszett országra ill. "baloldal"-ra, hogy EGY ILYEN Mátyás Eszter féle írás olvasható EGY ILYEN "baloldal"-i blogon, most (akár).

bővebben: M.E. ír egy ilyen izét és valahogy egyből publikálásra méltónak találtatik ide(bővebben: kapcsolati tőke (bővebben:budai-hegyi- neveltetés, hisz az egyik dinamós épp a szomszédunk haverja.., stb..), stb..).

ricardo 2015.11.04. 07:57:40

Nézését meg a járását. Gyrost. Bradley Cooper.

Éhe kenyérnek, éhe a Szónak,
Éhe a Szépnek hajt titeket.

Zb74 2015.11.04. 16:56:05

Ahogy látom, még a tumbászokat is rendesen kiakasztotta a kiscsaj:

idacska.tumblr.com/post/132474009108/nem-lesz-ma-m%C3%A1r-kellemetlenebb

Pedig a Tumblr népe - nagy átlagban - alighanem sokkal közelebb áll az ő közegéhez és korosztályához, mint azok, akikről ez az írás szólni akart. Ám úgy látszik, még az átlagos tumblrező is több élettapasztalattal (és kevesebb osztálygőggel) bír, mint a szerző. Akinek, ceterum censeo, láthatólag nem sok keresnivalója van egy balos blogon.

2015.11.05. 00:08:59

fővárosi liberális értelmiség---vidéki jobbos alsóközép
valóban szinte áthidalhatatlan szakadék van köztük. ezt mindenki tudja, de ezt pont ilyen posztban megírni mi értelme volt?
a posztíró esetleg a "politológia" tudományából diplomázott pm-es akárkivel azonos?

Zb74 2015.11.05. 09:50:38

@WiteNoir: Ha szerzőkém tényleg politológiából diplomázott, az különösen pikánssá teszi a "Petiről" és "Szilviről" szóló megjegyzését, akik szerinte "[t]ökéletesen fölösleges dolgokat tanulnak." :-D

Egyébként a posztból nem a "fővárosi liberális értelmiség kontra vidéki jobbos alsóközép" ellentét rajzolódik ki, hanem konkrétan az "elefántcsonttoronyban élő budai úrilány versus mindenki más".

ingyenebed 2015.11.05. 15:08:03

ez azért van, mert mindenki néppártot akar csinálni, eszerint politizálni.
mindenki mindenkinek meg akar felelni.
nincs ennek értelme.
aki poltizálni akar, az szépen döntse el milyen az ő világa és abba kik tartoznak bele, és azokat képviselje.
a többieket majd képviseli más.
aztán majd megalkuszunk a parlamentben.
nem gyárthatok egyszerre trabantot és bentley-t.
süti beállítások módosítása