Nem akarok közmunkás lenni

2014.12.17. 08:32

Bihari László, a Zöld Pók Alapítvány munkatársa vall legújabb filmjük kapcsán:

Sokáig azt gondoltam, mennyire jófej vgyok, hogy vannak cigány barátaim. Mert úgy teszek, mintha mi egyenrangúak volnánk. Pedig ők cigányok. Most nem arról beszélek, hogy 12 éves koromban mit gondoltam, hanem hogy felnőtt koromban. Tehát azt gondoltam, hogy azért persze ők "csak" cigányok. Meg azt is, hogy vannak köztük, akik egészen olyanok, mint mi: azok voltak a barátaim. Pár éve kezdtem felfogni, hogy tulajdonképpen ez hogy is van valójában.

Tehát hogy nincs olyan, hogy a magyarok azok alapból "emberebbek", vagy többet érnek születésüknél fogva. Pedig nem kaptam rasszista nevelést. Hanem valami olyasmit tanultam gyerekkoromban, amit nagyon sokan gondolnak ebben az országban. Hogy van valami, amit nem illik kimondani, de mindannnyian tudjuk. Nekem ez volt az, amit nem mondtam ki, és magamnak se mondtam el. És ebből a sztoriból kilépni nem olyan, mint amikor az ember valami nemes cselekedetet hajt végre, hanem olyan, mint amikor rájön, hogy valamit rosszul tudott. És most azt érzem, hogy ezzel a történettel nem lehetek egyedül, amivel most nem magamat akarom mentegetni.

Inkább azt szeretném mondani, hogy ha ezt sokan gondolják így, akkor valszeg ennek köze lehet mindahhoz, ami a cigányok és a magyarok együttéléséről mondható. Ráismerek a saját korábbi érzéseimre, ahogy elnézem a mai viszonyokat.

Ettől a kis coming outomtól teljesen függetlenül csináltunk egy kisfilmet most nemrég ugyanerről a problémáról. Egy olyan magyar faluról, ahol már túl vannak ezen a felismerésen.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr146988343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuck.the.system 2014.12.17. 17:37:54

olvaszthatna egy picit a szíveken ez a videó

Ad Dio 2014.12.17. 18:54:40

Igazi hiánypótló bejegyzés... némi politikai haszonszerzés reményében gondolom... dejó...

Röviden: baromság. Már a felütéstől kezdve. Egyenrangú, nem egyenrangú? What??? Fel sem merül hogy ne lenne egyenrangú. Ez ugyanis természetes a _normálisan_ gondolkodók számára. Nem itt fekszik a kutya. Nem az "egyenrangúság" a kérdés. Nem az "emberebbség". Akinek itt van a baj, az nem komplett.

A probléma alapvetően az, hogy az életben/gazdaságban ki hogy állja meg a helyét. A tágan értelmezett "hasznosság". És most kérem ne forgassa senki rosszallóan a szemét, mert ez nem rasszizmus, hanem racionalizmus. Az emberek szeretik azokat akik hasznosnak (sikeresnek) tűnnek és kerülik azokat akik nem. Mivel az emberek egyenrangúak, a lehetőségeik hasonlóak, a probléma a hozzáállással van. Hogy ezt erősen befolyásolja a kulturális örökség? Neveltetés? Rossz környezet? Káros minták? Igen. Csak ezzel a többségi norma nem nagyon tud mit kezdeni. Ez a "cigánykérdés" 22-es csapdája. Ezért öngerjesztő és önújrateremtő. Ezért nem ér fabatkát sem az ilyen picsogás.

A megoldás kulcsa akárhogy is vesszük, a cigányoknál van. Mert ahogy a poszter is mondja: az integrálódni hajlandó és ebbe erőfeszítést fektető cigány előtt nem zár össze a társadalom (normális része).

midnight coder 2014.12.17. 20:27:20

Kismillió cigány van aki beilleszkedett és semmi gondja nincs a társadalomban. Nekem is van kreol bőrű kolléganőm akit mindenki kedvel, én is. Ugyanakkor egy rakás lumpenproletár van aki centire ugyanolyan mint a cigányok, pedig szőke és kékszemű.

Szóval, ez nem "fagyi" kérdés, hanem kulturális. És bizony, ezen alapvetően pont a közmunka az, ami segíthet. Mert az a cigány aki akkor is megkapja a segílykét ha egy szalmaszálat nem tesz keresztbe nem csak személyesen nem lesz motiválva a munkavállalásban, de egyenesen hülye lenne ha elmenne dolgozni. 8 elemivel segédmunkánál többet úgysem tud csinálni, azért pedig nemigen kap annyival többet mint a segílyke hogy megérje neki dolgozni menni. Annál is inkább, mert a segílyke mellett fel lehet ülni a lovaskocsira és elmenni szerezni ezt-azt. Vagy el lehet menni havonta pár napot segédmunkásnak kőműves mellé, és máris megvan annyi mint ha rendesen dolgozna. A gyerek meg felnő abban, hogy ez az életforma követhető, sőt követendő.

lavór 2014.12.17. 20:27:28

Pedig úgy néz ki, a közmunkában van a jövő.

mojoking77 2014.12.17. 20:54:40

Alapvetoen a legtobb (foleg fovarosi) ember mar eleg reg eljutott erre a szintre, de orulok, hogy neked is sikerult. Vegul is jobb keson, mint soha.
A baj az, ha mondjuk beszelsz egy borsodival, esetleg egy nogradival, es vegighallgatod, ok hogy is elnek, egyutt a "mocskos rasszizmussal". Egy olyan, lassan mar nem kissebbseggel, akik elvbol nem tesznek semmit az integralodasert. Ahol a fiugyerekek jelentos szazalekanal nem onnantol szamitjak a ferfikort, hogy lefekudtek az elso lannyal, hanem amikor eloszor kijottek a bortonbol. Ahol a lanyok szamara nincs is keresendo alternativa a gyerek/segely duotol.
Ahova ugy szuletnek a gyerekeke, hogy csak es kizarolag a csaladi potlekert jottek vilagra. Javaslok egy blogot, tampi.blog.hu/, olvasd vegig, utana kicsit kevesbe leszel buszke a coming out-odra, meg ha alapvetoen fontos lepes is

Danubius 2014.12.17. 21:04:08

Kérdés:
Rasszizmus-e nem félni attól hogy a cigányok egyszer önrendelkezést akarnak a Tiszántúlon? Mert ugye sokakban úgy él hogy a cigányság csak másokon élősködve tud élni. De mi lenne ha azt mondanánk hogy a Tiszántúlon él 1 millió román. akkor is ilyen nyugodtak lennénk, fel sem merülne hogy hoppá maholnap egy újabb Trianon?
Röviden szerintem az a rasszista aki nem fél a cigányság térhódításától.

sanyix 2014.12.17. 21:06:15

@midnight coder: közmunka akkor segítene, ha értelmes lenne, és nem kerülne többe a dolgoztatás mint a munka értéke...

dunántúli gyerek 2014.12.17. 21:08:47

szerintem teljesen jó ha a cigányok takaritják az utcákat

ha meg nem akarnak közmunkázni, akkor ne csinálják, ennyi

Behajtó70 2014.12.17. 21:42:55

Tudod, rasszista akkor vagy, amikor az ilyenolyanokat nem szegénynek, hátrányos helyzetűnek nevezed, hanem direkte cigánynak. Főleg akkor vagy rasszista, amikor cigányoknak címkézett segélyket adsz,vagy ennek elmaradását kifogásolod. Felzárkóztatás? A hatrányos helyzetűeket! De hanez cigányozásba megy, akkor az a rasszizmus. A köznapi ember nem rasszista. És pont ezért bassza a csőrét, hogy az egyik szegény miért kap, a másik meg miért nem? Tudod, amikor az mszp meg a liberálisok kifejezett cigánytámogatásokat adtak, az volt az igazi rasszizmus!

Ma chi è questo Joker? 2014.12.18. 02:38:44

Az mióta van, hogy vannak A Magyarok és A Cigányok?

midnight coder 2014.12.18. 08:57:54

@sanyix: Akkor is megéri, ha többe kerül, és ha nem értelmes. A lényeg, hogy ha már nem hagyjuk éhen halni, akkor foglalja le magát valamivel.

Zöld_Dani 2014.12.18. 12:52:29

@midnight coder: Miért, te honnan jöttél? A sztyeppékről? Az más? Vagy a Szíriuszról, Atlantiszról? Monjduk az tényleg más.

NorF 2014.12.19. 11:37:21

én se tudom, mikor lett teljesen PC minden körben "magyar-cigányozni". azt se tudom, hogy lehet magyarabbnak lenni bármelyik magyar állampolgárságú románál. én pl biztos nem vagyok és nem is szeretnék.
süti beállítások módosítása