Kelet és Nyugat között

2013.12.22. 17:33

FERGE ZSUZSA: Mit jelent a „vér és rög” keleti képzeteinek, illetve a karitász nyugati etikájának szembeállítása?

TD_131219_SztIstvanSzoborBP_02.jpg

John Lukács egy 2013. évi tanulmánya (Magyar sorsfordulók) Szent István Nyugatot választó döntését nem egyszerűen sorsfordulónak, hanem Magyarország sorsát azóta is meghatározónak tartja. A döntés akkor nem volt eleve adott. Több szólt a görög egyház, a közeli, hosszú múltra visszatekintő, az új európai népeket lendületesen térítő bizánci birodalom, mint a római kereszténység és az éppen alakuló nyugat-európai birodalom és királyságok mellett.

Szent István mégis a nyugati egyház, a nyugati térítők, a nyugati feleség mellett határozott. A Kelet vonzása persze mindig megmaradt. Ám már Ady alig bírta elviselni a „szent Ázsia” nevében törtetőket. A mérvadó politikai erők, a kultúra nagyjai és a közérzület pedig a kettős kötésből szinte mindig a Nyugathoz tartozásra voksoltak, „a Kelethez nem, sohasem” – írja Lukács. Hozzátehetjük: a Magyarországot elhagyó tíz-és százezrek – ha menekültek, ha tanulni vágytak, ha szerencsét próbáltak – Nyugat felé indultak.

A Nyugat és a Kelet persze egyaránt sokszínűek. Metaforaként alkalmazásukat itt nem tudom részletesen értelmezni. De valahogy „ösztönösen” a vágyott Nyugatban mindenki a görög-római- zsidó-keresztény etikát, a karitász morálját, a jog erejét, a tudomány és a szellem köztársaságát látja meg. Az álmodott Kelet tartalmát sokkal ősibb rétegekben kell keresni. Az őstörténetben feltűnnek a nomadizáló, hol vadászó, hol hódító törzsi szövetségek. Az írástudást még nem ismerik, nagyszerű lovasok és íjászok, életüket a legendák, totemek, sámánok varázslatai szövik át. A hódító nomádok legnagyobbja, Attila hol hun, hol magyar király az ősi és örök magyar dicsőséget testesíti meg. A vágyott Nyugat és a megálmodott Kelet közti ellentmondást a pattanásig feszíti, hogy az első egy (kétségkívül megszépített) jelent és jövőt tekint célnak, a második pedig a mai világ körülményei közé visszahozhatatlan múltat. Az első törekvés legföljebb kudarcot vallhat, a második katasztrófasorozatot indíthat el.

Az ország a nyugat iránti vágy és a mély nyugatellenesség közötti ütközések miatt sodródott útvesztőkbe századokon át. Utoljára akkor, amikor Horthy a Nyugatot gyűlölő, azt elpusztítani akaró Hitlerrel lépett szövetségre. Azt hittük, a rendszerváltással Kompország sodródása megállt, végre végleg kikötött a nyugati parton. Magyarország, még Martonyi János (2008) szerint is „a nyugati világ része, az egységesülő Európa, az erősödő Közép-Európa magabiztos szereplője” lett - bár mindig voltak az elbizonytalanodásra utaló jelek.

2010 óta az illúziók eltűnőben vannak. Az Orbán-kormány egyik sajátja a Szent István iránti hangzatos rajongás és a keresztény kurzus felélesztése. Ennek ellenére számos lényeges elemében szembefordul Szent István döntésével és azzal a Nyugattal, ahová korábban tartozni akartunk. Ezek az Istvánt felülíró törvények, elvek és gyakorlatok nyitják meg az utat azon lépések előtt, amelyeket e helyütt is folyamatosan sérelmezünk. Nem kell ezeket itt felsorolnom, sokat beszéltünk (és még fogunk beszélni) a jogállamiság és a demokrácia rombolásáról. Csupán egy, nem csak értékeimmel, hanem szakmaiságommal is ellentétes, központilag tudatosan irányított folyamatot emelek ki, nevezetesen az ország és polgárai legalább kétféle szétszakítását.

TD_131219_SztIstvanSzoborBP_04crop.jpgAz egyik az állampolgárok felosztása igaz és nem-igaz magyarokra, a „Turulban születettekre” és a többiekre. Olyan tragédia ez, amelyet még csak nem is írott törvényekkel, hanem politikai sugalmazással és mediatizált manipulációval sikerült elérni. „A turul őskép a magyarok ősképe. Beleszületünk, akár csak a nyelvünkbe és a történelmünkbe. Az őskép a vérhez és a szülőföldhöz tartozik. Onnantól, hogy magyarként világra jövünk, a mi hét törzsünk köt vérszövetséget, a mi Szent István királyunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál, a turulmadár pedig a mi, a most élő, a már meghalt és az ezután megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe.” - mondotta Orbán Viktor Ópusztaszeren. Ha szétnézünk hazánkban, sokan vannak ma azok, akiket a „vér és rög” alapján álló „egység” egyenes úton a rasszizmushoz, az erősödő cigánygyűlölethez vezet.

A másik szakadék a szegények és gazdagok között húzódik. Kormányzati akarattal és törvényekkel mélyül egyre tovább, a stigmatizáló és megalázó kirekesztésekig. Ez már szűkebb szakmámhoz tartozó kérdés, hiszen szorosan kapcsolódik az európai szociális modellhez. További bejegyzéseim leginkább erről fognak szólni. A történelmi visszapillantás célja csak annyi volt, hogy segítsen elrendezni egy sor irracionálisnak tűnő történést. A demokrácia szétrombolása, az ország és állampolgárainak szétszakítása, a szegények és gazdagok egymás ellen fordítása mögött a felélesztett „vér és rög” keleti eszmerendszere, illetve a gyakran megtagadott karitász nyugati etikája közötti konfliktust teszi láthatóvá.

Ferge Zsuzsa

fotók: Domaniczky Tivadar

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr695704442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2013.12.23. 12:35:32

"a vágyott Nyugatban mindenki a görög-római- zsidó-keresztény etikát, a karitász morálját, a jog erejét, a tudomány és a szellem köztársaságát látja meg." Egy frászt: a jólétet.

Larry Silverstein 2013.12.23. 12:49:58

Mindig érdekelt milyen a zsidó keresztény etika.

Mer a kettő 100%-ban ellentétnen van, ráadásul ami zsidó az hogyan lenne már nyugati?

Erő e-meló 2013.12.23. 13:08:49

"a görög-római-zsidó-keresztény etikát"

Az eszkimó etika miért maradt ki? És a fókák etikája?

ROTFL Manó 2013.12.23. 13:10:30

Tőlem se kérdezte meg senki, hogy akarok-e fél-ázsiai lenni? (Amúgy nem.)

Erő e-meló 2013.12.23. 13:14:55

Szamárság egységes a görög-római-zsidó-keresztény etikáról beszélni, mert legalább annyi a különös, mint a közös vonás bennük. Arról nem is beszélve, hogy más-más kulturális hagyományt követnek

A zsidó üzleti etika - ami mindmostanáig meghatározó - a föníciai hagyományt követi, ezt pedig éppen a rómaiak zúzták szét a Karthágóval vívott háborúikban. A keresztény etika a római rabszolgaetika tagadására épül mint világvallás

És így tovább, totál önellentmondás görög-római-zsidó-keresztény etikáról beszélni

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.23. 13:54:00

Keleti népre nyugati dolgokat erőltetni butaság, mert nem fog úgysem működni.

jogalany 2013.12.23. 14:00:45

Ferge szociológus, ezért elnézhető neki, hogy kavarog a fejében az etika, mint tudományág.
Mert az etika egységes gondolatvilágát értelmezik másképp a gojok és görögök és olaszok, franciák, németek, arabok...stb.
Szakadék sok van, létezik rasszok közti, bőrszín szerinti, területek közt, gazdasági élethelyzet szerinti, kor alapján, ...stb.
De csak egy nép, - mely átjár a határokon és sajátságos értelmezéssel nemzetközivé teszi a világot a maga számára - létezik. A gondolat szabadságával utazik és kelt hullámokat a begyepesedett fejekben.
Ehhez a politikai felfogás különbségek csak eszköz, és mikor már nincs rá szükség, mint szoc.demokrácia, az óhatatlanul kiszárad, elsatnyul.

satie · http://321.hu/sas 2013.12.23. 14:28:20

A Kárpát-medence nyugatra van nyitva, a Nyugat-Római Birodalomhoz tartozunk, Cultura Invicta

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.23. 14:44:14

Ferga asszony tanuljon történelmet, előbb aztán írjon. Egyházszakadás előtti időkben felesleges a nyugati kereszténységről írogatni. Európa közepén nem kellett sehova csatlakozni, főleg hogy Bizánc adófizetője volt,a,magyaroknak.

BigPi 2013.12.23. 17:23:33

@satie: Igazából inkább déli irányba.
A nyugat-római birodalmat nem tudom értelmezni, ha csaknem a 4. német birodalomra(EU) gondolsz.

TamasGM 2013.12.23. 21:33:30

Ah, azt hittem, itt másféle kommentelők lesznek. De azért önöknek is kellemes ünnepeket - a bizánci hitűeknek (akiket én nagyon kedvelek) majd később. TGM

Deepblue Noir (törölt) 2013.12.23. 23:28:35

mint látható, jópáran vannak (blog.hu vagy éppen a mandiner törzskommentelői, ill. a jórészt szétvert index politikafórum megmaradt fórumozói között elég sok ilyet találunk), akik számára a nyugatelennesség, igaz-nem igaz magyarokra való felosztás, szegénység stigmatizálása és a szegények kirekesztése teljesen elfogadható.
igazából ezzel van tele minden, ki szelídebben, ki durvábban adja elő
süti beállítások módosítása