TD_140112_KozosLista-PacalPucc_03.JPGVan ugye ez a korszakváltás, amin mindenki egy kicsit mást ért, de azért jó lenne, ha jönne, ha megcsinálnák. Ha lehetne. 

Amennyiben igaz a Párbeszéd Magyarországért érvelése, hogy a korszakváltáshoz megkerülhetetlen lépés a kormányváltás, és a közös lista tényleg sok többlet szavazatot hoz, akkor talán csakugyan közelebb kerültünk hozzá.
Csak az a gond, hogy nem lesz itt semmiféle korszakváltás, amíg a szavazók és az értelmiség nem tud lehasadni a politikai zombi-panoptikumról. Semmiféle.

Vay Márton, a Dinamó szerkesztőjének írása.

Hogy a közös lista javítja az ellenzéki győzelem esélyét, azt remélhetőleg alapos számítások támasztják alá. Hogy az így csekély valószínűséggel kormányra jutó ellenzék javítja-e az ország esélyeit a regenerálódásra, arról ki-ki rosszkedve függvényében tippelgethet. Nem is erről akarok írni, hanem arról, hogy miért érezhették úgy a PM-esek, hogy fel kell ajánlani a közös listát. Aminek egyik – általam is átérzett - olvasata, hogy ennen fejükre nyomták a ketchupot és beültek a fenevad tányérjába.

Nincs abban semmi új és különös, hogy a jelen helyzet a kisebbik és a nagyobbik rossz közötti dilemmázásra szűkíthető le.  A PM-esek azt mondták az LMP-ből való kilépéskor, hogy az MSZP-vel közös kormányváltás kisebbik rossza van annyira indokolt, hogy sok gyomorerősítővel nekifussanak. Ehhez tartották magukat most is, a jóval nehezebb helyzetben. A mérleg egyik serpenyőjében a tudjuk milyen emberekből álló, Mesterházy által frissen fideszesített MSZP van. Ha arra gondolok, hogy a miniszterelnököm akar lenni, úgy érzem magam, mint a lányos apuka, akinek tizenöt éves szeme fénye  első udvarlójával, a használt-autó kereskedésből gazdagodott Attilával  indulna el éjjel kocsikázni.

A másik serpenyő se könnyű, ott van több millió ember, aki a létminimum környékén, vagy mélyen alatta azért kényszerül pofát befogva csicskázni, hogy ne halljon éhen, hogy ne vegyék el tőle a nettó százas fizetését, a közmunkáért járó havi 40 vagy 50 ezret vagy a foglalkoztatást helyettesítő 22.800 forintját.

Ilyenkor tényleg komoly nyomást gyakorol az emberre a lelkiismerete, hogy értelmiségi finnyáskodás helyett nézze meg, miként lehetne az egyébként szintén jó eséllyel dutyiba való politikai zombikkal, a megfelelő távolságot tartva, de koordináltan tenni valamit. Nem gondolom, hogy erkölcsileg ez egy alávaló álláspont lenne.

Meg is próbáltak valami ilyesmit, majd akadt egy cseppet sem kis bökkenő.
Nevezetesen, hogy ezért tenni már csak kevesen voltak hajlandóak. A passzivitás sokszor teljesen érthető: ami a Kádár-rezsim utolsó évtizedében már nem volt egyértelmű, az a mai Magyarországon, a hatalom hatósugarában igen: az aktív ellenzéki szerepvállalás akár az állásunkba kerülhet.

Kevésbé érthető, hogy ennek az országnak a szavazói és értelmisége, akik számtalanszor leszavaztak az LMP-nél és a PM-nél több nagyságrenddel rosszabb jobb- és baloldali pártokra, azoknak az igényessége hogy nőhetett meg ilyen hirtelen.

Akiknek igen meredek erkölcsi, gazdasági és politikai fordulatokon át támogathatóak volt az MSZP-s kormányok, azoknak már leverte a lécet a vitathatatlanul tiszta kezű PM-esek és az elmúlt években még mindig relatív jónak számító Bajnai-csapat. Szakértelemre hivatkozva megfelelnek nekik azok a hipnotizőr Chippolák, akik évtizedekkel óta elvben és gyakorlatban egyaránt megbukott paradigmákban gondolkodnak. Tapasztalatra hivatkozva az a sok pacalszagú öltönyös, akiknek kizárólag a felelősség hárításában, a lopásban és a semmittevésben van évtizedes tapasztalata. Hitelességre hivatkozva pedig a közszolgáltatásokat privatizálni akaró baloldal, vagy a Putyinnal és Kínával barátkozó, magyarságteljesítményből vezető komcsik ügynökökkel és talpnyalókkal vizsgáztató Nemzeti Együttműködési Rendszere.

Az a nagy büdös helyzet, hogy jelenleg annak van a legnagyobb támogatása Magyarországon, ami most van. A Fidesznek, és Fidesz teljhatalmáért leginkább felelős MSZP-nek és Gyurcsánynak. Meg a csodavárásnak. Nincs erőteljes támogatottsága sem egy ezektől független, de baloldali, zöldes politikának (PM), sem egy jobboldali zöldesnek (LMP) - hiába rúgta ránk az ajtót az éghajlatváltozás.

Ebből igen sok minden következik. Lehet a korszakváltás elmaradásáért gúnyolni az Együtt-PM szövetséget, de kívülről és közelről nézve döbbenetesen látszik: politikusaik az értelmiség minimális támogatásával, folyamatos, kevéssé építő kritikák kereszttüzében, magukra hagyatva dolgoztak ezen. Azok az újságírók, akik annyi mindent elnéztek a régi, sokkal ártalmatlanabb Fidesz alatt az Együtt-PM szövetségnél pár nagyságrenddel rosszabb MSZP-nek, most vitriolba fojtottak minden elrontott, kikezdhető és félreérthető megnyilvánulást. Az ellenzék bénázását a kívülállók olyan harsány gúnyos kárörömével követték, mintha igaza lenne a félnáci sajtónak, és Jeruzsálemben ülve, New Yorkból fizetve néznék ezt az egészet.  Az egykori és jelenlegi barátok, az öngyilkos „remek” buliból időben kiszállt korábbi munkatársak pedig gyakran hasonlóan, vagy akár érthetetlen és indokolatlan rosszhiszeműséggel kérnek számon és követik ezt a szomorú történetet, ami persze így még szomorúbb lesz.

Tulajdonképpen örömteli volt, hogy a kormánypárti és az „ellenzéki” sajtó a sporthírek mellett az Együtt-PM teljesítményét is egyformán ítélte meg, és egyaránt előzékenyen eltekintett az MSZP vagy a DK hasonlóan szigorú bírálatától.

Úgyhogy közös lista van. Rosszabb kedvű megfogalmazással MSZP-lista. Amit valóban a választók széles tömege követelt.
Sokkal jobb lett volna, ha azoknak legalább egy része, akik ezen most ki vannak borulva (érthető módon, teszem újra hozzá) tettek volna azért, hogy legyen életképes kormányváltó alternatíva a politikai zombik panoptikuma nélkül. Akkor lehetne szó korszakváltásról.
Kormányváltásról még esetleg így is, ami nagyon sok, a nyomor mélyén és szélén küzdő embernek jelenthet hatalmas könnyebbséget.
De a korszakváltástól messze vagyunk.
Ez a mai baloldal.

Pontosabban: ez a mai baloldali hátországa.

fotó: Domaniczky Tivadar

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr445754603

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.13. 11:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.01.13. 09:23:44

nem mondom, hogy nem érthető az elkeseredettség.

Pandi Atya 2014.01.13. 11:29:10

Szerintem nem rúgta még ránk az éghajlatváltozás az ajtót. Bármelyik oldal bénázásáért a sajtóra haragudni pedig nettó orbánizmus, tökmindegy, hogy ez a siránkozás most éppen a másik oldalról jön.

Zöld_Dani 2014.01.13. 13:17:40

@Pandi Atya: Azért az éghajlatávltozással foglalozó tudósok 99%-a nem így látja. (Nem a sajtó hibáztatására gondolok.)

fuck.the.system 2014.01.13. 13:31:43

Mestyán Ádám, a VHK basszusgitárosa is valami hasonlóról beszél: mandiner.blog.hu/2014/01/10/a_ketosztatu_apokaliptikarol

Rövid pórázra a politikusokat! 2014.01.13. 17:02:25

A pm mikor párttá vált elveszítette a lehetőséget, hogy megteremthesse a rendszerkritikus összefogást. A magyar elitizmus a pártokban látja működni a demokrácia alapjait. Orbán a cáfolat. Az ellenzék erre olyan megoldást talált, ami alapjaiban téves: hogy ők képviselik a demokratikus értékeket és hogy ezt választási győzelemmel biztosíthatják. A demokrácia nem pártprogram, a parlamentnek csak demokratikus pártokkal van értelme. Hiszen ha ez nem elvárás, akkor mi biztosítja, hogy mondjuk a jobb oldali pártok szavazóinak az érdekei érvényesüljenek, semmi. A pártok feladatukat csak akkor tudják ellátni, ha azt rendszer keretein belül teszik, ha valaki önkényesen megváltoztatja a szabályokat az csal, tisztességtelen előnyhöz jut. Lásd O. A választásokon való győzelem, ennek a tettnek az elfogadását, a politkai bűntény dekriminalizálását jelenti. És végletesen képlékennyé teszi a kereteket.
Szóval itt az ideje, hogy minden pártag végre állampolgárnak is tekintse magát és ne a hatalomra jutásért, hanem ezeknek a kereteknek a biztosításáért küzdjön. Mert különben nem tudunk túllépni politikai hagyományainkból következő gerjesztett ellenérzéseinken, hogy közösen megbuktathassuk a politikai hatalommal való tisztességtelen gazdasági előnyszerzés rendszerét.

Heep Uriás (törölt) 2014.01.13. 20:14:42

Ja persze, még véletlenül sem a politikai tehetségtelenségük az oka a kialakult helyzetnek, a sajtó, az értelmiség, a Zorbán, meg a Maszop tehet mindenről.
Amúgy ez a gusztustalan demagógia a nyomorgó éhezőkről elég méltatlan gondolkodó emberhez.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.01.13. 20:34:34

Bajnaival, Mesterházyval és Gyurcsánnyal korszakváltásról beszélni eleve baromság.

nick papagiorgo 2014.01.13. 20:41:20

Eleve nem így kellett volna kezdeni. Egyenlő távolságot kellett volna tartani a jobb és baloldaltól, ragaszkodni az elvekhez(Bajnainak és a PM-nek is), és megszólítani azokat (mert sokan vannak), akik szerint se MSZP, se Fidesz. Mert ezek sokan vannak egyébként.

De ugye Bajnai "ahelyett, hogy a bizonytalanokat szólította volna meg, a megszólítottakat bizonytalanította el", a szavazók lemorzsolódtak, aztán meg maradt a gusztustalan hozzádörgölődzés a baloldalhoz, hogy egyáltalán bejussanak. Semmi egyenes gerinc, nekünk most kell a hatalom, bármi áron, bármilyen kicsi is. Ugye senki se gondolja, hogy GYF és az MSZP, akár egy esetleges győzelem esetén komoly szerepet szán az Együtt-PM-nek? Hogy itt bárkinek van esélye ezek közül a jövőben? Hogy majd ezek teret adnak az ökpoilitikusoknak stb.

Azért gondolkodjatok el azon, hogy mit tettetek, mit adtatok fel, és miért.

­regress 2014.01.13. 20:48:51

Baromira unalmas, hogy az MSZP és talpnyalói diktatúráznak 1990 óta minden ciklusban mikor nem a kedvenceik vannak hatalmon.

A valóság az, hogy a jobboldaliak szemében az MSZP, a ballibek szemében pedig a Fidesz a diktátor.

Akkor marad a gazdasági helyzet.
Az MSZP az egész EU-ban a legszarabb volt.
A szlovákok elötti helyzetből az EU utolsóvá züllesztették hazánkat.
2006-os EU beveztésből beláthatatlan távlat.
Ezek a tények.

A FIdesz szar
De az MSZP-től szarabb nincs az egész EU-ban.
Aki ezt nem látja az bolond.

Megduplázták a munkanélküliségi rátát,
és végletekig eladósították az országot.

pocakos focisla 2014.01.13. 21:04:33

ROsszkedvűen fogjatok össze Gyurcsánnyal elvtársak.

Azzal a Gyurcsánnyal akinek még a vizsgáit is az MSZMP KB intézte:

www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.13. 21:07:39

brühhüüühhhüüü
szegény bajnai....
off
a lopott nevetek marad?

Hannibal ante portas 2014.01.13. 21:14:57

@Rövid pórázra a politikusokat!:
"Szóval itt az ideje, hogy minden pártag végre állampolgárnak is tekintse magát és ne a hatalomra jutásért, hanem ezeknek a kereteknek a biztosításáért küzdjön. Mert különben nem tudunk túllépni politikai hagyományainkból következő gerjesztett ellenérzéseinken, hogy közösen megbuktathassuk a politikai hatalommal való tisztességtelen gazdasági előnyszerzés rendszerét." Egyrészt: párttag, de ez nyilván sajtóhiba. A többi meg elvi hiba, ugyanis minden poitikus, kivétel nélkül, a hatalomért harcol. Különben felolvasókörökben vagy valamely civil szervezetben lenne. A másik: ez megtörtént, ha jól emlékszem utoljára 2010 - ben, akkor küldtük el a tisztességtelen gazdasági előnyszerzés rendszerét. És ezért kell ezt megerősíteni 2014-ben. Ide vág egy mai hír: index.hu/belfold/2014/01/13/negy_ev_letoltendore_iteltek_a_korrupt_ujbudai_varosatyat/

Hagrid 2014.01.13. 21:19:26

A cél az volt, hogy némi zsírosbödönért (kormányzás, képviselőhelyek) elárulták az LMP-t. Azt az LMP-t, ami elvből politizál és nem nyalint be a két rabló-populista oldalnak.

Odaáig jutottam, hogy bár esélytelenek, rájuk voksolok. Egyedül az EP-választáson nem, mert az európai zöldektől (engedjük be a sok gazdasági menekültet, csináljunk "színes" (muszlim-feka) Európát, nah és Daniel Cohn-Bendit-szexisaz5éveskislányraizgulni képviselő úr mellé sem ültetném őket...) kifordul a gyomrom. Idehaza azonban bármi lehet, még egységkormány is patthelyzetben, márpedig a zsidó származású Schiffer akár a Jobbikkal is asztalhoz ül, ha fontos kérdésről van szó. A többi E-PM meg mehet a fenébe, be lesznek reggelizve balról.

Hagrid 2014.01.13. 22:03:41

@Attitude Adjuster: Szagolhatnák egymást évekig...Ám nem biztos, hogy nekik jut-e hely. Nemezis vagy sem, én már nem hiszek komolyan a közvélemény kutatóknak sem. Remélek.

légügyi megfigyelő 2014.01.13. 22:05:15

Nem hinném, hogy az "emberek" követelnék az MSZP uralta, diktálta közös listát. Jelentem, csapdában vagyunk, az erőszakos MSZP vezetők felismerték, hogy ki lehet mindenkit golyózni azzal, hogy ha nem akarsz Orbánt, akkor csak az MSZP-t választhatod. Cseberből vederbe. Mindamellett nem akarom Orbánt, utálom az MSZP-t (amíg ilyen), mégis, kire szavazhatok? Hát ez a csapda...

(ja, Jobbik nem játszik, LMP meg messze van a reálpolitikától, jórészt nekik köszönhető az MSZP túlsúlya. Így ők is kizárva...)

hansoloo 2014.01.13. 22:08:34

a cikk szerzője alapvetően érti félre a helyzetet. a jelenlegi maszív E14 és PM elutasítás/elutasítottság okai álláapontom szerint a következők:
- nem hírdethet bajnai gordon úgy korszakváltást, elhatárolódva (eleinte) az MSZP-től és gyurcsánytól is, hogy bajnai emblematikus figurája volt a 2006-2010 közötti kormányzásnak, gazdasági miniszter volt azokban az időkben (és abban a gyurcsány kormányban), amikor a magyar gazdaság évről évre rosszabbul teljesítwett, míg végül recesszióba zuhant, és IMF kellett a csőd lekerülésére.
- nem hírdethet úgy korszakváltás, hogy az MSZP miniszterelnöke volt egy nevetséges és szánalmas castingot követően. olyan nincs, hogy velük vagyok 4 évig, ebből az utolsó 1-ben vezetem őket, majd rá 3 évre azt mondom, én ott se voltam. ilyen nincs, ezt 24 évvel a rendszerváltás után a magyar választók nem veszik már be.
- az exLMP-sek helyzete még ennél és kritikusabb. mert ugye ők 2010-ben azért kerültek be a parlamentbe, mert volt egy katasztrófális MSZP kormány 206-2010 között. az ő ellenükben, velük szemben kerültek be, és szük 2,5 év alatt fordultak 180 fokot. számokra ugy lehet más a politikai, hogy amit 3 éve mondtak, azt konkrétan a kukába dobták. összeáltak 2 MSZP-s miniszterelnökkel, és egy MSZP-s pártelnökkel. olyan szinten erodálták ezzel a politikai hitelességüket, melyre nem volt példa az elmúlt 23 évben. nem lehet ilyen rövid idő alatt ekkorát fordulni. aki megteszi, az végérvényesen hiteltelenedik. ez történt velük is.
- és erre jön még rá az a nyilatkozat, ami igazán arcátlan: szabó rebeka a fenti dolgokat firtató kérdésre ennyit felelt: "ÉS?"
Az E14-Pm mára olyan szinten vált hiteltelenné Bajnaistól, exLMP-stől, mely hiteltelenedés a maradék politikai támogatottságukat is el fogja erodálni. ez már csak idő kérdése.

surken 2014.01.13. 22:41:10

Korszakváltás?
Kádár népével, álbaloldaliakkal, volt kommunistákkal, ügynökökkel, rezsicsökkentést lihegőkkel, mutyi-Magyarországgal, sík-idióta rasszistákkal, nacionalistákkal, szabó dezsős, nyírős mély-magyarokkal, vak-komondorosokkal?
Korszakváltás? Ezekkel? Magyarokkal???
Antall József szavai jutnak ilyenkor az eszembe: "Tetszettek volna forradalmat csinálni..."

Rövid pórázra a politikusokat! 2014.01.13. 23:04:52

@Hannibal ante portas: lesz még nyelvhelytelenség(dec mí), ez a lényeg akkor az egyik politikai oldal csinált alkotmányt, ezt kéne most elkerülni. Ez nonszensz. Másrészt egyáltalán nem a hatalom a cél a demokráciában, hanem a közigazgatásunk működtetése. Ha nem így van, akkor most ki kéne gyúrni, mindenre lehet megoldást találni, legalábbis a mainál jobbat, nem lehet olyan nehéz. Kezdjünk már el gondolkodni rajta, hogy lehet ezt f*szán csinálni.

Rövid pórázra a politikusokat! 2014.01.13. 23:22:07

@Hannibal ante portas: a cikkel kapcsolatban meg mára dekriminalizálták a lenyúlást, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a mai gazdasági bűntények bűntethetőek lesznek. Ezt nem szabadna tovább hagyni, mert teljesen leépül ez a kis ország.

Che21 2014.01.13. 23:36:20

Savanyú a szőlő.
süti beállítások módosítása