Akcióegységbe! Helyzet van!

2016.02.01. 12:27

Nem várhatunk újabb évet vagy, hogy a LIGA teret adjon az elnöki tisztségért folyó belső harcnak és új elnököt válasszon. Mértékletességet és belátást, félre kell tolni a személyi kérdéseket hátrébb kell vonni a lejáratódott és tárgyalóasztaloknál elhasznált szakikat, megjelent a 40-es generáció, akiknek szerencsére sem ideje, sem módja nem volt, még arra, hogy csalódjon benne a magyar dolgozók többsége! A magyar szakszervezeti mozgalom csak a tettek mezején újulhat meg és nyerheti vissza hitelét.

Ferencz Norbert írása.

811145.jpg

Kép: Nol

Meghalt a király, éljen az összefogás!

Alig egy éve a most „leköszönt” Gaskó István próbálta rávenni az egyesülés közepette lévő Magyar Szakszervezeti Szövetséget, hogy ugyan már vonuljanak és tiltakozzanak együtt a LIGÁval a Városligetbe a munkavállalókat érintő kiszolgáltatottság és alulfizetettség ellen. Természetesen ez akkor Gaskó István vállalhatatlansága miatt nem jöhetett létre, ma azonban más a helyzet.

A LIGÁsoknak végre sikerült, ami korábban nem, és ha felemásan is, de megszabadultak (legalábbis úgy tűnik) a legvitatottabb és legmegosztóbb érdekvédőtől.

Fiatal érdekvédőként, elszántságom, ifjú hurráoptimizmusom és naivitásom révén javasolnám, hogy legkésőbb május 1-jén vonuljunk együtt a Városligetbe!

Tiltakozzunk, és konföderációs szakszervezetisekként álljunk az élére, adjunk teret, lehetőséget és mikrofont azon dolgozók ezreit képviselő szakmatársainknak, akik hitelesek, elfogadják őket szűkebb szakmájukban is és egzisztenciálisan sincs félnivalójuk.

Természetesen tudom: nehéz ilyet találni, hiszen minden szakmában dívik az irigység, a hiúság, a képernyőre vágyás, ráadásul ma már az érdekvédőket sem illetik meg a korábbi munkajogi védelmek.

Azonban, most tényleg helyzet van: pár nap múlva Miskolcon közlekedésiek szolidarítanak saját meghurcolt titkárukkal és az éppen Miskolcon kirobbanó anti-KLIK-es pedagógusokkal. Véletlen egybeesés vagy a magyar dolgozók történelmi szerencséje, hogy egy adott városban két eltérőnek tűnő, de végső soron egy adott konfliktus ért a csúcspontjára?

Miskolcon már nem elég a tárgyalóasztal, hanem az utca sípja és kereplője valamint a magyar melós hangja lesz, mi eldönti a helyzetet.

Az érdekvédők felelőssége pedig, hogy az eddig tapasztalt különutas politikáikat feladva végre összefogjanak ténylegesen, és ne csak szakszervezetisek tudjanak arról: a tanárok érdekvédőit nem érdekelte a többi humánszakma (egészségügyi- és szociális ágazat, közművelődés, közigazgatás) bérelmaradása, hanem a saját gesztenyéjüket kapargatták, vagy a közszféra szakszervezeteit tömörítő SZEF vállat vont a versenyszféra szakszervezetei által követelt férfi 40 programra. Ahogyan korábban éppen a versenyszféra szakszervezetei (MASZSZ) hagyták cserben a közszférát a minimálbér tárgyalások kapcsán.

Arról pedig nem beszélve, hogy legutóbb a dolgozói szegénység programját illetően a MASZSZ maradt egyedül.

Persze ez a múlt, a munkásáruló trojkából (Gaskó-Pataki-Palkovics) – akik nevéhez kötődik a jelenleg hatályos munka törvénykönyvének elfogadása (bizonyos melléklet aláírásával) – nem árt tudni, hogy már csak egyikük konföderációs vezető, de az ő esetében is látni már az út végét: 2017.

De nem várhatunk újabb évet vagy, hogy a LIGA teret adjon az elnöki tisztségért folyó belső harcnak és új elnököt válasszon. Mértékletességet és belátást, félre kell tolni a személyi kérdéseket hátrébb kell vonni a lejáratódott és tárgyalóasztaloknál elhasznált szakikat, megjelent a 40-es generáció, akiknek szerencsére sem ideje, sem módja nem volt, még arra, hogy csalódjon benne a magyar dolgozók többsége!

Helyzet van!

Egység kell, méghozzá cselekvési, ideje összetolni „pénzt, paripát, fegyvert” és lehetőséget adni a dolgozóknak, hogy eljuthassanak most februárban Miskolcra, majd pedig legkésőbb májusban Budapestre.

A magyar szakszervezeti mozgalom csak a tettek mezején újulhat meg és nyerheti vissza hitelét.

A szerző a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának ügyvivője.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr608344822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.02.04. 23:41:04

Már bocsánat a kérdésért, de van Magyarországon "szakszervezeti mozgalom"? Nekem semmi ilyesmi nem tűnt fel. Mondjuk szakszervezetek azok névlegesen tényleg vannak, de meri azt bárki is állítani, hogy azok a munkájukat végzik, a munkások, beosztottak (nem menedzser, vezető pozíciójú dolgozók) érdekeit védik? Aktívan, harcosan, ahogy azt kell egy olyan országban, ahol a dolgozók ténylegesen elnyomottak, kizsákmányoltak, és a nyomorszint szélén tengődnek.
Ugye nincs ilyen merész ember? Ne is legyen, mert a sánta kutyánál hamarabb fogják utolérni.

Ezzel kapcsolatban csak egyetlen egy kérdés van: a most regnáló szakszervezeti vezetőket egy, avagy két lábbal kell-e orbitális pályára küldeni? Hogy sose jöhessenek vissza. Hogy aztán teljesen a csupasz földről felépülve egy új, hiteles, igazi munkásképviselet jöhessen létre.
süti beállítások módosítása