Kalocsai Kinga írása a polgári engedetlenség legitimitásáról.

Tegnap több demonstráló, akik a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítása ellen tüntettek beültek az építési területre, ezzel akadályozva az építési munkálatokat és ezáltal az emlékmű felállításának előrehaladását. Ez szerintem egy nagyon jó, hatásos és szép módja a tiltakozásnak és tényleges cselekedet az emlékmű felállításának megakadályozására. A polgári engedetlenség egy klasszikus formája. A polgári engedetlenségnek azonban az a lényege, hogy amikor már nem marad más eszköz, amikor már a tüntetők kimerítettek minden törvényes eszközt, akkor nyúlnak a tiltakozás ezen formájához. Ezek a folyamatok itt mind meg is történtek. A polgári engedetlenséghez hozzátartozik az is, hogy a résztvevők tisztában vannak és vállalják az esetleges jogi következményeket és nem próbálnak meg kibújni a felelősségvállalás alól és a jogi következmények alól, amennyiben azoknak van alapja.

Tegnap kora délután a rendőrség intézkedett a beülőkkel szemben, és szerintem ez így van rendjén. A VIII. kerületi jegyző az építkezés kivitelezőjének kérése után birtokvédelem alá vette az építési területet, innentől kezdve a tüntetők nem tartózkodhatnak a területen. Ezzel nem azt mondom, hogy ne tartózkodjanak ott, éppen ellenkezőleg, menjenek oda, de annak tudatában, hogy ezzel mit vállalnak és ne lepődjenek meg azon, ha a rendőrség felszólítja őket a terület elhagyására, és ha ennek nem tesznek eleget, akkor kiviszik őket a birtokvédelem alatt álló területről. Azért írom ezeket, mert tegnap az interneten nagyon sok helyen úgy keringtek a képek a tegnapi rendőri intézkedésről, hogy rendőri erőszak történt és rendőrállam Magyarország. Ez nem igaz, a rendőrség tette a dolgát a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Semmilyen erőszakot nem alkalmaztak, nem bántottak senkit és az interneten rendelkezésre álló információk alapján teljesen jogszerűen intézkedtek. Felszólították a tüntetőket a terület elhagyására, ők ennek nem engedelmeskedtek, passzívan ellenálltak a rendőri intézkedésnek, majd a rendőrök eltávolították őket az építési területről.

Szerintem nagyon fontos az, ami most a Szabadság téren történik, és fontos az, hogy a szobor ne kerüljön felállításra, és az ellenállás folytatódjon. De fontos, hogy ez mindvégig megtartsa békés jellegét, és fontos az is, hogy ne a rendőrségben, a rendőrökben keressék az ellenségképet. A tüntetők átléptek egy jogi határt, amivel nincs gond, és teljesen legitim, amit tesznek, de az is teljesen legitim, amit a rendőrök tettek a tegnapi nap folyamán. Nem az intézkedő rendőrökben kell keresni az ellenségképet, hanem azon kell dolgozni, hogy azokat, akik a szobor építését kitalálták meggyőzzük a tiltakozás eszközével és más eszközökkel arról, hogy ez a szobor nem állhat. Arra pedig mindenki számítson, hogy ma is, holnap is el fogják távolítani az építési területről, de ettől folytatni kell az ellenállást és megszervezni azt, hogy mindig legyen valaki, aki beül a helyére.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr966100297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

states1 2014.05.01. 10:17:55

Kíváncsi vagyok, eljön-e az a nap, amikor az illetékeseknél leesik a tantusz, hogy a kevesebb az több lenne, hogy az év 365 napjából nem lehet mindennap a megemlékezéssé, mert akkor egyik sem az. Hogy a holokauszt politikai célokra, haszonszerzésre való használata a rendszerváltás óta kontraproduktív, és melegágya a honi antiszemitizmusnak. Hogy a kordonbontók sem állnak a törvények felett, és a történelemhamisításban, amivel vádaskodnak, jóval érintettebbek, mint akiket vádolnak. És folytathatnám, de tudom, hogy falra hányt borsó...

kulcsar2011 2014.05.01. 14:51:10

A tüntetők kérték a birtokvédelmi engedélyt, de senki nem mutatta meg nekik.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.01. 15:11:54

A polgári engedetlenség lényege, hogy nem legitím. Különben nem lenne engedetlenség, hanme joggyakorlás.

Göntér László 2014.05.01. 15:49:31

Akinek üres a hasa, az nem az emlékművekkel foglalkozik. A kordonbontás nem itt kezdődött, hanem a Kossuth téren. Az sem volt normális meg ez sem, de tudni kell, hogy a példa ragadós. Aki elfogadta Izrael 6 napos háborújhát és annak a következményeit, az ne csodálkozzon az Oroszok Krími cselekedetein és az Ukrajnával kapcsolatos magaviseletén. Ami az emlékművet illeti, azt hiszem, hogy meg fog épülni,de utána a kutya sem fogja megtisztelni.

épészmérnök 2014.05.01. 15:52:34

@states1: Amíg emberek úgy gondolkodnak mint Ön, addig bizony szükségesek az ilyen akciók.

Lovag Mihály 2014.05.04. 17:18:22

@épészmérnök: 2014.05.01. 15:52:34

a történelem és a tapasztalat nem a te igazadat bizonyítja, hanem states1-ét
süti beállítások módosítása