Megfojtott remény

2014.03.30. 21:40

Flickr-SethTisue.jpgOV-generáció maradtunk. Egy baloldali nemzedék félbeszakadt. Mert megint az okozza a dilemmáját, mint politikai öntudatra ébredése óta mindig: Orbán Viktor. Csakhogy a sztori nem elsősorban rólunk, hanem a védtelenekről, a szerencsétlenekről, a megfosztottságban élőkről szól. A kérdés pedig azért mégiscsak az: miként tehetünk többet azokért, akik miatt ebben az eszmekörben leltünk otthonra? Úgy, hogy közben Orbán politikájának viszont nincs morális vagy eszmei tartalma. 

Pető Péter írása

Fotó: Flickr/ Seth Tisue

OV-generáció maradtunk.

Lehetett volna másként, elvégre a 2010-es totális, erkölcsi és politikai összeomlás után úgy tetszett, elkerülhetetlen a magyar baloldal újrafogalmazása, strukturális, morális és személyi reneszánsza. Ám megannyi tényező összeállása megfojtotta a reményt. Az LMP szomorú, ám alighanem törvényszerű története, Bajnai Gordon projektjének kudarca, a választási rendszer visszataszító átszabása, az MSZP bravúros talpon maradása, Gyurcsány Ferenc comebackje, a Neves Közéleti Személyiségek összefogásizmussal súlyosbított felvilágosult abszolutizmusa, valamint Orbán Viktor szegényellenes, antidemokratikus elemekkel spékelt, országmagánosításra hajazó kormányzása együttesen olyan konstellációt alakított ki, amelyben nem maradt helye a baloldal történetéről, tartalmáról, jövőjéről szóló érdemi diskurzusnak.

Emiatt egy baloldali nemzedék félbeszakadt. Mert megint az okozza a dilemmáját, mint politikai öntudatra ébredése óta mindig: Orbán Viktor. Nyilván sokan vagyunk olyanok, akik ha a Fodor Gáborral ékesített közös listára pillantunk, kedélyállapotunktól, illetve politikai depressziónk mértékétől függően röhögő- vagy sírógörcsöt kapunk. Akkor is, ha szélcsatornáról vagy Bissau-Guineáról hallunk. Csakhogy a sztori nem elsősorban rólunk, hanem a védtelenekről, a szerencsétlenekről, a megfosztottságban élőkről szól. A kérdés pedig azért mégiscsak az: miként tehetünk többet azokért, akik miatt ebben az eszmekörben leltünk otthonra?

Az ugyanis biztos: a gyengék ekkora erővel még nem találták szembe magukat. Ennek az izomnak a természetéről sokat elmond, hogy a kormányfő egy alkalommal azt közölte: „Az összefogás nem szándék, hanem erő kérdése”.

Nyilván nem létezik politika, leader és hatalomgyakorlás erő nélkül, tehát ezért nem feltétlenül indokolt leporellót írni arról, hogy a miniszterelnök súlyemelőnek készül vagy gonosz. Mert a politika arról az erőről is szól, amely politikai cselekvésbe fordítja a gondolatot. De ha létezik közösség, legyen az nemzet vagy társadalom, akkor az erőt a gyengék érdekében, de semmiképpen sem ellen kell használni.

Orbán politikájának viszont nincs morális vagy eszmei tartalma. A narancssárga társulat megtagadott már mindent, ami ellenzékben elmesélt története értékalapját jelentette. Nincs olyan értelmezhetetlen méretű, putyini Oroszországtól felvett hitel, kampányszabályozási  gusztustalanság, gázbizniszre épített offshore-buli, amelyet e garnitúra ne tartana elfogadhatónak. Ennek pedig az az oka: az elöljárók a politika egyetlen minőségi kritériumaként a cél elérését határozzák meg. Ha a vonatkozó hatalomtechnikai manőverek sikeresek, és az intézkedés kevesebb befektetést igényel, mint amennyi – anyagi, politikai, feltétlen lojalitásban megnyilvánuló kulturális – profitot hoz, akkor a misszió kipipálva. Ha kevesebb a költség, amennyi a haszon, akkor újabb gólt írnak fel a nagy táblára. Egy lépéssel közelebb a hatalom megtartása. Az utóbbi misszió persze minden politikai projekt végső célja, mert a képviselt eszme jegyében megfogalmazott közpolitikai célok akkor érhetők el, ha a párt hatalomra kerül, ha pedig ez megtörtént, lehetőség szerint ott is marad.

Ha ez egyszer megesik egy baloldali társasággal, akkor jó tudnia: semmi értelme az egésznek, ha az aktivisták kifizetésére, s nem a vagyoni egyenlőtlenségek csökkentésére, az esélyteremtő oktatási rendszer kialakítására, a társadalmi igazságosság érvényesítésére fordít minden erőforrást. Ez amúgy éppen annyira legitim vállalkozás, mint a jobboldali programok megvalósítása, amelyeknek értelemszerűen mások a prioritásai. Ám ezek közé sem illeszthető az Orbán-kormány munkája: pragmatizmusa eltörölte saját, „elmúltnyolcéves” múltját, amit jelez az Oroszországhoz fűződő viszonya, az ügynökügy megoldatlansága, az átláthatatlanság felé tett fontos lépései, de még az olyan apróságok is, mint a parlamenti molinóhasználattól a tiltásig tartó útja, hogy az állam pártcélú rabosítását már meg se említsük. Meglehet, támogatói egyenként megmagyarázhatják a lépéseit: hol szakpolitikai indokokkal, hol a valóban létező problémának hátat fordító több évtizedes politikai gyávasággal, hol az úgynevezett elmúlt nyolc évvel, hol Szűrös Mátyással és Civil Összefogás Fórumnak becézett Hazafias Népfronttal képviselt antikommunizmussal. Csak éppen a rendszer egésze  vállalhatatlan, ha egyetlen szó is igaz abból, amit ellenzékben mondtak. Egyáltalán: ha ezt a területet a hazánknak, nem pedig egy Felcsút körül működő vurstlinak tekintjük.

Ám mindebből legföljebb annyi következik, hogy a baloldali eszme foglyainak eminens érdeke, hogy ez a kormány távozzon. A félbeszakadt nemzedék sok tekintetben tragikus vitája viszont ennél többről szól. Arról, hogy bármilyen árat megfizethet-e ezért. Meg arról, távolságtartásáért neki kell-e egyáltalán pengetnie, vagy a nyomorultak adóznak pártszékházból és értelmiségi szalonból finnyáskodásban fogant nihilizmusnak tetsző, innen "vanmásvilágot" formáló akaratnak látszó meggyőződéséért. Meg arról, minimumként hirdetett – a hazai realitások ismeretében – idealizmusnak mutatkozó elvárásaiból feladhat-e bármit. Meg arról, köthet-e újra kompromisszumot, ha körbenéz a megszomorított társadalmon.

Ezekre a feszítő felvetésekre mind egyenként, egy szavazófülkében, magányosan válaszolunk majd vasárnap, amikor Orbán Viktor halotti beszédet készül mondani.

Annál a sírnál, amelybe a megfojtott reményt akarja temetni.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr945885120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shm 2014.03.31. 15:01:58

"Meg arról, távolságtartásáért neki kell-e egyáltalán pengetnie, vagy a nyomorultak adóznak pártszékházból és értelmiségi szalonból finnyáskodásban fogant nihilizmusnak tetsző, innen "vanmásvilágot" formáló akaratnak látszó meggyőződéséért."

Nos, innen (nem onnan) nem annyira 'értelmiségi szalonból finnyáskodásban fogant nihilizmusnak' látszik, hanem a klasszikus paradoxonnak, hogy míg a baloldal ideológiája a 'tömegek' érdekében óhajt fellépni, addig a 'tömegek' ebből szemmel láthatóan nem kérnek.

A tömegdemokráciákban csak a marxista ideológiát feladó, demokratikus balközép és jobbközép pártok jutnak hatalomra, a 'nép' nem vágyik megváltókra vagy radikalizmusra. A radikális megváltók aztán ezt megpróbálják azzal megmagyarázni, hogy a nép elmaradott, felvilágosulatlan, buta - ezért nem ismeri fel önnön érdekeit. De ilyenkor megjelenik a kérdés: vajon a 'nép' ismeri fel jobban a saját érdekeit, vagy az önjelölt megváltók?

flort 2014.04.01. 09:26:05

"az elöljárók a politika egyetlen minőségi kritériumaként a cél elérését határozzák meg" - szőr mentén említsük meg azért, hogy ezt az elképzelést az amolyan Török Gábor-féle szalon-politológusok is erősen osztják.

Magyarország egyik legnagyobb baja szerintem, hogy nincsenek nemzetközi szinten említhető szakemberei / kutatói, az úgynevezett elit. Akik voltak, meg elmentek külföldre.

Így aki itthon maradt, néhány kivételtől eltekintve, csak Magyarországon világhírű, de véleményformáló szerepük jelentős.

szonár 2014.04.01. 09:27:03

A baloldal reménytelenségének önmaga az oka. Mert magát még mindig Orbánhoz képest határozza meg, baloldalinak lenni mindössze ennyi: gyűlölni Orbánt. Ez derül ki ebbőla posztból is. A gyűlölet azonban fárasztó, terméketlen, és egy idő után unalmas mindenki számára, akinek nincs érdeke abban, hogy gyűlöljön.

És persze teljesen téves, súlyos félreértés Orbánt egy gátlástalan hatalomtechnokratának beállítani. Éppen ellenkezőleg, Orbánnak jól megfogható és közérthető világképe van, amely sokak igényével és gondolatával találkozik. Ez a világkép igen jól kirajzolódott szombaton, a Hősök terén tartott nagygyűlésen is. Igen, Orbán arra hajlamos, hogy mindig a világképe éppen azon vonását emelje ki, amelyiket a politikai érdek diktálja, de ez nem azonos azzal, mintha nem lenne világképe.

Ezzel szemben az Orbán-gyűlölet nem világkép - csak egy gigantikus csőd.

♔batyu♔ 2014.04.01. 09:30:33

"Egy baloldali nemzedék félbeszakadt."

Én ezeket azért nem nevezném nemzedéknek. Ezek olyanok, akik karrierje 1990-ben az MSZMP bukásával megszakadt, de jórészük sikeresen indult újra MSZP-sként, SZDSZ-esként. (Az SZDSZ-be tömegesen léptek be MSZMP-sek). Akik azóta csatlakoztak, fiatalabbak, azok még időben leléptek, hiszen ők tudtak érvényesülni a munkaerőpiacon.

Most úgy néz ki, ezeknek van vége, a 4 év éhezés után újabb 4 évnyi jön, ezt már nem bírják ki.

♔batyu♔ 2014.04.01. 09:31:34

@magyar ember teli szájjal: "Köpünk a nyugatra".

Milyen ostoba vagy te b+.

♔batyu♔ 2014.04.01. 09:40:06

Jól meg lehet figyelni itt is a baloldal szlömösödését. Teljesen ugyanaz mint anno az SZDSZ-nél.

Első körben az értelmesek lépnek le. A fórumokról, blogokból eltűnnek a jól érvelő emberek. Ezek az adott párt irányítói és "technikusi" utánpótlását jelentik, így ott még látszólag megy a hajó.

Második körben kezdenek elszivárogni a tagok, az a "vatta", akik plakátokat ragasztanak, ott vannak a gyűléseken, stb.

Azok, akiknek esélyük sem volt felelősebb posztokat betölteni, most betöltik, vezetőként, ideológusként, technikusként. Ezzel meggyorsítják az erodációt, csak ők maradnak, a tagságot nem hogy szaporítani, megtartani sem tudják.

Marad a selejtje, aki gyakorlatilag vita és alkotás-képtelen.

flort 2014.04.01. 09:48:01

@♔batyu♔: na ezt most jól megmondtad. De a fideszre ugyanez igaz, mégha neked fel sem tűnik.

fuck.the.system 2014.04.01. 10:08:53

Én arról olvasnék szívesen egy okos embert, hogy miként tudja ezt a Főpap megetetni a fideszesekkel.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.04.01. 10:30:02

"Folytatom én!" - így szól Viktor
S országképet fest e piktor:
"Lesz munka és lesz még kenyér!"
Csattan milliónyi tenyér.
"Rezsi csökken, nő a jólét,
Kolbászt töltünk s iszunk jó lét!
Olimpián lesz sok érem
S focivébé, megígérem!"
"Viktor! Viktor!" - zúg a tömeg
S extázisban tombol, ő meg
Int, a tekintete konok,
S épülnek a stadionok...

kigyurt álat 2014.04.01. 10:36:17

Nem nagyon lehet erre higgadtan reagálni. A legszívesebben azt mondanám, hogy elmész te a kibaszott kurva anyádba te büdös proli, amiért ezt a baloldat siratod.
Megmondjam mi valójában a "félbeszakadt nemzedék"? Nem a baloldali posztkomcsik, hanem ez!!!:
www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html
Az van, hogy a mai 30-as korosztály a legnagyobb létszámú az országban, gyerekeik viszont alig vannak, és ez egyrészt a rendszerváltás előtti szocialista rendszer bűne, másrészt pedig a rendszerváltás visszásságai, a hatalomátmentés és a vadprivatizáció, harmadrészt pedig a 2002-10-ig terjedő időszak családellenes politikája.

Mégpedig azért, mert ez a korosztály a rendszerváltáskor még gyerek volt, a szüleik pedig még teljes mértékben a régi rendszerben szocializálódtak, ahol az volt a legfontosabb, hogy legyen egy biztos stabil állásuk. A szabad piaccal pedig nem tudtak mit kezdeni, csak kapkodták a fejüket az induló vadkapitalizmust látva. Nem is nagyon ugrálhattak, hogy ők is akarnak egy szeletet a tortából, mert gyereket kellett nevelniük, amihez biztos háttér kell, és emiatt nem vállalhattak kockázatot. Így nyomorította meg a népet a szocializmus, a gyerekek (a mai 30-asok) pedig nagyrészt a szüleik mentalitását veszik át, mint mindig, mert így működik a családi-szociális öröklődés. Nyilvánvalóan nem mindenki, de ha felvennénk egy statisztikát, az nagyjából gauss-eloszlást követne és ezt mutatná. A mai 30-asok többsége ezáltal szenvedi meg a rendszerváltás előtti szocializmust.

Ez volt az értelme annak, amikor arről beszélt Orbán 1989-ben Nagy Imre újratemetésén, amikor azt mondta, hogy a szocialista rendszer elvette az akkori fiatalok következő 20 évét is. Ez most pontosan látható a korfán!

És ez legalább olyan szintű népirtás, mint a holokauszt, és ebben a bűnösök a mai balllibek jogelődei, akik ma is egymás között összekacsintva tisztelik Kádárt, miközben kifelé szabad versenyt hazudnak!!! Úgyhogy ezek utódainak, nektek kell sürgősen eltűnnötök a szemétdombon, ez a nép érdeke, és akkor elmondhatjuk, hogy nagyjából befejeződött a rendszerváltás. Reméljük, hogy most vasárnap ez valóraválik, ki a Parlamentből a ballibekkel!

Zöld_Dani 2014.04.01. 10:43:48

@kigyurt álat: legalább olyan szintű népírtás, mint a holokauszt, vagyis bő hatmillió ember tervszerű összefogása, kifosztása, vagonokba rakása, elgázosítása és elégetése?
Nem túlzás ez kicsit, tesó?

kigyurt álat 2014.04.01. 10:50:43

@Zöld_Dani: egyáltalán nem túlzás, Magyarországról néhányszázezer zsidót vittek el, ehhez hasonlítsd.
Egy évnyi korosztály manapság 90-100ezer gyerek. Ez a korosztály ma a szemünk előtt tűnik el, csak ez nem hard népirtás, amikor kivégzik az embert, "csak" ellehetetlenítették a gyerekvállalást.

high up! 2014.04.01. 11:10:25

Mekkora tévedés, hogy van ilyen, hogy OV generáció!

Emberek, itt legalább 100 éve nem OV generáció van, hanem valamiféle genetikailag meghibásodott 80%-nyi Átlaghülyemagyar, aki generációról generációra újratermeli nemzet rohasztó magát.

Orbanescu birka tenyészállománya ugyanaz az a fajta ostoba, lebutított nép, mint amelyik 2010-ig uralkodott a maga primitívségével.

A 2010-ig uralkodó primitívek most átálltak Orbenscuhoz, OV egykor szebb napokat látott hívei meg nagy boldogan lesüllyedtek a szinjükre, így él boldog szimbiózisban FIDIÓTA ÉS KOMCSI. (legalább felük meg már mindakettő volt)

Gyerekek feküdjetek le, a mesének nincs vége, holnap meg 100 év múlva is pont ugyan itt fogtok tartani, 80% birkamódra vezethető Átlaghülyemagyar fogja akkor is rendre elkúrni minden generáció életét. Szép, álmodozásokat!

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2014.04.01. 11:13:18

Nem inkább arról van szó, hogy az ún. baloldali nemzedék ezer szállal kötődik az MSZP-hez és mindahhoz a mérhetetlen erkölcsi, társadalmi és gazdasági kárhoz amit ez a posztkommunista párt okozott a hazának és a nemzetnek? Magatokba nézzetek, ne pedig másra mutogassatok!

high up! 2014.04.01. 11:13:49

@kigyurt álat: "Ez volt az értelme annak, amikor arről beszélt Orbán 1989-ben Nagy Imre újratemetésén, amikor azt mondta, hogy a szocialista rendszer elvette az akkori fiatalok következő 20 évét is."

S aztán 2010-től ez a 3/3-asok által felfuttatott mümájer ellenzéki Orbanescu a következő 20 évet is elvette a fiataloktól. És odaadta Ráhelnek meg Tiborcnak.

high up! 2014.04.01. 11:17:33

@trédoff:

Te, miután a fidesz kormány 2/3-ban komcsikból áll, miután az ügynöktörvényt és a társadalmi megújulást elszabotálták, a komcsi listádra felírhatod a fideszt is.

Az meg külön röhej, amikor a két fidesz fővezér (Orbanescu, Kövéreszku) komcsiznak: mindketten fajtiszta komcsi családból származnak, mindekettő komcsi családja szépen elprivatizálta magának az állami vagyont - höhöhö, mi is itt a problémájuk a komcsikkal???!!!!

sas70 2014.04.01. 11:24:40

@high up!: Az, hogy nekik csak bánya meg nyomda jutott, holott kaphattak volna zsírosabb falatokat is. Persze azóta már nincs ezzel gond, mert vannak sokkal zsírosabb falatok, amikkel még vagy 10 évig jól lakhatnak.

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2014.04.01. 11:29:50

@high up!: Te, nekem meg úgy tűnik, hogy a magyarok nem kérnek többé az MSZP-ből és szánalmas liberális holdudvarából. Ha a baloldal meg szeretne újulni, a saját háza táján kell söprögetnie, nem pedig másén. Annak hajtogatása, hogy "de bezzeg a Fidesz is komcsi" tökéletesen mutatja, hogy mennyire messze vagytok még ettől :)

kvadrillio 2014.04.01. 12:31:52

"baloldalinak lenni mindössze ennyi: gyűlölni Orbánt." NU, EZ IGEN NAGY BAROMSÁG !
baloldali az az embör, aki képes HITLERRE IS SZAVAZNI, HOGY EZT A FAJTA KIZSÁKMÁNYOLÁST, NYOMORT, AMIT MÁRA IDESZARTAK AZ EDDIGI KORMÁNYOK A MAI TÁRSADALOMRA, VALAKI, AKÁR HITLER ÁLTAL IS ELTÜNTETHETŐVÉ TEGYE !!!!!
REMÉLEM HAMAROSAN SIKERÜL.....:) TECCIK ÉRTENI ???

Netuddki. 2014.04.01. 12:33:19

Az orbán egy gátlástalan, erkölcstelen ember. Hozzá hasonló emberek veszik körül. Ezért van, hogy szemrebbenés nélkül ugyanazokat a bűnöket az ellenzék szemnére vetik amit ők is nap mint nap elkövetnek. Sőt elődeiknél jóval gátlástalanabbak. Nem tudják hol az a bizonyos vékony határvonal a jó és a rossz között. Aki ezt nem látja az nem lát tovább az orránál és ezért tudják az orbánék az orránál fogva vezetni...

Netuddki. 2014.04.01. 12:33:58

@Sírköves Slomó: "Nagy örömmel tölt el, hogy védtelenek, szerencsétlenek és megfosztottságban élők(sic) vagytok."

Egen, az előbb erről beszéltem. Ilyenek a fideszesek.

kvadrillio 2014.04.01. 12:42:48

A forgalomban lévő építőanyagok legalább fele gagyi, rossz minőségű, az adott célra alkalmatlan termék, a kiszűrésük azonban a minősítési előírások szigorodása óta sem megoldott, az érdemi ellenőrzés költségét senki nem vállalja. A javulást az sem segíti, hogy a vásárlók mindenben a legolcsóbbat keresik, az állami beruházások beszállítói pedig a legvégsőkig leengedik az árat a megrendelés érdekében.
.OCCT. A HÁZAK MAAJD SZÉPEN KEZDENEK ÖSSZEOMLANI, MINT BANGLADESBEN........

Sírköves Slomó 2014.04.01. 13:05:18

@kovi1970: Orbán Viktor Európa gerincoszlopa.

Nem csoda, hogy nemsokára az Európai Bizottság elnökeként folytatja, rögtön azután hogy a leghosszabb ideig magyarország miniszterelnöke stráfot fellvarhatja a zubbonyára.

kigyurt álat 2014.04.01. 15:24:28

@high up!: Ha nem bírod a Fideszt, akkor neked is azt tudom javasolni, amit másnak: szavazz az MSZP ELLEN, bárkire.
Azért, mert amíg ez a ballib csoport - az a közeg, ahonnan mesterházy, gyurcsány és bajnai jött - jelen lesz a politikában, addig soha nem lesznek képesek leváltani a Fideszt. Ha az mszp és a hasonszőrűek eltűnnek, akkor lehet esély arra, hogy felemelkedjen egy új baloldal vagy jobboldal, akik valamikor képesek lehetnek majd megszorongatni a Fideszt, de addig biztos, hogy ők fognak kormányozni.

Dr Domschitz Mátyás 2014.04.06. 09:34:57

A kommenteket olvasva erősödött meg bennem hogy e Dinamós közösségnak (vagy majd valakiknek) meg kell fogalmazni a mai baloldaliságot. Mert az elmúlt 24 év arról szólt hogy a jobboldal fogalmazta meg a komcsizással. (ilyen "kigyúrt álat" módján is) Az MSZP meg a kapitalizmus kiépítésével volt inkább elfoglalva (ami szerintem dícséretes szándék egy jobboldali párt részéről ), s eközben ráment a baloldalisága. A baloldal definálja magát előbb a társadalmi viszonyokhoz, s ennek eredménye alapján utólag a politika többi szereplőjéhez.
süti beállítások módosítása