nem-Róza Luxemburg írása.

article-2354556-0005ebb400000c1d-405_634x450.jpg

Kép: dailymail.co.uk

Nem mondom, hogy kitörő kedvvel mentem dolgozni az egyik, a fővárosi fiatalok által csak „klassz kajálda” alatt futó franchise-ba, de mivel diplomám nem egészen „versenyképes”, így míg azzá teszem, bevállaltam, amit bevállalni eleve nem nagy hősiesség. Tíz óra munka, leülni közben nem lehet, csak állni a pultnál, holt időkben dögunalom, kényszeredett telefonnyomogatás, cigiszünetben hátunk mögé nézegetés, mikor szólnak már, hogy hol vagyunk, inkább „külfödiül”, mint magyarul beszélő vendégkör, halálunalom-steril belsőtér, infantilis szívecskék rajzolása a kávéba, és oly széles mosoly arra, aki ránk se néz, miközben elveszi a 870 forintos csupacsoki sütit, amilyet még rajzolni sem lehet.

Nem éreztem jól magamat, s bár a havi nettóm első (és egyetlen) hónapomban 60 000 volt, vannak, akiknek még ennél is jóval kilátástalanabbak a mindennapjaik – ha egyáltalán esetükben elválnak egymástól a napok.

Reggel korán mentem, este 10-kor indultam haza, körülbelül annyi „cégmárkatudatosságom” volt, mint egy közlekedési lámpának. S ez igaz a munkatársaim jelentős részére, lévén diákmunkánk vannak, betanulják a munkát (kávékészítés, sütike vágás, konyháról étel kihordás, csomagolás, stb.), de hosszú távon (vagy a pénz nevetséges mivoltja [azaz a kizsákmányolás magas foka, a profithúzás példás jellege], vagy a vizsgák miatt) nem maradnak. Viszont vannak „kisfőnökök” (jelen történetben üzletvezető), akik anyagilag már jobban húznak, akik a kontrollemberek, de nagyobb is a felelősségük, akik felettünk vannak, de anyagilag jóval a nagyfőnökök alatt (nem beszélve a „globális” tulajról). Akik azt hiszik, hogy helyzetüket tekintve inkább az utóbbiakhoz, és nem pedig hozzám, hozzánk vannak közelebb. Nyilván többet keresnek, mint mi, de azért hazafele nem arra indulnak el, mint a nagyfőnökök, BKV-ra szállnak és nem BMW-be, a bulinegyedbe sem mindennap, hanem csak egyes napokon járnak, az akciós árukat azért ők is megnézik a boltban, a női magazinok (itt most történetesen nőről beszélünk, de ez oly mindegy) kuponjait ők is gyűjtik, hiszen a „legkisebb is számít, Cosmo!”

Nincs velünk, bár ellenünk sincs, a nagyfőnökök pont azt gondolják róla, mint rólunk: felcserélhetőek, pótolhatóak, könnyen megfizethetőek. Viszont szemben az „aktuális” munkaerővel, a kisfőnöknek már van márkatudata, kialakul benne annak képzete, hogy ő tulajdonképpen tényleg az üzlet vezetője. Ő a Cég, övé a teljesség érzése, magáévá teszi a márkát. Így még jobb és könnyebb őt alkalmazni annak, aki felügyelőt akar.

Egy nap lementem napközben az öltözőbe, amelynek bejáratánál egy számítógép van, ahol a rendelések és aktuális levelezések pörögtek. Rutinból rápillantottam, s megakadt szemem a gmailes felületen, a levezés tárgyában ugyanis a nevem volt. Ha már ott jártam, elolvastam a tartalmat. A levelet a kisfőnök, az üzletvezető a nagyfőnöknek, a vendéglátó franchise területi vezetőjének írta. Tudni kell, hogy betegség miatt nem voltam pár napot, csakhogy értsétek a levelet:

„Szia XY!

Szeretném megkérdezni, mert még nem vagyok vele tisztában, hogy a szövetkezeteseknél [diákszövetkezetesek – kiegészítés a szerző], hogyan működik a szabadság és a betegszabadság, van-e egyáltalán ilyen opció? Azért is kérdezem, mert XX negyedik napja beteg, ilyenkor van-e valami, amit tudnom kell, kell-e neki orvosi igazolást hozni, vagy csak simán, fizetetlenül elvan ilyenkor és mi van, ha ez miatt nem lesz meg az óraszáma?

A másik szintén XX  kapcsolatos, továbbra sem győzött meg, értelmes, kedves,de rendkívül messze áll ettől a világtól, nem teszi oda magát, elvan mint a befőtt, nem …hero arc! [a pontok helyén a cég neve áll – kiegészítés a szerző] Készüljünk fel a cseréjére. Annyi kérésem lenne, tudom, hogy ez luxus, de most itt végre kialakult egy kis csapat szeretnék olyat aki ebbe bele tud illeszkedni, ha van rá mód legyen 20 és max 24-25 körüli fiú vagy lány, mert pl XX egyáltalán nem tud beilleszkedni. Mondjuk nem is nagyon tesz erőfeszítéseket! Tudom ez nem kívánságműsor, de hátha mégis megoldható!

Köszi!

YY”

Nem vagyok „… hero arc” – ezen jót nevettem. A „hős” arc hogyan formálja a szívecskét a kávéba, hogyan vágja a répatortát, csomagolja be a kaját? Nem tudom, s attól tartok az üzletvezető sem tudja. Elé álltam (nem számítanak az ilyenre), hogy láttam a levelet, s bár tényleg beteg voltam, és már le is szarom, hogy ha nem is fizetnek ki, de kissé értetlenül állok azelőtt, hogyan lehet azonosulni egy márkával, ami személytelen, ami leginkább profit, amelynek mi mindannyian reklámfelületei vagyunk, mintsem alakítói, miközben a bevétel akkora, hogy nem tudja ő sem hány nulla van a végén. S hogyan lesz ott csapat, ahol a „foglalkoztatottak” olyan rotációban vannak, mint egy margaréta beporzáskor, ahol ott kezdődik a „csapat”, ha valaki képes félévig nyomorogni azon a pénzen (és nem felmondani, és elmenni utcát seperni, ahol legalább a járókelők megbecsülik az embert), ami úgy kezdődik, hogy 6 vagy 7 és négy nullában végzőik. Miközben a napi bevétele a helynek…

Elé álltam, megköszöntem szép és kedves sorait, aztán bejelentettem, hogy felmondok.

Nyilván a pszeudo-kapitalista mentalité üzletvezető mindezen nem akadt fenn, tudott aludni, bár utána jöttek tőle a mondatok, hogy „nem is úgy, hanem így”, „meg szóval, tudod, hogy”, „de azért már nem vagy beteg, ugye”, „szóval, biztos, hogy felmondasz, ne”, és ilyenek.

Én felmondtam, és azóta találtam más állást, most kevesebb mint 60 000-ért. Azokat sem kell sajnálni, akik még a régi „csapatból” ott dolgoznak, ők is el fognak ugyanis menni. Akit igazán sajnálni lehet az a „kisfőnök”, az az üzletvezető, aki nem vezetője az üzletnek, csak első az utolsók között. Ő nem lefelé, hanem felfelé szolidáris, ahol vele aztán pont annyira szolidárisak, mint a „lentiekkel”. Értem, hogy ez az elvárás, ettől az ő az üzletvezető, és nem más, de ő is értse, hogy így egyedül marad. Ilyen levelekkel, ilyen szolidaritás nélküliséggel nem „hero” lesz, hanem egy antihős.

S akkor azt még nem is írtam, hogy ezzel osztályáruló. Ő ugyanis saját magán kívül senkit nem árult el, de mégis csak ez a legszomorúbb dolog, ami egy emberrel történhet.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr888149404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 11:13:55

Na, ez most egy kiváló cikk. Nagyszerűen jellemzi a haldokló liberalizmus embertelen rendjét és annak abszurditását.

Huba mester 2015.12.09. 14:38:51

A blogposzt tökéletesen alátámasztotta a "kisfőnök" emailjének pontosságát.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.12.09. 14:44:54

Itt nem az elidegenedett munka a fő- elsődleges probléma. Mindenki szívesen végezne akár ilyen elidegenedett, "márkatudatlan" munkát is, mondjuk havi félmillió Ft-ért. És leszarna kb. minden egyéb körülményt, ha azok nem extrém módon nehezek, vagy elviselhetetlenek. Igaz? Igaz.
Hanem az a probléma, hogy méltatlan, és embertelen, havi 60 ezer Ft-al zsákmányolják ki az embert. (Megjegyzem, a mai Magyarországon közmunkások tömegei dolgoznak méltatlan, értelmetlen, haszontalan, "munkákat", havi 50 ezer Ft- ért, és még ők örülhetnek, hogy ennyit is kapnak, mert sok helyen közmunka sincs.)

Egy munkaadó akkor várhat el valamit is (de akkor sem bármit) a dolgozójától, ha tisztességesen megfizeti. De éhbéren tartani, az tisztességtelenség, és gazemberség. Az ilyen munkáltatók megérdemelnék, hogy az utcán kergessék meg őket a kisemmizettek.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2015.12.09. 21:22:51

tudom, h nem érdekel, de ilyen a világ ezen a szinten

nyu 2015.12.09. 22:10:47

Nem mondták még, hogy a multinál a kisfőnök felfelé nyal, de lefelé tapos?

2015.12.09. 22:25:12

kemény voltál, mint Csoki bácsi

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.12.10. 02:40:46

60 ezer? Ezt a neten gyorsan össze lehet pókerezni.
fiverr.com - villámgyorsan meg lehet ezt keresni, diplomához közel/után feltételezem tudsz angolul.
csak van valamilyen piacképes tudásod, amit áruba bocsájthatsz, villámgyorsan összejön a hatvanezer.

midnight coder 2015.12.10. 07:55:07

Gipsz Jakabka szerzett egy szart sem érő diplomát közpénzből, aztán az életben szembesült vele hogy tényleg szart sem ér. Valamiből meg fizetni kéne a romkocsmát, hát beállt a mekihez. Amit persze nem fizetnek túl.
Tetszett volna olyasmit tanulni amire van kereslet, vagy ha hülye hozzá akkor szerezni egy szakmát. Vagy ha ahhoz is hülye, akkor beállni betanított melósnak, ennél azzal is többet keres. Vagy hajtani mint az állat, hátha hősből kisfőnök, majd kisfőnökből nagyfőnök lehetsz, ez is egy út.

Eszter8826 2015.12.10. 08:14:29

@ipartelep: "de mivel diplomám nem egészen „versenyképes” Hát ugye a fő probléma ez. De ahogy olvastam, már dolgozik rajta a posztoló. A fizetés nem kevés! az adó sok rajta.... Nagyon nem mindegy

Netuddki. 2015.12.10. 08:14:47

Vazzeg! Ez már szinte profizmus. Legalábbis a "kisfőnök" profi. Odafigyel a dolgozókra, pontosan jellemzi őket, és még azt is el tudja érni egy "képernyőn felejtett" levéllel, hogy a delikvens maga mondjon fel. Szerintem ő lehet minden cég álma.

Más kérdés, hogy kereslet-kínálat alapon rabszolgaként dolgoztatják az alkalmazottakat...

Netuddki. 2015.12.10. 08:16:01

@Eltévelyedés: "60 ezer? Ezt a neten gyorsan össze lehet pókerezni."

Ja, neked. Abból amit a levélíró elveszítene ha hallgatna rád. Anyádat!

Netuddki. 2015.12.10. 08:18:10

@bértrollbosszantó_kovi1970: A profizmushoz persze még annyit, hogy lehet a cég fejtágítóján tanítják őket erre. Nemtom, még soha nem mdolgoztam ilyeneknél...

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.12.10. 08:33:03

@Eszter8826: A fő probléma valóban ez, csak nem úgy, ahogy te érted. Merthogy ugye, te (meg itt még néhány fogalmatlan hozzászóló) ezt úgy érted, hogy a társadalom egyedei (az emberek) oldják csak meg a saját problémájukat, az ő bajuk, ha azokat nem tudják megoldani, és végül is, pusztuljon a férgese.
Ez egy fasiszta álláspont. Helytelen. ;-)

Itt a fő probléma természetesen a társadalmi együttműködés problémája. Ha az nem valósul meg valamilyen szinten (minél magasabb, annál jobb), akkor jön a dögvész, és a halál - mint ezt a történelmünk számos mellékelt ábrája mutatja.

Ebből az következik, hogy nem csak egyéni- hanem társadalmi felelősség is van, vagy kell hogy legyen. Röviden szólva: a normális, rendes, és kívánt társadalomnak óvnia, védenie, sőt támogatnia kell azokat is, akik nem "versenyképesek" (elesettek, szegények, nyomorultak, hátrányos helyzetűek, stb.).
Hogy miért ez a kívánatos? Azt is el tudnám magyarázni, csak hát attól tartok, hogy aki ennyit sem tud magától, annál a magyarázat elég sok energiabefektetést igényelne. Nekem nem éri meg.

ingyenebed 2015.12.12. 09:20:43

amikor kirúgnak valakit a munkahelyéről rögtön komcsi lesz,és gyűlöli a rendszert.
ez egészen addig tart, amíg talál egy neki tetsző munkahelyet, és az első fizetéséből elmegy új mobiltelefont válogatni magának. akkor hirtelen újra nagyon tetszeni fog neki a piac és a verseny.

nem unalmas még?

2015.12.12. 19:18:46

@ingyenebed:

én is ezt kérdezem tőled. nem unod még???

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.12.13. 20:49:21

@ingyenebed: Ilyen butuska érvekkel nem fogod ám népszerűsíteni a szeretett kapitalizmusodat.
Elmondom egyszerűen, úgy, hogy az egyszerű gondolkodású emberek is megértsék:
A kapitalizmus attól nem lesz jó rendszer, hogy vannak akik elégedettek vele. De attól meg pláne nem lesz az hogy ezek még csak nem is elvi meggondolásokból, hanem azért elégedettek vele, mert nekik (éppen) jól megy benne a soruk.
Attól viszont egyértelműen rossz rendszer lesz, hogy benne, általa, és miatta rengeteg embernek rosszul megy a sora.
Merthogy bizony egy "rendszernek" az a dolga, hogy minél több embernek megfelelő életminőséget biztosítson, de úgy, hogy még a minimum se legyen túl alacsonyan. Ezt a jelenlegi kapitalizmus nem tudja biztosítani. De nem ám anyagi, gazdasági okokból nem tudja biztosítani, ó nem. A rendszerspecifikumai miatt nem tudja. Vagyis nem is akarja. Egyszerűen, ez egy ilyen rendszer. Az élteti, hogy (az általad olyannyira szeretett "verseny") vesztesein élősködnek a nyertesek.
Ez meg nem járja, nem fair, és "hiba". A kedvenc rendszerednek pusztulnia kell, nincs mese. Hogy hogyan, az egy további mese.
süti beállítások módosítása