Koszovóból jöttem

2015.02.04. 08:52

Restelled, hogy a látogatókat nem tudod, ahogy szeretnéd, tiszteséggel vendégül látni, de szegénységed még büszkeségednél is nagyobb. Annyi ennivalód van csak, amennyit itt, a magyar menekülttáborban kapsz és a többi koszovói család megoszt veletek. Még cigit is a tolmács ad. Öltözéked otthoni viszonylatban is viseletesnek számít, a gyerekeidnek nincsenek játékaik, a feleséged által összepakolt kis táskákban elfér szinte mindenetek, amitek csak van. Az a pár száz euró, amit a rokonok adtak az útra, jórészt már a csempészek zsebeben van.

Haathi írása. 

Hogy hogy lehet üres zsebbel felkerekedni és fejjel a schengeni falnak menni? Úgy, ha csak két választásod van: a mindent felemésztő nyomorba lassan belefulladni és végignézni, ahogy a gyerekeid is alámerülnek, vagy fogni magad és vesztenivaló híján megprobálni, hátha valahol hagyják, hogy kemény munkával gondoskodj azokról, akiket annyira szeretsz.

Koszovó, a hazád, csak papíron létezik, szinte semmit nem nyújt polgárainak. Munka nincs, az orvost nem tudod megfizetni, a gyerekek iskolai könyveit se tudod megvenni. Arra sincs pénzed, hogy lefizess valakit, ha bármi ügyes-bajos dolgod akad. A hazád düledezik, az utak katasztrofálisak, a rendőrök pénzéhesek és nem védenek meg, ha téged vagy a családodat valaki bántani akarja. Igazsága annak van, aki erős és gazdag. Boldog voltál, amikor elnyertétek a függetlenseget és dacosan reménykedtél, hogy itt, szüleid földjen fogsz te is megöregedni. Most már csak annyit szeretnél, hogy a gyerekeidet többet ne lásd éhezni.

A faluban az emberek összetartanak, de mióta a háboró után visszatértetek a romok közé, máshogy néznek rád. Előtte is tudták, hogy az anyád szerb, de nem sokat törődtek vele; azóta láthatatlan fal épült közétek pedig együtt menekültetek az “etnikai tisztogatás” elől. Gúnyolnak és kerülnek, senki nem barátkozik veled; úgy érzed, azért se kaptál munkát hentesként a környéken, mert anyai ágon egy rohadt árulónak tartanak. Elköltöznél, de hova, máshol sincs munka és üres zsebbel, ilyen pedigrével hol találnál új otthont Koszovóban?

Nem akarsz csempész lenni, nem akarsz bűnöző lenni, nem akarsz se alkoholista, se öngyilkos lenni. Családapa akarsz lenni. Dolgozó ember akarsz lenni. Tudod, hogy ha elindulsz Európába, veszélybe kerülhettek, kiszolgáltottak lesztek, becsukhatnak és bajotok is eshet. Tudod, hogy visszaküldhetnek, tudod, még egyszer nem kapsz kölcsön a rokonoktól, legfeljebb egy dobásod van. De ránéztél a földön mászó legkisebb gyerekedre, aki még nem tudja, mi az a nyomor. Úgy döntöttél, ha rajtad múlik, ne is tudja meg. Elindultok.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr197134665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

outmigrant 2015.02.04. 21:47:01

Köszönöm ezt az írást!

danpress 2015.02.05. 09:02:18

be kell kukkantani a debreceni menekülttáborba, hogyan is élnek ők. koszban, saját maguk mellé kakálnak, egész nap alszanak. így nehéz lesz tisztes családapának lenni nyugaton is.

komonista elvtárs 2015.02.05. 09:41:10

Azért nem ilyen egyszerű a helyzet.
Gondolom egyből agresszívan kell viselkedni az első EU-s országban, ugye? Ellopni a polgár autóját, és addig hajtani amíg benzin van benne. Mert joga van hozzá, nyilván, és az ő határátlépésükkel a délvidéken, egyedül, tanyán élő idős emberek jogai automatikusan megszűnnek, hiszen multikulti van. Gondolom te is befogadtál már egy pár ilyen családot, hiszen nagyon nagy humanista lehetsz ha ilyen megható írást hoztál össze. Kemény munkára vágynak. Hát persze.

danpress 2015.02.05. 10:01:44

soha nem volt még köztük, csak elképzeli. ki kell próbálni.

Baloldali érték 2015.02.05. 10:29:15

Csöpög a szociális demagógia a bejegyzésből.

1, "Koszovó, a hazád, csak papíron létezik, szinte semmit nem nyújt polgárainak." -- nem csak papíron létezik hanem a valóságban is. És a koszovói albánok harcolták ki maguknak, hogy legyen, hadd ne sajnáljam már őket hogy nem bírnak egy működő országot összetákolni. Maradhattak volna Szerbiában is. Ha Koszovó sz*r hely, azt 99%-ban a koszovóiak teszik sz*rrá egymásnak. És ez minden országra igaz.
2, A koszovói szerbek területén szerb közigazgatás működik, az tényleg csak papíron koszovó. De nem is a szerbek menekülnek ide - ők maximum csak a Vajdaságba - hanem az albánok.
3, "Úgy, ha csak két választásod van" - Francokat. Szerezhetsz vízumot is, és akkor nem kell a határon átszökdösni. Persze a nagyonfelelős csillogószeműgyerekjövőjével foglalkozó családapák erre már nem gondolnak amikor nekivágnak az útnak. Ha egy nyamvadt beutazást képtelenek megszervezni, akkor mit fognak csinálni odaát?

Persze, Koszovóban beütött a tömeghisztéria, hogy ki kell vándorolni, de ez pont olyan mint amikor a cigányok mentek ki tömegesen Kanadába. Semmi cél, semmi koncepcióváltás, csak engedjenek már be, mert ott kolbászból van a kerítés.

Még ha Koszovó lenne a világ utolsó sz*r helye ahonnan emberbaráti kötelesség befogadni mindenkit, akkor sem állna meg az érvelés, de miért álljunk meg itt? Hajrá, fogadjuk be az összes afrikait, az összes afgánt, pakisztánit, indiait, bangladesit valamiféle álhumanizmustól vezérelve. Minél több bevándorló lesz, annál jobb lesz nekünk, nem? Remélem a posztíró is befogadott már 1-2 családot.

janoszeged 2015.02.05. 10:50:02

Én, mint turista, rendet, tisztaságot, korrekt kiszolgálást tapasztaltam. Szerbiából indulva áthaladtam az országon, Albániába tartva, Prizrenben 2 éjszakát laktam. Közúton, és vadonatúj autópályán is mentem. Normálisan közlekedtek.A városok rendezettek, este az éttermek, bárok teli vendéggel, családosan is jönnek vacsorázni. Egy kis étteremben a munkások ebédeltek délben.Szegény embereket láttam,nyomort nem.(Európa 36. országa volt ez, ahová idén ősszel elmotoroztam).Kisebb műszaki hibát többen is segítettek megoldani szombat délután. Én nem láttam semmi különbséget Albániához képest.

2015.02.05. 10:55:06

Mindenki seperjen a saját portája előtt. A koszovóiak is.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.02.05. 11:07:55

"Nem akarsz csempész lenni, nem akarsz bűnöző lenni"
Minek is, ugyanez nyugaton jobban fizet.

A felelős családapák ezt hagyták maguk után.
www.kisalfold.hu/gyori_hirek/200_menekult_a_gyori_vasutallomason_-_ez_maradt_utanuk_nezze_meg_videon/2416186/

Ludovikás Levente 2015.02.05. 11:22:43

A migrációs folyamat következő állomása is ott van az Indexen, szintén elég sajátos tálalásban:

"Újabb magyar siker: Dánia is megismerkedet a kábeltolvajlással"

index.hu/kulfold/2015/02/05/ujabb_magyar_siker_dania_is_megismerkedett_a_kabeltolvajlassal/

Gondolom nem szükséges nagyon találgatni kik azok a "magyarok" akik Dániát ebben a tiszteletben részesítették?

Elég ezt a két írást egymás mellé rakni, hogy lelepleződjön a libsibisznisz: egy mesebeli világkép ráerőltetése a valóságra. A kontrollálatlan migráció káros, mert elsőként is a bűnözési hullámot, szociális élősködést exportálja a jobb sorsot kiérdemlő országokba

na4 2015.08.10. 21:03:26

Ha nyomorban élsz, minek csinálsz gyereket? Hogy ö is nyomorban éljen?
süti beállítások módosítása