Miközben egyre magasabb a túlsúlyosak aránya, addig a tömegmédiában egyre valószínűtlenebbül tökéletesen néznek ki az emberek. Egy brit becslés szerint az átlagember hetente ötezer photoshoppolt képpel találkozik, és ezek jelentős része fehér, nagy mellű, karcsú derekú, sovány nőket ábrázol.

Tüttő Kata írása.

nobodyperfect.png

Kép: http://aberdeenyouth.info/

Így 35 évesen már nem kellene, hogy érdekeljenek a tizenévesek körében felbukkanó "testkép" trendek, vagy legalábbis nem kellene magamra venni, de hat rám. Mert amikor először olvastam az egyébként provokációnak szánt bikinihídról azért csak megnéztem, hogy nekem van-e ilyenem.

Az, hogy thighgap-em (combrés) nincs és nem is volt, az tök nyilvánvaló. És ha tetszene se tennék érte keresztbe egy fogpiszkálót sem. Jobb helyzetben vagyok, mint a mai tizenévesek, mert már van "mentségem a testemre", elmúltam 35 éves, szültem, szoptattam két gyereket.

Már van mentség a striára, narancsbőrre, a nem kockás hasra és a ráncokra. Persze ez sem teljesen igaz, mert ha ma kinyitom a korosztályomnak szánt női magazinokat, ott is olyan egyszerre sikeres családanyák, színésznők, üzletasszonyok vannak akiknek a teste is "tökéletes".

Igen, emlékszem a tízes éveimre, már akkor sem volt könnyű, pedig még nem voltak óriásplakáton tökéletesre photosppolt bikinimodellek, és nem volt annyi testrésszel szemben elvárás.

Amikor én tizenéves voltam, az aggodalom fő oka az volt, hogy lesz-e mellem vagy sem. És már ez is épp elég frusztrációt okozott. Mert hiába nőttem fel normális családban, akkor már csak a korosztály, a közösség véleménye számított.

Persze én is ismerem a mantrákat: "fogadd el önmagad, csak az egészség a fontos, hogy te jól érezd magad a testedben, ezek a lányok nem valódiak, nekik is vastag a combjuk csak szépen vannak photoshoppolva" stb.

Persze, hogy tudom, hogy nem valódi, hogy nem ennyire, vékony, sima, tökéletes..., de mégis hatással vannak rám. Mert hiába van normál testtömeg indexem, étkezem egészségesen, hiába edzettem egész életemben rendszeresen soha nem fogok úgy kinézni (és erre 15 éve sem volt esélyem), mint az a lány az óriásplakáton. És ez tök normális! TUDOM, ma már!

De hiába beszélünk róla egyre több fórumon, hiába téma egyre több műsorban, hogy ne állítsunk a nők elé elérhetetlen példákat, ha kinyitok egy nőknek szánt újságot abból továbbra is majd minden oldalról ijesztően vékony, de nagymellű, kerek fenekű, bikinihidas, combréses lányok mosolyognak.

Amíg én tizenévesen csak frusztrált voltam a testem miatt addig ma a tizenévesek negyede evészavarral küzd, extrém edzésekbe kezd, vagy ha meg tudja fűzni a szüleit, amint lehet sebésszel korrigáltat, az orrától a szeméremdombján át a fenekéig mindent.

Keveset beszélünk arról, hogy a lányok egy része 12 évesen elkezd menstruálni, majd 15 évesen már cikluszavara van, mert nem eszik.

És akkor előtör belőlem hogy tenni kellene valamit. Szabályozzunk!! De mit is? Szülessen törvény arról, hogy a TV-ben és újságokban a társadalmi arányoknak megfelelően kelljen különböző testalkatú, életkorú, származású nőket szerepeltetni? Tiltsuk meg törvényben a photoshoppot? Írjuk elő, hogy több nőt kell más szerepben megmutatni?  Mit tehet a szabályozó, vagy egyáltalán tehet-e valamit? Hol vannak a határok? Olyan ez mint a cukor? Nehéz neki ellenállni, miközben lassan mérgezi a testet. Legyen rá termékdíj? 

Igen, adni kellene jó mintákat, példaképeket, ebben azért valamit haladtunk előre, de ezeket a példák főlek a huszasoknak-harmincasoknak szólnak.

Mit tehetünk a mai tinikért?

(A bejegyzés eredeti megjelenésének helye.)

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr968024186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2015.10.27. 20:24:33

mert a feka Beyonce véletlenül sincs shoppolva ugye?:)

The Real Batman 07 2015.10.27. 22:17:36

Valamelyik elasszonyosodott külsejű anyuka megint rinyál...

Kedves Anyuka! Nem csak a házasságig kell figyelni a külsőnkre...!

2015.10.27. 22:48:49

Tiltsuk be a photshopot, tiltsuk be azokat a modelleket, akik vekonyabbak nalunk, tiltsuk be a szep embereket, mert valakit biztos megbantanak azzal, hogy vannak. Tiltsuk be a nagyfarku ferfiakat, vagjak mindenki peniszet az enyem meretere.
Eselyegyenloseget!

Szabalyozzon mindent az allam! Zsirapartheidet! Testsulyosztalyharcot! Most!
Tiltsak be a feher embereket, mert a vilag nagy resze mar regen nem feher emberekbol all. Talan soha nem is voltak tobbsegben. Akkor meg mire fel leteznek? Minek mutogatjak oket! Numerus clausust a modellszakmaban, szorakoztatoiparban!

First world problem.

Mit tehetunk a mai tinikert? Vedd el tole a tabletet es zavard ki a szabadba sportolni. Jaj, ez olyan kegyetlen!

Apam csinalta azt, hogy amikor filmet neztunk minden lovoldozeses, verekedeses, veresebb jelenetnel megszolalt, hogy ugye tudom-e, hogy ez csak paradizsomszosz a kepen, filmen, nem igazibol halnak meg a szereplok, ezek szineszek, a fegyverek sem elesek. Biztos a lelkemet akarta megvedeni a brutalitastol, de kib@szottul idegesito volt. Pedig nem is neztunk sok akciofilmet. Stallone, Schwarzenegger, Van Damme, Chuch Norris, Dudikoff Zs-kategorias filmek... nem tudtam ugy megnezni egy vacak akciofilmet, hogy apam ne szoljon be a kepernyon latott 80-as evekbelibrutalitast ellensulyozando. Egyszer elmondja, oke, ertettem, nem kell minden jelenetnel megismetelni az oktatast, illuziorombolast.
Ma ugyanezt csinaljak a feministak meg social justice warriorok a modellekkel, divatlapokkal, mediaszereplokket. Mindenki tudja, hogy nekik is izzad a honaljuk, nekik is budos a kakijuk, szuvasodik a foguk, zsirosodik a hajuk nem tokeletesek, van rajtuk smink, photoshop a kepeken, playback a fellepeseiken, de eleg illuziorombolo az, amikor minden nap errol beszelnek a megmondoemberek. Es folosleges. En se voltam sose egy Schwarzenegger (svajcineger, ahogy akkor a 80-as evekben mondtuk), de jo volt nezni valami olyat, amirol tudtam, hogy csak mese, film, kitalalt sztori, korepgrafalt verekedes.
Nem kell minden titkot meglesni es leleplezni, nem kell az Othello eloadasa kozben felpattanni a szinhazi szekedbol es orditani, hogy ez az ember nem is mor, hanem egy magyar szinesz, az arca festve van es a csajt se olte meg, hiszen ezek csak szineszek, tegnap is ugyanezt jatszottak, holnap is ugyanezt fogjak jatszani. Kamu! Emberek, meg vagytok vezetve! Nehogy mar ezt elvezzetek! En csak jot akarok nektek, igazsagot.

Gerilgfx 2015.10.27. 22:50:26

ez nem valódi társadalmi probléma, ez a te saját problémád. nem bírod feldolgozni, hogy 35 éves vagy, nem vagy egy fiatal 15 éves punci, és már sosem leszel az. az idő megállíthatatlan, így aztán gyűlölsz mindent, ami erre emlékeztet. képtelen vagy feldolgozni az élet körforgását, a társadalmat hibáztatod az öregedésedért. így jártál.

2015.10.27. 22:57:47

Ja, photoshoppolt meg sovany modellek megjelenese az durva problema, de ha egy travi nyeri a modellversenyt Hollandiaban vagy egy szakallas osztrak homoszexualis no-ferfi, kitudjami nyeri a Eurovision-t, az tok klassz, okes, cool, trendi, empowering, avantgarde es peldamutato.
Pedig a transzvesztita meg a szakallas no is ugyanolyan atveressel, megtevesztessel dolgozik, mint a sminkelt, photoshopolt modellek. De a ciszgender hetero no es hetero ferfi azok mar annyira 20. szazadi kispolgari csokevenyek. A 21. szazadban tessek transzgender homokat mutogatni mert ... Miert is?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.10.28. 12:33:04

Ez mind szép és jó, de mit akart a költő?
Egyszer olvastam, hogy már Szókratész is a korabeli ifjúság erkölcseit, és viselkedését ostorozta.
Szóval, mit akar a költő mindezekkel
mondani?
Ja! Nekem tetszik a combrés. Meg a bikinihíd is.
süti beállítások módosítása