A lázadás, igazságkeresés, ön- és létismeret szép szavak. Főként, ha saját helyükön használják őket, s nem pusztán dialógust színesítő referenciaszavakként lebegnek, mondjuk egy filmben, hanem konkrét hétköznapi szituációk indokolt cselekvéssorozatai által sejlenek fel bennünk, nézőkben. A Donnie Darko c. filmben egy kamasz lelki tusái révén kapunk elbizonytalanítási kísérletet eddigi világképünkkel szemben arra vonatkozóan, hogyan is kellene érett fejjel gondolkoznunk, hogyan kellene fellépnünk a mindannyiunkat körülvevő igazságtalanságok, béklyók, hierarchiák, szellemmegnyomorítási kísérletek ellen.

Másik Farkas Zsolt írása.

still-of-jake-gyllenhaal-and-jena-malone-in-donnie-darko-large-picture.jpg

Kép: creepyshake

A lázadás, igazságkeresés, ön- és létismeret szép szavak. Főként, ha saját helyükön használják őket, s nem pusztán dialógust színesítő referenciaszavakként lebegnek, mondjuk egy filmben, hanem konkrét hétköznapi szituációk indokolt cselekvéssorozatai által sejlenek fel bennünk, nézőkben. Szerencsére a Donnie Darko-t nézve nem egy kifinomult egyetemi filozófiaóra szofisztikált szótárkészleteként sorjáznak a vásznon ezek a kifejezések, hanem egy kamasz önkereső hétköznapjainak kibomlása révén. Ily módon a lázadás hitelességéből semmit sem von le az a tény, hogy – mondjuk a Fallal szembenhez képest – az épp genetikailag előírt általános lázadási korban, egy kamasz lelki tusái révén kapunk elbizonytalanítási kísérletet eddigi világképünkkel szemben arra vonatkozóan, hogyan is kellene érett fejjel gondolkoznunk, hogyan kellene fellépnünk a mindannyiunkat körülvevő igazságtalanságok, béklyók, hierarchiák, szellemmegnyomorítási kísérletek ellen. Kell-e folyton és látványosan lázadnunk? Veszélyes-e ránk a főáram? Van-e a párhuzamos ellenvilágoknak a megszokottól elütő felépítése, s így valós alternatívák-e? Voltunk-e valaha is valamin, ne adj isten mindenen, még magunkon is kívül? Kell-e egyáltalán mindenen kívül lennünk, vagy csak akkor emeljük fel szavunkat és egyben tettekre kezeinket, ha az igazság sérül, s valamiféle elrejtés, elfedés történik? Ha ezek a kérdések valaha is felmerültek bennünk, akkor bizonyára érteni és szeretni fogjuk ezeket a filmeket.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr977778026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibor84 2015.09.13. 14:09:35

Üdv!

Erről lehetne egy kicsit hosszabban?
Régen láttam a filmet, egy "kicsit" homály volt. Szívesen olvasnám a "megfejtést".
süti beállítások módosítása