Magyarország vajon fejlett országnak számít az USA és az EU viszonylatában? Nincs vajon gazdasági erőben, életszínvonalban, a vállalkozások tőkeerősségében jelentős különbség Magyarország és az USA között? Nem lehet, hogyha nagyon eltérő fejlettségű országok között bontjuk le a tőke szabad áramlása előtt tornyosuló akadályokat, akkor a keletkezendő jólét a tőkeerősebb országokban fog összpontosulni?

Ungár Péter, az LMP önkormányzati képviselőjének (Budapest, II. kerület) levele.

ttip-no.jpeg

 

Fotó: Greenr

Levelük, amelyet a 4Liberty hálózat tagjaként írtak, hogy felszólítsák az Európai Bizottságot, az Európai Tanácsot, az Európai Parlamentet és az EU tagállamainak nemzeti parlamentjeit,hogy támogassák az EU és USA között tervezett átfogó kereskedelmi egyezményt (TTIP), több csúsztatást, illetve a szabadpiaci fundamentalizmusból eredő homályosan kifejtett ideológia hitvallást tartalmaz. Tényeket és a magyar emberek érdekében végiggondolt,érvekkel alátámasztott állításokat ugyanakkor igen keveset.

Rögtön levelük elején kifejtik, hogy a nagyobb kereskedelmi forgalom jólétet teremt a fejlett országok között, majd megállapítják, hogy bár az elosztást lehet vitatni, de az nem képezheti vita tárgyát, hogy a jólét nőni fog. Itt azért néhány kérdés fölmerül: Magyarország vajon fejlett országnak számít az USA és az EU viszonylatában? Nincs vajon gazdasági erőben, életszínvonalban, a vállalkozások tőkeerősségében jelentős különbség Magyarország és az USA között? Nem lehet, hogyha nagyon eltérő fejlettségű országok között bontjuk le a tőke szabad áramlása előtt tornyosuló akadályokat, akkor a keletkezendő jólét a tőkeerősebb országokban fog összpontosulni?

Említik a NAFTA-t, ahol önök szerint minden riogatás ellenére kimutatható, hogy „jólét” keletkezett, miközben nem sérültek az életfeltételeket biztosító szabályok. Azt azonban nem említik, hogy a NAFTA Mexikó fejlődéséhez nem járult hozzá, amint ez Weisbrot 2014-es tanulmányából ki is derül. Ugyanakkor az említett vitarendezési eljárás keretében több olyan per is indult, amelyek a demokratikus normák és életfeltételeket biztosító szabályozások lebontására irányultak és sajnos sikerrel zárultak. Két példa: Az ExxonMobil a NAFTA által biztosított magánbíróságokon 2007-ben pert nyert Kanada ellen, azért, mert a kanadai törvényhozás előírta, hogy az olajkitermelésnél felhasznált termékek egy részét helyi termelőktől kell beszerezni. A Cargill 2004-ben 72 millió eurót nyert Mexikótól, mert az adót vetetett ki az elhízást okozó magas fruktóz tartalmú szirupra.Ez csak két olyan esetre példa, ahol olyan rendelkezéseket támadtak mega cégek a várható profit elmaradása miatt, amelyeket az adott országok törvényhozásai legitim módon megszavaztak.

Az is említésre méltó az ISDS-sel kapcsolatban, hogy Önök szerint a „TTIP és a Befektető és az Állam Közötti Vitarendezés (ISDS) nem jelent veszélyt a szuverenitásra és a demokratikus kormányzásra. Az államok saját gazdaságukat szabályozó hatalmát nem érintené az ISDS.” Ezzel a véleménnyel ugyanakkor kezdenek egyedül maradni, hiszen az Európai Unió kereskedelmi biztosa, a svéd liberális Cecilia Malmström is elismerte az ISDS a CETA-ban és NAFTA-ban található hiányosságait, és egy módosított vitarendezési eljárást javasolt, sőt maga a Cato Institute, a szabadpiaci fundamentalizmus egyik vezető intézete szerint is „komoly kérdéseket vet föl az ISDS a demokratikus elszámoltathatóság, a szuverenitás, a fékek és ellensúlyok, illetve a hatalmi ágak szétválasztása szempontjaiból.” Ezzel önök egy olyan vitarendezési elvet védenek, amely mögül már az önök elvbarátai is kihátrálnak. Belátom, nem könnyű úgy megfelelni a „fejlett Nyugatnak”, hogy annak álláspontja közben folyamatosan változik. De egy biztos. Azt a fajta provincializmust, amit Önök ebben a fontos ügyben felmutatnak , nem engedhetjük meg magunknak.

Üdvözlettel,

Ungár Péter

 

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr177473096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2015.05.20. 11:29:10

nem tudom felfogni, h a nagy magyarok skandálják, h NEM LESZÜNK GYARMAT !!!,
levetetik a parlamentről az EU zászlóját (persze az EU pénze, az kőő), küzdenek folyamatosan a határontúli magyarokért, Trianon miatt keseregnek, stb...

konkrétan, ha pártokról beszélek: a fidesz (kb~ a kedves vezető) és a jobbik
és híveik köbö a fentieket skandálják,
[ régi maszopszadesz, stb-s népek (akik ugye köszönőviszonyban sincsenek a baloldallal) nyílván tőkepártiak/még mindig csak neo-lib/kon keretekben képesek a világot látni (TPP/TTIP-pártiak)... ]

itt jön a de.. (az, amit nem értek, sehogy sem)

de a TTIP-t:
i, simán leszarják/ignorálják, - ha homokba dugjuk a fejünket, akkor.. -
ii, pártolják, kifejtik, h az ország érdeke az, h részt vegyünk a tárgyalásokban és érvényesítsük a magyarok érdekeit. (ez persze valójában teljesen abszurd, az egyezmény alapjai ezt elég egyértelműen lehetetlenné teszik...)

szóval, summáznám:

LE AZ ÚNIÓS ZÁSZLÓVAL (azé aggyátok a pízt) !!
NEM LESZÜNK GYARMAT !!!
GAZDASÁGI SZABADSÁGHARCZ-ot KELL VÍVNUNK ! stbstb...

DE A szabadkereskedelmi egyezmény EU(magyarország) és USA közt, az OKÉS, az kő nekünk, - nem számít, hogy országunk egész egyszerűen - explicite - elveszíti S Z U V E R E N I T Á S Á T
mondom mégegyzser: szuverenitását.

Angliában többen úgy gondolják [
www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/14/ttip-deal-british-sovereignty-cameron-ukip-treaty ] az ország szuv-a veszélyben van, bezzeg a nagy magyarok nem tartanak ilyesfélétől...

pffffff

a Guardian cikk utolsó mondata:
"When they steal chunks of our democracy away from us, we may find that it is far from easy to win them back."

legeslegujabbkor 2015.05.20. 21:26:46

@szorokin:
"DE A szabadkereskedelmi egyezmény EU(magyarország) és USA közt, az OKÉS, az kő nekünk, - nem számít, hogy országunk egész egyszerűen - explicite - elveszíti S Z U V E R E N I T Á S Á T
mondom mégegyzser: szuverenitását"

Ami most van az biztosan nem jó, tehát az EU úgy gondolkodik, a változás csak jobb lehetőségeket hozhat.
A magyar elitet pedig ismerjük, milyen örömmel fognak a zavarosban halászni.

ingyenebed 2015.05.21. 10:04:29

én abszolút támogatom.

az államok szuverenitásának, a határoknak a lebontása nagyon is helyes irány.

pont a mai magyarország egy szép példa arra, mikor az állam rákos daganattá, a saját polgárainak elnyomójává és zsarnokává válik.

a cégek még mindig kivesebbet ártanak az embereknek, mint az államok.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.05.21. 13:15:33

Magyarországnak (az ország népének, mínusz a fidesztolvajokat) most az lenne a legjobb, ha egy gazdag, demokratikus nyugati kultúrájú ország adoptálná. Nem gyarmatosítaná, mert a gyarmatosítás az nem jó, ott ugye csak az történik, hogy az ország erőforrásait elszipkázzák, az elnyomás, és a nyomor meg marad, vagy növekszik. Hanem egyenrangú tartományként befogadnának minket. Például, teljesen jó lenne, ha mi lennénk az USA 51. állama. Még ennél is jobb lenne, ha Németország kebelezne be bennünket, nyilván Ausztriával együtt, hogy a közvetlen területi egység meglegyen.
Persze, ezt egyik érintett ország sem akarja, ami nagyon szomorú. Külön tanulmányt érdemelne, hogy kik, és miért nem akarják az ilyen országegyesítést, de ezzel most nem foglalkozom.
Mindenesetre, az egy általános "szabály" hogy a minél nagyobb léptékű politikai gazdasági, etnikai integráció az jó dolog, a minél kisebb léptékű meg csak a mindenkori uralkodó rétegnek jó.
süti beállítások módosítása