none-of-the-above-702x336.jpg

Bokros Lajos programja nem baloldali, és munkássága az elmúlt időszakban sem azt mutatta, hogy az ország és Budapest legnagyobb problémáját kívánja megoldani. Megy a neolib magnó és Varga Mihály megszorító pakkjának közvetett dicsérete. Bokros Lajos nekem nem alternatíva, ezért a szavazatom „nem” a főpolgármester jelöltekre, „igen” a változásra, „igen” a baloldali értékekre.

Kalocsai Kinga írása.

Főpolgármester-jelölti szinten Falus Ferenc visszalépésével nem maradt olyan jelölt, akinek a programja baloldali értékeket képviselne. Bokros Lajos nemrég még azzal kampányolt, hogyha nem vagy baloldali, akkor szavazz rá. Az LMP sem lehet opció egy baloldalinak, hiszen utóbbi teljesen elhatárolódik attól, hogy pozícionálja magát, próbál valahol a nem látható középúton maradni, és ezzel csak azt éri el, hogy egy ideológiai kiüresedést hoz maga körül létre. Jelöltjük, Csárdi Antal kampányát azzal nyitotta, hogy visszaadja Budapestet a budapestieknek. Ez ugyanarra a logikára épül, mint a „Miskolc a miskolciaké”, ami egy kirekesztő jobboldali jelmondat. Budapest mindenkié, Budapest azoké, akik ide születtek, akik ide költöztek, akik itt dolgoznak, akik itt turistáskodnak vagy éppen átutaznak.

De térjünk vissza Bokros Lajosra. Falus Ferenc nem vált be, de tartalmi iránya legalább vállalható volt. Bár személy szerint minden szavával nem értek egyet, de ettől a programja alapján még egy voksot megért volna.

Bokros Lajos programja viszont nem baloldali, munkássága az elmúlt időszakban sem azt mutatta, hogy az ország és Budapest legnagyobb problémáját kívánja megoldani, hogy felszámolja a mélyszegénységet, a gyermekéhezést, hogy arra törekszik, hogy azok, akik szegénységben élnek lássanak legalább kiutat, legyen esélyük egy normális életre. Megy a neolib magnó, és Varga Mihály megszorító pakkjának közvetett dicsérete. Minden cikke ugyanarról szól, ugyanaz az 1980/90-es évekbeli neolib szemlélet, amelyre magukat baloldalinak vallók soha nem neolib programként tekintenek, hanem felelős gazdaságpolitikaként. Bezzeg, ha a Fidesz csinálná.

Nekem nem maradt senki, akire szavazhatok, érvénytelenül kell, hogy szavazzak. Falus visszalépésével jó döntést hozott és most ezzel egy olyan protestszavazat behúzására adta meg a lehetőséget, amellyel egy nagyon fontos dologra tudom és tudják azok felhívni a figyelmet, akik a főpolgármesteri küzdelemben érvénytelenül szavaznak. Arra, hogy van egy hiány, nincs baloldali jelölt, nincs olyan ember és program, aki tényleg az emberek problémáját tartaná szem előtt. Aki valódi megoldásokat nyújtana a hajléktalanság problémájának megoldására, a mélyszegénység felszámolására és arra, hogy vannak olyan alapvető emberi jogok, ami mindenkit megillet: az ingyenes és minőségi egészségügy, és egy olyan megélhetési lehetőség, létbiztonság, amikor nem az a kérdés, hogy a hónap végén van-e mit tenni az asztalra.

Bokros Lajos nekem nem alternatíva, ezért a szavazatom „nem” a főpolgármester jelöltekre, „igen” a változásra, „igen” a baloldali értékekre. Ettől függetlenül elmegyek szavazni, mert fontosnak tartom, hogy az érvénytelennel kinyilvánítsam azt, hogy mire van ma szükség és fontosnak tartom azt, hogy leadjam szavazatomat a kerületi polgármesteri és önkormányzati helyekért, mivel sok helyen még vannak olyan jelöltek, akik képviselik azt, ami számomra fontos és talán kicsiben, helyi szinten elérhetünk valami változást.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr926746917

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyik pártra sem. Legyen az is egy érvényes szavazat! 2014.10.01. 12:46:57

  Nem kormányváltásra van szükség, hanem politikai és erkölcsi rendszerváltásra. Mik is a legnagyobb és alapvető fő gondok hazánkban? Már régebben felsoroltam és most a szavazási bojkott és feliratkozás mizéria miatt talán elgondolkoznak rajta egyese...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.09.30. 14:25:51

"Budapest legnagyobb problémáját kívánja megoldani, hogy felszámolja a mélyszegénységet, a gyermekéhezést, hogy arra törekszik, hogy azok, akik szegénységben élnek lássanak legalább kiutat, legyen esélyük egy normális életre. "

Hát ha Budapesten nem látnak kiutat, akkor a vidékiek mit szóljanak. Ott akkor csak érvénytelen szavazat lehetne.Kicsit túl lőtt a célon a posztíró:)

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.09.30. 15:19:22

attól tartok, nem értem a gondolatmenet minden elemét. 3 bajom van vele.

1. az lmp-vel az a baja a szerzőnek, hogy "nem pozicionálja magát" és ezzel (?) ideológiai kiüresedést hozna magával. de mi köze ennek a kettőnek egymáshoz? nem a programja alapján kellene eldönteni egy pártról, hogy elég baloldali-e? miért inkább a többi párthoz való viszony számít? épp nem ez utóbbi jelentene ideológiai kiüresedést, ahol az ideológia helyét a pártpolitikai pozicionálás váltja fel?

2. a budapest budapestieknek visszaadását azonosítja a miskolc a miskolciaké üzenettel. holott ez utóbbiról biztosan tudható, hogy kirekesztő üzenet volt, előbbiről viszont nem. nem lehet, hogy ez egyszerűen csak a szubszidiaritás elve melletti elkötelezettséget fejezi ki? (ami amúgy falus programjának is hangsúlyos eleme volt) hogy ti. minél közelebb legyen a döntéshozatal azokhoz, akikről döntenek? hogy jön ez a miskolcos történethez, ahol expliciten erdélyi magyarok elleni kampány folyt?

3. falus ferenc programja viszont tartalmazott kifejezetten rendpárti elemeket is. azt támogathatta volna egy baloldali?

PetriGabor 2014.09.30. 16:07:53

Fourey kérdései helytállóak: Kalocsai Kinga gondolatmenete inkoherens. Ráadásul elfelejti, hogy Csárdi Antal Nem csak az LMP, de a 4K! jelöltje is, aminek a programja azért elég karakteresen baloldali. (És lám, az LMP pozicionálja magát és össze is tud fogni.) Vagy csak az volt a cikk célja, hogy Falus bácsi kiesése után kihirdesse: nincs kire szavazni? ...
Még több ilyen írás végleg leránthatja ezt a blogot a mélybe; mi jön majd még, Bajnai visszaimádkozása egyéni véleményekben?...

Szelid sunmalac 2014.10.01. 12:09:50

Mennyivel egyszerubb lett volna azt irni, hogy te Falusra akartal szavazni, masra nem es mivel o lelepett, ezert inkabb ervenytelenul szavazol. Ez egy szubjektiv velemeny, elfogadhato, a te dolgod. De felesleges ez az al-elemzeses korites.

turista a saját országában 2014.10.01. 12:13:02

Akkor okosabb vagy, mint TótaWé, aki a baloldal iránt érzett (jogos) undora miatt bejelentette, hogy Tarlósra ikszel.

Dr.Démonmac1 2014.10.01. 12:17:05

Szerintem, aki bármilyen szavazáson, direkt érvénytelenül szavaz, attól el kell venni a választójogot.

Szelid sunmalac 2014.10.01. 12:24:36

@Dr.Démonmac1: Ez mondjuk faszsag. Nalunk kicsit fejlettebb orszagokban van olyan opcio, hogy egyikre sem. Amig ez nincs, addig ennek a workaroundja az ervenytelen szavazat.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.01. 12:36:13

Én már eldöntöttem, hogy nem szavazok. Bokros már bizonyított, ahogy tarlós is. Egyik rosszabb, mint a másik. Demszkyt is szívesebben látnám a főváros élén, mint ezt a két ...-t.
Kerület dettó.
Ha a polgármester nem fideszes, akkor azért szopunk, ha fideszes, akkor azért.
Majd ha eljutunk végre oda, hogy az összes fideszes, akinek az elmúlt nyolc évben bármi köze volt A Párthoz, örökre ki lesz tiltva a közéletből, a vezetők meg sittre kerülnek, majd akkor foglalkozom ilyesmivel. Addig sajnos értelmetlen.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.01. 12:37:19

@turista a saját országában: totawé mindig is egy kretén volt, a véleménye lepkefing kategória.

2014.10.01. 12:39:30

@szigetipotyautas:

Ha neked Demszky alternatíva akkor jobb is ha nem élsz a választójogoddal...

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.01. 12:39:49

@micsoda?: pedig az lenne talán egyfajta megoldás, hogy csupa érvénytelen szavazat. Sajnos a fidesz droid ha a gyereke éhenhal A Párt miatt, akkor is rájuk szavaz.

bnyuszi 2014.10.01. 12:40:35

@Szelid sunmalac: ott hogy működik az egyikre sem leadott szavazat? Egyszerűen elvész?
Mert nekem a választások előőt volt olyan ötletem, hogy az egyikre sem leadott szavazat működjön úgy, hogy az erre leadott szavazatok alapján is számoljanak mandátumokat. Viszont ezen mandátumok számával kevesebb képviselő kerüljön be az ogy-be, önkori közgyűlésbe!
Na akkor talán elgondolkoznának, hogy kiket indítanának képviselő jelölteknek!

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.01. 12:41:00

@IKDFA: nácika, te már milliószor bizonyítottad, hogy fingod sincs, mi az a demokrácia. Szóval neked kuss van! :D

purga · http://horrormirror.blog.hu 2014.10.01. 12:55:27

Az, hogy LMP-nek nincs ideológiája, az komoly érv lehet ellenük? Kinga ezek szerint a "baloldaliságot" kommunista szinten értelmezi, mert "mindegy, hogy mi a programja, csak baloldali legyen". Ez nem szimpla érzelemalapú választás, ami rákfenéje az országnak? Egyébként cuki, hogy a liberálisok jelöltjét meg se említi. Vagy ő se baloldali?

Ez inkább tényleg arról szól, hogy "Falusra szavaztam volna, de így már inkább leszarom." Ehhez viszont kár volt ez az álértelmiségi poszt. Igazából ez nem több egy mezei női hisztizésnél:) Már bocs a soviniszta felhangért.

az elmélkedő maxval birca 2014.10.01. 12:56:38

@Szelid sunmalac:

Oroszországban évekig volt "senkire se" opció. Mivel semmi értelme (érvénytelen szavazatnak számít a gyakorlatban), megszüntették 2-3 éve.

zizi77 2014.10.01. 13:05:11

Ez az érvénytelenül szavazás, már tavasszal is nagy marhaság volt! :D

Szelid sunmalac 2014.10.01. 13:22:27

@bnyuszi: Nem, nem vesz el. Van egy "egyikre sem" opcio, es azok a szavazatok ugyanugy beleszamitanak az eredmenybe. Ertelemszeruen, ha ez van tobbsegben, akkor a partoknak masik jeloltet kell allitaniuk, egeszen addig, amig nem talalnak olyat, akik az emberek megvalasztanak. Ilyen egyszeru.

randomuser1 2014.10.01. 13:22:32

valamit köll választani, a haza nem lehet ellenzékben.. tessék szépen emigrálni, ha nem tecc a poszkomcsi hígfos maszatolása.

Szelid sunmalac 2014.10.01. 13:23:50

@az elmélkedő maxval birca: Azert mert ervenytelennek vettek. De miert is kene annak lenni? Igenis ervenyes, hiszen elment, szavazott, tehat elt a szavazati jogaval, viszont ugy gondolta, hogy a felkinalt lehetoseg kozul egyik sem kepviseli az o erdekeit. Ha pedig a tobbseg igy gondolja, akkor az bizony azt jelenti, hogy mast kell jeloltetni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.10.01. 13:33:22

Mintha egy álbaloldali fidesz blogger cikkét olvasnám, aki fél attól, hogy Bokros megveri Tarlóst, ezért érvénytelen szavazásra buzdít. Katasztrófa! :)

az elmélkedő maxval birca 2014.10.01. 13:34:59

@Szelid sunmalac:

Nem érted.

Elmegy szavazni a jogosultak 70 %-a. Ezekből 45 % szavaz a Fideszre, 15 % a Jobbikra, 15 % a ballibekre, 5 % az LMP-re, 10 % más kis pártra a küszöb alatt, s 10 % a "senkire se" opcióra.

Nyer a Fidesz. Tök mindegy, hogy van 10 % "senkire se".

az elmélkedő maxval birca 2014.10.01. 13:38:45

@Szelid sunmalac:

Oroszország majdnem 20 évig létezett a "senkire se" lehetőség. Minden választáson: parlamentin, elnökin, helyin.

Alig párszor esett meg, hogy valahol a "senkire se" nyert. Ez esetben ott új választást tartottak.

Tapmancs 2014.10.01. 13:41:27

Csak egyet kérdezek: Mik azok a baloldali értékek? Mi az amire a szerző szavazna? Mélyszegénység megszüntetése? (=több segílyt a cigánynak?) Vagy?

Csak mert állítólagos baloldali kormány volt 8 évig, oszt mi lett belőle?!

randomuser1 2014.10.01. 13:41:42

@az elmélkedő maxval birca: de persze ennek semi köze ahhoz, h oroszország a civilizált világ feketebáránya úgy ezer éve.

Szelid sunmalac 2014.10.01. 13:44:51

@az elmélkedő maxval birca: Ebben az esetben termeszetesen nyer a fidesz, de en nem errol a szcenariorol beszeltem, hanem arrol, ha mondjuk van harom jelolt, elmegy az emberek 70%-a szavazni, az elsore szavaznak 5%, a masodikra 12, a harmadikra 7, mig az egyre sem opciot valasztja a valasztok 76%-a.

Fekete Mamba 2014.10.10. 12:38:06

Röhejes, a baloldaliságot hiányolni egy olyan országban, ahol a társadalmi termék felét az állam osztja szét. Ezzel a lakosság zöme egyébként egyetért, hiszen haszonélvezője.
A pártok közt ez a közös nevező, a különbség legfeljebb annyi, hogy gazdagnak bélyegzett magánembereket, vagy vállalatokat szemelnek ki progresszív adózásra.
Elgondolom, hogy mi lenne itt elég "baloldali"? 70-80%-os adó (jövedelemre, fogyasztásra, vagyonra) a kevés még dolgozónak, amin aztán boldogan osztozik az elosztó apparátus és a postást váró tömeg. Észre kéne venni, hogy ezt már próbáltuk. Lehet, hogy a mutyimaffia nem jó, de az se, ami előtte volt
süti beállítások módosítása