TD_140116_002_stairs.JPGAz Orbán-kormány összehozza a családot. Míg pár éve a családban hatalmas politikai ellentétek feszültek, addigra ma a kormány önzésének legkiszolgáltatottabb szféráiban tapasztalta meg az egészségügy, az oktatás szétverését és a munkavállalói jogok kiüresítését. Ma már nincs is semmilyen vita otthon. Egyetértés van: most rossz. 

Oláh Noémi írása.

Be kell vallanom, most, hogy április hatodika pár nap múlva elérkezik, egyre jobban hat rám érzelmileg. Aggódás, tenni akarás és sietség keveredik bennem. Az addigi napok rendezettsége érdekében megpróbálom (terápiás jelleggel) kiírni magamból a saját valóságértelmezésem egy huszonéves, fiatal egyetemista lány szemével.

„Szimpatikus, hogy fiatal és felkészült.” – mondta az osztályfőnököm anyámnak, mikor meglátogatta a családunkat az Orbán-Horn miniszterelnök-jelölti vita napján. Ez volt az első, politikával kapcsolatos élményem. Pár évvel később a családomban lévő hatalmas politikai ellentétek miatt kezdett el komolyabban érdekelni a politika, szerettem volna tudni, hogy mi ezeknek az ellentéteknek az alapja, hiszen egy családban kézzelfoghatóbb dolgokon is lehetne vitázni. Aztán rájöttem, hogy a probléma gyökere sokkal összetettebb: a családtagjaim hajlamosak elnagyolt meggyőződésekhez, világnézetekhez, életérzésekhez igazítani az álláspontjukat, akár a saját tapasztalásaik ellenére is.

Ma már erre a domináns politika nem csak épít, hanem elő is állítja ezeket a sajátos világfelfogásokat, gerjeszti, felszítja őket és mindegyikhez ellenségképet párosít. Az Orbán-kormány ebben erős, minden korábbinál jobban szétfeszíti a saját valóságunkat, tapasztalásainkat, mindezt a saját érdeke által vezérelve. Teljesen elvált már a társadalomtól és arra törekszik, hogy totálisan átalakítsa.

Az Orbán-kormány szó szerint a saját tévképzetei mentén irányítja még a közpolitikai folyamatokat is: a hajléktalanokat bűnözőknek titulálja, még az ételosztást is megtiltja; a tanulókat deviánsnak minősíti, akikre rendőr kell, hogy vigyázzon; a fiatalokat hűtlennek tartja, hogy az egyetemi tanulmányaikat követően külföldön próbálnak szerencsét. Ezt az egész birodalmi, ellenséges ideológiát pedig pusztán azért építette fel, hogy legitimálja saját maga helyzetbe hozását: trafikokkal, stadionokkal, törvénytelen közbeszerzésekkel, Paks 2-vel, akár magával Putyinnal is.

Az egykori világnézeti vitákból háború, a felkészült, fiatal politikusból pedig egy tekintélyelvű, pökhendi, felelőtlen „uralkodó” lett.

A családom pedig az elmúlt pár évben a kormány önzésének legkiszolgáltatottabb szféráiban tapasztalta meg az egészségügy, az oktatás szétverését és a munkavállalói jogok kiüresítését. Ma már nincs is semmilyen vita közöttünk. Egyetértés van: most rossz.

Én is komoly dilemmába kerültem: hagyjak-e mindent hátra és gyorsan tűnjek-e el innen és próbáljak bejutni egy, a magyar felsőoktatás színvonalán messze túlmutató külföldi egyetemre, vagy próbálkozzak továbbra is itt? 

Az erre adott legrosszabb válasz az, ha befordulunk és a saját túlélésünkkel próbálunk törődni. Nem szeretném, hogy ez a szörnyű hangulat és kilátástalanság magával rántson, hiszen ez a feszített, ellenséges környezet teljesen széttördeli a társadalmat.

Én nem akarok ilyen országban élni és nem is fogom hagyni, hogy ilyen legyen. Ha mindenki így tenne, akkor hosszú sivárság várna erre az országra, úgyhogy ebben mindannyiunknak van felelőssége. Én felelősséget vállalok a családomért és az országért.

Mutassunk példát abból, hogy mit is jelent a felelősségvállalás, „szállítsuk ki a vonalból” a társadalmi szolidaritás legnagyobb gátját, az Orbán-kormányt.

fotó: Domaniczky Tivadar

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr455889604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöld_Dani 2014.04.02. 10:46:23

Tudom, hogy nem ez a legfontosabb kérdés, de ugye az a kép a Gellért-hegyen készült?

bigmax 2014.04.02. 10:48:08

@.Gordon Gekko.: ásítasz mint mindig,hisz oxigén hiányosan születtél!

bigmax 2014.04.02. 10:55:55

Kedves Noémi!
Sok erőt és kitartást kívánok neked ,hogy célod elérd.Ha a generációdban többségben lenne a hozzád hasonló értelmes fiatal ,akkor vasárnap megvalósulhatna .....
Az orbáni rendszer a nyuggerekre épít:gondolom te is láttad képekről,hogy kik is örjöngtek érte,hogy csak megérinthessék.LOL
A fidesz már rég a demencia pártja és nem a fiataloké!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.04.02. 11:08:59

"amely korszerű, zöld, feminista és aktív."
Hiánypótló! :D

G. Wolf 2014.04.02. 11:09:10

Nah igen... Érdekes mert én személy szerint mikor 2010-ben OV hatalomra került egy kemény konzervatív politikát vártam, és a jobboldali ismerőseim java is, Thatcher, Reagen, vagy épp Merkel volt a fő "iránya" az akkori beszélgetéseknek a részükről, meg persze a kampánydumák.

E helyett jött egy ilyen bolsevista állomsításos valami, túltolt nemzetieskedésbe csomagolva.

És ahogy látom/érzem azok a jobboldaliak "szégyellik" ezeket az intézkedéseket, és és inkább csöndbe maradnak. Ebbe a kampányba nem látok Reagen idézeteket az FB falamon... Nincsenek valódi konzervatív értékelvű megszólalások. Nem tolnak kb semmi értelmes üzenetet, sőt kb semmit se, heti egy simonozás max amire telik. Most a kampány utolsó hetében sincs - mindez úgy hogy több fidesz párttag is személyes ismerősöm.

úgyhogy összegezve nagyon egyetértek a posszttal és igazán szomorú hogy az a "közösellenfél" lett az összetartó erő, és elmúltak az értékrendi vagy vélemény beli viták...

Lovag Mihály 2014.04.02. 11:23:29

@bigmax: 2014.04.02. 10:55:55

értelmes fiatal? te elolvastad a cikket vagy csak bekommenteltél? tipikus budai álértelmiségi hülyegyerek írása.

ParaZita2 2014.04.02. 11:33:27

Ide is a lényeg:
mi a baj a mai magyar valósággal?

Nos, senki nem hajlandó szembenézni azzal a gondolattal, hogy az állam nem egyenlő a nemzettel és jelenleg az állam sokszorosa annak, amit egy ekkora (9.5 milliós) kis népecske igényelne. KÉSZ, ennyi.

Ebben a kis népecskében igen nagy százalékban olyan genetikájú emberek léteznek, akikhez a léha, ingyenélő, élősködő, alkotást kerülő, más zsebében kotorászó tolvajkodás áll a egközelebb. EZ van.

Ez épp az emberi létezés alkotásra hivatottságával ellentétes, következésképp, ez a népecske
kezd lassan kikopni az emberi létezésből. Ismét csak KÉSZ és ennyi.

Jól ismert, hogy a parazita élőlények kiszipolyozzák, s lassan megölik az "anya"testet is, pedig ezzel "maguk
alatt vágják a fát" azzal sem törődve, hogy ezzel saját magukat is lenullázzák.
(Vajon miért nem lehet bagóért sem eladni ingatlanokat olyan helyeken, ahol a mások értékeit kisajátító
szemlélet a jellemző?)

Tegyük már fel a kérdést, vajon a jelenlegi (határozottan CSÖKKENTENDŐ) rezsim milyen szemlélet szerint
ténykedik?

Ez van, szép lassan a magyar népecske a múlt részévé válik az élővilág szeméttelepén.

(Hacsak minden magyar hirtelen észbe nem kap - ami azért nem tipikus, ezt évszázadok bizonyítják.)

ParaZita2 2014.04.02. 11:35:22

Kissé másként, újra:
A lényeg: az állam túlon-túl van terebélyesedve. Sokkal kisebbre van szükség (egy kipusztulófélben lévő, alkotásra alig képes, csak fosztogatáshoz és más zsebében kotorászáshoz értő birka nép) 9 és fél milla ember számára.
Adók: kistérségi adók(helyi rendőrségre, helyi oktatásra, helyi egészségügyre) és kevéske állami adó (ami épp elég a hadsereg fenntartásához és némi államapparátushoz). ((Csak méla undorral megjegyzem, mire jó ez a tengernyi adó és illeték! Eleve mi az, hogy illeték? Mint mi az, hogy "Katasztrófavédelem"? Mi az, hogy állami sport? Mi az, hogy központi okosság tévedhetetlenül tudja mindenkinél jobban a természet részének tekintendő társadalom alapvető törvényszerűségeit is?))

Minden más privát!!! Gondoljunk Svájcra. Mekkora hadserege is van? Mennyi háború dúlt ott? Hogyan oldották meg? Mekkora ott az állam?

Rettenetes Hrodgaar 2014.04.02. 11:48:26

"Ma már erre a domináns politika nem csak épít, hanem elő is állítja ezeket a sajátos világfelfogásokat, gerjeszti, felszítja őket és mindegyikhez ellenségképet párosít. Az Orbán-kormány ebben erős, minden korábbinál jobban szétfeszíti a saját valóságunkat, tapasztalásainkat, mindezt a saját érdeke által vezérelve. Teljesen elvált már a társadalomtól és arra törekszik, hogy totálisan átalakítsa."

Például milyen világfelfogást állított elő az Orbán kormány?

Inkább akkor menjél külföldre...

♔batyu♔ 2014.04.02. 11:50:27

Érdekes család. Lehet, hogy Orbánéknak is emelni kellett volna jó nagy mértékben a rezsit és még nagyobb mértékben el kellett volna adósodniuk, hogy elégedettek legyenek?

Vagy pedig segélyekből éltek.

Lovag Mihály 2014.04.02. 11:51:11

@ParaZita2: Svájc rossz példa. olyanja van ami nekünk nincs. úgy könnyű jaszkarizni.

bigmax 2014.04.02. 11:57:39

@Lovag Mihály: eddig a fiúkra buktál....mi ez a csajozós szöveged?LOL

_mоst_ 2014.04.02. 12:01:50

@bigmax: A fiúkra bukik, mert még járunk.

ParaZita2 2014.04.02. 12:08:06

@Lovag Mihály:
"Svájc rossz példa. olyanja van ami nekünk nincs. úgy könnyű jaszkarizni. "
Mire gondolsz?
(hegyek? lelkiismeretes tanulás és munkavégzés? vagy netán magánéletbe beavatkozás? Elismerem, nem éltem még Svájcban, tényleg nem tudom, mijük van, ami nekünk, magyar embereknek nincs - ok, mondjuk 1500 évben gondolkodva)

Lovag Mihály 2014.04.02. 12:22:20

@_mоst_: te csak azt hiszed, már rég szakítottam veled. nem fura, h nem veszem fel a telefont soha mikor hívsz?!

dr kíváncsivagyok 2014.04.02. 13:22:56

Most ápr. 6 - án meg kell szunnie a véleménykulonbségnek a baloldali , a liberális , a konzervatív és keresztészdemokrata értékek kozott ...
Egy a cél - hogy a kormányváltás után korrekt viták árán kialakult vélemények mentén - újrakezdhessuk építeni a demokráciát és a koztársaságot ,..elzavarva az onkényt , az állami korrupciót és a keleti szelet !!!!!

dr kíváncsivagyok 2014.04.02. 13:25:04

@Rettenetes Hrodgaar:
"Például milyen világfelfogást állított elő az Orbán kormány?"
Posztkommunista nemzeti színekbe csomagolt autokráciát , nemzeti szocializmust !

dr kíváncsivagyok 2014.04.02. 13:26:28

@Lovag Mihály:
" budai álértelmiségi hülyegyerek írása. "

álértelmiségi....ez jó...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.04.02. 14:11:26

@dr kíváncsivagyok: ",..elzavarva az onkényt , az állami korrupciót és a keleti szelet !!!!!"
Az semmi! Utána megtanulod az írásjelek helyes használatát is! :)

Andor Annabella 2014.04.02. 14:53:55

A helyzet az, hogy nem szavazhat Orbán hatalmára az, aki nem áll kényszer alatt, vagy érti hazánk fő bajának okát.

A legfontosabb ok a putyini paktum, amely orosz érdek alá rendeli hazánkat. Igen érdekes és elgondolkodtató, miért ennyire fontos Orbánnak egy olyan paktum, amelynek a nemzetgazdasági "előnye" minimum kiszámíthatatlan, de ami viszont biztos: orosz akarat alá helyezi energiaellátásunkat.

Éppen most, amikor a civilizált világ felé Putyin kimutatta a foga fehérjét, éppen most, amikor lengyel barátaink is kezdenek elfordulni tőlünk emiatt. A legkevesebb, hogy a múlt hétvégi Békemenetre már csak ál-lengyel felvonulók jutottak emiatt, de ami fontosabb, hogy a putyini hátsó orbáni nyalása miatt a megtámadott Ukrajnában élő, kárpátaljai magyarok is utálat tárgyává váltak.

Valamiért igen megéri a Kedves Vezetőnknek ez a paktum. Gondolom, mindenki ki tudja számolni, mennyi 10 milliárd euró 10 % -a, ha szerényen saccolunk. Az a 10 % ugye 300 milliárd forint, amiből bőven jut a brancs minden tagjának Simicskától Habony haverig.

Ami viszont legalább ekkora baj Orbánnal, mert gátolja normális, élhető országgá fejlődésünket:
a kommunista múlt embereinek hatalomban tartása, szemben a hazug orbáni retorikával, amely állítólag a kommunista múlttal akar leszámolni.

"Ne azt nézzék, mit mondok, hanem amit csinálok!"
Ez a hazugság definíciója, megfogalmazása.
Mond ilyet egy őszinte ember, kedves orbánhívők?!
Mert ezt személyesen a Kedves Vezető mondta, persze külföldi hallgatóságának.

Így már tökéletesen érthető egy olyan belügyminiszter személye, aki a bolsevik diktatúra rendőrségi sofőrjéből kapaszkodott fel a ranglétrán, állampárti MSZMP funkciókat megmászva.
Aki éppen tegnap - vezető hír volt a pártsajtóban - osztott egymilliárdot Túrós András elvtársnak, a "Polgárőrség" országos vezetőjének szervezetéhez. Annak az elvtársnak, aki a kommunista diktatúra bukása előtti évben még főrendőrként vezette a "bravúros" nyomozást egy nyugdíjas ózdi munkással, Kristály Gyulával szemben:

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az a Túrós András, aki az MSZMP alatt a pártállami hatalomkoncentráció fenntartását volt hivatott elősegíteni előbb ózdi, majd Borsod megyei főkapitányként, később országos főkapitányként 1989-ben. Jellemző, milyen magatartást tanúsított a hazai kommunista diktatúra egyik utolsó politikai elítéltjével, Kristály Gyula
ózdi rokkantnyugdíjassal kapcsolatosan, aki 1987 januárjában levelet írt az MSZMP KB-nak, szidta a rendszert és annak haszonélvezőit, röplapokat pötyögött otthoni írógépén. Több mint egy évnyi, harminc "szakemberrel" folytatott nyomozással buktatták le, akkor is csak "állampolgári" bejelentés alapján.
Ekkor Túrós András a miskolci helyi televízió műsorában támadta izgatással vádolva a négy és fél év - a nyugati sajtó, a Szabad Európa Rádió nyomására végül "csak" - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt munkásembert. Így nyilatkozott akkor Túrós elvtárs Kristály Gyuláról: "Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy Kristály Gyula Andrásból a sajtó mártírt csinált. Nem értem meg az egész sajtóhisztériát, hogy mi szükség van erre, és miért kell mártírt csinálni egy ilyen emberből, aki az izgatás bűntettét vastagon kimerítette."

Ezek a túrósok, pintérek az "antikommunista" Orbán legfőbb emberei. Hát nem érdekes?

Abban az egyben higgyünk Orbánnak, hogy a kezét kell figyelni, ahogyan Rodolfó mondta régen! Meg a sajátunkat, amikor a hét végén az ikszet húzzuk!

ParaZita2 2014.04.02. 14:57:12

@Lovag Mihály: bankszektor ott sem volt 1000 évvel ezelőtt... Lehetséges, hogy a
magyar népnek tényleg az azeri baltás gyilkos a megfelelő szint?
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Ideje új népvándorlásba kezdenünk, csak most vissza oda, ahonnan elzavartak bennünket kb 1200 évvel ezelőtt. Hagyjuk a Kárpát-medencét az élősködőknek, a parazitáknak. Mi ez a kilenc millió? (pl. Peking főutcája?)
Bocsi, nem akartam kifakadni, csak jó volna, ha egyre többen türelemmel és odafigyeléssel meg tudnánk hallgatni a másikat (mit ad isten, OV-nek is, de GYF-nek is van igaza, ám mennyivel jobb lenne - tudományosan is alátámasztható állítás - ha mindenki igyekezne a másik álláspontjára is tekintettel lenni. Ezt
van ahol úgy mondták már pár száz évvel
ezelőtt: "United we stand, devided we fall.")

konrada 2014.04.02. 14:57:27

...de méginkább nem szavazhat azok hatalmára sem, akik ide juttatták az országot, és most összefo...kormányváltós néven próbálkoznak újra...
süti beállítások módosítása