A vásárhelyi fapados

2015.11.09. 12:25

Alig 500 km-re Budapesttől mintha a magyar baloldal számos kérdésére megtalálták volna a választ. Csak figyelni kellene.

Keszthelyi András írása.

middle.png

Kép: elovalasztas.ro

Képzeljük el, hogy egy politikai közösségnek elvben akár volna esélye is nyerni, de választásról választásra mégis vereséget szenved. A közösség megosztott, több pártra szakad, néha még civil szerveződések is úgy gondolják, hogy terem nekik babér. A második legnagyobb párt agilis, dinamikus vezetője folyamatosan akciózik, de támogatottságát mégsem képes növelni, annak ellenére, hogy a legnagyobb párt az évek során sokat kopott, veszített hitelességéből. Helyi szervezetét belvillongások, a közösség egészét apátia és hitehagyottság jellemzik.

Bármilyen meglepő, ezúttal nem a magyarországi baloldalról, hanem a marosvásárhelyi magyarokról és pártjaikról beszélek. Mert a varsói gyors – azaz a baloldal megsemmisülésének – fenyegető árnyékában érdemes Marosvásárhelyről is szót ejteni.Képzeljük el, hogy egy politikai közösségnek elvben akár volna esélye is nyerni, de választásról választásra mégis vereséget szenved. A közösség megosztott, több pártra szakad, néha még civil szerveződések is úgy gondolják, hogy terem nekik babér. A második legnagyobb párt agilis, dinamikus vezetője folyamatosan akciózik, de támogatottságát mégsem képes növelni, annak ellenére, hogy a legnagyobb párt az évek során sokat kopott, veszített hitelességéből. Helyi szervezetét belvillongások, a közösség egészét apátia és hitehagyottság jellemzik.

A bevezetőben vázolt történetnek ugyanis folytatása is van. Miután a fentebb részben jelzett okokból kifolyólag a Marosvásárhely lakosságának 44%-át kitevő, de szavazataikat három párt között megosztó magyar közösség 2000 óta nem tudja a polgármesteri pozíciót megszerezni, idén márciusban megállapodás született a három kisebbségi párt (RMDSZ, EMNP, MPP) között. A megállapodás értelmében előválasztáson döntik el, hogy ki legyen a polgármester-jelölt, őt fogják támogatni a jövő júniusban esedékes önkormányzati választásokon.

A Republikon Intézet caucus jellegű javaslatával szemben Marosvásárhelyen hagyományos keretek között zajlott az előválasztás: 14 szavazóhelyiségben szavazhatott reggel 9 és este 7 óra között minden marosvásárhelyi lakcímmel rendelkező magyar, amennyiben előzetesen regisztrált. A választók mintegy egynegyede (11 ezer fő) cselekedett így, közülük 4300-an szavaztak, ami tíz százalék körüli részvételt jelez, jelentősen meghaladva a nemzetközi 5-6%-os átlagot.

A minap megrendezett konferencián az MSZP és a DK képviselői kétféle aggályt is megfogalmaztak az előválasztással kapcsolatban. Az egyik (MSZP) szerint az előválasztás óhatatlanul negatív kampánnyal jár, így „a Fidesz az igazi kampányban csak hátradől, és kinyomtatja szórólapra azt, ami sarat dobáltunk egymásra”. Nos, ahhoz képest, hogy Tőkés László pártja, az EMNP mintegy eposzi állandó jelzőként a korrupt és áruló szavakkal szokta jellemezni az RMDSZ-t, és az áruló nem hiányzik az MPP szótárából sem, a marosvásárhelyi előválasztás meglepően békés hangnemben zajlott. Lehetséges, hogy felelős politikusok tudják, amit az MSZP képviselője nem: értelmetlen volna az ellenfél teljes lejáratása, ha az „igazi kampányt” is meg akarják nyerni.

A DK és az MLP képviselője fogalmazta meg a másik aggályt: előbb programban kell megállapodni, aztán az együttműködés formáiról. „Hogy beszélhetünk a levesről, amíg ki sem találtuk, mit főzünk, és meg se vettük az alapanyagokat? Nincs értelme vezetőkről beszélni, amíg nem tudjuk, mit vezetnének.” Nos, alig 500 km-re Budapesttől mintha erre is megtalálták volna a választ. Mindhárom jelöltnek csinos programja volt, és talán nem nagy meglepetés, hogy egyazon politikai közösség részei és egyazon város lakói lévén ezek legfeljebb tipográfiájukban és hangsúlyaikban különböztek egymástól.

Visszatérve a magyar balliberális oldal helyzetére: amíg az ellenzék tagoltsága fennáll, és amíg a politikai matematika kényszere a teljes körű összefogás valamilyen formáját írja elő a tisztes választási szereplés feltételeként, addig két út áll előttük, ha meg akarnak állapodni. Vagy a pártelitek kötnek politikai alkut, vagy valamilyen módon meghallgatják a tágabb politikai közösség, a balliberális szavazók véleményét is. Ez utóbbi természetesen nem kötelező, de erősen ajánlott. Elég, ha ránézünk a tavalyi gyászos szereplésre, amikor az összefogás bejelentése után mintegy 400 ezren hagyták el a „Kormányváltókat” – azaz ennyivel kevesebben szavaztak rájuk, mint 2013 decemberében szavaztak volna, ha külön-külön indulnak. Vagy elég, ha egyszer elgondolkodunk a közvéleménykutatási adatokon és a választói passzivitás, ha úgy tetszik: szavazói elidegenedés magas fokán.

Ez nem Amerika, mondja a névtelenül nyilatkozó szocialista képviselő az Indexnek, arra hivatkozva, hogy ott egy és nem több párt jelöltjei között zajlik az előválasztás. De még csak nem is Marosvásárhely, tehetjük hozzá szelíden, ahol szintén több párt állt csatasorba. Keddenként és szombatonként indul fapados járat Budapestről. Talán megérne pár ezer forintot előbb tájékozódni, aztán magabiztosan nyilatkozni.

Különben a varsói gyors tényleg megérkezik Budapestre is.

 

A fenti írást a Magyar Narancs jóváhagyásával közöltük, eredeti megjelenése itt.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr708063352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.11.09. 13:28:26

Most már az a helyzet, hogy először minél rosszabbnak kell lenni, hogy aztán esély legyen a jobbra. Vagyis ennek (az amúgy ostoba, és birka - ez én mondhatom róluk, én nem vagyok párt, nem törekszem népszerűségre, csak az igazságra) népnek előbb meg kell tapasztalnia a fideszmaffiát (ez történik most), aztán hadd tapasztalja meg a nácikat is, hogy utána talán észhez térjen. Persze, az az ész akkor is csak korlátozott lesz, de ezt a tapasztalatot egyszerűen nem takaríthatja meg. Ugye, aki nem tanul a történelemből, az újra- és újra elszenvedi azt. Ez a mondás alkalmazható itt is, igen kevés átalakítással.
És ez az idő talán elegendő lesz ahhoz, hogy a balliberális oldal összeszedje magát. Ehhez az összeszedéshez is van javaslatom: először is, most azonnal ki kellene masírozni nekik a parlamentből, ahol is csak legitimálják a bűnözők hatalmát. Másodszor, utána ajánlatos lenne minden ballib ellenzéki pártnak befejezni a működését, vagyis feloszlatni magát. Így a romjaikon alakulhatna egy új ellenzék, amelynek több esélye lenne felvenni a harcot a bűnözőkkel.
Persze ez nem fog megtörténni, az is nyilvánvaló. A politika körül amúgy sincsenek mostanában túl sokan a hiteles emberek, az mára gazemberek foglalkozása lett.

népoldali 2015.11.09. 15:31:57

Ha egy parlamenti kivonulás és önfeloszlatás után "uj baloldal " jönne létre az ugynazokbol állna, amint az- elött,lásd a Gyurcsány-egylet alakjai.Egyszerüen elfogytak,kész,vége nincs rájuk igény semmilyen formában,mint ahogy a többi pártra sincs.Valami egészen uj,egészen más jön,amit még senki sem lát.Akármi is lesz biztos nem lesz "haladó,toleráns",nem lesz "nyitott",nem osztja az un"felvilágosodás" értékeit,mert egészen egyszerüen nem tud mit kezdeni vele,a mindennapi élet horrosztkus valósága miatt./2018-2030/

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.11.10. 08:14:38

@népoldali: Ez persze valós gond: a politikusok nem a földből teremnek (mindig újak-és újak), hanem egy mechanizmus, rendszer csinálja őket. Amilyen ez a rendszer, olyanok lesznek a politikusok is. Például ugye, van a fideszmaffia politikusképzője, amely a fidetitasos kis gecikből (nincs rájuk jobb szó) csinál óriási- orbitális nagy geci gazembereket. Ezek már akkor menthetetlenek, amikor a fidelitasban vannak, utána még csak romlanak. De - kevésbé megrovóan azért - említhetném a többi politikusképzőt (pártot) is, amelyekben egyikben sem a tehetség, a gondolatok- és gondolkodás minősége, az elhivatottság, és hasonlók játszanak szerepet az előremenetelben, hanem leginkább a gátlástalanság, az önzés, a karrieristák, és szemetek kontraszelekciója, és társaik. Ez a dolog emberi-pszichológiai oldala, nehéz mit tenni vele.
Ugyanakkor, kellene valamit tenni, hiszen bármennyire is nem tetszik, politikára egy pár évszázadig-ezredig még szüksége lesz a civilizációnak. Akkor meg kellenek politikusok is.

Nyilván, vannak olyan korok, korszakok, is amikor "helyzet van", és nem csak a fenti gazemberképző mechanizmus működik, hanem (még) rendes emberek is politizálni kezdenek, vagy politikává növi ki magát amit csinálnak. De ezek ált. a forradalmi- vagy legalább rendszerváltó időszakok, a mostani fásultságban nem várható ilyesmi.
Így azzal kell főzni, ami van, és persze, ha szemét kerül a levesbe, azt ki kell dobálni.

De egy kicsit konkrétabban is reagálok: én mindenkit azonnal, feltétel nélkül hülyének, ostobának nézek, aki azt mondja, gondolja, hogy Gyurcsány nem jó politikus, és/vagy nem alkalmas minielnöknek. Ezt azért teszem, mert pontosan tudom, hogy ezt az alany nem azért gondolja, mert bárhogyan is megbizonyosodott Gyurcsány ebbéli alkalmatlanságáról, hanem azért gondolja, mert szépen hatott rá a fideszbűnözők agymosó propagandája, karaktergyilkolászása.
Ettől persze (hogy a fideszbűnözők mit mondanak rá) Gyurcsány vígan lehetne alkalmatlan. Hogy mégis miért nem az, azt két tényező dönti el: az egyik az, hogy most mit tud, mennyi a tapasztalata, mit akar, mi a programja, jó-e, reális-e, helyes-e az, stb. A másik pedig az, hogy van-e a porondon nála jobb, alkalmasabb jelölt. Nem a virtuális porondon, a szófacsaró szövegelőbajnokok között (igaz, én még olyat sem látok - csak a sok irreális hülyeségbeszédet), hanem kint a terepen, a valóságban.

Természetesen (ami nagy baj), az, hogy egy megfelelő politikus hatalomra kerül-e, azt nem az alkalmassága dönti el. Hanem a pártja népszerűsége. Azt meg több, leginkább teljesen indifferens dolog, olyasmik, amiknek az ügyhöz nincs köze. Ugye, a nép hülye, és bedől a karaktergyilkolászásoknak.

Lehetne ezt még taglalni, mindenféle szempontokból. Ugye, ahogy olvasom, te két mondatodon belül beszélsz egyszerre két egészen más dologról. Az egyik mondatodban még arról, hogy mi kéne, vagy mi nem (nincs szükség a pártokra), a másikban meg arról, hogy mi lesz (vagyis jósolsz). De kurva hosszú lenne, az erre való alapos válasz, és megfigyeléseim szerint nem éri meg.
(Alapból pesszimista vagyok a hozzászólók, és olvasók felfogásának, értelmi képességeinek megítélésében ;-) )

ingyenebed 2015.11.10. 09:53:20

@ipartelep:

a politikusok egy statisztikai mintavételt jelentenek magából a népből, annak a gyermekei ha úgy tetszik.

amilyen a mosdó, olyan a törölköző.

a mai 20-30 éves fideszgecik a 70-es, 80-as években született, alapvetően modernitásban és egyre táguló szabadságban felnőtt korosztályok.
jó kérdés, mitől lettek ilyen seljetes szemétládák. őket már nem fenyegette csendőr, náci csizma, ruszki tank, semmi. már kádár sem. gördeszka, kvarcjáték, star wars, commodore plus/4 volt a gyermekkoruk.

nincs semmiféle "rendszer", meg "mechanizmus", ezek egyszerűen ezt hozták otthonról, ez ugyanaz a velejéig rohadt nemzeti-keresztény "kultúra", amit már Márai is átkozott a naplójában.

ezért vagyok én a minél kisebb állam híve. semmivel nem garantálható, hogy nem ejtik foglyul az államot újra és újra az épp aktuális selejtek.
egy megoldás van, le kell építeni az államot, hogy ne legyen zsákmány.

Einstein:
"Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen."
- ez a kollektivista államhit.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.11.10. 15:07:51

@ingyenebed: Örkény, talán a "Lágerek népe"-ben arról ír, hogy ő a fogságban (munkaszolgálatos volt a Donnál) vált azzá ami, azok az élmények kellettek hozzá, hogy "emberré" legyen. Ebben persze van egy kis lírai szépítés, és teljesen szigorúan nézve a dolgot, valószínű, hogy Örkény anélkül is "ember" lett volna. Mindenesetre az biztos, hogy az ilyen életre szóló élmények faragják, meghatározzák az embert. Elválik a szar a májtól az ilyen helyeken.
Ma most, Magyarországon nem hogy 90 óta, de 56-90 között se nagyon voltak olyan élethelyzetek (a tömegek számára), amelyek a szarnak májtól való elválását olyan nagyon elősegítették volna. Éppen hogy inkább a keveredésüket segítették elő az élethelyzetek.
Vagyis, míg a kiélezett helyzetekben messziről látszik (meg szaglik), hogy melyik a szar, és melyik a máj, addig ma közelebb kell menni, vagy igen jó érzékszerveknek kell lenni.
Ez a fenti, csak a fidelitasos gecik kiválogatódásáról jutott eszembe.

És igen, azon néha már én is megütköztem (emlékszem, először még anno az Internetto-Index polfórumán), hogy honnan jön ez a temérdek sok "konzervatív" fiatal. Ennek (hogy sokan vannak) valószínűleg több oka is van, és ezek egyike valóban az otthonról hozott keresztény-nacionalista "kultúra" lehet.

Spec. a minél kisebb állam kérdésében még talán egyet is értenék veled, csak ugye, ott az a kérdés, hogy akkor mekkora legyen (az állam), és mit csináljon. Mert valamekkora azért mégiscsak kell, a mai (meg még egy darabig) világ problémáit nem lehet kezelni, és megoldani állam nélkül. Sőt, én a mostani egymással kakaskodó nemzetállamok helyett, egyenesen egy világállamot tartanék jó megoldásnak.
És az lesz majd a valódi "internacionalizmus" legalábbis a szó szó szerinti értelmében -nem abban, amit ráaggattak a századok.

De ez (az állam kérdése) persze egy valódi, és fontos, bár elég távoli elméleti kérdés, lehetne vitatkozni rajta (is). Eléggé meglepő, majdhogynem mulatságos, hogy az ilyen politikai-közéleti blogokon (bármilyeneken) semelyiken sem folyik semmilyen értelmes, színvonalas vita semmiről.

2015.11.10. 17:33:25

@ipartelep:

én mindenkit azonnal, feltétel nélkül hülyének, ostobának nézek, aki azt mondja, gondolja, hogy Gyurcsány nem jó politikus, és/vagy nem alkalmas minielnöknek. Ezt azért teszem, mert pontosan tudom, hogy ezt az alany nem azért gondolja, mert bárhogyan is megbizonyosodott Gyurcsány ebbéli alkalmatlanságáról, hanem azért gondolja, mert szépen hatott rá a fideszbűnözők agymosó propagandája, karaktergyilkolászása. "

ja, igen.
te eléggé el vagy rugaszkodva a valóságtól

2015.11.10. 17:37:35

@ipartelep:

z ilyen politikai-közéleti blogokon (bármilyeneken) semelyiken sem folyik semmilyen értelmes, színvonalas vita semmiről. "

ezek már régen nem arról szólnak, én sem kívánok ezen érdemben változtatni, pár ember nem fog.
és nem is feltétlenül van ezzel baj, és szerintem nagyon sok meglepő sincs rajta.

maroz 2015.11.10. 21:16:37

@WiteNoir: Gyere hozzám:

kakukkfeszek.blog.hu/2015/11/10/videki_hatarertek

A napokban írtam neked arról, hogy a világot az uralja, aki a világról történő gondolkodást uralja. A posztom egy ezt alátámasztó esettanulmány. Gyere, és mondd el, hogy a leírt konkrét eset szerinted is alátámasztja-e az állításomat, vagy ha nem, akkor miben tévedek.

Ja, és a modern, feminista, zöld baloldalnak javasolnék egy újabb témát: -Követeljük, hogy több asztmás, vidéki, transznemű cigányt a parlamentbe!

ingyenebed 2016.01.10. 10:28:59

@ipartelep:

a világállam vagy világkormány elképzelésben abszolút egyetértek.

értelmes ember nemzetben már nem gondolkodik szerintem.

és valóban ez egy újfajta internacionalizmus lenne, e köré kellene/lehetne egy új politikai identitást, új világot, új közösséget építeni, és ezt lehetne a megint feltámadó avitt nemzeti-keresztény szarral szembe állítani.

nem az a kérdés, hogy magyar vagy német, hanem az hogy nemzet helyett emberiség. nem az a kérdés, hogy muszlim vagy keresztény, hanem hogy vallás helyett tudomány.

nem a régi pályán kell az agymosottakkal küszködni, hanem új pályát kell építeni, amire be sem engedjük őket.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.01.18. 10:02:52

@ingyenebed: Az anti- vagy internacionalizmus teljesen természetes, és feltétlenül racionális ésszerűség ma már. A nacionalisták - minden túlzás nélkül - nagyon kártékony idióták. A világállam létrejötte meg azt hiszem, hogy társadalmi-politikai szükségszerűség. Előbb utóbb úgyis megvalósul, ha a fene fenét eszik, akkor is (ha addig nem csap be a ménkű). Csak nem holnap.

Viszont magának az államnak a szerepe a baloldalon belül is vitatott. Ugye, pl. az anarchisztikus elképzelések nem akarnak államot, vagy nem nagyon akarnak, vagy ha már muszáj, akkor is a lehető legkisebb államot akarják. A lehető legkisebb állam persze nem hülyeség, hiszen az a lehető legnagyobb individuális szabadság feltétele, de hogy egyáltalán semmi állam ne legyen, az (az elkövetkező, kb. 100 ezer évben) úgy hülyeség, ahogy van. És persze megvalósíthatatlan, irreális utópisztikus.
süti beállítások módosítása