Akiket Kiss Péter itt hagyott

2014.08.16. 09:48

Őket hagyta most itt Kiss Péter, a baloldali polgároknak eggyel kevesebb olyan politikusa van, akin saját húszas-harmincas párttársai a háta mögött jókat rötyögnek, mert ő olyan, mint egy ódivatú ember, aki arra jó, hogy lakossági fórumozzon, mert ő ért a „kisemberek nyelvén”. Remélem, a gyászolók idővel leteszik azt a terhet, ami egy barát, elvtárs elhalálozásával jár. Reméljük, aki pedig ismét önkormányzati képviselő akar lenni, szintén eléri célját. Utóbbiaknak a holnap már erről szól.  

Böcskei Balázs írása.

kp.jpg

 

Fotó: Népszabadság

Nem így indult, de eltévedtem a Fiumei útra, tekingetős józsefvárosi séta, „párbeszédben” a kerülettel, a nyomokkal, a lokális finomságokkal, így megy ez. Érkezésem magasságában, illetve megelőzően érhetett véget Kiss Péter, MSZP-s politikus temetése. Nagy tömeg hömpölygött ki a temetői kapun. Jelen írásban nem azokról akarok szólni, akiket megír az online és offline média, politikusokról, akik közül egyik-másik ma már úgy emlékezik, hogy úgy szeretett Kiss Péterrel dolgozni, hogy nem is érti, hogyan nem lehetettek ők valójában jóban.

Napjaink baloldali hatalomtechnikai médiamindennapjai árnyékában sokkal tanulságosabb volt azok jelenléte, akik nem ülnek ott „a hogyan tárgyaljuk le, hogy Tamás listáról bejusson, fiának be van ígérve egy külső bizottsági hely” megbeszéléseken, akik leginkább elszenvedik baloldalukat. Sorokban áramlottak ki a kapun a rosszabbul öltözött, idősebb és középkorú emberek. Nem tudtam nem hallgatózni, részben velük menni. A barázdás, ráncos, szomorú, de legalábbis elfáradt arcok a temetőkaputól kezdve a villamos megállóig vagy egészen a Keleti pályaudvarig csendben haladtak vagy a baloldalról, baloldalra emlékeztek. Esetükben nyilvánvalóan az MSZP-ről/re, amely párt ennél megélt már szebb napokat is, és egyelőre nem lehetnek biztosak aktivistái abban, hogy nem fognak még ezekre a napokra is nosztalgiával emlékezni. Hosszabban ebben a blogbejegyzésben nem érdemes az MSZP válságáról értekezni, és nem utolsó sorban azért sem, mert ma nincs olyan baloldali párt, amelynek neve a saját maga által adott öndefinícióján túl bármit is jelentene, miért pont az MSZP-re lenne ez csak igaz.

Hallgatva a vonuló, fotókon és újságírói beszámolókban nem szereplő gyászolókat vagy csendjüket, a látható mindennapos megszorításaikban és kuporgatásaikban a magányosságuk (volt) a lesújtó. Elvesztettek valakit, egy több mint tévéből ismert politikust. Sokan értekeztek arról, hogy Kiss Péter mennyire és hogyan volt baloldali, hogy mennyire nem csak kormányzati ember, struktúramenedzselő volt, hanem baloldali is. Ha végig tekintünk megszólalásain – és az általa vezetett Baloldali Tömörülés platform állásfoglalásain –, akkor látható, hogy Kiss Péter balra állt minden („)baloldali(”) összefogás-politikustól. Azt szokták mondani rá, értett a „kisemberek nyelvén”. (A kisemberezésnél gyomorforgatóbb kifejezés kevés van ma a politikusi-politikai szótárban, ennek ellenére úgy használja az LMP-től a baloldal minden egyes pártján át mindenki mintha fizetnének érte nekik.)

Mindenesetre azok a „kisemberek” egy része ott vonult péntek délután. Nem lőhetek nagyon mellé akkor, ha veszem a bátorságot, hogy öltözetükről és romfáradt, reményre váró arcukról megállapítom, hogy melyik társadalmi rétegbe/osztályba tartoznak. Azokba, amelyek már nem nagyon szoktak hinni baloldali politikusnak, ha az a megsegítésükről beszél. Ők már nem nagyon hiszik, hogy értük kell letárgyalni az önkormányzati bejutó helyeket, avagy kortárs baloldalian fogalmazva, „összefogni a budapesti kormányváltásért”. Nem tudom, mert nem akarok az előbbiek nevében beszélni, de valószínűleg a kütyümodern politikus vonatkozásában „konzervatív”, a szó nyugodt értelmében lassabb Kiss Pétert közel érezték magukhoz, magukra ismertek benne, allűr nélküli gesztusaiban, pózolás nélküli megszólalásaiban. Nem tudom, hogy a KISZ-es, MSZ(M)P-s idők miatt tisztelték, vagy hogy elv- és harcostársak voltak az MSZP felépítésében – leépítésében biztosan nem, hiszen ahhoz sem nekik, sem Kissnek nem sok közük volt/van már –, de ez most nem is érdekes. Közel érezhették magukhoz, és minden csalódottságuk ellenére tiszteletteljesen felvették fekete zakójukat (volt aki a „pantallóját”), fehér ingjüket, és fejet hajtottak Kiss Péter előtt. Elsétáltak, lassan mentek, gyorsan már nem megy, visszafele sietve indultak – amennyire tudtak –, ne kapja el őket egy esetleges eső, nem autóval járnak. Tömegközlekedéssel.

Őket hagyta most itt Kiss Péter, a baloldali polgároknak eggyel kevesebb olyan politikusa van, akin saját húszas-harmincas párttársai a háta mögött jókat rötyögnek, mert ő olyan, mint egy ódivatú ember, aki arra jó, hogy lakossági fórumozzon, mert ő ért a „kisemberek nyelvén”.

Remélem, a gyászolók idővel leteszik azt a terhet, ami egy barát, harcostárs elhalálozásával jár. Reméljük, aki pedig ismét önkormányzati képviselő akar lenni, szintén eléri célját. Utóbbiaknak a holnap már erről szól. Ahhoz viszont biztos, ami biztos, még az előbbiek szavazata is kellhet.

De hisznek-e ők még nekik, hisznek-e ők még bárkinek?

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr846607929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.16. 23:38:54

Eltemették Kiss Pétert, most már nyugodt szívvel lehet értékelni őt a magamfajtáknak is, akik eddig - tiszteletben tartva a gyászt - inkább semmit nem írtak róla.

Kiss Péter a hazaáruló oldal emblematikus elvtársa volt, aki funkcionáriusa volt a csalással és erőszakkal hatalomra jutott gyilkos kommunista állampártnak, és onnan emelkedett át a "demokratikus" utódpárt (első elnöke a gyilkos Nyers volt, második a Pufajkás, később a szemkilövető is azzá lett) vezetői közé.

Mint ilyen, mindig is példaképe volt az MSZP ifjú bolsevikjainak, az most is, és az lesz a jövőben is.

A "kisemberek" nyelvén beszélni annyit tesz balsi nyelven, mint a proletár csürhe zsigeri irigységét felkorbácsolni a polgárság és az úri réteg ellen, és ezzel választást nyerni. Ebben a műfajban valódi nagymester volt Kiss elvtárs, miáltal soha el nem múló érdemeket szerzett a Pártban.

Az igaz, hogy most már nem működik a csodafegyver, 2018-ban a létpénz ígérete is kevés lesz. De ha csak egy kisvárosi polgármesterséget megnyer majd ehhez hasonló ígéretekkel egy új Kiss Péter négy év múlva, az nagyon nagy hős lesz majd a pozícióit elveszített hazaáruló oldalon.

Bicepsz Elek 2014.08.17. 01:52:36

@Istóczy Győző:
Úri réteg??? Csak egy tolvaj banda párttól függetlenül(Egy banda maguk mind!!!).
A populizmus meg mindig is jelen lesz, mert az köll!!!

huong 2014.08.17. 01:52:51

Nem volt turelmem a szoveghez. Merengos, tetovazos, mint vmi szepkoru maszopos. Vagy mdf-es. Vagy x.

huong 2014.08.17. 01:57:00

Ja, meg "letargyalni". Az egyik legiskolazatlanabb politikusi bofogmeny. Hol voltatok vaze, amikor stilisztikat kellett volna tanulnotok. Ruppotlan. Nagykepuseget, kepmutatast azt tudtok jelesre.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.17. 07:13:10

@huong:

A szépkorú maszoposok a szépkorú MDF-esekkel együtt mostanában gazdasági pilótajátékban utaznak, és már papírjuk is van róla, hogy átverik az embereket.

mno.hu/ahirtvhirei/hazudott-termekeirol-lamperth-es-herenyi-mlm-cege-1240991

röf 2014.08.17. 07:32:43

Kiss Péter volt az a tipikus "politikus", aki hétfőn guvadt szemekkel magyarázta valamiről, hogy fehér, majd kedden ugyanarról tudományosan kimutatta, hogy fekete. És közben szeme sem rebbent.
És az emlékezetes szavazáson -mikor Megyót seggbe rúgták- a pesti szocik Kiss Pétert akarták miniszterelnöknek, de előugrott Fletó mint a rugósördög a dobozból, s vitte a kasszát.
Hát ilyen csodás alternatíváink voltak.
Még jó, hogy legalább itt tartunk...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 07:36:13

10 éve az egész ballib sajtó Kiss Pétert támadta, mert eredetileg a pártvezetés őt akarta Medgyessy helyére és nem Gyurcsányt.

Akkoriban a ballib médiákban az a szöveg ment, hogy a "modern, fiatalm energikus Gyurcsány" és vele szemben az "ókádárista, koravén, Brezsnyev-utánzat Kiss".

na4 2014.08.17. 09:01:42

Sajnálatos, hogy beteg volt, és ilyen fiatalon meghalt, ez sosem jó hír, de azért ne essünk túlzásokba sem. A minap Lengyel László azt, írta, hogy mekkora államférfi volt. Hát sajnos nem volt az. Egy egyszerű aparatcsik volt a vörös pártgépezetben. De ettől még Isten nyugosztalja.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.08.17. 09:09:30

@maxval a bircaman:
könnyen lehet, hogy ha akkor kisst választják, a "kisemberek" még most is tömegesen állnának az mszp mögött.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 09:16:03

@triumphator:

Tény, hogy az MSZP mélyrepülése akkor kezdődött meg igazán, amikor a pártot "modernizálta" - Tony Blair eszméi értelmében - Gyurcsány.

Ekkor állt át a kisember végleg Orbánhoz.

gmihaly 2014.08.17. 11:00:31

@maxval a bircaman: És az elvtársban überbátran fecserésző "Dimitrov téri fiúk". az ilyen-olyan gazdasági-pü. kutatóintézetek egykori titánjai, akik sutba vágták a "szociális érzékenységet"? Bokros is csak bukott miniszterként pampogott valami ilyesmit. A globális-nemzetközi (internacionális(ta)) trend CSR-ja is később-megkésve "szökkent szárba". A munka és a civil társadalom bonyolult összefonódásaival, környülállásaival nemigen törődtek, de a munkavállalóval szembeni visszaélés terepét jól meg(ki-)dolgozták. Már az 1992-es (MDF-FKgP-s többségű ogy.) munkajogi szabályozás sem volt piskóta, de a kérdésben "elnézőek" voltak az esetleg balosnak tekinthető közgizdák is.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 11:14:35

@gmihaly:

Alapvetően mára bizonyosodott be, hogy a baloldal halálát jelentette az a tény Kelet-Európában, hogy a rendszerváltás idején a volt komcsikból lett az új baloldal.

Ezek a posztkomcsik ugyanis annyira szégyellték múltjukat, hogy igyekeztek maximálisan "megrefomálni" magukat, míg végülis sikerült baloldali szocdemből kőkemény jobboldali liberálissá vedleni.

Lengyelországban ma a két fő politikai párt két JOBBOLDALI párt, a posztkomcsik törpepártként vegetálnak. Mo-n kezd a helyzet hasonló lenni, 2018-ben már Jobbik-Fidesz harc várható, s mindkettő szociálisabb a magát valamilyen rejtéses okból "baloldalnak" nevező ballibeknél.

Az ellenpélda Csehország. Ott a komcsik nem alakultak át, a szocdemek ott egy új párt, nem az állampárt jogutódja. Így ott ma is létezik mind a szocdem középbal, mind a komcsik, s mindkettő hiteles párt.

JohnHenry 2014.08.17. 11:23:44

mint IV. kerületi lakos írom:
- ő meg a Csizmár tandemban voltak munkaügyi miniszterek, államtitkárok, mindketten megbuktak minden poziciójukban
- képviselői fogadóóráin soha nem sikerült megtalálnunk
- egyáltalán nem voltak elvei, mindig az erősebb kutyához húzott a nyilatkozataiban

szóval nem kell őt piedesztálra emelni, semmivel sem volt több vagy más, mint átlag magyar politikus.

huong 2014.08.17. 15:49:34

@JohnHenry: ja, én is gyanítom, hogy valójában egy alaktalan, jellegtelen figura volt. Isten nyugosztalja vagy a párt, de valóban mi ez a giccses poszt róla.

mement 2014.08.17. 15:50:19

@Istóczy Győző: Az a szep baleset amikor az orosz beszivargo vadaskodik hazaarulassal:D

mement 2014.08.17. 15:52:08

@maxval a bircaman: Hat a lengyelek pont nem igy gondoljak, hogy a posztkomcsik csak ugy vegetalnak, de gondolom a koegyszeru proapaganda idebofogeseben nem fog ez sem meggatolni.

Kandaláber 2014.08.17. 16:31:28

Magyarorszag legnagyobb problemaja a halott Kiss Peter.
.
A cikk es a cikkiro alapjan.
.
Kulonben masrol szolna egy harcos cikk, amiben az eltitkolt informaciok a lenyegesek. Minden mas egy cikkben, mint mindig, propaganda.
.
Itt is.
.
Erdekes lett volna peldaul Kiss Peter kapcsan a mostani hatalomban aktiv akkori kozo kommunista jovorol almodo kor-, elv- es bajtarsait megnevezni. van egy par...
.
Szoval miert a doglott oroszlanba szeret belerugni a cikk iroja? Alkat kerdese, vagy jol megfizetik.

hanta boy 2014.08.17. 16:38:33

Istenem, Istenem!

Hát így alakultak a dolgok!

Teszem azt, miket volna mondott volna Kiss Péter Lendvai Ildikóról és Lengyel Lászlóról, ha ők haltak volna meg, és a búcsúztatót Kiss Péter mondta volna....

Hát kb. hasonló dolgokat mondott volna, mint amit ők mondtak róla!

Akkor most Lendvai Ildikó néni és Lengyel Laci bácsi lenne piedesztálra emelve!
(baloldalon mindig az a legjobb, aki éppen meghal....itt van ez a másik szerencsétlen, az Orosz Lajos miskolci MSZP-s polgármester vagy a Bajor Imre....)

Kinyitom az MSZP honlapját és a főcím három halálhír..

32FNewYork 2014.08.17. 17:27:54

Mindenesetre a lengyeli rizsát sokszorosan felülmúlja a Kovács László-i megemlékezés. Az valami fenomenális. Így indít: "Ha most a társadalmi kérdésekre érzékeny, baloldali gondolkodású fiatal lennék, olyan ember és olyan politikus szeretnék lenni, mint amilyen Kiss Péter volt. Az ő példás életútja iránti tiszteletből csatlakoznék a Magyar Szocialista Párthoz." És ez csak az első két mondat.

nol.hu/velemeny/kiss-peter-oroksege-1480265

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 18:12:49

@mement:

Akkor inkabb ismerkedj meg a lengyel választási eredményekkel, mielott félrebeszélsz...

andrásúr 2014.08.17. 18:29:12

A halottról " Jót, vagy semmit ! "

Semmit !

ügyfélszolgálatos 2014.08.17. 21:18:05

Ezeken a kommenteken jól látszik a jobboldal stílustalansága...

huong 2014.08.18. 03:37:55

@ügyfélszolgálatos: sztereotipizálsz, általánosítasz. Márpedig az veszélyes és torz dolog is.
süti beállítások módosítása