Elegem van abból, hogy a tereinket „modernizálás” címén lebetonozzák, gyeptéglázzák, telerakják kacifántos, a hajléktalanokat távoltartó kültéri bútorokkal, majd szép lassan beborítják azokat fizetős, kiülős helyekkel. Magyarországon a válság ellenére a köztéri felújítások korát éljük. A Lázár- és Rogán-féle, nagytőke és a nagypolitika frigyéből megfoganó rablógazdálkodás sorra játssza ki köztereinket, parkjainkat a nagyberuházóknak. Most éppen a Városliget van terítéken. A Városligetvédő mozgalom kimondva vagy kimondatlanul is  a közvagyon és a közterek kisajátítása elleni háború egyik fontos állomása. Aki hisz abban, hogy a város mindenkié vegyen részt 2016. március 28-án délután az első nagygyűlésen.  Nem hagyhatjuk, hogy elvegyék az életterünket, a tiszta levegőhöz való jogot és kiárusítsák a jövőnket!

Kaufer Virág írása.


“Az utcáink tömve vannak a kapitalizmussal akárcsak az autókkal, de a kapitalizmus szennyező hatása sokkal alattomosabb mint az autóké. “ - Reclaim the Streets

gezi.jpg

A szakmai vitákon túl, a Városliget szimbolikus közparki funkcióját látom veszélyben, és ezért csatlakoztam a Ligetvédőkhöz. Elegem van abból, hogy a tereinket „modernizálás” címén lebetonozzák, gyeptéglázzák, telerakják kacifántos, a hajléktalanokat távoltartó kültéri bútorokkal, majd szép lassan beborítják azokat fizetős, kiülős helyekkel. Olyan terekről beszélünk, amelyek megtestesítik a neoliberális várostervezést: semmi sincs bennük ingyen, semmit sem szabad, ami kilóg a megtervezett, középosztálynak tetsző és azt befogadó látványból. Tegye fel a kezét az a bátor személy, aki családostul, pokrócostul, az otthonról hozott elemózsiával ki merne ülni piknikezni a Nemzeti Színház kertjébe vagy az Erzsébet térre!  

Nincs tilalom, csak kellemetlenség. Csak kilógás a sorból, amit igazából mi nem akarunk. Mert csak pihenni, napozni, dumálni szeretnénk a füvön. De nem esik jól valamiért. Ezzel a tendenciával szállt szembe egy kreatív mozgalom az 1990-es években Nagy-Britanniában. Az utcák visszafoglalására alakult a ‘Reclaim the Streets’, amelynek tagjai hamar rájöttek, hogy a nagytőke által mozgatott városfejlesztések fokozatosan kisajátítják az életterünket, és áruba bocsájtják azt. A gazdag nyugati nagyvárosokban egyre kevesebb olyan hely van, ahol ellenszolgáltatás nélkül lehetne wc-re menni vagy megpihenni. Mindenhol kávézók, éttermek, boltok, autók  foglalják el a köztereket és egyre inkább a parkokat.

Magyarországon a válság ellenére a köztéri felújítások korát éljük. A Lázár- és Rogán-féle, nagytőke és a nagypolitika frigyéből megfoganó rablógazdálkodás sorra játssza ki köztereinket, parkjainkat a nagyberuházóknak. Most éppen a Városliget van terítéken. Helyére a magyar kormány egy presztízsberuházást tervez, viszont láthatóan tanult elődei példájából: nem beszél a privatizált, bérbe adott ingatlanokról, csak a múzeumokról és a kulturális hagyomány megőrzéséről.

Természetét tekintve, a #ligetvédő mozgalom sok hasonlóságot mutat az isztambuli Gezi park védelmére létrejött tömegmozgalommal. Íme egy gyors áttekintés:

2013. május 27-én Isztambulban pár tucat környezetvédő polgári engedetlenségi akcióval blokkolja  a Gezi park fáinak kidöntését. A rendőrség kegyetlen brutalitása számos halálesetet és súlyos sérülést eredményez, és Törökország legnagyobb ellenállási mozgalmát indítja be. Több ezren, a társadalom különböző szegletéből jövő emberek vernek tábort vagy látogatnak ki szabadidejükben, hogy a fákat védjék és Gezi parkot őrizzék. Más török, majd később európai nagyvárosban s szolidaritási akciók indulnak, a tiltakozók száma  három hónap alatt országszerte eléri a 2,5 milliót. A park helyére a török kormány szintén  egy presztízsberuházást tervezett, amelyben bevásárlóközpont, luxuslakások és egy múzeum is lett volna, növelvén Isztambul turisztikai profilját, egy közpark megszüntetésével. Erdogan miniszterelnök a tiltakozókat többször is huligánoknak és iszlámelleneseknek nevezi. A mozgalom egy környezetvédelmi tiltakozásból az autoriter, antidemokratikus vezetés és a kapitalizmus elleni tiltakozássá nőtte ki magát.

A NER dübörög keményen, így 2016. március 17-én Budapesten váratlanul a városliget fáit is elkezdték kivágni, de a műveletet politikusok és aktivisták megzavarták és  a területet lefoglalták. A #ligetvédő mozgalom kimondja, hogy  a fák védelme mellett nem a felújítás ellen, hanem az autoriter, antidemokratikus döntések és a közvagyon kisajátítása ellen száll síkra. Tíz nappal később, már több ezren támogatják a kezdeményezést, több százan csatlakoztak a riadólánchoz, és egyre többen látogatnak ki a ligetvédők bázisára. A rendőrség egyenlőre még visszafogott, a beruházásért felelős cég kerüli a konfrontációt és zöldíti a kommunikációját, a kormánypárti politikusok pedig hallgatnak. A műszaki vezető azt mondta, hogy a nyár elején kezdődnek az építkezések. Ahogy múlik az idő, ki tudja addig még mi várható. A ligetvédők szorgosan építik az ellenállást, visszafoglalják  a közparkot  és újraélesztik a Városliget szellemét.

A Városligetvédő Mozgalom kimondva vagy kimondatlanul is  a közvagyon és a közterek kisajátítása elleni háború egyik fontos állomása. Aki hisz abban, hogy a város mindenkié vegyen részt 2016. március 28-án délután az első nagygyűlésen. Nem hagyhatjuk, hogy elvegyék az életterünket, a tiszta levegőhöz való jogot és kiárusítsák a jövőnket!

Tegnap a szegényeket tiltották ki, ma a fákért jönnek, holnap mit visznek el?

#reclaimthecommons #ligetvedok #reclaimthestreets

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr198531468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2016.03.28. 17:57:07

"...a kapitalizmus szennyező hatása sokkal alattomosabb mint az autóké..." - O.K., mit akarsz kapitalizmus helyett?

Légy szíves olyan alternatívát leírni, amely:
- figyelembe veszi az ember mint faj evolúciógenetikai örökségét és az így kialakult tulajdonságait,
- az előzőre tekintettel működőképes társadalmi és gazdasági modellként hosszú távon is működőképes.

[...Ami meg a Városliget-projektet illeti, az ellen ebben a Fidesz-rendszerben sajnos nem lehet eredményesen harcolni és győzni, mivel (ahogy az itt: huppa.hu/cserpes-tamas-a-fakrul/ megjlent) a Liget beépítésére "azért van szükség, hogy a Budai Várban ki tudjanak alakítani egy kormányzati negyedet és az ott feleslegessé váló múzeumokat a Ligetben akarják elhelyezni."

A Fidesz-rezsimmel szemben parciális eredményeket nem lehet elérni!]

Tzeitler 2016.03.28. 19:32:12

@Moin Moin: A kapitalizmusnak rendszerszinten minden alternatívája a barbarizmus valamely formája, de én pl. nem látom át, hogy ebből kifolyólag miért ne lehetne kritikával illetni a kapitalizmust, sőt, akár még azt is kijelenteni, hogy fundamentálisan rossz rendszer.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2016.03.28. 19:43:12

Meg kellene hagyni autentikus pitbull-szarató helynek, mint ami lett a rendszerváltás után!

VKaufer 2016.03.28. 21:11:25

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)!: Tévedés, a parkot fel kell újítani, de az nem azonos a beépítéssel. Itt van egy alternatív tervezet, amely egyszerre biztosítana helyet a tervezett múzeumoknak és őrizné meg a közpark teljes zöldfelületét. prezi.com/gtgskqb3k8b1/varosliget/

ungabunga 2016.03.31. 09:00:43

Ilyen az a cikk, amit egy csillogó szemű tizenhat éves világmegváltó ír, aki semmit sem tud a világról, ezért semmit nem is ért belőle, de nagyon karakán véleménye van azért róla, és kétely nélküli elszántsággal hirdeti azt, mint egyedüli üdvözítőt. Az ilyenre nem lehet haragudni, hiszen olyan bájos. Cuki.

VKaufer 2016.04.03. 08:55:26

@ungabunga: ilyen az a komment, amit egy megkeseredett, a kialakult rendszereken kívűl gondolkodni ezért változást előidézni is képtelen ember ír. Steve Jobs (ő is egy naiv álmodozó?) mondta egyszer, hogy a világot azok az emberek változtatják meg, akik elég őrültek ahhoz, hogy elhiggyék erre képesek. UI. Bárcsak 16 lennék még... akkor ott aludnék minden éjjel a városligetben.

2016.04.05. 23:52:21

@Moin Moin:

nem megmondtam hogy a nulla természettudományos képzettséggel rendelkezők evolúciógenetikázása a szellemi hugyosproliság, németországban okoskodó majomkám?
süti beállítások módosítása