Józsefváros menekültjei

2015.08.10. 14:06

Józsefváros ma egy forró és árnyékos, izzadt és izzadós, sejtelmes és bűnös, szomorú és reménykedésben bővelkedő, Palotanegyeddel hivalkodó, környékének felújítása (ez errefelé mindig betonozást jelent) ellenére Lujza utcákkal leszakadó, munkás és értelmiségi, középosztálybeli és underclassban bujkáló, őrzött, kontrollált és megúszni akaró, kriminalizáló és hajléktalanokat felsegítő, feltűnősködő és meglapuló, fényképezhető és fényképet kézből kiverő, divatos és pólót hasra felhúzó, dzsentrifikált és kapualjak mögé visszahúzódó, renyhe és boxos, gasztro slammer és földre szotyizós, Aurórában fixi bringával zakatoló és 99-es buszon jegy nélkül utazó, csendes és Népszínház utcával fülsiketítően hangos, felújított és antik kerület. Ebben a kerületben idővel valami történni fog, innen valakiknek idővel el kell mennie.

Böcskei Balázs írása.

fenykep2204.jpg

„Halálig marcangolnak, de nem zabálnak sokat
Nálunk hagyomány megtörni a szokásokat
Akinek ezer tonna nyomja a vállát annak meg se kottyan a világ súlya
A feláldozottak balladáját régesrég kívülről fújja,
hogy sose volt jövője, csak is múltja
Feláldozzák újra-meg újra,
de máglyáját más hóhér gyújtja.” 

(Hanoi: Feláldozottak balladája)

„Tudna adni szállást vagy 10 forintot?” – kérdezi egy megállapíthatatlan korú hölgy a körút józsefvárosi „bejáratánál”, aki általános iskoláskorú kislányával sétál 23:00 után a sötét, ugyanakkor 4-6-os típusú kocsmák és becsületvesztők fényeivel megvilágított utcán. Korát az arcára rakódott nehézségek, a lehetetlen élethelyzet, a tanácstalanság miatt nem lehet megállapítani, és nem is sok mindent ért az, aki az előbbi kérdés után az arc és az idő viszonyán mélázik. „Minden tekintet kórlap” (Balaskó Ákos). 10 forint vagy szállás? Mintha egy szinten lenne a kettő. Adakozom, majd egy szégyennel együtt járó visszatekintés pár méterről arébbról, megvan-e még az imbolygó anya és lánya. Akkor még megvoltak.

Józsefváros bejárata nem az agresszív és steril módon középosztályosított Palotanegyed környékén van, hanem a 32-es terénél, ahol a Baross utca belefut abba a világba, amelyet a kerület vezetői legszívesebben elfelejtenének, rosszabb esetben – legalábbis a helyiekre nézve – kezüket dörzsölik, hiszen a kerület ezen felén viszonylag magas az önkormányzati tulajdonú – hunvaldosan, rogánosan szólva, értékesíthető – lakás. Míg a Palotanegyed nemsokára az V. kerület, illetve a Kazinczy utca folytatása lesz, addig a körút túloldalát ismét visszaveszik a nappal áldozatai és az éjszaka próbálkozói, túlélni akarói. Aki a kerület ezen részén jár számos egymásnak ellentmondó jelenséggel találkozik. Továbbra is virágzik a butikkapitalizmus, a Baross utca körúton túli fele (vagy a Népszínház utca) dacol a közelben magasodó Corvin Pláza-kapitalizmussal, ugyanakkor roham számba szűnnek meg a panelok aljában korábban működő kifőzdék. Míg a borbár sterilizálja a Rákóczi teret, addig pár sarokkal arrébb a József utca újra hangos, újra állnak a boltok előtt „rozsdásan, vasszagúan”, replikázva, egymást cukkolva, dühöngve. Míg a Gallery8-ban a roma holokauszt emlékezetének feldolgozása zajlik, addig naplemente után a hyperértelmiségieket vonzó galéria szomszédságában, a Nagyfuvaros utcában újra énjüket eladni kényszerülő vagy arra kényszerített lányok sétálnak (és nincs ez másként a lebetonozott, EU-komformizált Kálvária térrel sem). (Ehelyütt kell rosszallóan megemlíteni az Amnesty International hajmeresztő, a szabadságot és az önrendelkezést teljes félreértő, prostitúció dekriminalizálására vonatkozó kezdeményezését, és pozitív kontextusban az arra adott többek között magyar fiatal baloldali [így feminista] választ).

Miközben vízpermetes és füvet nyomokban felmutató felújított játszótereken játszik a jövő, addig az utcákban, immáron a Kék Pont kriminalizálásával sem megoldott az eldobott tűk problémája. Önkormányzati „minden jó és minden szép” kiadvány, miközben Heti betevőt osztanak lelkiismeretes civilek. Egy utcában van a kerületbe költözött altermainstream posztbaloldal és közben egészen más nyelvi kódokkal, férfi-, nő- és roma(ön)képpel gondolkodó és élő helyiek.

Józsefváros ma egy forró és árnyékos, izzadt és izzadós, sejtelmes és bűnös, szomorú és reménykedésben bővelkedő, Palotanegyeddel hivalkodó, környékének felújítása (ez errefelé mindig betonozást jelent) ellenére Lujza utcákkal leszakadó, munkás és értelmiségi, középosztálybeli és underclassban bujkáló, őrzött, kontrollált és megúszni akaró, kriminalizáló és hajléktalanokat felsegítő, feltűnősködő és meglapuló, fényképezhető és fényképet kézből kiverő, divatos és pólót hasra felhúzó, dzsentrifikált és kapualjak mögé visszahúzódó, renyhe és boxos, gasztro slammer és földre szotyizós, Aurórában fixi bringával zakatoló és 99-es buszon jegy nélkül utazó, csendes és Népszínház utcával fülsiketítően hangos, felújított és antik kerület.

Ebben a kerületben idővel valami történni fog, innen valakiknek idővel el kell mennie. Jelen Magyarországa nem tűri ugyanis az ellentmondásokat, nem tűri az elsőre nem érthetőt, nem tűri a különbözőt és a másikat, nem tűri a szociálisan a többségi társadalomból kiágyazódót, saját kiágyozottságában kisebbségi (szub)kultúrákba és nyomorszigetekbe beágyazódót. Józsefváros mindennapjai egy vihar előtti indokolatlan, és így zavarba ejtő csend „ritmusai”, egy-egy „lövés” előtti megnyújtott koncentrációk.

Ebbe a zavaros nyugalomba „léptek” most bele a II. János Pál (Köztársaság) téren nappalozó-éjszakázó menekültek. Arcaikon a tanácstalanság, a bizonytalanság sokadik hatványozódása, a „se előre, se hátra” állapota. Negyven fokban dacolnak a forró földdel, várnak az isteni segítségre. Fáradtak, de akkor is mennének. Ha lenne hova. De nincs. Ez az Üldözöttek és Magányosok Serege lett a magyarországi kriminalizációs diskurzus újabb célpontja, ömlik rájuk a magyar társadalom és politikai osztály rosszabbik énjéből fakadó jogfosztások. Nincs joguk a városhoz, és nincs joguk magukhoz.

A globális jogfosztottak új nomádjai ma Józsefvárosban pihennek a terek fái alatt, a lokálisan megfosztottak szomszédságában. Nappal reményt gyűjtenek, éjjel kiálmodják magukból. Így megy ez Józsefvárosban időtlen idők óta, nincs ebben semmi újdonság.    

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr147695980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.10. 20:13:55

Muszáj együttérezni az iszlamista, gyermekcsonkító hódítókkal? Ugye nem?

megettem az aranybornyút 2015.08.10. 20:27:47

"Arcaikon a tanácstalanság, a bizonytalanság sokadik hatványozódása, a „se előre, se hátra” állapota. Negyven fokban dacolnak a forró földdel, várnak az isteni segítségre. Fáradtak, de akkor is mennének. Ha lenne hova. De nincs."

Ezt nyilván senki se hiszi el neked.

A migránsok az embercsempész csatlakozásukat várják, azért kerülik el messzire a táborokat.

Egyébként miért is ne mehetnének például haza?

Életerős huszonéves fiatal férfiak, rengeteg dolguk lenne a saját hazájukban.

anyadmajma 2015.08.10. 20:53:35

@megettem az aranybornyút: Ja, foghatnának egy kalasnyikovot, aztán lövöldözhetnék egymást, te baromarcú kotonszökevény.
Aki meg nem onnan jön, azt miért nem a határon zavarjátok vissza, teljesen jogosan, te hazaáruló bolsevik geci?

tralalala 2015.08.10. 21:33:09

@anyadmajma: Igen, ott a földben lehet valami olyan különleges sugárzás, amitől ezt muszáj csinálni, és ez a különleges sugárzás Németországban pl. nincs meg, azért békésebbek ott az emberek.

Buchhalter 2015.08.10. 22:16:09

@tralalala: nagyon unalmas vagy!Először menj ki Németországban és utána böffögd a hülyeségeid!Kint élek Kölnben ahol cirka 130 000 menekült és mi egyéb van!Leterhelve a német elosztó rendszereket a szemét helyi idióta libsi politikusok miatt!Velem ne példáloz: eus egyezmény alapján vagyok itt és dolgozom!Ezt ugye felfogod és fizetek mindenért!Egyre több német ökölbe szorul ,érted te hazaáruló libsi fotel harcos?!Nem találkoznál velem az utcán?Lehet utána kellene neked fogorvos?A millás haverod ,aki ráadásul buzi volt tett egy szívességet:vonat alá ugrott béke poraira.Üdv.De csak hergeld az embereket,gondolom azzé fizetnek neked.

midnight coder 2015.08.10. 22:17:17

@anyadmajma: Ja. A szélsőséges iszlamisták nyilván egy másik bolygóról érkeztek, és nem az a kultúra termelte ki őket tömegesen, amit most a bevándorlók hurcolnak be Európába...

Punxsutawney Mormota 2015.08.11. 00:17:32

@Buchhalter: Ezeknek a "libsi" politikusoknak köszönheted australopithecus barátom, hogy ott ronthatod a levegőt, különben még mindig az Ikaruszban lennél segédmunkás.
Németországból "hazaárulózni" pedig több, mint vicces.
Te is hazaáruló vagy bazze, hogy ott fizeted az adót és nem itt. Megrövidíted az államot! Aki milliókért taníttatott, bár embert nem tudott belőled nevelni. Szegény szerencsétlen...

Punxsutawney Mormota 2015.08.11. 00:18:38

@midnight coder: Sok van belőlük. Én is láttam ma, ahogy Blahán célbelövést gyakaroltak és torokátvágást gyakoroltak.

libsi nóta bárki unja 2015.08.11. 00:19:16

"ömlik rájuk a magyar társadalom és politikai osztály rosszabbik énjéből fakadó jogfosztások"

Ömlik ránk a libsi társadalom és politikai osztály rosszabbik énjéből fakadó átok-szutyok

midnight coder 2015.08.11. 06:35:50

@Punxsutawney Mormota: Olyan ez mint a biciklizés. Ha valaki odahaza egyszer már kiirtott néhány falut, az megjegyzi az alapvető mozdulatokat. Aztán, ha elegen lesznek, majd gyakorolja is.

Buchhalter 2015.08.11. 12:46:29

@Punxsutawney Mormota: oh,és még mennyi szart köszönhettünk nekik:muszlim kultúra kontrol nélküli beengedése ,a homokultúra erőltetése , deviza hitelezés és reklámozás ész nélkül,az európai hadseregek leépítése.Soroljam még?A másik te kis libsi lukak seggnyalókája hogy nem hozzád szóltam!Értve vagyunk?Én merek veled is személyesen találkozni .de akkor lehet mész fogpótlásra.Nem érzem magam hazaárulónak ,mert kedves libsieid miatt ész nélkül ömlik ide a nyugati parasztgazdák államilag agyontámogatott szarra ami már odahaza a kutyának se kell.Veled ellentétben tudok olvasni német híreket.Te is csak egy gyökér fotel harcos vagy!!!

Punxsutawney Mormota 2015.08.11. 12:50:12

@Buchhalter: Akkor válaszolj, galandféreg, ha egy mondatot le tudsz írni hiba nélkül.
Libsi vagyok? Ha ez azt jelenti, hogy Te ellenpontod vagyok erkölcsileg és humánum szempontjából, akkor büszkén vagyok libsi, szerencsétlen kocsmaprókátor!

Buchhalter 2015.08.11. 16:00:02

Mondtam már!Kusti,és személyesen legyen a szád nagy!Nem járok kocsmába és nem iszom alkoholt.Egyéb?Ja és galand se vagyok szájretek.A humánum nem az ,hogy konttrol nélkül beengedek embertömeget az ország szochálójának terhére!Mindenek van határa!

megettem az aranybornyút 2015.08.11. 18:39:04

@anyadmajma:

"Ja, foghatnának egy kalasnyikovot, aztán lövöldözhetnék egymást, te baromarcú kotonszökevény."

Hazaszeretet, honvédelem.

Tudom, hogy neked nem mond semmit :)

ingyenebed 2015.08.13. 09:32:43

@Buchhalter:

a magadfajta selejteket visszaküldeném a középkorba, hogy megtanulják mi a különbség a jogok uralmára és a hatalom korlátozására épülő LIBERÁLIS demokrácia, és az önkény között.

Buchhalter 2015.08.13. 12:44:58

@ingyenebed: a magad nevében beszélj selejt!Egy: nem hozzád szóltam!Kettő : ha ilyen nagy a pofád találkozunk személyesen,de ha pár fogad bánja ,ne engem hibáztass migráns seggnyaló fotelhuszár!

ingyenebed 2015.08.17. 17:48:21

@Buchhalter:

találkozzunk seggfej.
mikor? hol?
süti beállítások módosítása