Okafogyatkozás

2014.07.03. 11:14

Flickr-Hartwig HKD_1.jpg

Konok Péter az omladozó vályogházakba hitelből vásárolt plazmatévékről, a stadionépítésekről, a szolidaritásról és az államról. 
Velősen. 

Fotó: Flickr/ Hartwig HKD

Vannak ilyen pillérszavak és szófordulatok, amik észrevétlenül támasztják alá a mindennapi poklot, amiben élőhalunk (mert itt, ugye, kell). 

„Nemzeti egység”; „mi, magyarok”; „nép” (bár ez mostanában már eléggé kikopott az ügyeletes frazeológiából). Csupa ilyesmi. Lózungok, szlogenek, toposzok. 

Az egyik személyes kedvencem a „munkaadó” (már csak azért is, mert olyan szép rezsimfüggetlen szó). Mintha az, aki mások munkájából lefölözött pénzét (tőkéjét szép, képes szóval) részben arra fordítja, hogy mások életidejének egy jókora részét, életenergiájának szinte egészét (a „munkaerejét”, ez a szó is ápol s eltakar) ismét a magáévá tegye, hogy mások munkáján így vámpírkodjon – mintha ő adná, és nem pont elvenné ezt a munkát, ezt az életet. Munkaelvevő, ez lenne a helyes kifejezés; az élet megrablója, idő-útonálló és életélősködő - de persze megfelel a régi jó „kizsákmányoló” is. Ennek lenne értelme. Nevezzük nevén a dolgokat. 

(A méhész sem vár hálát a méhektől, és nem is nevezi magát mézadónak. Ez, úgy vélem, bölcs mértéktartás.) 

A szavaink a valóságunkat képezik le, és koncepciókként visszahatnak a valóságunkra.

Mert, hogy tisztázzuk a szavak mögötti valódi jelentést: a dolgozók adják oda a munkaerejüket, ők tartják el munkáltatóikat (és ez mindig, mindenütt így volt, amióta és ahol ez a viszonyrendszer létezik). Ők adnak munkát, kenyeret. 

Éppen így az oktatást, az egészségügyi ellátást, a kultúrát, a civilizációt stb. nem mi kapjuk az államtól, hanem - elvileg - azért tartjuk el az államot, ezt a feneketlen bendőjű Behemótot, hogy ezeket (és sok mást) biztosítsa. 

Ha mindezt nem teszi, akkor mégis mivégre zabál még itt nekünk? 

Mert ne feledjük: mi az állampolgárok vagyunk. Nem az „állam polgárai”, hanem azok, akikből az állam áll. Mi vagyunk a gazda. Mi fizetjük a rundot. 

Senki sem lehet úr felettünk. (Csak ha hagyjuk.)

Mármost jólszituált (és kellőképpen ignoráns) körökben divat azokon élcelődni, akik hitelt vettek fel, hogy az omladozó vályogházukba plazmatévét vegyenek, és flitteres-színes plazmaábrándokkal takarják el a málló, penészes vakolatot. Pedig ők csupán úgy viselkedtek kicsiben, mint ez a magát kormányzatnak tituláló gengszterszindikátus, amelyik magasról szarik az állam eredeti és elvárt funkcióira, közben stadionokat és csinovnyikképző szuperegyetemeket épít, szépen kistafírungozza az egyházakat, futballakadémiákat lobogtat, múzeumokat osztogat. Mintha csak a magáéból osztogatna. 

Ez nem csak egyszerűen botrányos. Ez diszfunkcionális. 

Az utcán megfagynak a hajléktalanok; a kórházakban nincs gyógyszer; az iskolákban nincs kréta - de az államgróf minderre, csiribiri, fittyet hány, mulat valahol. És nem csupán nem látja el állami feladatait, de azt is igyekszik megakadályozni, hogy azokat – jobb híján – mások megpróbálják ellátni. Hiszen ha hagyná, ezzel áttételesen elismerné, hogy ilyen problémák léteznek, és akkor törődnie kellene azokkal. Márpedig ez az állam nem ismeri el a problémákat, hiszen nem akarja fedélhez juttatni a hajléktalanokat, nem kívánja gyógyszerrel ellátni a betegeket, és nem rendesen működő iskolákat. 

Közös javainkkal más tervei vannak.

Ez az állam lopni akar, ameddig csak lehet; aztán utána az özönvíz. Beteg. Nagyon beteg.

Ez az állam immár nem egyszerűen illegitim, annál sokkal durvább: okafogyottá vált, alapvető funkcióit nem tölti be; ez az állam egy megveszett házőrző kutya. Mindenkire veszélyes kerítésen innen és kerítésen túl. 

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr726410385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.03. 13:59:43

nyilvánvalóan problémás a kapitalizmus, problémás az állam, pláne a jelenlegi, meg a munkaadók istenítése és téves, eltúlzott szerep is, de az ilyen jellegű írások minden ésszerű, józan embert csak elriasztanak a baloldaltól, egy-két korábbi írása alapján nekem úgy tűnik, a szerző remekül alkalmas arra, hogy liberális és jobboldali körökben idézzék antibaloldali álláspontjuk megerősítőjeként.

Fejesrob 2014.07.03. 16:07:59

"Az utcán megfagynak a hajléktalanok; a kórházakban nincs gyógyszer; az iskolákban nincs kréta - de az államgróf minderre, csiribiri, fittyet hány, mulat valahol."

Ez mindig is megvolt, a kommunisták kezdték 45-ben. A különbség annyi, hogy Orbánék a négy év alatt nem növelték meg az adósságot 30%-al, nem úsztak el és nem kellett IMF hitelt sem felvenniük.

Érdekes, hogy te ezt nem tudod értékelni. Vajon miért?

32FNewYork 2014.07.03. 16:21:00

Kiváló stílusú, élvezetes olvasmány. Viszont talán kár volt aktuálpolitikai történésekkel csökkenteni az általános igazságát. Nem csak ez az állam megveszett házőrző kutya. Amióta élek ezt érzem Magyarországon.

csak egy néző 2014.07.03. 16:21:16

@Fejesrob:
Vastaps! Viktor, Viktor, Viktor.....

belekotty 2014.07.03. 16:30:51

"Mert, hogy tisztázzuk a szavak mögötti valódi jelentést: a dolgozók adják oda a munkaerejüket, ők tartják el munkáltatóikat (és ez mindig, mindenütt így volt, amióta és ahol ez a viszonyrendszer létezik). Ők adnak munkát, kenyeret. "

- Kommunista vagy-e?

belekotty 2014.07.03. 16:33:13

@Fejesrob:
Államadósság
2010 május 19330 milliárd
2014 június 24900 milliárd

Az 28,8 százalékos növekedés, miközben eltűnt a 2010-es adósság szint 15 százalékának megfelelő 3000 milliárd manyup.
Na akkor most gondold át amit írtál!

Netuddki. 2014.07.03. 16:37:17

Csak, hogy tisztázzuk. A munka az a feladat amit el kell végezni, ki kell osztani. A munkát bizony a munkaadó adja. Aki meg elvállalja az a munkavállaló. Alapvető dolgok, ezen rugózni alacsony végzettségre utal. Már bocs.

Viszont a "stadion az orbán rezsim plazmatévéje" nagyon találó. Kár, hogy nem saját zsebből fizetik a tetvek!

Netuddki. 2014.07.03. 16:41:00

@Fejesrob: "nem úsztak el és nem kellett IMF hitelt sem felvenniük."

Orbánmajma! Nem az IMF-től vettetek fel hitelt hanem a piacról. De biztos megérte piaci kamattal felvenni mert senki nem pofázott bele mire költitek. Akár el is lophattátok volna ha akarjátok. Akartátok?

beavereater 2014.07.03. 16:50:23

@Fejesrob: Talán azért, mert Orbiék
lerakták a növekedés alapjait a következő módokon:
Átlátható, vasbetonba alkotmányozott jog és adórendszer (söralátéten) bevezetve.
Visszamenőleges törvénykezés nem is volt.
Transzparens közbeszerzés.
Megerősített önkormányzatokkal, helyi öntudatos közösségek kialakítva.
Bürökráciamentes EU-pályázás.
Nőtt a jólét.
Gyarapodott a lélekszám, kivándorlás megfékezve, sőt re-emigráció.
Csökkent a bűnözés
Javult a Ft/EUR arány.
Államadóság rekordalacsonyan.
KKV-k méltányosan adóztatva.
Szuperalacsony ÁFA bevezetve.
Közmunkások jólmegfizetve.
Méltányos ágazati különadók, amelyet csak a gaz adóalanyok, nem ám az emberek fizetnek meg.
Kamarai tagságok nem kötelezőek, sőt a díjuk nem nőtt.
NAV-os pénztárgépakció megasiker.
Trafikbiznisz világsikerre ítélve.
Állami földek legjobb kezekbe adva.
Oktatás átszervezve hatékonyra és kompetensre.
Egészségügy jobbanteljesít.
Manyup megmentve az eltőzsdézéstől.
Kivándorlás megfékezve.
Tankönyvkiadás olcsóbbítva.
Reklámadó bevezetve.
Környezetvédelem a maga rangján kezelve.
Civil szervezetek ellenőrizve/megjuhászítva.
Milliárdos ÁFA-csalások kivizsgálva.
Sérült gyermekek megsegítve.
Hajléktalan probléma megoldva.
HU-GO pénzekből utak felújítva.
Olcsó választási rendszer bevezetve.
Lopós káderek kéztelenítve.

Hirtelen ennyi és hát bámulatos, hogy a jogászmaffia mennyi mindenben t é n y l e g jobbanteljesít.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.03. 16:55:06

@Fejesrob: Unjad már meg ember!!! Ez már beteges, még Fejesrob-ként is komolyan mondom. És ha még elképzelem, hogy hány különböző nicken nyomod ezt a mantrát még ezen kívül. Brrrr...

5 év kormányzás után LESZARJUK, hogy mi volt előtte. Főleg, amíg hívságokra (csillivilli stadionra a kert végében pl) meg van közpénz.

makkospacal 2014.07.03. 16:56:38

Nem közvetlenül az íráshoz kapcsolódóan, de engem nagyon zavar a plazmatévés sikítás úgy általában.
Arra még nem gondolt senki, hogy a "plazmaprolik" talán egyetlen elérhető öröme egy kurva tv? Utazásra nem telik, kultúrára, mozijegyre és egyéb úri mulatságokra nem telik.
Hazaér a melóból és lerogy a tv elé a nép 70%-a - legalább annak legyen szép képe 100-200 ezer Ft-ból.

Egyszeri tétel 10 évente basszameg.

Inkább az a szégyen, hogy csak plazmatévére telik.

Különben meg kinek mi köze hozzá suttyó - más zsebében turkáló magyar, hogy ki mire költi szánalmasan kevés pénzét?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.03. 16:59:02

@makkospacal: "Különben meg kinek mi köze hozzá suttyó - más zsebében turkáló magyar, hogy ki mire költi szánalmasan kevés pénzét?"

Amíg devizahitelből veszi, aztán meg bedől vele és mentegetni kell, addig azért némi közöm van hozzá, hiszen egy gazdasági környezetben élünk.

De mindegy... senkinek az örömét nem akarom elvenni.

makkospacal 2014.07.03. 17:03:59

@Pocakos focista:
Szerinted a plazmatévé áruhitelekről szól a megmentés? Mert az nyilvánvaló hogy népszerű demagógia összemosni a jelzáloghitelekkel.

belekotty 2014.07.03. 17:23:14

@makkospacal: Az ugyanúgy a plazmatévés kategóriájába esik, aki erején messze felül vállalt lakáshitelt, bevállalva a devizakockázatot.

zigi. 2014.07.03. 17:33:51

Államadósság:
2002. március 8327Mrd forint
2010 március 21081Mrd
2014 március 24932Mrd

makkospacal 2014.07.03. 17:39:19

@belekotty:
óédesfaszom.
- áruhitel 200 ezer Ft, mondjuk 2 év alatt kifut, egy kézen állva is ki lehet bírni
- lakáshitel 20-25 év, felvett 9M, visszafizetett 5 év alatt 4M és még tartozik 16M-val és SOHA nem tudja visszafizetni.

Ez bazdmeg ugyanaz a kategória?
Az eszem megáll idióták nem az áruhitelesek sírnak. Pontosan erről beszéltem.

Vidéki László 2014.07.03. 17:40:29

@Fejesrob: Nem tudom, hogy csak fiatal vagy-e vagy amnéziás. Az ún. rendszerváltás előtt Magyarországon nem voltak hajléktalanok, volt gyógyszer a kórházakban és kréta az iskolában.

Orbánék nem vettek fel IMF hitelt, helyette 30 évre eladósították az országot az oroszoknak, amit még az unokáink is fizetni fognak. Az államadósság pedig ismét a GDP 84,6%-a.

Borenbukk 2014.07.03. 18:27:35

"A méhész sem vár hálát a méhektől, és nem is nevezi magát mézadónak. Ez, úgy vélem, bölcs mértéktartás."

Ritka nagy ostobasagot sikerult elovezetni. Igen, munkaado. O az, aki beletette a penzet es az otletet az ugybe, es van olyan feladata, amit ugynevezett fizetesert masokkal vegeztet. Ha nem lenne, akkor a munka hose otthon lenne kenytelen ulni a toket vakarva. Hacsak nem lenne neki valami jo otlete, amihez esetleg mar keves egyedul, es akkor o lehetne a munkaado. (Amely esetben persze mar fujj a belem jonki budos kizsakmanyolova valik.) A masik idiota meg miniszterelnok eppen es munka alapu tarsadalomrol hadoval(Ja. Segedmunka alapu). Meg ket ev, es megalmodja a nepi kohokat is.
Melyik ko alol bujnak elo ilyen retek kommunistak ebben az orszagban? Mintha nem k...tunk volna el negyven evet erre a faszsagra epp a multkor.

Pepibubó 2014.07.03. 18:34:27

"mi az állampolgárok vagyunk"
Zemberek vagyunk, immár 4 éve. Nem jutott eddig eszedbe, miért? Pont azért, hogy ne foglalkozz annyit az állampolgári jogaidddal.

Pepibubó 2014.07.03. 18:46:46

@Borenbukk:
Ez a "munka alapú" izé nekem is a kedvenc fordulatom. Ha volna valódi ellenzéki érvelés, már rég piramis kitűzőkkel járkálnának. Az 5 ezer éves egyiptomi rendszer volt igazán "munka alapú". Ja, meg a munkások kommunista "paradicsoma". Amit vasfüggönnyel vettek körbe a kommunisták, nehogy a "rothadó" kapitalizmusba szökjön a nép.
A XXI. század a tudás alapú társadalom sikeréről szól.

Pepibubó 2014.07.03. 18:56:06

@Vidéki László:
"Az ún. rendszerváltás előtt Magyarországon nem voltak hajléktalanok."
Aha, persze! Meg Kánaán volt, amit vasfüggönnyel kellett bekeríteni, ugyebár, nehogy a kizsákmányolt nyugati munkások ide szökjenek. Ekkorát nem akarsz hazudni?
át igazság ezzel szemben az, hogy még a SZETA, a szegények támogató szervezete is szigorúan tiltott volt. Pont azért, mert a blogban is írtak szerint ez a tevékenység a szegénység létezésének beismerése lett volna.

Pepibubó 2014.07.03. 19:28:08

Látom, maradt a régi trükk. Ha a kommunista diktatúra bűnei kerülnek szóba, a blog lekerül a címlapról. Na, kik pénzelik az ilyen híroldalt?
A helyes megfejtők közt kisorsolok egy piros szegfűt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.03. 19:30:20

@makkospacal: Úgy hallottam, hogy igen. Most mondd meg. A demagógia viszont helyes kifejezés, régen nem volt ilyen demagóg kormányunk.

Pepibubó 2014.07.03. 20:01:18

@zigi.:
Kénytelen vagyok makkospacal szavát kölcsönözni :
Óédesfaszom, az állam adóssága önmagában semmit sem mond. Ilyen alapon a kommunista diktatúra bukásakor
bukásakor álltunk a legjobban. Töredéke volt a mostani adósságnak. Csak a gazdaság volt egy kicsit betegebb...

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.03. 20:16:46

@Borenbukk:

ez is téves, pont ezekről kellett volna beszélni, de azt itt nem lehet, mert olyanok nem kommentelnek itt, és ez sokmindent elmond.

makkospacal 2014.07.03. 20:24:34

@Pocakos focista:
Rosszul tudod.
A jelzálog alapú hitelekről van szó egyelőre.
Áruhiteleseket soha nem fognak menteni, mert nem is kell.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.04. 00:31:02

@makkospacal:

Nem tudom rosszul.Nem csak árúhitelre vettek hülyeséget hitelfelvevők, az árúhitelt te írtad. Van szabadfelhasználású jelzáloghitel és SZemélyi Kölcsön is. Az autóhitelről ne is beszéljünk...

makkospacal 2014.07.04. 09:16:10

mindegy reménytelen...

Birkesz 2014.07.04. 09:53:47

Tehát a cikkíró szerint mi vagyunk a gazda. Vagyis, ha azt vesszük, hogy gazdaként mi üzelmeltetjük az oktatást, az egészségügyi ellátást, stb... akkor ugye mi fizetjük azokat, akik ezeken a területeken adják nekünk az életenergiájukat (tanítanak, gyógyítanak minket)?
Vagyis mi leszünk a "munkaadó", akik vámpírkodunk társainkon, ugye?

Vigyáznia kellene a cikkírónak ezzel a marxista eszmefuttatással, mert könnyen a f*sz másik végén találhatja magát.

X.Y.Z 2014.07.04. 13:07:42

Az állam mindig is okafogyott volt. Szent Ágoston mit ír? A jó "Isten városa" (civitas dei) áll szemben a rossz, földi várossal, ami az állam. Az állam nem valami erkölcsi jó, mikulásbácsi, hanem egy szükséges rossz, mások szerint szükségtelen rossz. Nem mondom, hogy valamit nem kellene tennie az elesettekért az államnak, de alapvetően képmutató magatartás ezt állami feladatnak tekinteni. Nekünk, embereknek kell tenni a szerencsétlenebb társainkért. Az a szolidaritás, nem az, hogy ordibálunk állambácsi után! Egyébként általában a jóléti állam hívei jótékonykodnak a legkevesebbet (amerikai felmérés szerint, ami ugye republikánus vs demokrata). Az igazi véglet pedig, aki a teljes egyenlőség híve, és ezt az államtól várja. Milton Friedman írt le annak idején egy jó javaslatot: aki teljes egyenlőséget akar, az tegyen úgy, ahogyan beszél: ossza szét a vagyonát a szegények között. Amerikában rengeteg milliárdos pofázik arról, hogy ő bizony akar 99%-os adót fizetni. DE nem teszi. Simán befizethetne az államkasszába, de nem teszi,mert képmutató...

X.Y.Z 2014.07.04. 13:11:23

Még egy kis hozzáfűzés a munkaadós dologhoz:
Először is a munkaadó adja a termelőeszközt és a tőkét, a munkavállalós pedig a munkaerejét. Itt egy szerződést kötnek, tehát mindkét fél beleegyezik, tehát nem kellene kívülről megmondani mi jó és mi nem ebben. A munkaadó adja az eszközöket, joga van meghatározni, hogy akik azzal dolgoznak, mennyit kaphatnak a profitból. Ha nekem van egy ekém és a szomszéd kölcsönkéri hogy dolgozna vele, én meghatározhatom, hogy mennyit tarthat meg a termésből, milyen feltétellel adom oda. Nem kötelező kölcsönkérni, ha nem jó neki. Másodszor a munkavállaló a munkáját adja bele, a munkaadó pedig a tőkét IS, és dolgozik IS, amikor szervezi a munkát. Tehát ha csak tőkét adna akkor is minimum a profit fele megilletné, de így akár több is. A kompetitív munkapiacon a munkájuk határtermékét kapják meg a dolgozók, ha viszont egy piacon pl. csak egy munkaadó van, a piaci bér alatt tudja tartani a béreket. A legtöbb munkapiac közelebb áll a kompetitív modellhez, még ha messze nem is tökéletes. Ez azt jelenti, hogy általában a piac mindenkinek olyan munkabért határoz meg, amennyivel hozzájárul e profit termeléséhez.
Egy "kétkezi" munkás azért kap relatíve keveset, mert a sok többi melós között nem tesz hozzá annyit a termeléshez, mint amennyit mondjuk egy vezető beosztású vagy magasan képzett munkavállaló. Kicsit hasonló a helyzet a víz-gyémánt paradoxonhoz. A víz elvileg értékesebb, mint a gyémánt, de egy pótlólagos egység víz sokkal kevésbé értékes mint egy pótlólagos egység gyémánt, mert sokkal több van belőle.
A részvényes valóban nem tesz bele semmi munkát, de ő a tőkét adja, ami ha elfogadjuk, amit fentebb mondtam, már feljogosítja, hogy kapjon a profitból. A piac nemcsak azt jutalmazza, aki dolgozik, hanem azt s, aki az ezt lehetővé tevő tőkét adja. Egy részvényes, vagy egy csak tőkét adó, irányításban sem részt vevő tulajdonos is sokat hozzátesz a termeléshez azzal, hogy biztosítja a termelés feltételeit. Amennyiben ezt igazságtalannak látjuk, akkor azt úgy lehet orvosolni, hogy az állam újra eloszt, nem pedig úgy, hogy egy jól működő rendszerbe beleszólunk.

Asidotus 2014.07.05. 15:34:27

@X.Y.Z:
elméletben szép, amit mondasz, csak nekem a gyakorlat nem így tűnik.
Először is, a legtöbb munkaadó nem a pénzét tette bele, hanem lopta valahonnan.

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.05. 15:46:44

@X.Y.Z:

itt teljesen félreérted miről van szó és egy más keretrendszerben vizsgálódsz.

X.Y.Z 2014.07.05. 17:29:44

Nűnű! Mire gondolsz? Mi NEM így van szerinted a gyakorlatban? Az pedig általánosítás, hogy lopta volna minden munkaadó, olyasmi, mint a cigányozás (rosszabb, alapnélkülibb...).
Deepblue Noir! Mire gondolsz?
Az első hozzászólásom arról szólt, hogy nem az államtól kell várni a megoldást, hanem nekünk kell tenni. A második pedig Konok szokásos, mániákus antikapitalista gyűlölködésére volt reakció (ami nem is tartozik a témához, valóban, ezt mondd a történészúrnak!)
süti beállítások módosítása