Flickr-CharisTravis.jpgA magyar társadalomnak azon tagjai, akik még követik a politikai mindennapokat, azokat már szépen beoltották nejlonszatyikkal, Nokia-dobozokkal, táskákkal, bőröndökkel, taxis Gyuszikkal, aztán megint nejlonszatyorral, 10%-os visszaosztásokkal, kedvezményes nyaralásokkal és ingyenes éttermi zabrálásokkal vagy wellness-hempergéssel. S akkor most ezekbe a gyakorlatokba tört vissza Zuschlag János. És? Következik ebből valami?

Névtelen szakértőnk írása következik:

fotó: Flickr/ Charis Tsevis

Van itt minden évek óta: Transparency International, K-Monitor, korrupciófigyelő szervezetek és erre indított projektek, Átlátszó, ésatöbbi. És van egy politikai osztály, amelynek, ha politikai kénye-kedve úgy diktálja, akkor hivatkozza például az Átlátszót, de ha éppen sérti az ő érdekeit, akkor neki esik. Ha a politikai helyzet úgy diktálja, akkor sajtóközleményekben mutatja fel a Transparency International legújabb ranglistáját, elhallgatva, hogy a helyzet 2010 előtt sem volt fényes, messze nem felejthető időszak. A hivatkozók egy része elfelejti, hogy az emberek nem csak azt nézik, mit mond, hanem azt is, hogy ki mondja.

Tény, hogy a Nemzeti Közpénzfosztás Rendszerében a tulajdonosszerkezet átalakításával és a közbeszerzések kreatív jogi legalizálásával a Transparency International számai nem adják vissza a politikai kapitalizmus legújabb és innovatív pénzeltűntetési gyakorlatait. A Transparency International kutatásai és számai csak körvonalazzák azt (és akkor nagyon-nagyon finomak voltunk), ami a mélyben rejlik. Túl kicsi ugyanis a ranglistán az elmozdulás ahhoz, hogy visszaadja a tényeket és a valóságot, ezt a négy évet közpénzek vonatkozásában.

Annak ellenére, hogy jóval több minden látszik, mint amit az indexek mutatnak, de az hogy a Simicska-hinterland gazdagodása, a tulajdonosi és piaci szerkezet teljes átalakítása nem foglalkoztatja oly mértékben az állampolgárokat, mint az indokolt lenne, abban az évtizedes, nagykoalíciós közpénzsimogató-tevékenység immunrendszer-edző tevékenysége jelentősen hozzájárult. Az, hogy újabb egy pártközeli vállalkozó nyer, az a választópolgároknak már nem hírértékkel bíró bejelentés. Ami még talán foglalkoztathatja őket, az a „nyeremény” nagysága, a lehúzás mértéke, esetleg az, hogy az adott vállalkozó melyik politikussal van közeli barátságban. De egyre inkább ezek sem fontosak.

A magyar társadalomnak azon tagjai, akik még követik a politikai mindennapokat, azokat már szépen beoltották nejlonszatyikkal, Nokia-dobozokkal, táskákkal, bőröndökkel, taxis Gyuszikkal, aztán megint nejlonszatyorral, 10%-os visszaosztásokkal, kedvezményes nyaralásokkal és ingyenes éttermi zabrálásokkal vagy wellness-hempergéssel. Ebben az országban egy 200 milliós, a „rossebb tudja, honnan lett ez a bankszámla” típusú vezető politikusi lebukás még ZS-ligás unaloműzőnek sem elég a korrupciós mérkőzéseket nézegető és halálra unó állampolgároknak.

S akkor most ebbe az „unalomba” tört vissza Zuschlag János. Nem különösebben érdekesek a vele készített interjú körülményei, pont úgy került tálalásra, ahogyan arra számítani lehetett: kampányban, Fidesz gazdasági lapban, dokumentáció nélküli vagdalkozással. Egyúttal kevés újdonsággal bír, viszont habzó szájjal igen. Az 1990-es, 2000-es évek pártfinanszírozási ügyeinek és fekete lyukainak feltárására 24 Átlátszó-stáb is kevés lenne, nem hogy egy Fidesz-Zuschlag tényfeltáró koprodukció.

Csak a kampány szempontjából van Zuschlag-ügy, az ország és pártok belső életét tekintve nincs. Ahhoz az kellene, hogy éles cezúrákat lássunk a politikai hátországok működése mögött. Hogy akkora legyen a tisztulás és tisztítás, hogy azt mondassuk, ez egy „ügy”. Ez így ebben a formában nem ügy, hanem egy börtönből szabadult ember zsibbasztása, amely jobboldal által épített nyomasztás egyetlen célja a politikailag alulinformáltak otthontartása, a bizonytalanok további bizonytalanítása, az hogy a közszolgálati csatornán folyó hírszerkesztők ismét csak jó adag szakmai önszembeköpéssel keljenek, feküdjenek – már ha még van szakmai belső csengőjük (osztjuk kocsmában üldögélő Tibor álláspontját, azaz inkább nincs).

Ebből az ügyből semmit nem tudunk meg az 1990-es és 2000-es évekből, semmit abból, hogy volt-e/van-e „70-30”; hogy a centrumos nejlonszatyikat hol tömték meg; hogy miért nem vette-e már ki a rendszer Zuschlag Jánost azelőtt, hogy a Holokauszttal viccelődött volna; hogy akkor miért nem társai, hanem miért a Hír Tv buktatta le?

Semmit nem tudunk meg, mert a magyar társadalom megtanult együtt élni a politikai osztály egy részének korrumpálhatóságával. Az tűnne fel neki, ha valaki, akitől a lefizethetőséget várta, nem úgy viselkedne. Természetesen jelen politikai krémből is körvonalazhatóak azok, akik lavórt kérnek, ha ilyen ügyekről hallanak (nincsenek is bent a Zuschlag-könyvben, az tuti), és ilyenkor legszívesebben a Dunába tolnák az országházat. Igazságtalanok lennénk, ha azt mondanánk, hogy egyesekben nincs meg az igyekezet a zéró korrupció és ellenőrizhető állam és politikusok felé. Így ellenzékből egyelőre viszont ennyire telik.

Ha viszont Zuschlag János könyve bestseller lesz, az csak annak a jele, hogy a magyar társadalom nem csak a korrupcióra, hanem az igényességre is immunis. Ettől azonban a politikusok jobban nem érezhetik magukat.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr945853719

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na, kábé ennyire kell komolyan venni Zuschlagot 2014.03.12. 15:46:02

Én ugyan nem olvastam el a FIDESZ legújabb kedvencének könyvét, de hát mire valók a sajtómunkások, ha nem pont arra, hogy megtegyék ők helyettem :-) És persze mindenki a saját szája íze szerint idéz belőle, pl. a Facebook-on állandóan fizetett hirdet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.03.11. 17:40:24

"Ha viszont Zuschlag János könyve bestseller lesz, az csak annak a jele, hogy a magyar társadalom nem csak a korrupcióra, hanem az igényességre is immunis."

Most aztán jól megmondtad, egyébként bestseller lesz. Mindenki kíváncsi, pontosabban kik is azok az arcok, akiket ha igaz, már véglegesen, a kukába gyömöszölünk áprilisban.

csak egy néző 2014.03.11. 17:44:18

Az is magáért beszél, hogy ennek a kis nyikhaj, senkiházinak a hazugságain csámcsognak a fidesz hívők, akik most hirtelen egy szavahihető hőst csinálnak ebből a kis lúzerből és ténykent fogadják el a valószínüleg nem kevés lóvéért a választások finisében előadott bulvárszíntű hazugságait. Az is csak a véletlen műve lehet, hogy éppen a fidesz cége, amelyik pont idáig nem foglalkozott ilyen bulvár mocsokkal, riportot készíttet két igen kvalifikált újságíróval(?), mint a pénzügyes Barcza György és G Férfias Gábor politikai gondolkodó publicistával egy gazdasági lapban. Az is megérne egy misét, hogy vajon mennyiért vették rá ezt a tehetséges, bulvár "írónőt", Szalai Vivient, ami már magában is sértés az igazi írónőkre, hogy könyvé szerkessze e hazugság halmazt.Viszont mélyen hallgatnak Ferenczy Krisztina oknyomozó könyvéről, amiben utánajár a felcsuti nemzetvezető vagyonának, meggazdagodásának. Vajon a közszolgálat, királyi, fidesz tv- ben mikor készül majd beszélgetés az oknyomozó Ferency Krisztinával is, mint, ahogy azonnal készült az Este című tájékoztató műsornak kinéző valamiben, ahol az Oberszopky díj várományosa Gulyás István faggatta Szalai Vivien "írónőt" (már e megállapítás önmagában is szégyen) a Századvég nevű közpénzből támogatott gittegylet segítségevel kiadott szenny könyvéről. Persze a felfedezhető kettősmérce az pusztán a véletlen műve lehet.
Vajon mi lesz a heti újabb botrány?
imagerz.com/QBZFCktvAwMCAFgbRQVT

Prolibarát (törölt) 2014.03.11. 17:50:08

Az lesz csak igazán szép, amikor majd Simon beszélni kezd!

barli 2014.03.11. 17:54:06

És mi van akkor, ha igaz a sztori? Valszeg csak nem akarta, hogy megszúrják a böriben.

zizi77 2014.03.11. 17:59:00

@csak egy néző: a baloldal miért nem nyomja ezt a Ferenczy Krisztinát, ha akkora ász? Ott is van zseton bőven, tudnának neki nagy hírverést csinálni. Ettől függetlenül tényleg uncsi már ez kampány, meg egymás sárral való dobálása. Remélem, 1hónap múlva másról is lehet majd olvasni, mert egyre nagyobb hülyeségeket lehet mindkét oldalról hallani!

Blogger Géza 2014.03.11. 18:04:57

@csak egy néző: Ezt hány helyre fogod még bespammelni? Amúgy szerintem azért nem érdekel senkit ez a népszavás valami, mert Orbánról eddig X db "leleplező" könyv jelt meg, amelyeknek egy közös jellemzőjük volt: hogy semmit nem lepleztek le úgy igazából, ami emlékezetes lenne.

Tovább kérdéseim: melyik párt tette lehetővé, hogy ez a "nyikhaj senkiházi" tízmilliókat sikkasszon közpénzből? (Jogerősen bebizonyítva.)

Honnan tudod, hogy most hazudik? Neki már úgyis mindegy, politikus nem lesz, neme lehet, hogy pont most mondja el az igazságot?

romkocsmában merengő állástalan diplomás (törölt) 2014.03.11. 18:11:56

Kiderült, amit mindenki sejtett.
Zuschlag sztorija valószínűleg igaz.
Nem az ország jobbításán fáradoztak ezek a prolibarát milliárdosok, hanem pusztán a saját érdekeik mentén cselekedtek.
Vajon Simon hajlandó lesz-e 10-15 évet ülni?
Esetleg a vádalkut választja?
Nem lennék nyugodt a komcsi vezérkar helyében!

Blogger Géza 2014.03.11. 18:13:47

A poszthoz: valóban, az önmagában nem hír, hogy XY "kormányközeli" vállalkozó cége elnyert egy megbízást. Miért, van olyan ország, ahol "kormányközeli" vállalkozók nem nyernek semmit, pont, hogy mindent az ellenzékhez közeli vállalkozók nyernek? Aligha.

Márpedig bármelyik nagyobb cég tulajdonosi közében vagy vezetői között simán lehet találni valakit, aki így vagy úgy de köthető egyik politikai oldalhoz. Ennek hírértéke 0.

Ha sikerül kideríteni, hogy:
- meg sem építette az elvállalt utat, csak felmarkolta a pénzt
- jogtalanul kizárták a 6 másik indulót, hogy csak ő maradhasson versenyben
- más vállalta volna, hogy 20%-kal olcsóbban megépíti

Na, az már valami, de az egyszeri magyar újságíró addig jut el, hogy le tudja írni egy cikkben, hogy KÖZGÉP vagy Simicska, és azt hiszi, akkor ő most oknyomozott. Röhej.

Bacchus (törölt) 2014.03.11. 18:23:59

@romkocsmában merengő állástalan diplomás: Ezért zsarolta be magát az Összefogásba Gyurcsány.
Létfontosságú számára a mentelmi jog.

Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea 2014.03.11. 18:32:54

zuschlag ügy nincs Simon ügy nincs bajaividio ügy NINCS.

de ezek nem fontosak a fontos az hogy az együttazemeszpe 20% alatt VAN.

14,99% (törölt) 2014.03.11. 18:35:59

Az ellenzéki Összefosásnak hamarosan a 15% is teljesíthetetlen akadály lesz.

csak egy néző 2014.03.11. 19:06:26

@Blogger Géza:
"mert Orbánról eddig X db "leleplező" könyv jelt meg, amelyeknek egy közös jellemzőjük volt: hogy semmit nem lepleztek le úgy igazából, ami emlékezetes lenne."
Ismered a mondást, ugye öcsém? Addig jár a ....mig ez lesz a vége.
fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/998607_360931494030288_36961146_n.jpg
"Tovább kérdéseim: melyik párt tette lehetővé, hogy ez a "nyikhaj senkiházi" tízmilliókat sikkasszon közpénzből?"
Gejza komám, talán megkérdezhetnéd erről Szijgyáró Pubi komádat, aki spanja volt ennek a lúzer Zuschlagnak, csak őt a fideszes társaid kimentették, az is valószínűbb, hogy Szíjgyártóék fizették le, hogy vonuljon már be egy kicsit.
" Honnan tudod, hogy most hazudik?"
Te honnan tudod, hogy most ő lett az igazmondás bajnoka??? Vajon mennyiért is????
www.youtube.com/watch?v=haicoojog8k

frogie33 2014.03.11. 19:13:21

Fél év múlva ki kell adni egy közös könyvet Szepessy Nikivel.

Gonbolkozó 2014.03.11. 19:25:49

Kollégák!

Nem tünt fel nektek, hogy az Index címlapján napok óta semmi nincs, csak "Simon" és "Zuschlag" (annak ellenére, hogy ez utóbbi "ügy" teljes nevetségességéről többek között pl ők is írtak...)?

Lehet, hogy igazuk van azoknak, akik szerint az Index mégis csak egy küldetést teljesít?

:-(

ob.szerver 2014.03.11. 19:52:01

@romkocsmában merengő állástalan diplomás:

"Kiderült, amit mindenki sejtett.
Zuschlag sztorija valószínűleg igaz."

Nocsak. És miből derült ki?

Blogger Géza 2014.03.11. 19:53:33

@Gonbolkozó: Tulajdonképpen mi is a nevetséges az ügyben?

Gyorgy Nagy 2014.03.11. 20:17:51

"Simogattak a liftben" ! Ès a kis köcsögöt látták a Capella várban a kiadóval. A bőrtön KÖCSŐGE volt most màr elhiszem. Szalai Vivi azt is megirhatnà hogy már akkor szopott amikor szégyen volt. Csal a pénz érdekli! Ezt is elhiszem mert màr tőbbektől halóttam.

J.László 2014.03.11. 20:28:15

@Gonbolkozó:
Te is bemásolod ezt minden blogba?

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.11. 21:01:15

Hogy megeredt a nyelve így a választások előestéjén.

Vidéki 2014.03.17. 11:00:29

A szerző szeret maszatolni,

a felelősséget mindenkire szétkenni,

a Zuschlag ügyet bagatellizálni,

Zuschlag minden állítását hitelteleníteni,

arra hivatkozva, hogy börtönből szabadult.

Az ördög a részletekben bújik meg.

Ha a szerző nem szeretne annyira megfeledkezni a részletekről, elgondolkodhatna Zuschlag per kárenyhítésével kapcsolatos ügyön, amire a bírósági eljárás nem derített fényt.

Miért nem tudhatja meg a jónép,

hogy személy szerint kik voltak azok a "jókedvű adakozók", akik ötven millió forintot befizettek (és fejenként mennyit) azért, hogy csökkentsék a Zuschlag per tárgyát képező kár összegét:

"Valószínűsíthetően úgy kerülték meg a problémát, hogy a védőügyvédre bízták a pénzt, aki az ügyvédi letéti számlájáról fizetett, és így az ügyvédi "titoktartáson" keresztül anonim maradhatott a tényleges fizető. És így feltételezhető, hogy a pénznek védőügyvéd számlájára kerülésének a forrása nem követhető, illetve a védőügyvéd nem kötelezhető, hogy ismertesse kitől származik a pénz."

A magyarországi jog(ász)államban az ügyvéd jogi helyzete hasonlít a gyóntató pap helyzetéhez.

Ezen a ponton az igazságszolgáltatás átalakul jogszolgáltatássá, megáll az ész és úgy marad.

Nem derülhet fény azok személyére és pénzügyi forrásaik eredetére akik a háttérből keverték a kártyákat!
süti beállítások módosítása