Hetvenéves a Hobó

2015.02.13. 21:17

A város peremén nőttem fel, a város mértani közepén. Persze a peremek is változnak, de Kőbánya akkor sem volt libasültes Rózsadomb (ma már eléggé idegen nekem Kőbánya is). Fésületlenebb vidékekre pártoltam. A blues, az maradt. Az én Hobóm mindig ilyen kora negyvenes fickó marad.

Konok Péter írása.

hobo.jpg

Fotó: Eventim

Persze, rendes egoistaként az döbbent meg leginkább, hogy én mennyi vagyok akkor.

Régen nem követem már, amit csinál, de kölyökkorom egyik nagy szocializációs élménye volt. A nyolcvanas évek második felében szinte minden HBB-klubban ott voltam. Egy százasból kijött a belépőjegy (amit sokszor meg is lehetett úszni), egy sör és egy doboz Szofi (igen, lehetett bent is dohányozni). Meg a jó kis kótyagos összetartozás, az is kijött a százasból; valahogy mindig került rá egy százas. Valakinek mindig volt.

Remek esték. Ma már alig értem, hogy bírtuk: hétfőnként a Calcutta trió indiai zeneklubja a Marciban (istenieket aludtam ott, mindenki azt hitte, mélyen meditálok), keddenként Rolling Stones klub a Törökben, Topo Neurock, az csütörtökön volt, szombaton Tengsz Lengsz, vasárnap Hobó. Szerdán és péntekenként pihenőnap. Akkor csak úgy lézengtünk, megváltottuk a világot. Ráfért. Mondjuk nem sikerült. Nem rajtunk múlott, azt hiszem. Talán nem múlott senkin.

Soknak hangzik ez a hetven. Budapest éppen felszabadult aznap a német és magyar nácik terroruralma alól, mikor a Hobó született. Demény Pált, az egyik legfontosabb másként-kommunista ellenállót még aznap letartóztatták a szovjet hatóságok. Fintorgott a történelem, vagy inkább csak ilyen arca van mindig. Csípi a szemét a füst.

A Hobó akkor csúszott lejjebb személyes toplistámon, mikor kezdett az én ízlésemnek nagyon értelmiségi lenni. Nem volt már Kopaszkutya, sőt - ha valaki a régi számokat követelte, néha még a koncertről is kizavarta: "Visszakapod a jegy árát! Már régen nem nektek játszunk!". Pedig nálam bőven megfért a Kopaszkutya József Attilával, az Édes otthon Baksa Soóssal. A város peremén nőttem fel, a város mértani közepén. Persze a peremek is változnak, de Kőbánya akkor sem volt libasültes Rózsadomb (ma már eléggé idegen nekem Kőbánya is). Fésületlenebb vidékekre pártoltam.

A blues, az maradt. Kicsit fájt, mikor egy időre újgazdag yuppik szellemi borzongása lett, ártatlan metafora, faragott afrikai maszk a polgári otthonok polcain - az amerikai gyapotföldek dalaiba az 1990-es évek közepén sokszor belezavart az akkor még "bunkofónnak" nevezett státuszszimbólumok pittyegése. De lassan kikopott a divatból.

Nem baj.

Végülis az én Hobóm mindig ilyen kora negyvenes fickó marad. Pedig már én sem vagyok kora negyvenes. Későközép-negyvenes vagyok, elnyűtt és cinikus. Nehezebben oldódom a koncerteken (alig járok koncertekre), és rosszabb pillanataimban már egyáltalán nem hiszek benne, hogy a világ megváltható.

De azért azok a Hobó-klubok remekek voltak a lassan halódó Kádár-kor vége felé, amikor annyi minden lehetségesnek látszott. Optimista voltam még, és emberbarát. (Ezeket csak a katonaság nevelte ki belőlem.)

Nos, ez amolyan születésnapi jókívánság akart volna lenni. Bár ezt a hetvenet, ezt akkor sem tudom elfogadni.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr167173197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.02.13. 23:28:01

Mondjuk bluest a neve ellenére pont alig-alig játszott a HBB, sokkal inkább rockot, Hobo más formációban meg még kevésbé.

Lacikának meg könnyű volt lázadni, bármilyen szarból kimosta a belügyminiszter apuka.

Ja, név elé meg nem teszünk névelőt.

BitPork 2015.02.14. 01:28:57

Jómagam is voltam JA esten Laci bácsinál. Mi több egyszer a szegedi JATE kulbban sikerült is neki beolvadni a tömegbe és egyedül iszogatnia, míg én ki nem szúrtam. Ser volt nála, uh vettem plusz egyet és a saját József Attila válogatásommal odapofátlankodtam mellé. Én olyan jót még nem hallgattam/olvastam senkivel :)

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.02.14. 01:40:21

@BitPork:
Kétlem, hogy sör lett volna nála, ugyanis Hobo köztudottan antialkoholista, már a 70-es évek közepén sem ivott semmilyen alkoholtartalmú italt, és ehhez azóta is tartja magát.

Másrészt nem is az a hallgatós fajta.

Szóval a történet igazságtartalma innentől erősen megkérdőjelezhető.
Vagy nem az a Laci bácsi volt az, akivel te találkoztál.

BitPork 2015.02.14. 02:10:28

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Fáradt volt, és a JA estre készült, ő is olvasgatott. És sör volt. A dedikált JA válogatásomat édesanyám óvja és könnyezi.
De legyen neked, biztos hazudok. Mi azért,akik még megmaradtunk így 40 felett a társaságból akik ott voltak, szívesen emlékezünk a találkozásra.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.02.14. 02:14:57

@BitPork:
Sör biztos nem volt, még alkoholmenteset sem iszik.

Kérdezz meg bárkit, aki ismeri.

Szerintem összetévesztetted valakivel.

jancsopanza 2015.02.14. 08:56:22

Azok a régi hobo-klubok valóban jók voltak, mondjuk nekem az egész életművel sincs bajom, sőt. Mindig kimondott valamit a korról, ahol éppen tartottunk, de nem erőszakolta rám, csak elgondolkodtatott. József Attila, Faludy, stb. estjei pedig megrázó, katartikus élmények voltak.
Én '78 óta jártam Hobora, soha sem ivott szeszt, már ha ez számít valamit.

Konok Péter 2015.02.14. 10:27:19

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Nem tesztek? Én néha teszek, néha nem - attól függ, hogy mit akarok írni (ilyen furcsa dolog ez: az ember eltöpreng a szavak hatásán, ahogy valami ad hoc
rendszerbe kalapálja őket). Sőt, hosszú ó-val írok olyan nevet, amit a viselője röviddel. Mert ez itt főleg "a" Hobóról szól, aki nem feltétlenül, nem sokban azonos a hasonló nevű személlyel.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.02.14. 18:35:34

@Konok Péter:
A T/1 azt jelenti, okoska: mi, magyarok.
Talán néha nem ártott volna bejárni nyelvtanórára, akkor nem írnál ekkora baromságokat.

zenonküp 2015.02.14. 18:47:36

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

Tehát: "Hobo" és "a Hobó" két különböző dolog.
Kazinczy József fia is hivatkozik nyelvérzékére, mint sokan mások.
Jól tették és teszik.)

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.02.14. 20:12:22

@zenonküp:
Ja, ha van nekik olyan.
De akinek egyáltalán nincs, és úgy hivatkozik rá, mint itt egyesek, hát ők bizony nem teszik jól.

Konok Péter 2015.02.15. 10:47:48

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Értem. Ti, magyarok. Én szerencsére nem vagyok timagyar.

sshbb (törölt) 2015.02.20. 13:33:38

Na, lehet itt olvasni jó cikkeket is.
süti beállítások módosítása