Összeomlott haza Trianonja

2015.06.04. 09:55

Nem könnyű leírnom, de a haza összeomlott. Az ország politikai osztályának egyik fele „poszt-trianoni Egókká” növeszti a településeket, a Balaton-felvidéken rovásírással köszönti a német nyaralókat, míg a másik szenvtelen, pimasz és sajátos költség-haszon elemzést folytat a kettős állampolgárság és egyes családoknak tulajdonképpeni poszttraumatikus élménye (Trianon) kapcsán. Magyarország szétszakítottságában úgy lett posztmodern ország, hogy a benne lakók külön világban élnek, úgy lett posztmodern, hogy a benne lakók múltjai nem beszélgetnek egymással. „Adjátok vissza a hegyeimet” helyett magam részéről az adjátok vissza a hazámat-projekttel is elégedett lennék. A magyaroknak ma ugyanis nincs hazájuk, a magyarok posztmodern nomádok.

Részlet Böcskei Balázs írásából.

bretter-gy.jpg

Fotó: BME - Bretter György sírja Kolozsváron

 

"Minél mitikusabban viszonyulunk a múlthoz, annál nehezebb elmesélni a velünk egyet nem értőnek, hogy miről is beszélünk. A Trianonról folytatott párbeszéd alapvető feltétele annak megtisztítása Trianontól (és mítoszaitól). Be kell látnunk, hogy egy kívülállónak éppen olyan nehéz belépnie egy „folklorizálódott történeti diskurzusba”, mint egy „Trianon nem kortárs probléma már” minden szolidaritást nélkülöző gondolati keretébe. A történettudományi kutatások sincsenek könnyű helyzetben nem hogy az objektivitás mellett a szubjektív, érzelmi, érzületi (vagy éppen mindezeket kizáró) politikai és egyéni feldolgozások.

Merthogy többek között: Trianon érzékenység. Trianon tabu. Trianon összemosás. Trianon összeomlás. Trianon igazságtalan. Trianon, amelynek így kellett lennie. Trianon az élet. Trianon a halál. Trianon a magyaroké. Trianon a magyarságé. Trianon a zsidóké is. Trianon mindenkié, de biztos, hogy nem a zsidóké. Trianon egyetemes. Trianon nem érdekli a világot. Trianon kutatható. Trianon nem megismerhető. Trianon a jobboldalé. Trianon nem a baloldalé. Trianon, ami nem szembeállítható. Trianon, amit szembeállítanak. Trianon nem egyetemes bűn. Trianon valakinek egyetemes bűn. Trianon a pólón. Trianon, amire egy öregember halála előtti utolsó pillanatában gondol. Trianon a DVD-n. Trianon egy vonat bezárt erdélyi mellékvágánya. Trianon a székelyzászlósoké. Trianon 2004. december ötödike. Trianon az „igen”. Trianon a „nem, nem soha”. Trianon a szorongás a jövőtől. Trianon a kiismerhetetlen tér biztonságos sarka. Trianon egy román autóút, mely egy marosvásárhelyi temető felé visz. Trianon tárgyiasítható. Trianon reklám. Trianon kultúra. Trianon ellenkultúra. Trianon könyvtár. Trianon a budapesti Hősök tere kokárdás szónoka. Trianon a Házsongárdi temető csendje. Trianon, amitől félsz, hogy nincs róla mondandód. Trianon egy magyar nyelvű egyetem Romániában. Trianon, ha Bukarestben a hátad mögé nézel, ha magyarul beszélsz. Trianon, ha kineveted azt, aki Bukarestben a háta mögé néz, ha magyarul beszél. Trianon a román nagykövetség előtt posztoló rendőré. Trianon nem egy Kézdivásárhelyre belovagoló miniszerelnök-helyettessé.

S ez a sor a végtelenségig folytatható. Természetesen sem az emlékezetek pluralizálódása a probléma, hanem a pluralizálódás el nem fogadása. Amikor nem több, hanem egy (max. kettő) Trianon-képet akarunk. Amikor valaki szerint a „vagy-vagy” a történelem feldolgozásának módja olyankor is, amikor úgy eleve nem lehet. Amikor nincs tisztelet a másik tévedései iránt. Amikor nincs haza

Egy haza, amely nem létezik, egy politikai közösség, ami nincs, az nem tud semmi értelmeset kezdeni magával." 

Az írás teljes terjedelemben a Szombat 2015. januári, tematikus számában jelent meg, hamarosan online is elérhető lesz.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr347515070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2015.06.04. 17:08:44

Ez egy fétis.,,,,

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.06.04. 17:52:36

A magyarok szlávok és a bulgárokkal állnak közvetlen rokonságban.

Viszont a Fekete-tenger partjánál élő rokonaiktól eltérően egy szerencsétlen, élhetetlen nyugat-balkáni ág, átlag 2 650/hó levás éhbérrel és az ezzel járó szellemi, testi és lelki csórósággal.

Minden más elmélet, főleg az iskolákban tanított hazugságok csak a nép hülyítésére és hangulatkeltésre szolgálnak.

dunántúli gyerek 2015.06.04. 18:38:37

Magyarország rgen szétszakítottabb volt, rég nem volt ilyen egységes.

A szavazók 80%-a stabilan jobbos. Ilyen Európában sehol máshol nincs.

inebhedj - szerintem 2015.06.04. 18:40:58

Na igen, nem úgy mint... ő...

röf 2015.06.04. 18:43:10

Nektek valószínűleg "összeomlott haza", nekem viszont majdnem tökéletes.
Tökéletes akkor lesz, ha a Bauer-féle antimagyarok természetes-, de korai halállal fölszállnak a liberális mennyországba. Ott aztán majd eldől, hogy férfiak, nők, vagy köcsög Pistikék lesznek, és egy koszovói koszos bemenekült fogja őket vazelinmentesen hátulról döngetni...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2015.06.05. 09:09:50

"Természetesen sem az emlékezetek pluralizálódása a probléma, hanem a pluralizálódás el nem fogadása."

Ez butasag. Igazsag csak egy van, ha tudomanyrol van szo. Amiben tobb igazsag lehet, az nem tudomany, tehat nem fontos.

Es akkor a lenyeg: Ezt az egesz Trianon-problematikat, es rengeteg mas hasonlo tortenelmi szenvedest a "nemzet" es idonkent a "vallas" ostoba es elavult fogalmai okozzak. Ezeken kell tullepni, egyseges Europava valni, es minden eddigi nepnek explicit megtagadni a multat, a kozos jovo kedveert. Vagy nem lesz jovo, semmilyen.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2015.06.05. 18:40:03

@röf: de miért csak majdnem? nincs megelégedve valamivel?

röf 2015.06.05. 18:48:07

@Penivaldes:
Jaaaaaj Penike, látom most már magázódunk...
Igen, így van. Pár dologgal nem vagyok elégedett, de nagyrészt igen.
Azt hiszem, szabad így gondolkodnom, hiszen volt időszak, mikor mások voltak elégedettek, én meg nagyon nem.
Vagy ez egyirányú utca?

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2015.06.05. 19:07:51

@röf: nos kedves röf, nem gondolja, hogy ez kissé függő viszonyt feltételez az adott kor adott berendezkedésével? hiszen az elégedettséget ahhoz méri, hogy adott időszakban kik ülnek a trónon. pedig mint már beszéltük az elégedettség független attól, hogy éppen kik a hekeusok, mert ha nem, akkor az ál-elégedetség, mint a megjátszott orgazmus.

röf 2015.06.05. 19:28:59

@Penivaldes:
Kedves Penivaldes!
Nem. Én a saját elégedettségemet tudom mérni, mint mindenki más.
Ebből kellene kiadódni négyévente a választási eredőnek.
Az már a kampányok sajátossága, hogy az ott elhangzó hazugságok döntenek.
(Ez mindenre és mindenkire érvényes, pártfüggetlen.)
Ál-elégedettség ... ez elég furcsa, ki az az őrült, aki bemeséli magának, hogy üres a bukszája, de elégedett.
Megjátszott orgazmus - ezt csak a nők tehetik meg, ha van olyan mafla pasijuk, aki beveszi...

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2015.06.05. 19:33:18

@röf: Tisztelt Röf Úr! Biztos benne, hogy mérni tudja a saját elégedettségét? nem gondolt még arra, hogy ezt befolyásolják bizonyos tényezők? És ezek az érzelmek elbillentik a mérleget? Hogy elhsizi a kedves Röf Úr?

röf 2015.06.05. 19:59:55

@Penivaldes:
Kedves Penike!
Nem gondolnám, nincs bennem túl sok empátia a nem tapasztalható dolgok iránt.
Én mérni csak olyan dolgot tudok, aminek van mértékegysége és mérőszáma.
Elégedettség tekintetében ez a zsebem.
És persze Önnek is, csak ez soha nem publikus.
Az érzelmek csak a primitív, szolgalelkű, celebTV-n (kívánság szerint EchoTV-n) szocializálódott embereknek befolyásolják az elégedettségi faktorát.
Kár, hogy ide soroltattam...

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2015.06.05. 20:06:12

@röf: Drága Röfim, ne feledje velem is kedvesebb lett, amikor megrebegtettem a szempillám, vagyis lehet az érzelmeire hatni:)

röf 2015.06.05. 20:07:55

@Penivaldes:
IQ kérdése, csinos nőkkel nem vagyunk parasztok...

röf 2015.06.05. 20:39:20

@Penivaldes:
Csak aki megérdemli.
Viszont ezzel a lendülettel el is köszönök, jó hétvégét :)
süti beállítások módosítása