Médiahekk és Conchita Wurst

2014.05.15. 11:55

Flickr-TomODonoghue.jpgA médiahekk és a vicc között a legfontosabb különbség, hogy az előbbi akkor éri el a kívánt hatást, ha nem esik le senkinek. Magyarországon és tágabb Európában éppen ez történik Conchita Wurst kapcsán. Ha talán nem is teljesen érthetetlen, de mindenféleképpen érdekes, ahogyan a máskülönben érdektelen Eurovíziós Dalfesztivál okán feszülnek egymásnak toleranciáról és Európa hanyatlásáról szóló vélemények.

Mikecz Dániel írása.

Fotó: Tom O'Donoghue

ABBA, France Gall és Lordi. Nekem ez a három előadó, illetve együttes ugrik be kapásból, ha valaki megkérdezné, hogy soroljak fel ismert Eurovíziós nyerteseket. Ott van még a “L’amour est blue” énekese is, de neki nem tudom fejből a nevét (egyébként Vicky Leandros). Három és fél zenei produkció abból a minimum 1000 előadásból, ami elhangzott 1956 óta. Számomra az Eurovízió mindig valami olyasmi volt, mint a Játék határok nélkül. Nem véletlenül, mindkettő egy európai köztévés próbálkozás az amerikai audiovizuális fölény ellensúlyozására. Nem is hiszem, hogy az európai zenei iparban bárki is komolyan venné, kivételt talán csak a németek jelentenek. A 2010-es verseny előtt az unalomig játszották az európai rádiók Lena Meyer egyébként fülbemászó dalát. A németeknek azonban az európaiság mindig valami olyan magasztosabb kategóriát jelentett, amelyben feloldható a néha nehezen vállalható németség. Amiért az Euróvíziós Dalfesztivál még érdekes lehet, az a szavazatokból leszűrt európai országok közötti szimpátia nyomon követése.

A fentiekkel azt hiszem, hogy a helyi kiválasztást intézők és az előadók is tisztában vannak. Nem véletlen, hogy az utóbbi években két fajta produkciót lehet látni. Az egyik a szexualitással próbál pontot szerezni a másik a meghökkentésre épít. Az előbbire a legjobb példa az idei lengyel produkció (mélyen kivágott dekoltázsban vajköpülés), az utóbbira pedig éppen a 2006-os nyertes finn Lordi. Minden évben feltűntek azóta olyan csodabogarak, akik a clown hagyományos szerepének megfelelően a bevett (előadói) normák kikezdésével kívántak hatást elérni.

Conchita Wurts hihetetlen ráérzéssel ezt a két hatáskeltő mechanizmust, a szexualitást és a clown szerepét egyesítette. Önmagában ez sem különösebb újdonság, de ezt az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán tette, ami a későbbi, Európáról szóló diskurzusoknak adott teret. Nem is kívánom megítélni, hogy csupán emiatt nyerte meg a versenyt, de tény, hogy győzelme után beindult a morális pánik a közösségi médiában, ami csak tovább görgette a jelenséget. A szakáll ráadásul egy könnyen mémelhető elem, bárkinek lehet szakállat rajzolni (vö. Hitler-bajusz), ez is hozzájárult a virulenciához.

A médiahekk és a vicc között a legfontosabb különbség, hogy az előbbi akkor éri el a kívánt hatást, ha nem esik le senkinek. Magyarországon és tágabb Európában éppen ez történik. Conchita Wurst nem aktivista, mégis többen az egyéni identitás szabad megválasztásának harcosának tekintik, mások a meleglobbi ügynökének. Azért sikeres a médiahekk, azért tud ennyire rezonálni, mert sokaknak megfelel, ha ezt komolyan veszik. Oroszországban, Törökországban és a hazai jobboldalon is Gayropa igazolását, a Nyugat alkonyát láthatják benne. Nyugat-Európában alkalmas a toleranciára és befogadásra alapuló önkép megerősítésére, ami szembeállítható a homofób - azaz elmaradott, barbár, civilizálatlan - Kelettel. Az osztrák kancellár nem is habozott gratulálni a győztesnek, majd a közös fotót közzétenni a Twitteren. Ennél lazább, menőbb már nem is lehet európai politikus. A versenyt követően napvilágra is kerültek a nyugat-kelet közötti új, homofób törésvonalról szóló, komolynak szánt elemzések.

Nem állítom, hogy ezek a vélemények csak annyira állnának közel a valósághoz, mint egy fellépőruha vagy művésznév. Az azonban mégis érdekes, hogy ezen álláspontok képviselői komolyabban veszik az ügyet és saját magukat, mint talán maga Conchita Wurst.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr426169401

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zavar a szakállas transzvesztita? És a bajszos? 2014.05.16. 14:58:21

Egy kicsit túllihegetnek érzem a műbalhét az osztrákok kolbászos Conchitája körül. Túlzásnak tartom mind a két végletet.  Az emberek szórakozni szeretnek, ezért néznek olyan műsorokat, mint az Eurovíziós Dalfesztivál, és az extrém sokszor szórakozta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.15. 12:05:36

Conchita Wurst áldozat, a gátlástalan showbiznisz áldozata.
Segítséget kéne nyújtani neki, hogy képes legyen feldolgozni a tragédiáját, nem cirkuszban mutogatni!

2014.05.16. 11:39:57

1998-ban még nem volt Facebook, nem pörgött ennyire az internet. Danával mintha kevesebbet foglalkoztak volna.

nod20 2014.05.16. 11:50:48

Komolyan mondom nem tudom mit tudnak ennyit rágódni az emberek. Van ilyen, az ő élete, ez van. Ez a legnagyobb problémánk?
Abban a csúnya, rothadó, korrupt, nyugati társadalomban már rég nem érdekes.

Conchobar 2014.05.16. 12:01:03

@nod20: "Abban a csúnya, rothadó, korrupt, nyugati társadalomban már rég nem érdekes" - Éppenhogy nagyon is érdekes ("Nyugat-Európában alkalmas a toleranciára és befogadásra alapuló önkép megerősítésére, ami szembeállítható a homofób - azaz elmaradott, barbár, civilizálatlan - Kelettel. Az osztrák kancellár nem is habozott gratulálni a győztesnek...")

zzke 2014.05.16. 12:04:31

@kovi1970: Milyen áldozat?
Ő - ellentétben a hangzatos és hangoztatott jelzővel - ő nem egy szakállas nő, hanem egy meleg srác, aki transzvesztita szerepbe (és női ruhába) bújik, hozzá - valóban igen szokatlan és feltűnő elemként - szakállt visel.
A céljait vagy a világnézetét lehet vitatni, azzal egyet nem érteni, de ő nem áldozat semmiképpen.

AVH 2014.05.16. 12:12:31

Méghogy Conchita egyesített bármit is... ugyan már! Csak a feltűnést hajszolja a maga egyetlen módján. Őszintén: he ezt a dalt valaki más énekli el, akár sokkal jobban, kb. hányadik lett volna?
Na ugye!
A melegek sem azért szavaztak rá tömegével mert olyan jól szólt, ugye?

Egyébként meg ez min. 12-es karikás műsor lenne. A gyerek megáll a fejlődésben. Most hogy magyarázzam neki?
"Hát kisfiam, az osztrák lányok úgy látszik szakállasak. Örüljünk hogy a magyarok még nem."
Arról meg nem is beszélve, amit a majom a díj átvételekor mindott: "We are unstoppable!" Na ezt magyarázd ki Miketz Dániel! Még szerencse, hogy a gyerek nem értette, mert ebből már nehezen jöttem volna ki.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.05.16. 12:13:29

nadejól indult a cím is, csak egy mondatban sajnos ki is merült a lényeg :(

D-verse 2014.05.16. 12:25:57

Szánalmas, amikor a Heti Válasz, Demokrata stb. úgy tesz, mintha egy transzvesztita énekesnek egy érdektelen gagyifesztiválon aratott győzelmével az európai kultúra egyik zászlóshajója süllyedt volna el. Hallgassanak Noxot!

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.16. 12:32:14

@zzke: Áldozat abban az értelemben, hogy a gátlástalan showbiznisz Conchita Wurst külsejét felhasználva sikeresen meghekkelte a fesztivált.
Téged nem zavarna, ha jövőre egy kétfejű lány indulna és nyerne?

igazi Ténytár 2014.05.16. 12:33:38

@ Rohej ez az egész magyar vekengés az ügyön pár nappal (!) azután hogy a keresztény magyar lakosság egy FARKÁT MUTOGATÓBÓL CSINÁLT NEMZETI CELEBET?

www.valovilag.hu/video/234383
velvet.hu/celeb/2014/05/11/vv6_donto_percrol-percre/

De nem ez nem (látens)melegség, nem fertő, hogy "nemzeti keresztény" férfiak más férfiak farkat bámulják, rá szavaznak.

Nem. Ez ősi naturalista hun szokás.;-)

igazi Ténytár 2014.05.16. 12:37:44

@D-verse: "Szánalmas, amikor a Heti Válasz, Demokrata stb. úgy tesz, mintha egy transzvesztita énekesnek egy érdektelen gagyifesztiválon aratott győzelmével az európai kultúra egyik zászlóshajója süllyedt volna el."

Különösen azután, hogy Wurst nem meztelenkedett, addig itthon ugye egy másik férfinek nem a szakállát hanem a farkat bámulták.

Érdekes akkor a Heti Válasz, Demokrata senki sem buzizott, keresztényerkölcsözött, hogy a MAGYAR FÉRFIAK/FIÚK IS egy MÁSIK PASI FARKAT NÉZVE szavaztak!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.16. 12:39:15

"Conchita Wurts hihetetlen ráérzéssel ezt a két hatáskeltő mechanizmust, a szexualitást és a clown szerepét egyesítette."

Nem az a baj, hogy ilyen emberek vannak, hanem az, hogy igény is van erre a konzumidióta prolik között, akiknek a szavazata pont ugyananynit ér, mint a normális embereknek.

zzke 2014.05.16. 12:45:17

@kovi1970: Miért zavarna? Mondjuk eltekintve attól, hogy szerintem ez az egész cicavíziós dalfesztivál egy szánalmas valami (én nem is néztem, csak ez a szakállas nő téma elég szokatlan volt és utánaolvastam), azért az a része nekem sem tetszik, hogy most nem lehet tudni, vajon azért nyert-e, mert ő volt a legjobb az akármilyen szempontok szerint, vagy mert nem lehetett rámondani polkorrektség miatt hogy szar. Ugyanígy egy kétfejű lány induló (eltekintve attól, hogy tisztességtelen előnyben van mert magával tud két szólamban énekelni) esetén felmerülne, vajon ki szavaztott rá csak azért, hogy nehogy azt mondják, kirekeszti szegény kétfejűeket....
Azt értem, hogy egy szakállas nőnek kinéző ember eléggé megosztó személyiség , egyben remek lehetőség a magunkba tekintésre is, hogy vajon miért is zavar minket valami amihez semmi közünk, és amit egy gombnyomással kikapcsolhatunk....

eatpraylove 2014.05.16. 12:58:57

@zzke: Szerintem sem. Az utóbbi napokban sorra néztem a vele készült interjúkat, s azt kell mondjam, engem is megfogott! Elbűvölő személyiség; intelligens, korához képest elképesztően érett. elmondta több helyen is, hogy Conchita csak egy "stage persona", ő pedig Tomként kényelmesen éli a hétköznapjait, ha akarja, mert szakáll, smink és frizura nélkül senki sem ismeri fel. Okos, nagyon okos!

pocaklakó minimanó 2014.05.16. 13:01:08

Nem értem, mi kifogás érhetné például itt, a felvilágosult Európában, ha egy egymást szerető és együtt élő testvérpár, Wurst Romulusz és Wurst Rémusz énekelne duettet az Ojróvízijóba'? Legyünk már toleránsak picinykét! Ez európaiságunk záloga. :)

Conchobar 2014.05.16. 13:10:10

@ténytár: "Rohej ez az egész magyar vekengés az ügyön pár nappal (!) azután hogy a keresztény magyar lakosság egy FARKÁT MUTOGATÓBÓL CSINÁLT NEMZETI CELEBET?" - Akkor lenne ellentmondás, ha az a celeb (VV Aurélió) férfi létére a pináját mutogatta volna

Conchobar 2014.05.16. 13:16:40

@ténytár: "Érdekes akkor a Heti Válasz, Demokrata senki sem buzizott, keresztényerkölcsözött, hogy a MAGYAR FÉRFIAK/FIÚK IS egy MÁSIK PASI FARKAT NÉZVE szavaztak!" - Mi ez az agyament baromság? VV Aurélió (az osztrák buzival ellentétben) normális férfinak volt felöltözve a szavazások idején. Megadta a módját. A farkát már amiatt se láthatták a nézők a összefoglalókban, mivel adásba kitakartan (a csúnya beszéd meg kifüttyözve) került

AlexWolf 2014.05.16. 13:21:40

Haverékkal mi kitaláltuk az ultimate választási rendszert. 4 évente az embereknek van 1 szavazatuk. Eldönthetik, hogy telefonos betelefonálgatásra (Valóvilág, BigBrother, egyéb akármilyen tv-ben lévő szavazós műsorban), de akkor már nem szavazhatnak a "normál" választásokon. Vagy elmennek szavazni (önkormányzati, eu-s, stb), de ekkor nem szavazhatnak az ilyen műsorokra. Elég jó szűrő lenne.

strucc007 2014.05.16. 13:26:58

@eatpraylove: Nekem is szimpatikus a srac, nokent is. Orulok, hogy nyert, es a gyozelme adott egy pofont a begyoposodott keletnek ;) [irom ezt Ausztriabol]

Conchobar 2014.05.16. 13:31:09

@AlexWolf: "Eldönthetik, hogy telefonos betelefonálgatásra" - Mintha te meg a haverjaid különbnek látnátok a politikusokat a realiti szereplőknél? És mintha elhinnétek, hogy ebben a demokráciában honos 4-évenkénti választásnak komolyabb következményei lennének, mint mondjuk egy Való Világ szavazásnak (ez utóbbinak a tétje, legalábbis a győztes számára, 1 évig havi 1 millió, továbbá egy kocsi és egy lakás. A képviselők viszont 4 évig havi félmilliót, szakértőket, továbbá kvázi kocsit és lakást kapnak, ezért cserébe egy helyre időlegesen összezárva pojácáskodnak)

eatpraylove 2014.05.16. 13:32:59

@strucc007: Szombaton még nem tudtam, mit gondoljak róla, hogy ki ez/mi ez, de azóta megnéztem több tucat interjút vele, s azóta azt mondom: Holy f..ck, micsoda egyéniség!! :)

Conchobar 2014.05.16. 13:35:11

@strucc007: "Nekem is szimpatikus a srac, nokent is. Orulok, hogy nyert, es a gyozelme adott egy pofont a begyoposodott keletnek" - Keveseknek adatik meg a felismerés, hogy hiába csatlakozik ehhez, vagy ahhoz a táborhoz, kelethez, vagy nyugathoz, attól még nem fog mentesülni a begyöpösödöttség alól (legfeljebb az begyöpösödöttsége előjele lesz más)

kovacs.14 2014.05.16. 13:35:37

Undorító, vérlázító

vidor 2014.05.16. 13:36:47

@AVH: ha arra nem vagy képes, hogy a gyereked számára is érthető és elfogadható magyarázatot adjál a "szakállas nőre", akkor elég komoly gondjaid lesznek a gyerekneveléssel.
Egyébként akkor mit mondasz neki, ha meglátja, hogy nőnek öltözött a Galla Miklós vagy az Ihos József vagy a Robin Williams vagy a Freddie Mercury?

MasterCard 5112 7696 3185 4548 2014.05.16. 13:40:57

Há még jó, hogy Dániel neked leesett bazdmeg, és most felvilágosítasz minket.
Köszönjük.

Teshow 2014.05.16. 13:58:29

Na vééégre, valaki rájött arra, hogy ez egy nagy médiahack! A döntő óta röhögök, micsoda marhaságokat sikerült ebből kihozni az embereknek a vad homofóbiától a "rohadtulfelvilágosultajdeliberálisvagyok" kategóriáig.
Pedig Thomas N. sosem titkolta, hogy Koncsítát azért találta ki, mert akart valamit, ami nagyot durran (utána persze már nyomta a maszlagot a nagy elfogadásról, meg a nemek nélküli létről). De hát tény: Conchita figuráját Neuwirth -saját bevallása szerint- Sacha Baron Cohen "munkássága" és figurái alapján találta ki! Aki úgy nem mellesleg folyamatosan a melegeken viccelődik, mégpedig nem kicsit, hanem durván otromba módon! Na ennyit a nagy homofóbia elleni harcról :)
Neuwirth egyszerűen híres médiasztár akart lenni, de ez sem az osztrák Megasztár, sem az ottani Csillag születik variáció után sem jött be neki. Mindkettőben középmezőnyig jutott, és végül egy középszerű fiúbanda uncsi énekese lett belőle - egész addig, amíg Conchita meg nem született a fejében! Kifejezetten a médiabumm volt a cél, merthogy Neuwirth még csak nem is transznemű, civilben nem viselkedik nőként (OK, meleg, de az nem ugyanaz)
Ezzel együtt a Conchita jelenség tényleg médiabumm lett, szerintem jóval nagyobb, mint amire számítottak.
No és végül, ne tévedjünk: nem Conchita-Neuwith csinált bolondot a világból, hanem a világ csinált hülyét magából azzal, ahogy az egészet "feldolgozta"! Köszönjük, tanulságos volt! :D

belekotty 2014.05.16. 14:05:21

@Teshow: Mindenesetre a sok konzerv hülye rávetette magát mint gyöngytyúk a takonyra.

Conchobar 2014.05.16. 14:05:29

@vidor: "Egyébként akkor mit mondasz neki, ha meglátja, hogy nőnek öltözött a Galla Miklós vagy az Ihos József vagy a Robin Williams vagy a Freddie Mercury?" - Csakhát 5-7 éves gyerek már meg tudja különböztetni az ugratást, a tréfát, a bohóckodást és azt, amit komolyan kell venni a felnőttől

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2014.05.16. 14:32:25

@Conchobar: akkor mondd meg neki, h a szakállas csávó is csak ugratás. vagy te komolyan vetted?

vidor 2014.05.16. 14:39:32

@Conchobar: én meg pontosan úgy látom, hogy a felnőttek sem tudják megkülönböztetni.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.05.16. 14:43:41

@D-verse: "Szánalmas, amikor a Heti Válasz, Demokrata stb. úgy tesz, mintha egy transzvesztita énekesnek egy érdektelen gagyifesztiválon aratott győzelmével az európai kultúra egyik zászlóshajója süllyedt volna el. Hallgassanak Noxot!"
Az ne zavarjon, hogy deklaráltan NEM transzvesztita előadóról van szó...

derry 2014.05.16. 14:46:08

@kovi1970:
Ööö... minek az áldozata?
Conchita Wurst egy kitalált női előadő, egy szerep, amit Thomas Neuwirth eljátszik.
Thomas Neuwirth férfi, aki alkalmanként női ruhába öltözik és így lép fel, vagyis szimplán transzvesztita énekes.
Nem értem mitől kéne megmenteni őt.

káeurópaibankoló 2014.05.16. 14:51:43

A sztori egy háromfelvonásos darab

I.felvonás: a dalfesztivál előtt bemutatták a karaktert a médiákban. Az érdeklődést felkeltették, a célcsoportot megdolgozták, hogy minél több olyanhoz jusson el a szereplése, aki nagy valószínűséggel rászavazna. A közösségi aktivitásában ez a "célcsoport" tudottan az átlagosnál nagyobb aktivitással bír.

II. felvonás
A szakállas úr/hölgy szerepelt, és nyert.

III. felvonás és a tanulságok
Szakállas úr/hölgy hétköznapjait szakáll nélkül, rövid hajjal, normál fiú ruhákban éli homoszexuálisként. Zenei sikerei nem voltak számosak és kiugróak. Kérdés, ha szokásos identitásával és annak kifejeződésével szerepel, nyer-e. Ha úgy áll színpadra, ahogy amúgy a mindennapjaiban létezik, produkciója megüti-e azt a szintet, hogy nyerjen. Sokak szerint nem. Egyszerűsítve, vajon a tehetsége vagy az eltúlzott másság, a karakter (ami a hétköznapokban nem az identitása) kapta-e a díjat. Az eredményt úgy kommunikálták, mint a tolerancia győzelmét Európa felett. Tehát az üzenet, nem számít, hogy nem vagy tehetséges, de tégy úgy mintha a végletekig más lennél, és garantált a siker. Ez a toleranciával és a liberalizmussal való visszaélés. Nyilvánvalóan, azaz sokak szerint e produkció a mássággal való visszaélés nélkül nem lett volna győztes, mert annyira nem volt jó. A teljesítmény sokad rangú az "elfogadás" elfogadtatásával szemben. A pozitív diszkrimináció jó szándékú esélyegyenlőség kiegyenlítési szándékával sem védhető. A pozitív diszkrimináció arról szólna például, hogy a külseje miatt ne zárják el előle a versenyzés lehetőségét, még ha nem is színpad képes, mert mondjuk kétfejű (ahogy egy fentebbi hozzászólás említett ilyet), vagy a mindennapokban is transzvesztita, transzszexuális, homoszexuális (ő az, de nem saját identitásával szerepelt), hermafrodita, láb/kéz nélküli, vagy tarkaszínűt, mint egy vitiligós modell mostanában, stb. Vagy hátrányait a show műsor műfaja miatt valamiféle értékelési rendszerben kompenzálnák az esélyegyenlőség biztosítására a műsor célja miatt, ami a dalok versenye. A diszkrimináció-ellenesség megnyilvánulása azt jelenti, ha ő a legjobb győzzön, a külseje ellenére is. Ne zárják el a legjobb teljesítményt megillető győzelemtől (vagy tehetsége/képességei kifejezésétől), csak azért mert ő más. (Nemrég volt egy tanítónő esete a sajtóban, aki hormonális zavarok miatt visel szakállt. Belefáradt a szakáll eltüntetésével járó küzdelembe. Az iskola, szülők, gyerekek elfogadták így, és mindenki nagy megelégedésére továbbra is tanít, jól.)

Ebben az esetben nyilvánvalóan nem erről volt szó, ami sok embert felháborít. Érzik, valami nem stimmel, de nem tudják jól megfogalmazni, mi. Ezzel azonban a toleranciáért folytatott küzdelem pont az ellenkező hatást éri el. A frusztrációs szintet és intoleranciát növeli, levét pedig azok isszák, akiknek valóban szükségük lenne az egyenlő esélyekre, elfogadásra, mert mindennapi identitásuk valóban más. A győzelem mondhatni pirruszi. Nevezett úr/hölgy megnyerte a versenyt, de ártottak a tolerancia ügyének, ezzel is fokozva a szélsőségek felé való elhajlást. Amennyiben, ahogy fentebb egy másik hozzászóló kifejtette a nyilatkozata alapján "Elbűvölő személyiség; intelligens, korához képest elképesztően érett. Elmondta több helyen is, hogy Conchita csak egy "stage persona", ő pedig Tomként kényelmesen éli a hétköznapjait, ha akarja, mert szakáll, smink és frizura nélkül senki sem ismeri fel. Okos, nagyon okos!", és ő ezért vette fel ezt a karaktert, akkor tette nem a bátorságról, hanem puszta számításról szól. Saját sikeréért számításból (de talán gondatlanságból)ártott azoknak, akiknek ez valódi problémája, vetette vissza azok küzdelmét az elfogadásért, akik elhivatottságból, belső meggyőződésből küzdenek a másság kirekesztése ellen.

A valódi liberalizmus ezt felháborítónak tartja, mert az az egyén szabadságáról, a benne rejlő tehetség, kreativitás kibontakoztatásáról, a teljesítményről, a közösségnek való adni tudás képességéről szól. Az egész cirkuszból egy nagyon fontos emberi érték maradt ki, az empatizmus és szolidaritás - ami a valódi liberalizmusnak sajátja kell legyen - azokkal szemben, akiknek ez valóban fontos ügye.
A III. felvonásban megy a szerecsenmosdatás - különösen az óriási felháborodás miatt -, hogy ez egy jószándékú médiahekk a tolerancia határainak kitolásáért. A téma azonban nem vicc. A hekkelés két irányú fegyver. Akkor működik, ha a mögötte lévő tartalom valós, emiatt elgondolkodtatásra késztet. Erről azonban most szó nincs, mert karakterről és nem valódi emberről beszélünk, aminek/akinek a teljesítménye önmagában nem állna meg. Az üzenet nem az, hogy akkor is lehetsz sikeres, akkor is kitörhetsz, ha más vagy, hanem az ellentéte, mutasd magad másnak, mint ami vagy, ha sikeres akarsz lenni. Ez az üzenet megy szembe az emberek igazságérzetével és a bennük élő legmélyebb sebekkel, hogy önmagadban, aki vagy, a teljesítményeddel, tehetségeddel nem vagy elég. Innen kellene ezt a médiahekket most kimosdatni.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.16. 14:54:01

egymillió euróba fogadok, hogy ha az osztrák győztes történetesen egy minden téren hótt átlagos ember (van ilyen?), akkor is gratulál neki a kancellár. tudjátok, ez arrafelé sikernek számít, amit el szoktak ismerni. ez csak itt keleten feltűnő, hogy elismerik a sikert.

randomuser1 2014.05.16. 15:00:34

nem értem mi az aggódás tárgya, mifelénk a melegbárokba mindig ijjen srácok lépnek színpadra, akkor kezdjetek vernyákolni ha a vatikán pápává koronázza, addig kusti van:)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.16. 15:00:35

@vidor: az hagyján, csak irigy hónaljmirígy ne menjen a tévén, mert az aztán végleg kékre fagyasztaná ezt a szerencsétlent.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.16. 15:02:39

@belekotty: kész szerencse, hogy a ballibek nem ünneplik a toleráns európát, mert akkor ők is gyöngytyúkok lennének.

káeurópaibankoló 2014.05.16. 15:21:24

Folyt:
A médiahekk akkor működött volna, ha a két hozzávaló egyike valós lett volna, vagy valódi identitás a szakállas nő/férfi vagy iszonyat jól tud énekelni. Miután mindkét összetevő hamis/hazug volt, ezért a hekk visszafelé sült el.

Míg Conchita Wurst, a szakállas, hosszúhajú transzvesztita karakter győztes lett, addig Thomas Neuwirth a zenei képességeiben tehetséges, de az átlagtól alig kiemelkedően homoszexuális fiú hosszútávon a saját médiahekkje áldozatává válhat. A hamis hozzávalókból készült médiahekk megerősítette az intoleránsok hangját, kvázi a homofóbokét is, és a szélsőségek felé való elhajlás hosszútávon az ő számára már olyan természetesnek tűnő eredmények elérését is veszélyeztetik, mint hogy ő együtt élhetett fiú barátjával. Nem hiszem, hogy belegondolt milyen ára van valójában a győzelemnek, és a csillogásnak.

Egyallampolgar 2014.05.16. 15:28:33

@AVH:
Én azt mondanám a "gyereknek" hogy ez a fiú azért öltözik így, mert ehhez volt kedve. Azért nyert, mert ő kapta a legtöbb szavazatot.

Ha nem tetszik a műsor neked gyermekem, vagy felelőség teljes gondoskodó apádnak hát elkapcsolunk.

randomuser1 2014.05.16. 15:30:28

@káeurópaibankoló: és ki tiltja meg neki, h együttéljen a barátjával? anyukája vagy a barátja apukája?
lol

Balt 2014.05.16. 15:31:45

Itt egy remek, minden fenti kritériumnak megfelelő produkció, remélem, tetszeni fog:
www.youtube.com/watch?v=qSfi4j9vsPE

Balt 2014.05.16. 15:33:45

@AVH: "Egyébként meg ez min. 12-es karikás műsor lenne."

Úgy emlékszem, azzal ment.

Balt 2014.05.16. 15:36:11

@D-verse: "az európai kultúra egyik zászlóshajója süllyedt volna el. Hallgassanak Noxot!"

Azon túl, hogy a Nox MSZP-s kampányrendezvénye körüli botrány emlékezetes, azt hiszem, mint látványra (színpadi megjelenésre), mint zeneileg is utcahosszal jobb volt, mint ez, de hát ahogy a bölcs mondás szól: ízlések és kotonok.

káeurópaibankoló 2014.05.16. 15:38:27

@Emmanuel Goldstein: Gondolom majd azok, akik egyre morcosabb szemmel néznek mindenre, ami más.
A baj az, hogy ennek a morcosságnak azok is áldozatul esnek, akik teljesen normális életet akarnak élni csak kissé más lapokat osztott nekik az élet bármilyen módon.

Balt 2014.05.16. 15:38:45

@ténytár: "hogy "nemzeti keresztény" férfiak más férfiak farkat bámulják, rá szavaznak."

Ki a bánat szavaz ezekre, őszintén? Sztem 3 tolópotméter van ezekre bekészítve, mint a Mokka stúdióban. :))

Balt 2014.05.16. 15:40:26

@zzke: :))) Na de a kétfejű sas mégiscsak birodalmi szimbóleum. :)

Balt 2014.05.16. 15:43:03

@eatpraylove: "Conchita csak egy "stage persona", ő pedig Tomként kényelmesen éli a hétköznapjait"

:) Mihez képest:
velvet.hu/celeb/2014/.../a_szakallas_no_ferfjnel_van_de_pasikent_hodit/
2 napja - Az Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Conchita Wurtz házas, csak éppen nem a férjébe szerelmes, de hogy kibe, azt nem árulja el.

"Mindenkinek megvan a maga keresztje" - mondta az egyszeri bibliás pride gay és feltekeredett a póznára a kamionplatón... :)

Balt 2014.05.16. 15:47:41

@AlexWolf: Támogatom!

@strucc007: @Balt:

@vidor: Na igen, a felvilágosult liberáliséknál legjobb, ha felnőttkoráig "is" ill. "das" lesz a "neme", aztán majd választ magának. :))

Balt 2014.05.16. 15:50:46

@Teshow: "Pedig Thomas N. sosem titkolta, hogy Koncsítát azért találta ki, mert akart valamit, ami nagyot durran (utána persze már nyomta a maszlagot a nagy elfogadásról, meg a nemek nélküli létről). De hát tény: Conchita figuráját Neuwirth -saját bevallása szerint- Sacha Baron Cohen "munkássága" és figurái alapján találta ki!"

Pedig belföldön is lenne ihlet, gondoljunk csak Fritzl úrhölgyre meg ... ki is volt a másik?

Balt 2014.05.16. 15:58:15

@káeurópaibankoló: Pontos.

"Ezzel azonban a toleranciáért folytatott küzdelem pont az ellenkező hatást éri el. A frusztrációs szintet és intoleranciát növeli, levét pedig azok isszák, akiknek valóban szükségük lenne az egyenlő esélyekre, elfogadásra, mert mindennapi identitásuk valóban más. A győzelem mondhatni pirruszi. Nevezett úr/hölgy megnyerte a versenyt, de ártottak a tolerancia ügyének, ezzel is fokozva a szélsőségek felé való elhajlást."

Abban egész biztos vagyok, hogy sajnos ez a produkció önmagában súlyos százalékokat hoz az euroszkeptikus pártoknak a jövő heti választáson. (És persze mindjárt beláthatjuk, hogy a kereszténydemokraták miért nem engedhetik el a témát.) Ha cinikus akarnék lenni, és a kölök ránézésre nem lenne török bevándorló (ami önmagában egyfajta magyarázat az inedtitásválságra), azt mondanám, hogy Putyin ügynöke, mint KáGéBéla. :)

randomuser1 2014.05.16. 15:58:16

@káeurópaibankoló: ugyan már, k európán kívűl senkinek nem tűnt fel se az euroviziló, se a csóka.
ittmeg amúgy is csak rejtőzködve lehet buzinak lenni, nem nagy ügy...

Bazsa Rózsi 2014.05.16. 15:59:05

@Conchobar: Osztrák ismerőseim szerint az elnöki gratuláció az aktuális választási kampány része volt. Máskor nem tette volna.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.05.16. 16:17:03

@Hadrian77: Dana azért még kinézett valahogy!
De ez a förmedvény...!

káeurópaibankoló 2014.05.16. 16:24:52

@Balt: Ja.:)
Sikerült felbuzdítani a szélsőségeket mindkét oldalról, de ki a fene képviseli majd a tök átlagot? Lassan kisebbség lesz.

SirSzabo 2014.05.16. 16:27:04

Sajnos ez mellett én sem tudok szó nélkül elmenni ... Sokan elfelejtették, hogy annó Wolf Katit mennyire is támadták ééés bizony transzvesztitának tituláltak a "Nagy Nyugatiak" főleg a német ajkúak. (www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/hadjarat-wolf-kati-ellen-2052221) Szóval, ha egy nyugati országban (mi is azok vagyok, de sokak szerint nem ...) valóban egy transzvesztita áll oda, akkor arra senki ne szóljon semmit, mert Ők ezt megtehetik?! És ha már annyira kivoltak annó akadva Katira hogy transzvesztita, akkor a meleg társadalom miért is nem támogatta? Nevettséges ... Én nem értek egyet azzal, hogy egy ilyen ember nyert.

káeurópaibankoló 2014.05.16. 16:38:49

@Emmanuel Goldstein: Ez igaz, de itt szépen felkorbácsolódtak a kedélyek.

Engem nem zavar, ha kézen fogva sétálnak. Az sem, ha valaki furán néz ki. A munkában sem számít, kihez megy haza az illető, hanem a teljesítménye.
A hálószobám nem viszem az utcára, szerintem elvárható, hogy más se tegye a preferenciáitól függetlenül.

randomuser1 2014.05.16. 21:10:44

@SirSzabo: vagymer vulfkati kétgyerekes kőheteró családanyaként aljas módon rájáccott a melegvonalra?

eatpraylove 2014.05.16. 21:50:36

@Balt: Egy fiatal meleg srác. Min akadtál fenn? :))

randomuser1 2014.05.16. 22:22:30

@káeurópaibankoló: idehaza divat mindent túllihegni :)

Balt 2014.05.16. 22:25:36

@eatpraylove: Csak azon, hogy sem a dal, sem az előadás, sem a színpadi jelenlét nem predesztinálta győzelemre, egyedül a paróka + álszakáll (botrányfaktor). Ezért mondom: a fentebb linkelt produkciónak toronymagas esélyesnek kell lennie, ráadásul a művész :) németajkú, az EU (vmelyik) magországából. Botrány, ha jövőre nem ez a produkció nyer.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.16. 23:07:26

@belekotty: mit? az egyik tábor ünnepli európát, a másik meg temeti. miközben fényévekre vannak a realitástól.

eatpraylove 2014.05.16. 23:10:56

@Balt: A személyiség a döntő "faktor"; és pontosan ez predesztinálta Őt a győzelemre. :) A svéd lány, Sanna Nielsen dala fantasztikus volt, de ő kevésbé erős egyéniség, így nem nyerhetett. Ez van...így működik a világ. :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.16. 23:15:39

@káeurópaibankoló: akkor az utcán csókolózókat hány korbácsütésre is büntessük? iránnak amúgy helyenként egész jó vallási rendőrsége van, de a tálibok is tudnak pár tippel szolgálni.

@Balt: így van, a múltkor az azeri gyerek is csak azért nyert, mert németajkú magországbéli volt.

káeurópaibankoló 2014.05.17. 01:47:16

@milliliteratura: Szerinted mennyire kellene?

Elolvastad, amit legfentebb írtam? Értelmezted?

Bizonyos korból kinőve nem csókolózom az utcán. Megeshet, de úgy általában nem. Gondolom mással is megesik ez, fiatalabb korban gyakrabban, idősebb korban ritkábban.

Ha valakinek a latex fetisizmus az öröme, önmagát latex ruhában érzi teljesnek, követeljen latex felvonulást? Ha a a bsdmnel teljes az élete, akkor követelje, fogadják el, hogy bilincsben, szájpecekkel kíván flangálni és szervezzenek pride-ot válogatott kínzó eszközökkel a kamionokon beöltözve dominának meg szolgálnak küzdve az elfogadásáért. Vagy szerinted is ez a saját magánügyük?

Szerintem szexuális preferenciától és adottságoktól függetlenül bármely értelmes ember érzi azt a határt, ami a szexualitásából nem a nyilvánosságra tartozik, mert az intimitás része.

(Ha jól tudom Magyarországon még köztéri közösülésért sem korbácsoltak meg senkit az utóbbi 100 évben, nemhogy manapság, de szólj, ha másként tudod.)

káeurópaibankoló 2014.05.17. 01:50:49

@milliliteratura: Azt még megkérdezném, ha szakállal hosszúhajjal női ruhával és dudorodó hímtaggal mennék állásinterjúra hozzád, felvennél a tőlem sokkal jobb pályázókkal ellenében? Vagy ha a saját karrieredről, vállakozásodról, a te zsebedről van szó, akkor még is inkább a legfelkészültebb és tehetséges jelöltet választanád? Vagy felvennéd-e az így kinéző a mindennapjaiban valóban így kinéző személyt, vagy akkor már nem mernéd bevállalni?

igazi Ténytár 2014.05.17. 06:00:38

@Balt: Persze, újabb KÍNOS A TÉNY akkor az mar nem is igaz.

Persze az se igaz, hogy tele a magyar média vele, hogy farkat mutogató lett a celeb, ilyen lakást, kocsit stb nyert.

Nem, nem az más.

FÉRFIAK FARKÁT BÁMULNI az keresztény NEMZETI MAGYAR.

Egy nyakig felöltözött nő(férfi) szakállát az EU-libsi fertő.

igazi Ténytár 2014.05.17. 06:09:20

@káeurópaibankoló: Ez igaz, de itt szépen felkorbácsolódtak a kedélyek.

A hálószobám nem viszem az utcára, szerintem elvárható, hogy más se tegye a preferenciáitól függetlenül. "

De hogy a PRNÓ KEU-központja vagyunk, ahol egy Michell Wilde nemzeti példakép és jaj de okos, IQ=140, az rendben van.

Ahol a 3. vagy 4. leggazdagabb magyar miből is lett az?!

Ahogy az is, hogy meg a legkisebb vidéki lapnak is mind van rovata, ahol a helyi csajok meztelen képeivel jelennek meg.

De az más.

Az "természetes" hogy nők olyan tárgyak a filmekben (különben is Orbántól tudjuk az o dolguk a cekker, bevásárlás, főzés, örüljenek ha kimozdulhatnak a háziasszony státusból. Vagy nem kapnak egy komondoros pofont).

Ahogy az is hogy kövér, elhízott Kovik abból gazdagok hogy ilyen filmeket csináltatnak.

Ez rendben a magyar gyerekek fejlődésének. De egy talpig felöltözött szakállas énekesnő?!

igazi Ténytár 2014.05.17. 06:18:15

@Balt: "Ezért mondom: a fentebb linkelt produkciónak toronymagas esélyesnek kell lennie, ráadásul a művész :) németajkú, az EU (vmelyik) magországából."

Minek szol hozza akinek fogalm sincs?

Hányszor nyert németajku az Eurovizio történetében?

en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eurovision_Song_Contest_winners

Akkor az ilyen hülye nemzeti logikával, azért az Írek a legsikeresebbek mert KATOLIKUSOK!

A második legsikeresebb, meg a "hatalmas" magország Luxemburg.

Ohh...most akkor hogy is vagyunk az ilyen meleglibsi elmélettel? ;-))

en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eurovision_Song_Contest_winners

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.17. 15:04:14

@káeurópaibankoló: de conchita nem transzvesztita. tudom, hogy nem képes felfogni a lakosság többsége, hogy ha a fellépőruhája ez, attól ő otthon még nem így öltözködik. josé carreras se alszik otthon csokornyakkendőben.
ennek megfelelően az állásinterjúra nem így jönne. de ha így is jönne, az engem nem érdekelne, érdekes lenne vele elbeszélgetni. más kérdés, hogy a leendő kollégák hogy fogadnák, de az énekesi pálya egyéni műfaj, ott nincs kolléga.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.17. 15:07:10

@ténytár: érdemes megnézni, hogy a fiatal (magyar) lányok hogy öltözködnek. ha nem tudnám, hogy ez a divat, hivatásosnak nézném sokukat. pedig ők nem conchitán nevelkedtek, hanem teljesen egészséges, normális ribancok.

pocaklakó minimanó 2014.05.19. 13:37:47

Wurst Romulusz és Wurt Rémusz, egymást szerető testvérpár fellépésének mikor szurkolhatunk? Toleráns szemszögből örülnünk kellene a sokszínűségnek. :)

Balt 2014.05.20. 08:50:57

@milliliteratura: Ránézésre fraulein Neuwirth is török.

@ténytár: Az a bájos ebben, hogy ezeket a trashrealityket pont eleget támadta a jobboldal (amúgy sztem helytelenül, ezzel is ráirányítva a figyelmet: ugyanúgy negligálni kellett volna, mint C. Wurst művésznőt), sőt, mint utóbb kiderült számos maszop aktivista került ki (... be) a műsorból (-ba) már a kezdetekben. (Miheztartás végett: akkor se néztem, de nyilván ezzel volt tele a média.)

Lényeg, hogy vettem az ígéreteteket: jövőre a fentebbi hangszeres produkciót fogjátok támogatni. :))

Adalék: szombaton néztem véletlenül Havas műsorát (is). A máskülönben irtózatos köcsög Ungváry Rudolf megmondta a frankót (ami egyébként nagy vonalakban egybecseng az aznapi Bayer Zsolt féle műsorban elhangzottakkal): teljesen kontraproduktív volt ez a műsor(ba csomagolt politikai állásfoglalás).

igazi Ténytár 2014.05.20. 09:53:56

@milliliteratura: "érdemes megnézni, hogy a fiatal (magyar) lányok hogy öltözködnek. ha nem tudnám, hogy ez a divat, hivatásosnak nézném sokukat."

Az orosz szlengben a vengerka qrvat jelent.

Sokat elmond. Meg az is hogy az orszag 3-4. leggazdagabb embere milyen filmekből, szolgáltatásokból is lett milliárdos.

Na ennyit a magyar keresztény erkölcsről.

igazi Ténytár 2014.05.20. 09:54:41

@Balt: "A máskülönben irtózatos köcsög Ungváry Rudolf megmondta a frankót (ami egyébként nagy vonalakban egybecseng az aznapi Bayer Zsolt féle műsorban elhangzottakkal)"

Vele? ;-))))

imgfrm.index.hu/imgfrm/7/2/3/6/BIG_0001417236.jpg

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.20. 10:35:37

@Balt: herr neuwirth, a pontosság kedvéért, és frau wurst (s-sel, osztrákosan ejtve). szerintem nem török, csak a haja :)

Balt 2014.05.20. 22:51:33

@Balt: Meg 28:20-tól. Szelesteyt kivéve - aki több tárgyi tévedést produkált minden egyes mondatában - viszonylag értelmes és politikamentes kommentek, ugyanígy Bayer és Pesty esetében.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.20. 22:59:03

@Balt: ?? melyikőjük a jóisten, hogy inni kellene a szavát? van nekik is véleményük, neked is meg nekem is.
de jól mutatja amúgy az ügyet, hogy henriknek sincs lövése, hogy nem travi a srác, meg a sárgapulóveres se tudja, hogy most akkor conchita nő-e vagy férfi. de mindegyik osztja az észt. bravó.

Balt 2014.05.21. 08:45:29

@milliliteratura: Nem "jóisten" (sőt, alighanem kikérné magának mind, de én rájuk vonatkoztatva biztosan :)), viszont az látszik, hogy ez nagyjából a közmegegyezés a szélsőbaltól középen át Bayer-féle megmondókig.

Most pedig hadd reklámozzam az előbbit:
@Balt:

Ugye szerinted is világszám?
süti beállítások módosítása