Így nevelj szuperhernyót

2014.08.04. 09:07

mons.jpg

 

A GMO-fagyi visszanyal: a génkezelt haszonnövények  amelyeket évtizedeken át azzal az ígérettel erőltettek rá a gazdákra, hogy kisebb vegyszerfelhasználás mellett nagyobb termést érhetnek el –, kezdenek egészen másképp működni, mint a reklámokban. A gyakorlatban tapasztalt „kisebb termés – több vegyszer” modell nem igazán tetszik a termelőknek, ezért aztán a pórul járt parasztok most a géntechnológiai ipar óriásain, a Monsanto-n és társain akarják elverni a port.

Az évtized biotech-sztorijának színhelye Brazília, a világ egyik legnagyobb GMO-termesztője. A gyászos történetet immár a Reuters is felkapta, így a génmódosítási iparág eddigi legnagyobb kudarca alighanem napok alatt körbejárja majd a világot. Az előzményekről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a most tapasztalt hatást a nem az érintett cégek zsoldjában álló tudósok már az első szabadföldi GMO-kísérletek idején megjósolták. Számukra ugyanis már akkor nyilvánvaló volt, hogy mi fog történni, ha olyan növények kerülnek ki a földekre, amelyeket mesterségesen arra programoztak, hogy rovarölő toxinokat termeljenek a saját szervezetükben: az érintett növényekkel táplálkozó rovarok és egyéb kártevők néhány generáció múlva rezisztenssé válnak (ugyanúgy ahogyan ez a permetezéssel vagy por formájában kijuttatott mérgekkel szemben is megtörténik), és vidáman felfalják majd a „toxikus” haszonnövényeket, viszont ezeket a gondosan szelektált szuperrovarokat már nagyon nehéz lesz bármilyen hagyományos szerrel kiirtani. Ráadásul ezt a következményt nem csak elméleti prognózisok tartalmazták, hanem a 2008-ban az ENSZ közreműködésével elkészült IAASTD (Nemzetközi felmérés a mezőgazdasági tudás, tudomány és technológiák hatásáról a világ fejlődéséért) jelentés is, amelyről azt írta a korabeli sajtó: „Nem vált valóra az az ígéret, hogy a génkezelt haszonnövények termesztésével csökkenthető a vegyszerhasználat. Az egyik legnagyobb GMO-termesztőnek számító Argentínában például a génkezelt vetőmagok 1996-os bevezetése óta a hússzorosára nőtt a felhasznált glifozát (egy totális gyomirtószer, amelynek a génkezelt növények ellenállnak) forgalma, miközben a teljes növényvédőszer-piac is töretlenül bővült. Ráadásként a szabadföldre kikerült mesterséges gének megállíthatatlanul terjednek, és ma már sokkal több környezeti és gazdasági kárt okoznak, mint amennyi haszon a GMO-któl remélhető.”

A most Brazíliában észlelt hatások ehhez egészen hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem a gyomirtó- hanem a rovarrezisztensnek kikiáltott haszonnövények okozzák a bajt. Ez sem újdonság egyébként (lásd például A kukoricabogár rezisztenssé vált a Bt kukoricával szemben című tanulmányt), de az a nagyságrend, amelyben a dél-amerikai ország szembesül a problémával, mégis mellbevágó.

A főbűnüs, a géntechnológiai úton előállított ún. BT kukorica a Bacillus thuringiensis mérgező baktérium toxinjait termeli a szervezetének minden sejtjében. Ha a kukoricakártevő rovar belekóstol, elvileg hamarosan elpusztul. BT kukoricát négy multinacionális cég is gyárt: a Dow Agrosciences, a DuPont, Monsanto és Sygenta AG. A biznisz – nem utolsósorban a célországokat elborító reklámdömping miatt – a legutóbbi időkig virágzott, ám most homokszem került a gépezetbe: a kukoricamoly hernyói nem akarnak elpusztulni – úgy tűnik, kialakult bennük az ellenállóképesség a BT-toxinnal szemben –, és a gazdáknak folyamatosan permetezniük kell az elvben „gyárilag” (genetikusan) rovarmentessé tett táblákat, ami jelentős többletköltséget és terméskiesést jelent. Egy szezonban átlagosan három permetezésre van szükség azokon a táblákon, amelyeket azért vetettek be a méregdrága BT vetőmaggal, hogy ne kelljen permetezni. Hasonló ellenállóképesség egyébként korábban az USA-ban is kialakult, és a gyártó cégek ott is a gazdákat hibáztatták, mondván: nem tartották be a technológiai előírásokat (vagyis nem alkalmaztak vetésforgót, azaz minden évben génkezelt növényt vetettek).

A génmanipulált haszonnövények húsz éve kerültek ki a földekre, ám most az ünneplés helyett a problémák sokasodásáról szólnak a hírek. Közben azonban az érintett országok lehetetlen helyzetbe kerülnek: tele vannak a mérgeknek ellenálló szupergyomokkal és szuperrovarokkal, a hagyományos vetőmag-előállítái kapacitásuk viszont gyakorlatilag megszűnt, így nagyon nehezen tudnak leválni a GMO-król.

A géntechnológiai ipar válasza a jelenségre nem az önkritika, hanem a különféle méreganyagokat együtt termelő GMO-hibridek kifejlesztése (van már olyan kukorica, amely egyszerre hatféle méreganyagot állít elő), ám az előzmények alapján nyilvánvaló, hogy ezek is legfeljebb átmeneti megoldást jelenthetnek (ráadásul még drágábbak, mint a korábbi fajták). A brazil gazdák türelme viszont a jelek szerint elfogyott, és öt millió (!) szójatermelő pert indított a legnagyobb GMO-multi, a Monsanto ellen. 2012-ben már született egy elsőfokú ítélet, amely kétmilliárd dollár kártérítésre kötelezte a céget, ám tavaly egy fellebbviteli fórum elutasította a keresetet, igaz, az ügy ejtéséért cserébe a Monsantónak bele kellett egyeznie az árak jelentős csökkentésébe. Jelenleg több hasonló per is folyamatban van, és a végeredményre senki sem merne mérget venni, valószínűleg még a cég főhadiszállásán sem.

Az ügynek különös aktualitást ad az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) zajló tárgyalás – amelynek egyik tétje, hogy a GM-növények gyakorlatilag korlátozásmentesen kerülhessenek be az európai piacra -, illetve a magyar mezőgazdaság dél-amerikanizálására látható késztetést érző Orbán-kormány sajátos pávatánca: kormányunk alkotmányba írta a GMO-mentességet, viszont a nemzetközi fórumokon támogatja a TTIP-t. Holott a brazil eset cáfolhatatlanul bebizonyította: aki a géntechnológiától várja az agrárgazdaság felvirágzását, annak annyi esze sincs, mint a kukoricamoly hernyójának.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr786571421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: GMO párbeszéd (remélem sorozat lesz...) 2014.08.07. 07:35:59

Felkérést kaptunk, hogy véleményezzünk egy blogbejegyzést, aminek nagyon örültem, hiszen ez talán valódi párbeszéd kezdetét jelentheti, ami a legjobban hiányzik a GMO vitából. Az "Így nevelj szuperhernyót" a Dinamó blogon jelent meg. Tulajdonképpen k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zaza42 2014.08.04. 10:21:07

Ez tényleg meglepő, hogy működik az evolúció.

Albrecht Ens 2014.08.04. 23:21:25

Volt egyetemi tanáraim egy emberként voltak a gmo-k ellen. Nem lehetett olyan embert találni egyetlen egy tanszéken sem, ahol valaki, bármiben is egyetértett volna az alkalmazással, ezért furcsa a "szakértők" megjelenése és támogatása.
Ha a TTIP-t aláírják megkezdődik a rossz világ. Viktor pedig odafordul,ahonnan hasznot remél. Az ilyen emberek miatt sajnos kevésbé bízok a Brazil ítéletben, mert idáig teljes mértékben kiszolgáltatták a lakosságot, végeredményben saját magukat, egy-két multinak némi aprópénzért cserébe a Brazil politikusok.

Csuti Ördögüző 2014.08.04. 23:21:29

'illetve a magyar mezőgazdaság dél-amerikanizálására látható késztetést érző Orbán-kormány'

Muhaha. A parasztlázadások mindig a komcsi és zsidókormányok, nem a Zorvbán idejére esnek valahogy.

Ki tudja hogy.

2014.08.04. 23:22:37

Namost ezt tényleg nem értem. A GMO növények mesterséges úton előállított rovarmérgeket termelnek???
Azért nem világos nekem, mert azok a növények, amelyek természetes úton, szelektálódás útján jutottak el a védekezésig, valahogy nem lettek a rovarok áldozatai továbbra sem.

Csuti Ördögüző 2014.08.04. 23:24:19

Persze a szakértő libsi mühelyek ugyanolyan otthonosan mozognak a belvárosi romkocsmák homályában és a zsíros szántóföldeken is. Ezért szeretjük őket, meg a függetlenségükért.

2014.08.04. 23:44:52

@Csuti Ördögüző: Szemben veled, akit azért szeretünk, mert gondolatok nélkül is tud írni.

Krisz11 2014.08.05. 00:04:16

Örülök, hogy születnek ilyen posztok is. Bár a magyar média biztos eltussolja ezt a dolgot.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.08.05. 01:20:53

a TPP/TTIP kedvenc vesszőparipám, pl azért, mert mindannyiunk feje felett kötik meg általunk nem választott... kik is ??? [ nincs konkrét válasz, ugyee :S ].

nos, immár ott tartunk, h a világon, több országban a MAGÁNCÉGEK BEPERELHETIK az ÁLLAMOKAT, - írtózatos összegekre, és meg is nyerik, (ld lejjebb a példáim) - ha az állam törvényei, szabályai szigorúbbak, mint az egyezmény[ttip, ttp]-ben foglaltak.

tehát az egyezményhez kell mindent viszonyítani.

- az egyezmény lényege - szerintem - az, h az óriás/világ-cégeknek nem kell bajlódniuk szigorú hatástanulmányok megírásával, környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és civil kontrollal(ott, ahol ez benne van a törvényben), szigorúbb- gyógyszerengedélyeztetési mechanizmussal, személyiségi jogokkal(pl1:USA-ban, a liberalizmus és a neoliberalizmus otthonában, *hálistennek*, a magáncégek érdekeit figyelembe veszik, kellőképpen, így pl az Államokban nem kötelező valamire ráirni, h GMO, ha az GMO... , szemben az egyén jogaival (aka nincs jogod tudni)
pl2: a magánszféra v privacy-hez való jog - azaz, a kopirájt minden felett áll, azaz fontosabbak a nagy lemezkiadók, filmforgalmazók, mint az egyén magánéletéhez való jog - részletesen: a tp-p/ip jogokrúl: www.eff.org/issues/tpp ).

tehát, az ÓRIÁSCÉGEK JOGAI (gyakorlatilag a neoliberalista elvek megvalósulásai) FELÜLÍRJÁK AZ EGYÉN SZABADSÁGJOGAIT (vö.:nem tudhatod, h milyen a termék, mert az sérti a cégek érdekeit).
----
a csodás új intézmény neve: <<investor-state dispute settlement>>

"The purpose of the Transatlantic Trade and Investment Partnership is to remove the regulatory differences between the US and European nations. I mentioned it a couple of weeks ago [Monbiot, a blogjában]. But I left out the most important issue: the remarkable ability it would grant big business to sue the living daylights out of governments which try to defend their citizens. It would allow a secretive panel of corporate lawyers to overrule the will of parliament and destroy our legal protections. Yet the defenders of our sovereignty say nothing.

The mechanism through which this is achieved is known as investor-state dispute settlement. It's already being used in many parts of the world to kill regulations protecting people and the living planet."
----

2 megvalósítás/pl, h közelebb hozzam a kérdést az olvasóhoz:

> 2 példa:
i, - "In El Salvador, local communities managed at great cost (three campaigners were murdered) to persuade the government to refuse permission for a vast gold mine which threatened to contaminate their water supplies. A victory for democracy? Not for long, perhaps. The Canadian company which sought to dig the mine is now suing El Salvador for $315m – for the loss of its anticipated future profits."

ii, - "In Canada, the courts revoked two patents owned by the American drugs firm Eli Lilly, on the grounds that the company had not produced enough evidence that they had the beneficial effects it claimed. Eli Lilly is now suing the Canadian government for $500m, and demanding that Canada's patent laws are changed."
--------

"There is no right of appeal on the merits of the case. Yet they can overthrow the sovereignty of parliaments and the rulings of supreme courts."

azaz, köbö: érdemileg nincs fellebbezésre lehetőség.
tehát, immár, napjainkban, most, a földön, több államban (TTP, trans-pacific partnership) a parlamentnek és a legfelsőbb bíróságnak nincs többé szuverenitása.

még egyszer, szájbarágva: "Yet they can overthrow the sovereignty of parliaments and the rulings of supreme courts" - immár, napjainkban, most, a földön, több államban a parlamentnek és a legfelsőbb bíróságnak nincs többé szuverenitása.
www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/04/us-trade-deal-full-frontal-assault-on-democracy

Fekete Mamba 2014.08.05. 01:23:55

Azért ne legyen már elég annyi, hogy pfuj gmo, pfuj multi, tessék összeszedni a sztorit annyira, hogy megálljon a lábán. Néhány átgondolni való első olvasatra:

-ha rezisztens a bogár a BT-s növényre, akkor egy kört biztos bukik a gazda, de akkor nem fog többet ilyet vetni, jön helyette a nem gmo-s, ez ugye akkor jó, nem?

-vajon mért lenne a BT-rezisztens rovat kiirthatatlan, minden méregre nem lett rezisztens, lassan már az jön, hogy agyon se lehet csapni, mert rászállt egy gmo-növényre?

-hasonló módon olyan sincs, hogy minden gyomirtónak ellenálló szupergyom, ha kialakul valamilyen vegyszer-rezisztencia, akkor annak a vegyszernek a gyártója megszívta, a többi gyomirtó gyártója meg boldogan mosolyog, vagy?

-a brazil parasztok miért egyeztek ki a Monsantóval árcsökkentésben, ha valamit nem akarok, mert annyira szar és káros, akkor nem kell ingyen se

--a szója nagyipari növény, nagy farmokon termesztik mindenütt, de Brazíliában ezek szerint majdnem hobbikerti növény, ha ötmilliónál több farm között oszlik meg.

Úgyhogy gyerekek, az még nem poszt, hogy gennyó pénzsóvár multik, aljas tudósok, mocskos hímsovén heterók, szemét bárányhúsevők stb. A témát annak is ki kell dolgozni valamennyire, aki ilyen teljesen lájtos nőimagazin vonalon indul el.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.08.05. 01:26:31

jav.: "ttp" nyílván "tpp" akart lenni :)
-------------------------------------

tpp/ttip kapcsán a neolibero és a libero lényege/lényegi különbsége:

van/lesz itt egy állam, csak nem az "emberek" állama, hanem a multik "állama"; - tpp/ttip-re gondolok, - amelynek egyik alaptulajdonsága, h a multiknak szavatol egy számukra ideális helyzetet. azaz kiválóan kiáll a szegény óriásvállalatokért (nem a középosztályért v a szegényekért v a környezetért v a liberalizmusért v a szociális értékekért, stb).

100% neolib, azaz, az egész az óriások/multik-ért jött létre.

- mert végülis, mi a neoliberalizmus célja (azaz merre viszi a világot , immár 30-40 éve (a globális áttörés Reagan és Thatcher -idejében megtörtént) uralkodó doktrína/kánon) ???

hát annyi, h TELJES SZABADSÁGOT A VÁLLALATOKNAK, különösképpen az ÓRIÁSOKNAK, a MULTIKNAK.

ennyi.

tehát, szájbarágva:

-a liberalizmus az egyén szabadságáért harczol

-a neoliberalizmus pedig a multik, azaz a transznacionális társaságok szabadságáért harczol (nem kell különösképpen harcolniuk, gyakorlatilag minden politikus az ő kezükben van, ld pl Obama - 2008/9-es válság okán - tervezett pénzügyi reformját (teljesen kiherélték)).

midnight coder 2014.08.05. 06:03:39

@Fekete Mamba: Igen, kb. ez lehet a helyzet. A GMO-s növények termeltek egy fajta toxint, a rovarok meg rezisztensek lettek rá. Amúgy centire ugyanúgy, mint ha a gizda a GMO-s növények helyett simán lepermetezte volna a földjét ugyanezzel a vegyszerrel. A gond itt nem a GMO volt, hanem az ugyanaz a vegyszer.

midnight coder 2014.08.05. 06:11:19

@Könnyen elkaptuk, uram!: A növények természetes úton nem jutottak el a védekezésig. Ezért kell a vegyszer, akár így, akár úgy. Pontosabban, természetes úton úgy "védekeznek", hogy a természetben nincs egy rakáson annyi kukorica mint egy kukoricatáblában, így az adott kártevő nem tud túlzottan elszaporodni.

NemNick 2014.08.05. 07:40:34

Mamba, Coder: Ti el sem olvassátok a cikket amit fikáztok?
Vagy a magyar nem az anyanyelvetek?

NemNick 2014.08.05. 07:42:44

"Orbán-kormány sajátos pávatánca: kormányunk alkotmányba írta a GMO-mentességet, viszont a nemzetközi fórumokon támogatja a TTIP-t."

Nincs itt semmi titok: egyszerűen nem látják át döntéshozatali szinten ennyire a dolgokat.

NemNick 2014.08.05. 07:44:12

@Könnyen elkaptuk, uram!: "mert azok a növények, amelyek természetes úton, szelektálódás útján jutottak el a védekezésig, valahogy nem lettek a rovarok áldozatai továbbra sem. "

Meglepetés: de, lettek.

baliquez 2014.08.05. 08:08:39

"az ügy ejtéséért cserébe a Monsantónak bele kellett egyeznie az árak jelentős csökkentésébe" remek, így azok is tudnak tőlük GMO-terméket vásárolni akiket eddig a magas ár riasztott el, ez ám a példás büntetés

Gera 2014.08.05. 08:27:04

"Az egyik legnagyobb GMO-termesztőnek számító Argentínában például a génkezelt vetőmagok 1996-os bevezetése óta a hússzorosára nőtt a felhasznált glifozát (egy totális gyomirtószer, amelynek a génkezelt növények ellenállnak) forgalma"

Ez valami vicc? Hát pont ezért vetettek ilyen magokat, hogy több gyomirtót használhassanak, ez volt a cél, akkor persze, hogy többszörösére nőtt a gyomirtó forgalma. Nem azt mondom, hogy ez feltétlenül jó, csak annyit, hogy érteni kéne, amit leírtok, ennek ugye köze nincs a rovarirtó-rezisztenciás történethez. Egyébként Argentína szója és kukorica termelése a négy-ötszörösére nőtt ugyanezen idő alatt.

Rive 2014.08.05. 08:42:35

Sekélyes hülyeség a poszt.

Hasonló 'logika' alapján ki lehet kelni akár az antibiotikumok ellen is - javaslom írjatok is egy cikket 'neveljünk szuperbacit' címmel.

Sőt, ne aprózzátok, ugorjatok neki az egészséges életmódnak is: hiszen adott a megoldás, és mégis mindenki a klf. tüneti kezeléseket használja, sikertelenül.

Azt, hogy monoton egyoldalúan, kizárólagosan alkalmazott növényvédelmi megoldások elkerülhetetlenül kitermelik azokat a kártevőket, amik képesek megkerülni az adott megoldást, régóta tudjuk.
A GMO növények 'használati utasítása' tartalmazza, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy később jelenjenek meg ezek a rezisztens kártevők.
Ezt a használati utasítást vagy betartja valaki, vagy sem.
Ha nem, az akkor a GMO hibája, persze, tudjuk.

chico 2014.08.05. 08:44:40

@Csuti Ördögüző:

azért, mert OV-ék először jól megkonzultálják, jól elbasszák - mint Torgyánék a csatlakozási tárgyalásokat, a szektor felkészítését, az intézményrendszer létrehozását -, aztán mikor megbuktak, lapítanak, mint szar a fűben, hogy ott se voltunk, ők voltak.

majd most idén/jövőre lesz nekik is parasztlázadás az elbaszott támogatásmegvonás, az agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások elszalasztása, és a még elbaszottabb földtörvényük miatt....

Macropus Rufus 2014.08.05. 09:14:52

@Csuti Ördögüző: ez igazán értékelhető hozzászólás volt.

Macropus Rufus 2014.08.05. 09:18:24

amúgy mit vártak a hozzáértők? Hogy nem fog alkalmazkodni a természet? Ezek tényleg azt hitték, hogy nem? Másról sem szól az élet mint az alkalmazkodásról. Aki nem alkalmazkodik az kihal, aki igen az túlél. Csak idő kérdése volt, hogy mikor fog megjelenni az a kártevő, ami ezeket a genetikailag előállított vackokat megeszi. Gy.k. 20 év elég volt nekik.

Az összes tudóstól elvonnám a diplomáját akik anno nyomatták, hogy a génkezelt cuccok milyen überfasza dolgok a világon. Ennyit értenek a szakterületükhöz. Most bebizonyosodott, hogy hót süketek a tmában.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.08.05. 09:39:13

dehát a tévedhetetlen tudomány hogyan hibázhat?
hiszen bizonyítékokra épül, és szent igazságait állami intézményekben magoltatják

laborpatkany90 2014.08.05. 10:00:50

Biologuskent allitom, hogy a gmo nem halott dolog. A gyartok balf@szul vezettek be, a gazdak rosszul hasznaltak, szerintem mindket fel hibas.
Lassan viszont (fel-) tudoskent ott tartok, b@ssza meg az emberiseg. Akkor masszon mindenki vissza a fara, torje el a huvelykujjat, es egyen organikus doghust.

laborpatkany90 2014.08.05. 10:04:44

@Rive: hozzatennem meg, hogy aznutobbi evszazadok novenynemesitese ugyanugy kitermeli a maga "szuperkartevoit" mint a mostani GMO-s technologiak. Az, hogy a termeles a tobbszorosere nott miert nem emlitik? A kovetkezo baj az lesz, hogy mivel tobb a szoja, csokken az ara, es errol is a rohadt zsido libsi kommunista, muszlim, bevandorlo, kivandorlo, multinak dolgozo, tolvaj, hazug, chemtrailes, csecsemogyilkos, gyogyszerlobbis tudosok lesznek az okai.

Csuti Ördögüző 2014.08.05. 10:13:06

@chico: Ja az Orbn kormány jellemzője az hogy mindig jövőre lesz a forradalom...

ehe hehe

Rive 2014.08.05. 10:24:32

@laborpatkany11: ja.

Nem tudom, mikor esik le a 'népnek', hogy a modern növénytermesztés/növényvédelem ugyanúgy egy kib@szott _szakma_, mint mondjuk az orvos, villanymérnök, de akár: autószerelő.

Ahogy jönnek a modern módszerek, úgy egyre kevésbé elegendő a régi hályogkovács hozzáállás.

Ahol viszont mégis azzal próbálkoznak, ott naná, hogy nem fog működni.

És ilyenkor nem a szakma a hibás.

lpt1 2014.08.05. 11:37:01

@Könnyen elkaptuk, uram!: Azért gondolkoznod neked sem sikerült, hol van pl. a Reuters forrás linkje a cikkből? Vagy bármilyen forrás linkje?

maztro 2014.08.06. 14:06:24

@lpt1: Beírtam a google-be, hogy 'Reuters Monsanto Brazil 2014', és máris kidobott egy, a jelen bejegyzéshez nagyon hasonlatos cikket. Bár én 5 millió pereskedőről nem olvastam, de az is lehet, hogy korábban került szóba. Nem jártam teljesen át a témát, de azért egy kereséssel félig így is visszaigazolt a dolog, az mindenképp, hogy pl. a Reuters is szóbahozta.

www.reuters.com/article/2014/07/28/brazil-corn-pests-idUSL2N0Q327P20140728

maztro 2014.08.06. 14:27:40

@Fekete Mamba:

Állítod-kérdezed: "-ha rezisztens a bogár a BT-s növényre, akkor egy kört biztos bukik a gazda, de akkor nem fog többet ilyet vetni, jön helyette a nem gmo-s, ez ugye akkor jó, nem?"

Mi a kérdés? Azt írja a cikk: "az érintett országok lehetetlen helyzetbe kerülnek: tele vannak a mérgeknek ellenálló szupergyomokkal és szuperrovarokkal, a hagyományos vetőmag-előállítái kapacitásuk viszont gyakorlatilag megszűnt, így nagyon nehezen tudnak leválni a GMO-król."

Állítod-kérdezed: "-vajon mért lenne a BT-rezisztens rovat kiirthatatlan, minden méregre nem lett rezisztens, lassan már az jön, hogy agyon se lehet csapni, mert rászállt egy gmo-növényre?

-hasonló módon olyan sincs, hogy minden gyomirtónak ellenálló szupergyom, ha kialakul valamilyen vegyszer-rezisztencia, akkor annak a vegyszernek a gyártója megszívta, a többi gyomirtó gyártója meg boldogan mosolyog, vagy?"

Végülis nem lett kiírthatatlan, de csak elvben kérdezem: ha eljátsszunk egy ilyen vegyszerezési spirált, a végén az lesz, hogy 20 vegyszerre is rezisztens lesz, és a kérdés ugyanaz marad, függőség a drága pénzért vehető vegyszerektől, van-e még pénz, és elő tudunk-e állni a 21. vegyszerrel, amire szintén rezisztens lesz, vagy itt a vég? Én nem nagyon hiszem, hogy a vegyszerezésben rejlene a végső megoldás, éppígy azt sem, hogy egyáltalán el kellett volna kezdeni, bár ehhez NEM ÉRTEK, így vitát sem kérek belőle. :)

Kérdezed-állítod: "-a brazil parasztok miért egyeztek ki a Monsantóval árcsökkentésben, ha valamit nem akarok, mert annyira szar és káros, akkor nem kell ingyen se"

A cikk írja: "2012-ben már született egy elsőfokú ítélet, amely kétmilliárd dollár kártérítésre kötelezte a céget, ám tavaly egy fellebbviteli fórum elutasította a keresetet, igaz, az ügy ejtéséért cserébe a Monsantónak bele kellett egyeznie az árak jelentős csökkentésébe." --- Lehet, hogy amúgy megtörtént, de csak az írottakból kiindulva, miből olvashatom ki egyértelműen a gazdák általi beleegyezést? Legalábbis én nem teljesen értem: "az ügy ejtéséért cserébe" - tehát nem "egyik büntetés helyett inkább másik büntetés", hanem "nincsbüntetés, csak az ügy ejtésének ellenébeni szankció". Nem vagyok jogász se, ehhez SEM ÉRTEK, de nekem ezek a szavak ilybé (olybá mintájára) tűnnek, nem a gazdáké volt az utolsó szó, hanem az eljáró intézményé (érzésem szerint).

maztro 2014.08.06. 14:39:05

@Gera: ""Az egyik legnagyobb GMO-termesztőnek számító Argentínában például a génkezelt vetőmagok 1996-os bevezetése óta a hússzorosára nőtt a felhasznált glifozát (egy totális gyomirtószer, amelynek a génkezelt növények ellenállnak) forgalma"

Ez valami vicc? Hát pont ezért vetettek ilyen magokat, hogy több gyomirtót használhassanak, ez volt a cél, akkor persze, hogy többszörösére nőtt a gyomirtó forgalma. Nem azt mondom, hogy ez feltétlenül jó, csak annyit, hogy érteni kéne, amit leírtok, ennek ugye köze nincs a rovarirtó-rezisztenciás történethez. Egyébként Argentína szója és kukorica termelése a négy-ötszörösére nőtt ugyanezen idő alatt."

Én nem értek mélyen a témához, de a cikk állításaiból kiindulva, a génkezelt vetőmagok azért lettek vetve, hogy ne kelljen gyomirtózni, hanem, hogy eleve gyomirtót tartalmazzon maga a növény is, nem? Az amúgy jó érv, hogy ha ez idő alatt többszörösére nőtt a szójatermelés, akkor az több vegyszert is igényel, de ha az ""alaptézisből"" indulunk ki, hogy az lett ígérve (ami nem feltétlenül felel meg persze a valóságnak, és a gazdág balfaszsága is szerepet játszhat), hogy a génkezelt növény nem lesz külső permetre rászorulva, akkor azért nem mindegy, hogy kell-e egyáltalán használni aztán mégis. Egyébként a cikk maga is úgy írta, hogy itt nem a rovarrezisztens részről beszél, de rovar helyett gyom értelmében nagyon hasonló hozzá, tehát szerintem értette, amit leírt.

Rive 2014.08.07. 10:29:11

@teGergő: "...a génkezelt vetőmagok azért lettek vetve, hogy ne kelljen gyomirtózni, hanem, hogy eleve gyomirtót tartalmazzon maga a növény is, nem?"

Nem. A (szóban forgó) növényekbe bizonyos gyomirtók elleni rezisztencia került be, nem pedig a gyomirtó előállítása. A gyomirtót ugyanúgy ki kell szórni, csak az immár meg fogja kiirtani a haszonnövényt is.

Ez a megoldás direktben nem csökkenti a vegyszer felhasználását és a gyomok rezisztenciájának (természetes) kialakulására sincs hatással. Szimplán a választható vegyszerezés lehetőségeit változtatja meg.

A rovarrezisztencia más témakör, ott a növény ténylegesen előállít olyan toxint, ami a kártevőkre nézve mérgező (ugyanakkor a növény hasznos fogyasztóira nézve közömbös). Ebben az esetben a rovarok rezisztenciájának kialakulása után az adott növényfaj termesztése semmiben sem különbözik bármi más faj termesztésétől: vegyszerezni kell.

A trükk mind a két esetben az, hogy nem szabad egyoldalúan, éveken át folyamatosan használni a klf. megoldásokat. Időnként (még a rezisztens gyomok/kártevők megjelenése előtt) cserélni kell a termesztett fajokat.

Ha erre nem kerül sor, az coki. Olyankor ugyanott vagy, mint GMO nélkül, csak drágább a mag.

maztro 2014.08.07. 15:04:51

@Rive: Köszi a kiigazítást! Így érthetőbb, bár még mindig egy csomó kérdésben izgat ez az egész, de nem igazán tudok hozzászólni (nem tudnám tételesen felsorolni, tapasztalatokat kéne szereznem).

Rive 2014.08.07. 15:08:04

@teGergő: A Critical Biomass részletesen kifejtett néhány dolgot, olvass oda. Az esetleges kérdéseidre is szívesen és szakértő módon válaszolnak.

criticalbiomass.blog.hu/2014/08/07/gmo_parbeszed_remelem_sorozat_lesz

A trackbackban is linkelve van.

fuck.the.system 2014.08.09. 13:21:32

@Rive: Tegyük hozzá: minden bizonnyal a géntech cégek által fizetett muksók válaszolnak :-)

Sexcomb 2014.08.09. 15:22:55

@fuck.the.system:

Tetszik az összeesküvés-elmélet. Szóval aki ellent mer mondani, az nyilván csak a Sátán zsoldosa lehet, mert az elképzelhetetlen, hogy valaki tényleg ért a biológiához és saját véleményt alkot.

Egyébként a Dinamó Műhely szerkesztői kerestek meg minket, hogy válaszoljunk, ha a Monsanto fizetett ügynökei vagyunk, miért éppen minket választottak?

fuck.the.system 2014.08.09. 20:54:20

@Sexcomb: A géntechnológia mellett a géntech tudósok érvelnek. Akik a Syngenta, BASF, Monstantó és társaik által támogatott tanszékeken, kutatóintézetekben dolgoznak, az általuk védett cégek támogatják kutatásaikat, szakmai konferenciáikat, stb.
Nyilván nem az a helyzet, hogy este a sötét utcasarkon karakterszám szerint kifizetik egy bivalybőr bőröndből a szerzőt.
De függetlennek és elfogulatlannak nevezni annyira lehet őket, mint a Paks mellett érvelő atomfizikust.
Van kivétel, Pl Darvas Béla professzor - gyilkolják is rendesen a kollégiái szegényt.

fuck.the.system 2014.08.09. 21:22:54

No, ezt még kikerestem. Györey János, az egyik hazai jeles géntech tudós pl szűkebb körben kifejezetten bevallotta, hogy az a sok szép és jó, amit GMO-król hirdet az iparág mind nem igaz. Szó szerint:
„a génmódosított növényekről minden olyan marketingdumát, hogy az az éhezést oldja meg a Földön, meg hasonló, azt nyugodtan el lehet felejteni! Soha nem erre találták ki őket, nem ezért fejlesztették őket! A nagy cégek nem ezért öltek bele fajtánként százmillió dollárt, hogy a Földön az éhezés kérdését oldják meg! Azért csinálták, hogy pénzt szerezzenek, hogy profitot csináljanak és piacot nyerjenek! Ezt mind a hármat a génmódosított növények kiválóan tudják.”
nol.hu/velemeny/20110813-genmodositott_tudosok-1167481

Sexcomb 2014.08.09. 21:44:38

@fuck.the.system:

Erre valamilyen bizonyítékod is van, vagy csak így kell lennie, mert így kerek az összeesküvés-elmélet? Ez ugyanis egy szokásos szektás érv: Mindenki aki mást mond, mint mi, az elfogult, így nem is kell vele törtődni. Ugyanígy a kreacionisták állítják, hogy minden tudóst megvesztegettek az evolúcionisták, kivéve Michel behét, az oltásellenesek állítják, hogy minden orvost megvesztegettek, kivéve Wakefieldet. Fura, mert engem még soha senki sem akart megvesztegetni.

Van egy kicsit kínos kérdésem: Gyakorlatilag az összes nagy tudományos akadémia állást foglalt a kérdésben, miszerint a GMOk nem veszélyesek ( www.geneticliteracyproject.org/2013/08/27/glp-infographic-international-science-organizations-on-crop-biotechnology-safety/ ). Ehhez gyakorlatilag az összes nyugati tudóst meg kellett vesztegetni. Hogyan sikerült ez a Monsantónak a maga tizennégy milliárd dolláros bevételével, ha nem sikerült a Shellnek a maga négyszázötven milliárdos bevételével? Az olajcégek nem szeretnék megvesztegetni a kutatókat hogy letagadják a klímaváltozást?

Györgyey János nagyon jó példa, személyesen is ismerem és biztosíthatlak, hogy ilyet nem mond baráti körben sem. Ellenben kifejezetten tetszik, hogy ezek a vádak is a Greenpeacetől jönnek. Nem fura ez egy kicsit?

fuck.the.system 2014.08.10. 15:17:03

@Sexcomb: Félreértesz, nem erről beszélek.
Pont az a lényeg, hogy nincs szükség "megvesztegetésre". Pl Paks városában azért fűz mindenki árammal, ingyenes a parkolás, és általában, kétszer olyan gazdag mint a többi hasonló város, mert az atomerőmű fizet. Nem is gondolja senki, hogy bármi baj lenne az atommal, nem is gondolja senki, hogy a megújulók működnének és nem is szeretik a környezetvédőket.
Senki sincs megvesztegetve.

Györgyey pedig sajna tényleg ezt mondta, párszor hallottam én is a felvételt. Meg ült ott még egy két ember a teremben. Lehet, hogy ilyen őszinte oldaláról nem ismerted még :-)

dolphin · http://adlibitum.hu 2014.08.10. 18:40:47

@fuck.the.system: Na, most az a kérdés, hogy ha valaki őszintén bevallja, hogy az organikus bizniszben utazó cégeket (pl. újabban a Monsantot is... : www.wired.com/2014/01/new-monsanto-vegetables/) szintén a profit mozgatja elsősorban (ami, BTW, természetes és normális, különben nem látnának benne üzletet és nem csinálnák), akkor az azt jelenti, hogy az organikus táplálékok feltételezett előnyeit is letagadja? Mert a Györgyey idézet alapján kb. az ezzel ekvivalens logikai ugrást végzed el....

Sexcomb 2014.08.10. 20:34:08

@fuck.the.system:

Egyébként dolphinnál a pont. Tulajdonképpen miért is gáz azt állítani, hogy egy cég azért vezetett be egy terméket, hogy pénzt keressen vele?

Egyébként az atomenergia ugyanez a kérdés: Baj van az atomenergiával? vagy csak van atomellenes mozgalom is?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.08.12. 11:42:37

@NemNick:
@Könnyen elkaptuk, uram!
"mert azok a növények, amelyek természetes úton, szelektálódás útján jutottak el a védekezésig, valahogy nem lettek a rovarok áldozatai továbbra sem.
Meglepetés: de, lettek."

Ezt annyiban érdemes árnyalni hogy a kérdéses toxin (a BT toxin) nem növényi, hanem bakteriális eredetű. A rovarok a természetben azért nem szoktak rezisztensek lenni a BT toxinra (bár bizonyára előfordulnak rezisztens rasszok), mert relatíve ritkán futnak össze vele, isten igazából nem jelent számukra kemény szelekciós tényezőt. A növényevő rovarok által fogyasztott növények túlnyomó többségükben nem tartalmaznak BT toxint, illetve nincs rajtuk a baktérium. Amikor a kultúrnövény maga termeli ezt az anyagot, akkor egészen más a helyzet. Hatalmas, egyöntetű állományról van szó, ami a rovarok számára maga a Kánaán: gyakorlatilag az egyetlen szelekciós tényezővé az lép elő, hogy ki éli túl a BT toxin-mérgezést (főleg azért, mert a GMO növények valami eszement mennyiségben termelik). Azok a rasszok, melyekben esetleg eleve megvolt a rezisztencia (mert ugye a biológia egyik alaptörvénye szerint olyan nincs, hogy valakinek a genomja környezeti ingerre választ adva direkt megváltozik...) pillanatok alatt de 2-3 év alatt biztosan felszaporodnak a remek koszton, a többi meg megdöglend.
A kulcskérdés tehát valóban az, hogy a kedves gazdálkodók hajlandóak voltak-e betartani a vetésforgót (mint ahogy klasszikus körülmények közt a vegyszerek rotációját kellene betartaniuk ugyanebből az okból). Gyanítom, hogy nem. Az már egy másik kérdés, hogy ily módon a kedves gazdálkodók ordas módon kibabráltak mind saját magukkal, mind azokkal, akik meg igyekszenek ökológiai gazdálkodást folytatni. Magukkal azért, mert azt leshetik, mikor ültethetnek megint BT kukoricát, a többiekkel meg azért, mert a BT toxin pont azon kevés dolgok egyike, melyek az ökológiai gazdálkodásban is használhatóak.

Sexcomb 2014.08.16. 23:19:04

@Kovácsné: A biogazdálkodók legalább harminc éve kitermelték a Bt-toxin rezisztens lepkéket. Azok hogy nem babráltak ki magukkal?

magwas 2015.11.13. 15:05:53

Ilyen kemény kontenthez illene több hivatkozást használni.
(Elhiszem amit írtok, meg logikus, de nem fogom megosztani és rákeresek magamnak.)
süti beállítások módosítása