Tusnádfürdőn közös miniszterelnökünk nagyot mondott, megint valami olyasmit, ami miatt az ország nagy része megint egy kicsit rosszabbul érzi magát. Nem akarok minden egyes alkalommal hozzátok, fidesz-szavazókhoz szaladgálni, amikor vezető beosztásba emelt talpnyaló exkomcsi ügynökök akarnak erkölcsből és magyaráságteljesítményből vizsgáztatni, vagy ellopnak pár milliárdot, vagy valami ilyesmi.

De most beszélnünk kell. 


Vay Márton írása. 

5404431.jpg

Kép: http://www.gifszinhaz.hu/gifs/240

Abból indulok ki, hogy nektek sem célotok, hogy én és még jó pár, Gyurcsánytól és tettestérsaitól igen távol álló ember rosszul érezzük magunkat. Hiszen együtt pogóztunk először az osztálykiránduláson a Nirvana-kazettára, unikumoztunk a Rákóczi vécéjében, elmagyaráztuk egymásnak, hogy hol van a Logodi utca, még akkor is, ha siettünk, megszerveztük, hogy legyen vécépapír a gyerek óvodájában, mert Brüsszel és a norvégos civilek miatt már nincs rá pénze a fenntartónak. Szóval együtt élünk, egy hazában. Velem speciel 2002-ben még együtt fogtuk a fejünket D-209-es győzelménél... 

Orbán Viktor egyrészt azt mondta, hogy vége a liberális demokráciáknak, és ő illiberális demokráciát épít. 

Biztos valami speciális dolgot értett ez alatt a kifejezés alatt, de a szó definiciójával ellentétest azért csak nem. Az pedig a Wikipédia szerint ez:

Az illiberális demokrácia, vagyis áldemokrácia, részdemokrácia, üres demokrácia vagy hibrid rezsim egy kormányzórendszer, melyben bár választások vannak, a polgárok nem ismerhetik meg a kormányzati tevékenység jó részét a polgári szabadságjogok nagyfokú korlátozása miatt. Ez a 'nyílt társadalom' elleni rendszer.

Legyünk őszinték, a definició annyira nem áll távol attól, amit Orbán jól láthatóan épít. Ezt a NER hívei sem szokták tagadni, legfeljebb szükségesnek, esetleg jónak tartják. 

Másrészt azt is mondta, hogy ebben leginkább a hazai civil szervezetek akadályozzák, akik valójában nem is civilek, hanem külföldről fizetett, külföldi érdekeket szolgáló politikai aktivisták. 

Ez baromság, mert úgy átírták már az összes vonatkozó törvényt, hogy nincsenek érdemi beleszólást biztosító jogosítványai a civil szervezeteknek. Dumálni még dumálhatnak, de az nem sok vizet zavar, szemben ugye a teljhatalmat gyakorló kormánnyal. Tehát bármiféle felelősséget rájuk kenni nem jogos. Ettől még persze lesz, aki ezt elhiszi, de az más tészta. Ezek a szervezetek a hatályos magyar törvényeket betartják (próbálnák meg csak nem ezt tenni!), gazdálkodásuk nyilvános, szóval ne már. 

Ilyen dumákat csak paranoid, paranoiára és hiszékenységre építő, a felelősséget nem vállaló rendszerekben szokás nyomni. 

A harmadik, amiért hozzátok fordulok az a következő kijelentése volt: 

"Mit gondolnak, meddig maradnék hatalmon, ha ilyet meg lehetne Magyarországon tenni, ha hatáskör túllépés miatt be lehetne minket perelni?"

Ugye ezt szerintetek sem lehet másként értelmezni, mint hogy olyan rendszert épített ki, ahol az általa megszabott szabályok megszegéséért nem lehet felelősségre vonni? 

Ugye ez szerintetek sem oké? Ugye még nem tartunk ott, hogy velünk szemben mindez megengedett? 

Nem azt várom, hogy most egyszerre tagadjátok meg magatokat, cseréljetek világnézetet. De azt nagyon szeretném, nagyon várom, hogy ne fogadjatok el mindent Orbántól, hogy ezeket az állításokat utasítsátok vissza. És valahogy ezt adjátok tudatára a NER papjainak, hogy ne ebbe az irányba vigyék tovább a közös országunkat. Ez elsősorban egy ideje már a Ti felelősségetek. 

Magyarországon nem azért annyira rossz most sokunknak élni (illetve én eljöttem, de haza akarok menni), amit a kormány csinál. Az se egy öröm, de a kormányok mindig is rosszat csináltak. Hanem azért ilyen rossz, mert akik támogatják, azok az egyre nagyobb szörnyűségeket is támogatják, megmagyarázzák maguknak, hogy erre ellenünk, miattunk mind szükség van, és ennek érdekében... hát ... hogy is mondjam, engednek az intellektuális és erkölcsi igényességükből.

Hogy eszet is szívet cseréltek, a Semjén Zsolt és Bencsik András által megformált verzióra. Mert azt látom, hogy kedves közeli ismerőseim és családtagjaim vállalhatatlan dolgokat gondolnak és mondanak, csak azért, hogy védjék azt, amit egyéb körülmények között maguk se fogadnának el. 

Azt szeretném, azt kérem, hogy ez már ne férjen bele. Azt hiszem, Ti is jobban éreznétek magatok, ha egyszer kimondanátok valami ilyesmit. Ti se Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, a putyini Oroszországban akartok élni, márpedig ez az út oda vezet, ezt OV se nagyon tagadja.
Ma már elsősorban rajtatok múlik, a Ti felelősségetek, hogy meddig jutunk.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr126548995

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán beszéde - nagyon fontos gondolatok 2014.07.30. 16:43:35

Orbán első beszéde volt ez, mely - legalábbis részben - tetszett. Igen fontos gondolatok is elhangoztak benne, ezekért mindenképpen le a kalappal Orbán előtt. Lássuk a legfontosabb gondolatokat: "A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.07.27. 20:09:57

Ezeknek aztán beszélhetsz, mint a süket tótnak...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.07.27. 23:23:35

"jobboldali polgártársaim"

Első tévedés, nincs a "polgár"-nak, vagy a "nemzettárs"-nak olyan definíciója, amibe te is és a fidesz-szavazók is beletartoztok, mert ők semmit ilyet nem ismernek el.

"Abból indulok ki, hogy nektek sem célotok, hogy én és még jó pár, Gyurcsánytól és tettestérsaitól igen távol álló ember rosszul érezzük magunkat."

második tévedés: de, az a céljuk, mert mi baloldaliak kívülálló ellenség vagyunk, tudod, a haza nem lehet ellenzékben.

És akkor innentől ennyi, hiába szívhez szóló a kérés, még csak meg se lesz hallva. Pontosabban inkább észhez szóló, az meg nem lesz nyerő, mert aki teljesen más alaptételekből indul ki, azzal nem lesz tárgyalás se, nemhogy alku.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.07.27. 23:25:34

ja, és még annyi:

"hogy ezek “ne férjenek bele”"

de igen, mert különben, ha ellentmondanának Viktornak, akkor, legalább egy pillanat erejéig, veled, azaz az ellenséggel kerülnének egy platformra, és az a halál.

Zsuzsanna Heltai 2014.07.28. 00:13:28

Én csAK AZT NEM ÉRTEM: ILYEN DUMA UTÁN MIÉRT NEM VOLT TELE A KOSSUTH TÉR? SÜKET ITT MINDENKI???

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.28. 09:28:25

a népet ez annyira még nem zavarja, nem is tudjuk, milyen egy más rendszer, amit eddig láttunk, szintén nem volt jó, szóval...

Krisz11 2014.07.28. 23:02:15

"ha ilyet meg lehetne Magyarországon tenni, ha hatáskör túllépés miatt be lehetne minket perelni?"

Ez egy rossz elszólás volt. Az lenne a korrekt, ha (legalább elvben) az elnök is elszámoltatható lenne.

"Ti se Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, a putyini Oroszországban akartok élni"

De, ilyen országban szeretnénk élni, ahol a nemzeti érzés nem valami szégyellni való dolog, és ahol a közélet nem a meleg büszkeség menetéről szól.
Azt már a többség megértette, hogy egy holland vagy belga politikai berendezkedést hiába majmolunk/másolunk le kényszeredetten, az élet színvonalunk akkor is romlik és nem javul.

Látom Szingapúrt a fenti felsorolásból kihagytad, de az oroszok (és a többiek) életszínvonala is javul és lassan megelőz minket.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.07.28. 23:31:57

@Krisz11: Szingapúr, akarunk lenni, mi? Oké, hogy a főnöket nem lehet leváltani, de kb minden másban teljesen különböznek tőlük, például ott valahogy nem irtóznak ám a multiktól.

"There are more than 7,000 multinational corporations from the United States, Japan, and Europe in Singapore. There are also approximately 1,500 companies from China and a similar number from India. Foreign firms are found in almost all sectors of the country's economy."

Kazahsztán, Azerbajdzsán, India - ugyan kérlek. Tudod, mi volt idén a nyertes indiai elnök választási szlogenje? Vécét minden házba! Ekkora kicseszett jólét van ott!

Oroszország pedig egyáltalán nem az a gazdasági nagyhatalom, aminek láttatja magát, kzárólag a kőolaj tartja életben, és Putyinnak, úgy tűnik, kiváló tehetsége van ahhoz, hogy egyre büdösebbé tegye az olajukat.

Zöld_Dani 2014.07.29. 08:37:10

@Krisz11: Kedves Krisz, miért gondolod, hogy a szabad országokban nem lehet megélni a nemzeti tudatot?
És ugye tudod, hogy Kazahsztánban és a többiben ez fentről jövő parancsolat?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.07.29. 13:42:22

@Krisz11:
"De, ilyen országban szeretnénk élni, ahol a nemzeti érzés nem valami szégyellni való dolog, és ahol a közélet nem a meleg büszkeség menetéről szól."

Akkor költözz Kazahsztánba. A nemzeti érzés kirekesztő, meg a melegellenesség is.

Krisz11 2014.07.29. 18:40:55

@peetmaster:

Gondolom nem értetted meg amit írtam. Attól függetlenül én itthon vagyok, a többségben megvan a nemzeti érzés, momentán inkább neked áll a dolog költözésre.

És ha a fejed tetejére áll sem tudod megakadályozni, hogy sokunkat a magyarsága jó érzéssel töltse el.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.07.29. 20:13:27

@Krisz11, @peetmaster: már miért lenne összeférhetetlen a nemzeti érzés meg a demokrácia és szabadság?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.07.29. 21:55:22

@rás: mert a "nemzet" szónak az a lényege, hogy nem mindenki tartozik bele, ami már önmagában is gond, és ráadásul a beletartozáshoz olyan feltételek vannak megszabva, amiket lehetetlen, hogy mindenki teljesíthessen, még ha akarja is (születési kritérium).

A nemzet az, hogy kik NEM vagyunk, és erre nekem nincs szükségem.

Zöld_Dani 2014.07.29. 22:13:51

@peetmaster: Szerintem egy csomóan képesek ezt úgy megélni, hogy az teljesen rendben legyen. Én kifejezetten örülök, ha hallom, hogy Pilisszentlászlón még szlovákul beszélnek, és ez remekül megfér azzal, hogy fontos a magyarságom.
Értem, ha valaki a magyarságra való hivatkozást a fülkeforradalom zajában gyanakodva hallja, de ez az emberek kulturájának fontos része és nincs vele semmi baj.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.07.29. 22:23:33

@peetmaster: A dolog azon múlik, hogy politikai vagy etnikai nemzetben gondolkodunk. Az előbbi nem kirekesztő.

Misi56 2014.07.30. 10:36:29

@Krisz11: És az ár az mindegy?? Jobban élhetsz( esetleg)akkor kussolj!Ja és nekik mindent szabad! Ezt akarod???

ymel 2014.07.30. 11:18:54

nagy balhé lesz még ebben az országban

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.07.30. 14:59:18

@Zöld_Dani: @rás: de itt mindenki (a jobboldalon) etnikai nemzetben gondolkozik, nem is ismernek mást.
És ha én azt mondom, Montesquieu nyomán, hogy elsősorban ember vagyok, és csak véletlenül magyar, akkor ellenséggé válok - tulajdonképpen joggal.

sacman 2014.07.30. 16:01:16

@Krisz11:

Az oroszok életszínvonala ha javul, az kizárólag a energiahordozók exportjának köszönhető. A gazdaságuk teljesítménye korrelál a export menyyiségével. Magyarországnak nincsenek energiahordozói.
Amink viszont van, azzal nem sikerül jól gazdálkodni.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.07.30. 16:20:17

@peetmaster: Éppen ez a feladat: nem engedni, hogy a jobboldal etnikai alapon kisajátítsa a nemzet fogalmat. Én is elsősorban ember vagyok, és véletlenül magyar meg zsidó meg szőke meg zöld szemű meg még sok minden egyéb - és mindezekkel a véletlen tulajdonságaimmal együtt (ezektől függetlenül) tagja vagyok a magyar nemzetnek (már ameddig - egyre kevésbé - értelme van a nemzet fogalomnak).

toportyánzsólti 2014.07.30. 16:44:44

A putyinpicsi orbánmutyizók maláj gépekre lőnek, közben pénzt mosnak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.07.30. 17:25:39

@rás: meggyőződésem, hogy ezt már rég elbuktuk. A kirekesztő nemzetfogalom győzött.

Krisz11 2014.07.30. 18:19:39

@Misi56:

"És az ár az mindegy?? Jobban élhetsz( esetleg)akkor kussolj!"

Nem. Nem kussolásról volt szó. Az "illiberális" állam fogalma alatt szerintem valami olyasmit értünk, hogy pl: szemben egyes liberális javaslatokkal az iskolákban továbbra is érdemjegyek szerint osztályozzák a diákokat, és bizonyos tudást követelnek a feljebb lépéshez, vagy hogy a drog terjesztőket/fogyasztókat büntetik, mert veszélyesek a társadalomra, és a gyógyításukat az adófizető állják, vagy hogy a bűnelkövetést kellően megbüntetik, és nem mondják, hogy nincs itt semmi gond ezek csak megélhetésből bűnöznek, stb.
Nekem az illiberális valami ilyet jelent, és egyfajta rendpártiságot, amit egy Szingapúr, Oroszország, vagy Kína megtestesít.
A szólás szabadságot meg hasonlókat a Jobboldaliak sem szeretnének elveszteni.

Krisz11 2014.07.30. 18:41:26

@sacman:
"Az oroszok életszínvonala ha javul, az kizárólag a energiahordozók exportjának köszönhető"

Az oroszok nyersanyag készleteit Jelcin alatt az Exxon mobil és hasonló külföldi vállalatok termelték ki. Csak aztán jött Putyin, és adó problémákra hivatkozva kirakta őket. Azóta a helyi cégek (és oligarchák)gazdagodnak, de utóbbi ez sokkal előnyösebb, mint az előbbi, az oligarcha is legtöbbet helyben költ, nem külföldön.

Egyébként az Oroszokat is a korrupció húzza vissza a legjobban. Ha azt mi visszaszorítanánk akkor sokat fejlődne az ország, és ez független attól, hogy valaki konzervatív vagy liberális. Inkább ezért kellene egy emberként kiállni.

STIRLITZ 2014.07.30. 19:57:16

Tetszik a poszt! Egy a bökkenő: a Fidesznyikeket nem fogja megingatni. Hogy miért nem? Mert két alapvetés határozza meg gondolkodásukat:
1.) Bármit tesz vagy mond Orbán, a baloldaliak, ellenzékiek és liberálisok még sokkal nagyobb "rosszra" képesek!
2.) Aki nem a Fidesz mantrákat fújja, az mind "rossz magyar", vagyis egytől egyig hazaáruló, ballibsi, idegenszívű bolsevik - zsidó szemétláda!

Mert ők a nemzetiek! És ezt minőségjelzőként használják. Hogy megértsd, kattints ide: kritikusok.blog.hu/2014/07/30/a_nemzeti_beallitottsag_felreertesei

X.Y.Z 2014.07.31. 01:12:42

Ajánlom ezt az értelmezéshez, főleg az amerikai elnökös részhez:
magyarhirlap.hu/cikk/1790/HATHET
süti beállítások módosítása