Mi, Óbuda

2015.04.15. 14:00

Buda az úri, az elit, Pest a progresszív, az izgalmas, Óbuda egyik sem. Óbudát nem ismeri a kortárs hazai progresszív baloldali ifjúság, már ha nem számítjuk ide a Szigeten eltöltött estéket. Talán éppen azért, mert nem menő, nincsen nyugati előképe. Az élményeitől megfosztott, nem látványos és nem konvertibilis életformáknak ma sem kulturális-vizuális, sem politikai reprezentációja nincsen a kritikai baloldalon. De Óbuda lesz, a tízemeletes házak még állni fognak a Flórián téren 50 év múlva is. Nélkületek is.

Mikecz Dániel írása.

obii.jpg

Fotó: Synwell

Lehet, hogy ez csak valami szokásos lokálpatriotizmus, de mi már iskolás korunkban tudtuk, hogy Óbuda más, mint Budapest többi része. Buda az úri, az elit, Pest a progresszív, az izgalmas, Óbuda egyik sem. Óbuda nem csupán egy városrész, hanem városalapító. Óbuda önmagában létező, a Kerület, autonóm, ókori, Aquincum.

Óbuda régi, régi Buda, de egyszerre új is, hiszen Óbuda az panel-Buda. Olyan, mint a római domborművek és szarkofágok beton replikái a Flórián téri aluljáróban. Persze már azok is régiek, ahogyan a tízemeletes panelházak a Vörösvári út mentén. A faluházat felújították, újak a nyílászárók, napelemek sorakoznak a tetőn, de tudjuk, hogy ez is újra régi lesz.

A panelek előtt még létezett a régi-Óbuda, a Krúdy féle Óbuda, kisvendéglőkkel, túros csuszával. Mi mégsem gondolhatunk úgy a régi Óbudára, mint egy méltatlanul elpusztított világra. Igen-igen, szép lenne, ha nem lennének itt a tízemeletes szörnyek, ha felújították volna a komfort nélküli kis házakat. Csak szemlesütve hallgathatjuk az érvelést, hogy a Tabán mellett a városrendezés másik áldozata Óbuda lenne. Mi ugyanis nem férnénk el abban a régi Óbudában.

Nekünk a panel adott teret, nélkülük nem lennénk itt, és sokan talán a világon sem. Többségünk első generációs budapesti, megélhetési bevándorló. Tudjuk, prolik vagyunk, hiszen panelben lakunk, de mégsem olyan igazi proletárok. Gyökér nélküli proliság ez, nincs benne annyi romantika és balos hagyomány, mint Csepelen, Angyalföldön vagy Kőbányán. Ezért is volt olyan sok szkinhed Óbudán (a Mos-OI! éppen a Meggyfa utcában adta első koncertjét ‘83-ban).

ob_1.jpg

Fotó: Synwell

Most mindenki tanulja a hagyományt. Fel kell fedezni a régi szokásokat. A fogyasztás kritikája a hagyományos (prémium) termékek fetisizálásában ölt testet. A felső-középosztály folyamatosan keresi az eredetiség forrását, ezért veszi el a sört vagy a hamburgert, alakítja át, teszi megfizethetetlenné, kézművessé. Szerencsére a panel sosem lesz menő. Vizsgafilmekhez díszletnek még jók lehetnek a házgyári párhuzamosok, vagy egy pálmafás poszter-tapéta a szűk lakásban. Turistáskodás mások nappalijában.

Óbudát nem ismeri a kortárs hazai progresszív baloldali ifjúság, már ha nem számítjuk ide a Szigeten eltöltött estéket. Talán éppen azért, mert nem menő, nincsen nyugati előképe. Tudja valaki, hol van Marzahn? A nem ismerés vagy a mellőzés azonban mégiscsak jobb, mint a lenézés, kinevetés. A magyar képzőművészek és a ‘80-as évek újhullámának érzékenységét is jól szemléltetik az A.E. Bizottság sorai: "Tipikus mai munkaerő vagyok / A békásmegyeri rabszolgatelepen lakok."

Az élményeitől megfosztott, nem látványos és nem konvertibilis életformáknak ma sem kulturális-vizuális, sem politikai reprezentációja nincsen a kritikai baloldalon. De Óbuda lesz, a tízemeletes házak még állni fognak a Flórián téren 50 év múlva is. Nélkületek is.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr187348228

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mikecz Dániel: Mi, Óbuda 2015.04.15. 16:39:01

Az élményeitől megfosztott, nem látványos és nem konvertibilis életformáknak ma sem kulturális-vizuális, sem politikai reprezentációja nincsen a kritikai baloldalon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sinclair 2015.04.16. 03:14:26

Jó. Valami ilyesmire gondoltam, mikor végre elköltöztünk a szél u. ból. Bár a suli közel volt..
De Sosem tudtam megszeretni.

heimdall 2015.04.16. 08:00:46

"kortárs hazai progresszív baloldali ifjúság"
Az mi? Létezik ilyen? Vagy ez az a fotelforradalmár része a kortársaimnak, akik kimennek a tüntetésre, de csak azért, hogy hülyeségeket üvöltözhessenek (nem én találtam ki, több ilyen haver van) aztán lehessen menni az esti világmegváltó piálásra szidni mindenkit, de közben nem csinálni semmit?
Amúgy Óbuda alatt ma is a klasszikus részt értjük, mert Aquincum vagy Békásmegyer különálló rész. Amire sokan gondolnak, azt úgy hívják, hogy III. kerület.

gmihaly 2015.04.16. 08:13:23

Vedd már észre, hogy a fiatalság nem különleges érték, és még élnek azok, akik fáradságos munkával felépítették ezt az újat, (össz)komfortosat. No, persze, a tengerparti és egyéb villák felől nézve ez "szánalmasnak" látszik, a média ifjú titánjai is ezt sulykolják, de nem tudják, mit pofáznak.. Álmodik a nyomor(Ady)... Ami pedig a "romantikát" illeti, a nosztalgia ellenében a mai "szegényes" "másolatok" közt is sok a gagyi, lenyúlós, becsapós, dilettánsul üzemeltetett. Nincs új a nap alatt mert: "Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek. Egy újszülöttnek minden vicc új"(Ludas Matyi, az egykori élclap)

frob 2015.04.16. 08:29:58

"Óbudát nem ismeri a kortárs hazai progresszív baloldali ifjúság, már ha nem számítjuk ide a Szigeten eltöltött estéket."

Szerintem Óbudán nem sok progresszív baloldali ifjúság lehet, többek között miattatok is.

murray 2015.04.16. 09:16:49

megértem a szerző panelben érzett reménytelenségét de igenis ki lehet törni a panelból. én is lehúztam 10 évet a békási panelben és vannak óbudának szép kertes családiházas részei is. tessék felmenni az eucenter fölé, vagy csillaghegyre vagy bárhová. amugy a békási ltp állandó fikázásáról meg annyit hogy újpesten sokkal nagyobb telep van és rosszabb a fekvése és arról egy szó sem esik. a római ltp meg a best ugyebár.

annyit kéne hogy dózer a flóriánnak és felépiteni egy allee-hoz hasonló központot oda mindjárt jobb lenne a hangulat.

2015.04.16. 09:44:07

En szeretem Óbudát es Békást is. A VI. Keruletbol koltoztem ide, mintha kiszabadultam volna. A belvaros szerintem romlott, budos, nagykepu, tul direkt, semmi noveny, csak a szuk utcak, dohos, omlo falak, hugyszag, kutyaszar lepten-nyomon. Nyaron elviselhetetlen mennyisegu turista, hoseg a kobon, tomott jarmuvek dugo. Hat eljen ott akinek ez almai netovabbja.
En szeretek zoldet latni ha kinezek a kispanelem ablakan, es imadom amikor nyaron reggelente a Duna felol fuj a szel. Kilepek a hazbol es friss a levego, rengeteg fa, bokor, madarcsicserges. Meg a kozlekedes is jobb el lehet kapni egy-egy kevesbe tomott jaratot.
A panelprogramoknak koszonhetoen pedig imadom, hogy nem fazok telen es ki tudom fizetni a rezsit.

FikkFakk 2015.04.16. 10:00:36

Csak ugyanolyan szaros budapesti kerület, mint a többi. Utcáinak burkolata olyan állapotú, hogy egy kelet román igásló is elsápad tőle. Kicsit közelebb van a városközponthoz, mint pl. a XX. kerület, de kábé ennyi.

A Flórián tér - Raktár utca - Szentlélek tér háromszög csöveshordáit a Római part méregdrága hekkezőiben pöffeszkedő vannabí jómódú réteg próbálja ellensúlyozni.

A kertváros meg túl van építve, mint valami indiai szegénynegyed újabb építésű házakból.

A Duna partja teszi valamivé, de csak azért, mert Csepel, Újpest stb. kerületekben ez már régebben beépült mostanra lerohadt ipartelepekkel, így gyakorlatilag máshol élvezhetetlen.

Alick 2015.04.16. 10:21:43

@murray: a flórián "kádárista mall center", de az allee sem sokkal jobb...

a_fater 2015.04.16. 11:50:42

Óbuda szép, és nem csak panelből áll, de ahol panel van, graffitik és mocsok, na az a progresszív baloldali ifjúság helye. A progresszív baloldali ifjúság nyugodtan odébb állhat összeokádni a Kazinczy utcát, nekünk ez nem hiányzik.

Óbuda:

www.owl.hu/owl/3gallery/gownpic2009/2009_37_04w3.jpg

kep.cdn.index.hu/1/0/358/3582/35823/3582396_49c2d6de18f8384c16265f1ba0408105_wm.jpg

images.alberlet.hu/static/cache/newbuilts/2012_27/gp_bp03_10f-0-298x197.jpg

cantata profana 2015.04.16. 17:53:24

Óbuda csak volt, nincs, megszűnt, amikor panellé lett, csak a neve maradt meg. A panelre a magyarázat a lakáshiány és népszaporulat volt. Persze nem igaz, mert lakáshiány, gyerekszületés nem csak a kommunista országokban volt. Miért van tele panellel Német o. keleti része és milrt nincs a nyugati részén? Óbudával nem csak az ottani házak, patakok, dombok, völgyek tűntek el, hanem a századok óta ott élő emberek is. Néhány folt maradt, Űjlak, stb de a legtöbb panellekónak nem ott vannak a családi gyökerei, és a legtöbben csak átmenetinek is gondolják ottlétüket.

edlen 2015.04.16. 18:43:56

Egész Budapest elég fostos, Óbuda is, de talán ez a legkevésbé. A legnagyobb baj, hogy nincsenek jó kocsmák. :-(

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2015.04.16. 18:58:56

a progresszív baloldali attól progresszív baloldali, hogy a kézműves termékek szapulásában leli meg az örömét?
süti beállítások módosítása