Profit, energia, autonómia

2014.02.26. 09:17

Flickr-ChrisDevers-Banksy.jpgA kormány mára ígért egy nagy bejelentést a nonprofit energiaszektor megteremtésére? támogatására? Az energiaszolgáltatók rettegnek, a szavazók állítólag lelkesen támogatják az ötletet, és baloldali szemmel a dolog akár nagyszerűnek is tűnik. Pedig a kutya nem egészen itt van elásva.

Névtelen szakértőnk írása következik:

fotó: Flickr/Chris Devers

A Magyar Nemzet szerint "a magyarok többsége" támogatja a nonprofit energiaszolgáltatás kormányzati ötletét. Szerintünk - akik egyébként a legkevésbé sem vagyunk az energiaszektor privatizációjának a hívei - az energiaiparban nem a profit léte vagy nemléte, és nem is a tulajdonforma a kulcskérdés (hiszen, ahogyan éppen napjainkban látjuk, a leggázabb dolgokat és a legnyilvánvalóbb lenyúlásokat rendre az állami tulajdonú energiacégek művelik), hanem az energiatermelés decentralizációja és közösségi ellenőrzése.


A Fidesz-közeli (és akkor még finoman fogalmaztunk) napilap azt írja: a magyarok kétharmada tud az ötletről, 58 százalék támogatja, 41 százalék pedig kifejezetten úgy véli, hogy Magyarország versenyképességén javítana, ha a nonprofit lenne az energiaszektor. Távol álljon tőlünk a szándék, hogy megingassuk a majdnem-többséget ebbéli hitében, ám mégis szeretnénk emlékeztetni, hogy Magyarországon 1948 és 1990 között abszolút nonprofit volt az energiaszolgáltatás (olyannyira, hogy az egymást követő olajárrobbanások begyűrűzésének megakadályozása, illetve a Paksi Atomerőmű esetében a beruházási költségek "kiépítése" az energiaárakból jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az összes kelet-európai állam közül éppen mi kezdtük a legrosszabb adósságpozícióból a kapitalizmus felépítését), ám mindennek semmi hatása nem volt a versenyképességünkre (illetve egyes szakértők szerint kifejezetten ártott neki, mert nem kényszerítette ki az ipar és a háztartások energetikai korszerűsítését).

Nyilvánvalóan érdemes lenne tisztázni, hogy pontosan mit értünk nonprofit működés alatt, és miért szeretjük a nonprofit működést. A magyar közműszolgáltatási szektoron belül a vízszolgáltatásban alakult ki a legnagyobb nonprofit hányad, miközben ebben az ágazatban költöttek a legkevesebbet az infrastruktúra modernizálására - egy 2012-es felmérés szerint a vezetékhálózat 75 százaléka cserére szorulna, de nincs rá forrás -, miközben itt alakultak ki a legnagyobb árkülönbségek (egyáltalán nem attól függően, hogy nyugati vagy hazai, profitorientált vagy nonprofit szervezet volt-e a tulajdonos), és itt volt a legnagyobb az áremelkedés.

És ott van ugyan az állami MVM is, amely nagyon szívesen lemond a profitjáról, de sajnos nem a fogyasztók javára, hanem azért, hogy olyan, a vállalat szakértői számára is értelmezhetetlen projektekbe fektesse, mint a gázhálózat-építés, a negyedik mobilszolgáltatás megalapítása, a Fidesz média-holdudvarának és a Fidesz-rendezvényeken szereplő művész-celebek bankszámláinak feltőkésítése, vagy két orosz atomreaktor megvásárlása a technológiák és az üzleti ajánlatok megversenyeztetése nélkül. Ezen a ponton pontosan látszik: nem az a kérdés, hogy egy energiacég termel-e profitot, hanem sokkal inkább az, hogy a közösség mennyire tudja ellenőrizni a vállalat tevékenységét, a szóban forgó profit felhasználását.

A XXI. század egyik kulcsfogalma, az energia-önrendelkezés nem csupán a nemzetgazdaságok szintjén értelmezhető. Az autonómia első számú alanya a háztartás, illetve a helyi közösség, és az, hogy ezeken az alacsonyabb szinteken érvényesül-e a függetlenség, a legkevésbé talán a profittól függ. Ha egy háztartás az energetikai és hőtechnikai korszerűsítésnek köszönhetően csak a minimálisan szükséges energiát használja fel, és ha napelemek, napkollektorok, esetleg egy kisebb szélkerék segítségével a felhasznált energia nagyobbik részét saját maga termeli meg, az egy hatalmas lépés az önrendelkezés felé. Ha egy településen a közintézmények tetején a Nap segítségével melegítik a vizet és termelik az áramot, a közterületeken képződő növényi hulladékot egy helyi biomassza-fűtőmű hasznosítja, ha egy szociális (foglalkoztatási és közétkeztetési) megfontolásból létesített önkormányzati állattartó telepen a biogázt is bekapcsolják az energiaellátásba, akkor az adott közösség az energia szempontjából akár 100 százalékig autonóm lehet, és nemhogy a külföldi kormányok energiapolitikájának vagy a nemzetközi energiapiacnak, de még a nemzeti kormány rezsidemagógiájának sem lesz kiszolgáltatva. És ezen még az sem változtat (sőt), ha az energiatermelés közben netán profitot is termelnek.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr775832152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása