Én is gázszerelő vagyok

2015.10.28. 12:22

A baloldali pártokat köti a médiával való szalagcím-barátság, örülnek, ha valaki odamond a „gázszerelő” Mészáros Lőrincnek, ráadásul a politikusok is hajlamosak az egyszerű, de ütősnek vélt szerkezetek használatára, mint az “elgurult a gyógyszer” vagy a “pofátlan”. Marad a kérdés, hogy miért nem szervezkednek a politikailag aktív, baloldali civil közösségek, hol vannak a profilkép-cserék és a szégyenfalak. Ahogyan azonban azt a Kettős Mérce “WTF Baloldal” körkédésére adott válaszok is mutatják, a baloldali aktivisták az underclass megmentésében és a hatalmi dekonstrukcióban látják a baloldal lényegét. A dolgozók, a melósok nem csak megközelíthetetlenek számukra, de mivel hatja őket a “jóléti önzés”, nem is tudnának azonosulni az osztályon aluliakra koncentráló aktivizmussal. Nem véletlen, hogy ezt az altruista baloldaliságot könnyen össze lehet kapcsolni az emberi jogi liberalizmussal.

Mikecz Dániel írása

gp_371.jpg

Kép: budapest23.eu

Az állami földek eladása kapcsán újra felbukkan a médiában Mészáros Lőrinc neve, és az újságírók nem mulasztják el megemlíteni, hogy a felcsúti polgármester történetesen gázszerelő volt, de mára az ország egyik leggazdagabb embere. A miniszterelnökkel való szoros kapcsolata miatt korábban a mára kissé megkopott “Orbán Viktor kedvenc gázszerelője” vagy a “nemzet gázszerelője” birtokos szerkezetet használja a tréfára hajlamosabb újságíró.

Mészáros Lőrinc eredeti végzettségének hangoztatása mögött az a meggyőződés rejlik, hogy ekkora vagyont biztosan csak korrupcióval tudna felhalmozni olyasvalaki, aki korábban gázszerelőként dolgozott. Mielőtt félreértené valaki e rövid bejegyzés mondanivalóját, az nem a korrupcióról szól, hanem azt a kérdést feszegeti, hogy miért nem merül fel sem a sajtóban, sem a baloldali pártokban az, hogy milyen sértő lehet a “gázszerelőzés” sokak számára. A baloldali pártokat talán köti a médiával való szalagcím-barátság, örülnek, ha valaki odamond Orbán Viktornak és Mészáros Lőrincnek, ráadásul a politikusok is hajlamosak az egyszerű, de ütősnek vélt szerkezetek használatára, mint az “elgurult a gyógyszer” vagy a “pofátlan”.

Marad a kérdés, hogy miért nem szervezkednek a politikailag aktív, baloldali civil közösségek, hol vannak a profilkép-cserék és a szégyenfalak. Ahogyan azonban azt a Kettős Mérce “WTF Baloldal” körkédésére adott válaszok is mutatják, a baloldali aktivisták az underclass megmentésében és a hatalmi dekonstrukcióban látják a baloldal lényegét. A dolgozók, a melósok nem csak megközelíthetetlenek számukra, de mivel hatja őket a “jóléti önzés”, nem is tudnának azonosulni az osztályon aluliakra koncentráló aktivizmussal. Nem véletlen, hogy ezt az altruista baloldaliságot könnyen össze lehet kapcsolni az emberi jogi liberalizmussal.

Az identitáspolitika nem stílus vagy témaválasztás kérdése, hanem a politikacsinálás és a szavazói viselkedés realitása. A dolgozóra, melósra, a gázszerelőre is vonatkozik, lényege a személyes reprezentáció, azonosulás és az elismerés. Oda fog szavazni, ahonan ezt megkapja.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr478028746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.10.28. 12:49:34

Bennem az merül fel ilyen cikkek olvastán (mint ez, meg az előző, a bikini-híd problémát taglaló), hogy vajon a Dinamó Műhely honnan toborozza a szerzőit. Bele sem merek igazán gondolni, hogy honnan (MSZP-óvoda?). De ha tényleg korszerű baloldalért akarnak dolgozni, olyanért, amellyel azonosulni lehet, akkor ez így nem lesz jó.

Ki a lófütyit érdekel, hogy a Maffia-boss egyik katonája civilben gázszerelő volt még akkor, amikor nem volt a maffiafőnök csicskása? Az volt, na és akkor mi van? Ez nem járatja le a mostani gázszerelőket, és az egyéb kétkezi, vagy bármilyen melósokat sem. A probléma itt a maffia léte, meg az, amit csinálnak, nem pedig az, hogy amikor írnak róluk, akkor megemlítik (ironikusan, és kis színesként) a csicskás korábbi foglalkozását is. Annyi baj legyen, és attól kóduljon a gazember!
Álproblémákat gyártotok, mert nincs elég igazi probléma, vagy mi van? Szedjétek már össze magatokat, mert így tényleg nem lesz belőletek semmi!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.28. 13:00:43

Csak az első mondatot olvastam el. Ennyi is elég volt, hogy megállapítsam, ez egy fasz...

incze 2015.10.28. 17:18:24

az ilyen írások miatt szokás a píszít a szőrszálhasogató üres okoskodás, fátúl-nem-erdő, etc. szinonimájaként beszélni, és sajnos jó okkal beszélni. az ilyen fejtegetések velejárójaként kifejtés tökéletesen hibás:

"eredeti végzettségének hangoztatása mögött az a meggyőződés rejlik, hogy ekkora vagyont biztosan csak korrupcióval tudna felhalmozni olyasvalaki, aki korábban gázszerelőként dolgozott."

hát nem. emögött az a meggyőződés rejlik, hogy az ilyen karrier (sajnos)

ritka, mint a fehér holló,

de amikor valaki valódi teljesítménnyel fölverekszi magát gázszerelőből soksokcégtulajdonos befektetővé, köéleti vezetővé, akkor ez mindig

nyilvánvaló kvalitásokkal

jár együtt (választott képviselőnél ezt aligha kell külön magyarázni).

mészáros lőrinc felettébb rejtekező életmódot folytat, ami egy érthető okoból a közfigyelem centrumába került település polgármesterétől érdekes törekvés, pláne annak fényében, hogy a szokásosnál nagyságrendekkel több közpénz folyik (ömlik) oda. Sajnos azonban ez a fajta poszt kötelmekkel is jár, így néhanap muszáj megnyilvánulnia a jóembernek, és ezek a megnyilvánulások egytől egyik azt a gyanút erősítik, hogy mészáros lőrinc gázszerelőzése igazából baráti gesztus, mert jóindulatúan megelőlegezi, hogy gázszerelőként azért megállná a helyét.

ami kiderült ezekből a nagy keservekkel kisajtolt megnyilvánulásokból, az mindközönségesen annyi, hogy az az ember sem a vagyona összetételével, sem a rajta keresztül átfolyó pénzekkel, sem közéleti funkciójával nincsen sem tételesen, sem nagy vonalakban tisztában, röviden: semennyire. köze sincs semmihez, amihez neve tapasztva van, fogalma sincsen arról, mi zajlik, milyen méretekben az ő nevén, közkeletű idegen szóval: stróman.

a gázszerelőzés tehát ennyi, és csakis ennyi: azon ritka pillanatokban, amikor ez az ember megnyilvánul, egy nem túl szimpatikus, lapító, sunyító, nyakoncsípett gázszerelőt látunk (legjobb esetben), aki olyankor szeretne nem ott lenni ahol van, akibe futtatói még annyi energiát sem fektettek, hogy valamelyest kistafírozzák a viselkedéskultúráját azokhoz a közegekhez, melyekben elkerülhetetlenül föl kell bukkannia néhanap.

Gerilgfx 2015.10.28. 20:26:35

gázszerelők... nos, aki be tudja kötni a gázt, rendesen be tudja csövezni a házat, gázkonvektorokat, tűzhelyeket, arról eleve feltételezhetünk némi komoly szakmai-technikai ismereteket.

bekötni a gázt az nem olyan, mint elmenni a wécébe szarni, vagy akár mondjuk még az áram bekötésénél is bonyolultabb valamivel. nem annyi, hogy egyszerűen elhúzzák az áramot valahol a falban, hanem még annál is bonyolultabb.

a gáz eléggé veszélyes, gyúlékony, robbanékony: ismerni kell a karakterisztikáját, fizikai tulajdonságait, ezen felül kell rendelkezni hozzá minimális épületgépészeti tudással is, hogy az ember nehogy belefúrjon a vízvezetékbe, és tudni kell kialakítani biztonságosra, ugyanakkor bővíthetőre, gyorsan, olcsón a rendszert,

emellett tudni kell a munkát elvégezni úgy, hogy az ember azért nem terminátor, tudni kell, milyen ruhában, milyen felszerelésben lehet hatékonyan, és gyorsan dolgozva az adott problémát megoldani.

egy ügyes gázszerelő (ács, fémmegmunkáló, asztalos, stb) akár miliókat is kereshet havonta, annyit keres, amennyit a piac, és az igények megengednek, és kész.

a baloldaliakat ez persze bántja. mert ha mondjuk valaki szociológusnak tanul nagy pofával, elég nagy arcvesztés, hogy aztán azt követően a mcdonaldsban kell mosogatnia, és így leélnie az életét.

dehát aki nem tud semmiféle valódi munkát elvégezni, nincs semmiféle valódi tudása, ami tisztességes kapitalista viszonyok között elvégezhető, akkor az milyen jogon gyűlöli mondjuk a gázszerelőket, az ácsokat, a parasztokat, stb?

ezek gyűlölik a kormányt, mert nem aladárkodhatnak, és szociológuskodhatnak alanyi jogon valamilyen állami szervezetnél szakértgetve tízszer annyiért nagy pofával. mert ez nekik ALANYI JOGON JÁR. kéremszépen, nélkülük itt semmi sincs! üldögélnének valami hivatalban az emberek 80%-os adójából szarva, szakértgetnék az eu pénzéből (lásd: az emberek 80%-os adójából) feépített buszmegállókat, közben nagyokat finganának, és papírokat nézegetnének, mert ők ennyire fantasztikus emberek. mindezt alanyi jogon, lehetőleg a te adódból, énekelve néhány négerrel, arabbal, akik szintén nagyon fantasztikus emberek, ráadásul ha betelepítjük és dolgoztatjuk őket, még talán az adó is nagyobb lesz, max kiírtunk néhány magyart.

heil eu, heil merkel!

végülis a gázszerelőzés a baloldali tudatlan, tehetségtelen, senkiházi hülyegyerekek frusztrációja, semmi más.

szamok embere 2015.10.28. 23:25:36

"Én is gázszerelő vagyok"
Ezt készséggel elhiszem a szerzőnek, mert írni nemigen tud.

BéLóg 2015.10.28. 23:28:44

@Gerilgfx: Ezt a hozzászólást nagyon köszönöm. Így éjjel is elég jókedvet csinált nekem!

ingyenebed 2015.10.29. 10:09:34

nem tudom mikor jön rá a mélyen T. Szavaszópolgár, hogy a mészároslőrincek ellen nem lehet jogi vagy politikai eszközökkel fellépni. a szó lepattan róluk. fegyverrel lehet ellenük fellépni. a golyó nem pattan le.

BéLóg 2015.10.30. 23:46:07

Ezt a viccet találtam éppen:
Miért nem hőbörögtek a bölcsészek a nyári kánikulában?
Mert a mekiben és a börgerkingben is télen-nyáron 45 fok van a sütő mellett.

Tamás Nagypál 2015.11.01. 17:40:46

"Marad a kérdés, hogy miért nem szervezkednek a politikailag aktív, baloldali civil közösségek, hol vannak a profilkép-cserék és a szégyenfalak."

Tehát a szerző szerint az igazi kérdés az, hogy miért nem szervezkednek a magukat így Halloween táján gázszerelőnek képzelő virtuális osztály kreatívjai? Tényleg megoldaná a "gázszerelők" (melósok) problémáit, ha a szerzőhöz hasonlóan más értelmiségiek is prolisítanák a Facebook profilképüket? Ezek szerint az osztályharc tulajdonképpen a munkásosztály identitáspolitikája? Az amerikai republikánusok kabalájáról, Joe the Plumber-ről hallott esetleg a szerző?
süti beállítások módosítása