Lukács György érkezik

2015.01.07. 08:31

"Az archívumnak legalább annyira, sőt sokkal inkább és mindenekelőtt a jövő eljövetelét és nem egy múltbéli dolgot kell szóvá tennie." A jövő jön, Lukács jön. Ezek a képek bizonyítékai. Könyveit már előre hozták, hamarosan ő is megérkezik. Engedjétek be, ha csenget.

Böcskei Balázs írása.

luk.jpg

Lukács Archívumba úgy mentem fel féléven át, mintha Lukács György élt volna. Mint egy izgulós fiatal módjára, aki most találkozik a Filozófussal, aki nyilván minden gondolatomat gyermetegnek, unalmasnak, nem túl filozofikusnak és könnyednek tart majd, és alig várja, hogy megszabaduljon tőlem, menjek dolgomra, nincs több kérdés. Hogy nálamnál még a vele, szovjetek által „készített” kihallgatási jegyzőkönyvek is érdekesebbek. Ebben azt hiszem igaza lett volna. Szerencsémre Lukács nem volt ott, bánatukra nincsenek Lukácsok.

2006-2007-ben gyakran megfordultam az Archívumban, többek között órákat hallgattam, Sziklai László egy könyvének féléves feldolgozása és együttgondolkodása volt napirenden. Belgrád Rakpart 2. szám. Akkoriban nekem sok minden Lukács volt, és fontosak azok, akik ismerték, tudták, átadták. 

luk_ii.jpg

 

A Lukács Archívumnak viszont neki estekTarolás. Értelmetlenség, érthetetlenség, emlékfosztás, filozofiátlanítás. De még van, úgy ahogy.

Sziklai idézi az Archívum történetét áttekintő írásában Wolfgang Ernstet: „Az archívumnak legalább annyira, sőt sokkal inkább és mindenekelőtt a jövő eljövetelét és nem egy múltbéli dolgot kell szóvá tennie.”

A jövő jön, Lukács jön. Ezek a képek bizonyítékai. Könyveit már előre hozták, hamarosan ő is megérkezik. Engedjétek be, ha csenget.

 

További képek: http://freedoc-gabriellacsoszo.blogspot.hu/2014/10/lukacs-konyvek-foldon-hiany-es-gond.html

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr247042787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása