Sallai Róbert Benedek (SRB, lent képünkön) LMP-s parlamenti képviselő a levelet írt a zöld mozgalom képviselőinek, hogy ne álljanak ki az Ökotárs mellett. Mint mondja, ő próbálja meggyőzni a fideszeseket, hogy "a zöldek nem egyenlőek azokkal a fővárosi liberális szervezetekkel, akiknél a források összpontosulnak,” akik "a független adományokkal védett fővárosi elefántcsont tornyokban” élnek.

Ezt nem Lázár János, hanem a magát “Magyarország zöld pártjának” nevező LMP egyik erős, a zöld mozgalomból érkezett vezetője írta. Nem gyenge pillanatában, ő mindig is így gondolta. 

Sallai_Robert_Benedek576x356.jpg

Vay Márton írása.

Magam azok közé tartozom, akik az LMP korai időszakában hosszú napokat és idegsejtek tömegét áldoztam arra, hogy (többek között) SRB-vel megértessem: a FŐVÁROSI=LIBERÁLIS=ELLENSÉG gránitszilárdságú alapelv hibádzik. Sok fontosabb ok mellett például azért, mert többnyire azokat bélyegezték fővárosinak, akiknek nem csak terepen szerzett, hanem tudományos tapasztalata is van, vagy akik szerint ki kell állni a molotov koktéllal dobált melegek mellett. Nem ő volt ezzel az egyetlen, a párt későbbi szakadása is jórészt e pszichózis miatt történt.

SRB azért írta meg levelét a Parlamentből, mert a Védegylet és a Levegő Munkacsoport (LMCS) szolidaritási nyilatkozathoz keresett támogatókat az Ökotársnak. (A kezdeményezést emberünk tévesen az LMCS mellett a Greenpeace-nek tulajdonítja, aminek csak annyi értelme van, hogy a külföldi, külföldről támogatott szervezet képe jobban illik a politizáló civilek elleni fideszes - és immár LMP-s - uszításhoz.)

SRB arra a közismert tényre épít, hogy az Ökotárs melletti kiállás komoly kockázatot jelent a szolidaritást vállaló szervezetek számára. A lényeg ott van, hogy a zöld mozgalom kulcsfigurája  a Parlamentből milyen érvekkel  tanácsolja el a zöldeket attól, hogy kiálljanak üldözött és megfélemlített szövetségesük mellett. Valamint ott, hogy maga is tovább mélyíti a hazai gondolkodás egyik legkétségbeejtőbb és legostobább árkát: hogy az igazi, szegény vidékiek azért szívnak, mert elefántcsonttoronyban, zsírosbödön mellett élő fővárosiak így meg úgy meg amúgy.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megnézhetjük, mit igazolnak a számok SRB állításából a tutiból pofázó gazdag pestiekről. A két kezdeményező sosem rejtette véka alá, hogy nem tetszik nekik az Orbán-rendszer. A Védegylet pályázati pénzei az utóbbi négy évben így alakultak: 73, 76, 55 és 26 millió, az LMCS-é pedig így: 71, 53, 27 és 17 millió. Kapacitásuk, munkatársaik száma és létbiztonsága is ennek megfelelően. Ezzel szemben a Sallai Róbert Benedek által vezetett apolitikus Nimfea Egyesületnél Túrkevén nem negyedükre-harmadukra estek le a támogatások, hanem közel húszszorosukra mentek fel: 25, 77, 127, 421 millió. Nyilván önmagukban még nem mondanak el mindent ezek a számok, de azt azért igen, hogy igazat beszél-e az LMP-s képviselő.

És most, amikor a Fidesz rendőrökkel zaklatja az Ökotársat és az országpusztítás ellen kiálló szervezeteket, akkor "Magyarország zöld pártjának" képviselője némaságra inti azokat a zöldeket, akik kiállnának mellettük.

Szerintem számos történelmi példa mutatja, hogy ez hova vezet. A leszalámizás végén pár “közvetítő” kap valami címet és fizetést (lásd az egykori LMP népi szárnyának másik vezérét, Mile Lajost, az Orbán-kormány új kolozsvári konzulát). De a hatalommal együttműködők többsége később ugyanúgy megy a levesbe.

Talán kibírtam volna szó nélkül, ha a jelenség egyedi lenne, ha SRB nem pontosan ezt képviselné párttársai számára is nyilvánvalóan évek óta, ha e megnyilvánulása nem illeszkedne a liberálisoktól és baloldalától megtisztult LMP hatalomtechnikai szempontból sikeres stratégiájába. És ha nem lennének markáns zöld, civil követői.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a legnagyobb hazai ernyőszervezet az Ökotárs rendőri megszállása után ezt tudta nyilatkozni: "Bár az elmúlt években az MTVSZ-nek voltak szakmai vitái az Ökotárs Alapítvánnyal, többek között éppen a norvég alap lebonyolításával kapcsolatban, aggódva figyeltük az Ökotárs munkatársaival tegnap történteket. Egy ilyen eltúlzott rendőrségi akció félelmet kelthet a civil szektorban és az egész társadalomban is.” És hitet tett a konfliktus tárgyalásos rendezése mellett, muhaha, majd pár nappal  később születésnapjukon Kövér Lászlóval és a hatalom több kispapjának (Bogár László!) társaságában pezsgőztek. Az MTVSZ éveken át regnáló társelnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke Schmuck Erzsébet szintén az LMP frakció tagja.

Persze lehet, hogy örülni kéne: lesznek azok a magukat pragmatikusnak tartó kollaboránsok, aki szabadlábon maradnak, és fognak tudni környezetvédelmi vetélkedőket szervezni, Kövér Lászlóval gyermekrajz-pályázatokat zsűrizni. Akkor is, ha már barátaim mind a dutyiban lesznek, vagy külföldön vannak.

(A cikk a Népszabadsággal együttműködésben jelent meg.)

Ő pedig Móra Vera, az Ökotárs Alapítvány vezetője:

10616461_10201842286613374_8563732149074871662_n.jpg(A cikk a Népszabadsággal együttműködésben jelent meg.)

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr596763511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Becstelen keresztények 2014.10.10. 13:01:05

  Egy sincs köztetek, aki erkölcsösen vállalni merné, hogy a Gödöllői Lokálpatrióták közt indul a 2014-es helyhatósági választásokon KDNP tagként? Pedig a képen látható tizenegy emberből legalább két ilyen becstelen ember van. Azt sem árt meggondolni,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martynk 2014.10.09. 23:22:01

akkor legyen meg a reakció, hogy teljes legyen a kép, ugyanis már önmagában az a szépen kinéző számsor és a mögé képzelt tartalom ordas nagy hazugság
www.facebook.com/sallairobertbenedek/posts/335817999912188

Alfax 2014.10.10. 09:37:38

^ magyar "újságírás"
magyar "baloldal"

mikor veszitek már észre magatokat? valójában mindenki, még a cikk író is tudja, hogy nincs igaza, de azért jól esik dagonyázni a szarban.

hidroponi 2014.10.10. 11:01:25

bocskaiban, orban faszat szopni, kozben ugy csinalni mintha civil lenne a merhetetlen kicsi partocska tagja..
es hogy meg a szolidaritast is megtagadna azoktol akiknek szuksege lenne ra...
ez a legeslegalja, ez a kutyabalemenes..

Muad\\\'Dib 2014.10.10. 12:33:05

@hidroponi:
Az persze nem gond, hogy az egész cikk egy ordas, kapitális választási hazugság. Gondolom odáig te sem jutottál el, hogy a reakciót is elolvasd. Persze minek is. Ez a szint megfelel a mai átlag fityesz-maszop-dk-milla-lobbik birkának.

igazi hős 2014.10.10. 12:35:38

Mi ebben a meglepetés? Az LMP eddig is Orbán szekerét tolta, most is ezt teszi.
"Nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább."

blz42 2014.10.10. 21:00:08

A választ elolvasva még inkább egyértelmű: az LMP a NER része, nem a rendszer ellenzéke.
süti beállítások módosítása