lazy.jpgA lusta görögök, akiket a szorgos németek tartanak el – hallani és olvasni még magukat baloldalinak nevezők körében is. A magyarok is lusták, erre épül a kormányzati kommunikáció: ha nem figyelnek oda a nemzet atyjai, nem vegzálnak minket, nem veszik el a munkanélküli segélyt, akkor tévé előtt söröző lébecoló nép leszünk. Az adatok gyökeresen az ellentétét mutatják ennek a neokonzervatív mítosznak.

Scheiring Gábor írása.

A magyar jobboldalt átjárja egy mélységes tekintélyelvűség, mely abból indul ki, hogy az emberekben bízni nem lehet, az emberek lusták, kiváltképp a magyar munkavállaló lusta. Ezért a kormány feladata, hogy jó atyaként nevelje az elkanászodó munkavállalót. Schmidt Mária fogalmazta meg ezt a nézetet a legőszintébben, amikor kimondta, amire a jobboldali munkaerő-politika épül: "olcsó, kisigényű, jól képzett, szorgalmas munkaerő áll szemben a mi elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró dolgozóinkkal." Ugyanennek másik megfogalmazása az „akinek nincsen semmije, az annyit is ér”. Ebből a hamis probléma-észleletből következik aztán a segélyek elvétele és megkurtítása, hisz a magyar munkaerő „elkényelmesedett és ellustult”, ha sok segélyt kap, akkor otthon marad sörözni inkább.

Az alapjövedelem-vitában is gyakran találkozni azzal az érvvel, hogy az alapjövedelem lehetővé tenné, hogy „egyesek” (a tudjukkik) otthon lébecoljanak, tévé előtt sörözzenek munka nélkül. Amikor az ember visszakérdez, hogy tessék mondani, Önnek elég lenne 50.000 forint ahhoz, hogy megéljen, vagy inkább a nettó 100.000-es minimálbért választaná és munkát keresne, akkor természetesen kivétel nélkül mindenki a minimálbért és a munkakeresést választja. De a „mások”, azok biztosan nem – hangzik a kiegészítés, azok lusták. A „másokra” hivatkoznak tömegével, de a „másokat” még senki sem látta, talán mert nincsenek is – mi vagyunk, akik munka révén akarjuk eltartani magunkat és családunkat, és persze örülünk, ha munka nélkül nem kell éhen halni, de egy percig sem kérdés, hogy a munkáért tisztes bért választjuk, ha lehet. A probléma legtöbbször azonban az, hogy nem lehet, mivel nincs munka – a baj tehát nem a mi lustaságunkkal van (munkakínálat), hanem a munkahelyek számával, a gazdaság szerkezetével (munkakereslet).

A görög válság kapcsán ugyanez a tekintélyelvű és lenéző érvelés szintén nagyon gyakori. A mediterrán görögök „túl nagyigényűek”, nekik is „koraszülött a jóléti államuk”, „ellustultak” és képtelenek „magukért felelősséget vállalni”. Ezzel szemben állnak a szorgos germánok, akik nem csak várják a fa alatt ücsörögve, hogy belehulljon a banán a szájukba, hanem keményen megdolgoznak érte. Emögött az érvelés mögött természetesen ott van az egyre kiszolgáltatottabb körülmények között robotoló középosztálybéli összes szorongása és frusztrációja. Előrejutni egyre kevésbé tud, önbecsülését könnyebben biztosítja azzal, ha legalább a lentiektől elhatárolja magát. Én szorgos vagyok, de azok ott lent lusták és felelőtlenek.

És ezzel az értelmezési kerettel aztán elő is állt az a helyzet, ami az underclass kiszolgáltatottjait szembeállítja a középosztály kiszolgátatottjaival, s így mint kés a vajban tudnak a társadalmon keresztülhaladni az egyenlőségtagadó, az állampolgárokat megbélyegző, a szegényeket szegénységükért okoló és végeredményben a kiszolgáltatottságot betonba öntő neokonzervatív téveszmékre épülő szakpolitikák. Egy valóban baloldali és zöld politika ezzel szemben azzal kezdődik, hogy felvállalja azt a nem egyszerű feladatot, hogy a középosztály és a leszakadtak szorongásait közös nevezőre hozza, és megmutatja, hogy egy tőről fakadnak.

bn-hd953_gkpens_g_20150227120214.jpg

A "lusta görögök" mítoszát gyakran igyekeznek hangoztatói a görög nyugdíjrendszerrel alátámasztani, mondván,hogy sokat költenek a görögök nyugdíjra. Az egyfelől igaz, hogy a görög nyugdíjkassza méretét tekintve a nagyok közé tartozik, ám, ahogy arra a Wall Street Journal blogja felhívta a figyelmet, ez leginkább annak tudható be, hogy a görög társadalom elöregedett, azaz relatíve sokan vannak a 65 év felettiek. Ha a 65 felettiek számával osztjuk el a nyugdíjkiadásokat, azt látjuk, hogy a görög nyugdíjrendszer egyáltalán nem oly bőkezű, jóval a német vagy osztrák szint alatt van.

11149381_10152689653167461_3386063835979888202_n.pngHogy a görögök vagy a magyarok lusták lennének, ez egészen egyszerűen tévedés vagy hazugság. Aki követi ezt a vitát, régóta ismeri az ezzel kapcsolatos adatokat. Az OECD frissen posztolt grafikonja újra cáfolja ezt az erős közkeletű tévhitet. A görögök és a magyarok is jóval az OECD átlag felett teljesítenek a ledolgozott órák számát tekintve, míg a hollandok vagy a németek hozzájuk képest igencsak kényelmesre fogják a tempót.

Hasonló képet kapunk ha azt nézzük, hogy mennyi szabadság jár egy átlagos munkásnak. A görög munkajog minimum 20 nap szabadságot ír elő, ezzel azon országok népes táborába tartoznak a németekkel együtt, akik a legkevesebb szabadságot biztosítják évente. Ezzel szemben 22 nap jár egy portugálnak, 21 nap egy norvégnak, 25 nap egy osztráknak, dánnak vagy svédnek. Tehát a legversenyképesebb országok munkásai töltik a legtöbb időt szabin.

És ez a kényelmes tempó nem baj, sőt. Ma már világos, hogy a gazdaság fejlődéséhez egészséges, képzett és védett munkaerőre van szükség. A munkaerő sanyargatása nem növeli a termelékenységet, épp ellenkezőleg, bezárhatja a gazdaságot egy alacsony hozzáadott értékű termelési módba.

Kétségtelenül jelentős különbség van a német és a görög vagy magyar munkások termelékenysége között, mint ahogy azt sem lehet elfelejteni, hogy az állam, a gazdaság, az üzleti élet szervezése is gyökeresen eltér. 2.jpgCsakhogy ezek épp hogy nem illeszthetőek a "lusta görög/magyar" narratívába, inkább azt támasztják alá, hogy a lustaságon túl más dolgokban, a gazdaság intézményi oldalában, az államot foglyul ejtő oligarchákban, a termelékenységet meghatározó humán-tőke politikákban érdemes az eltéréseket keresni. Egyéb iránt a lusta görögök az EU átlaghoz képest szó szerint "agyonreformálták" magukat, az OECD reform-indexe alapján.

Magyarország tehát válasz út előtt áll. Az egyik lehetőség a kaszárnya-kapitalizmus modellje, ahol a munkavállalói jogokat hírből sem ismerik, ahol a cél éhbérért valamely alacsony hozzáadott értékű, összeszerelő munka elvégzése. Mikor Schmidt asszony epekedve beszél az „olcsó, kisigényű, jól képzett, szorgalmas munkaerőről ”, akkor valójában azt a 19. századi kapitalizmus modellt sírja vissza, amiben mindent meg lehetett tenni a munkavállalóval. A másik lehetőség egy észak-nyugat európai típusú, skandináv-modell, ahol a kitörést nem a csereszabatos, jogaitól megfosztott munkaerő biztosítja, hanem éppen hogy a kiszámítható életfeltételek, az egészségügybe és az oktatásba, azaz az emberbe való befektetés, a helyi kis és közepes vállalkozások megerősítése és a munkavállalók képviseleteivel, a szakszervezetekkel folytatott folyamatos párbeszéd. A helyzet ugyanis az, hogy a szociálisan leginkább védett és egy főre vetítve legkevesebbet dolgozó skandináv gazdaságok a legversenyképesebbek.

Ideje lesz végre leszámolnunk a lusta görögök és lusta magyarok hamis mítoszával.

 

a nyitó kép forrása

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr97388994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamaritánus 2015.04.23. 08:59:03

nincsenek "mások"? :DDDDDDDD
bazmeg te állat, te hol élsz?

ingyenebed 2015.04.23. 10:53:15

kedves Scheiring Gábor,

sorolj nekem ide kommentben görög iparcikk márkákat légy szíves.

a nyugdíjrendszer bőkezűségére meg nem ellenérv, hogy a német nyugdíj több. léccike a görög nyugdíjat a görög gazdasági teljesítményhez hasonlítani, a németet a meg a némethez.

amúgy értelmes ember nem mond ilyet, hogy a magyar dolgozó lusta, ez nem igaz.

sőt. olyan sincs, hogy "magyar dolgozó". különböző rétegek vannak, és ezek tulajdonságai eltérnek. a multiknál "válogatott" emberek vannak. ezek nem rosszabbak, mint a nyugati, sőt. de pl a mezőgazdasági alkalmi melósok kalap sz*r. közalkalmazottak jó része szintén. mávos hozzáállás pl közismert.

nálad mindig látszik ez a teljesen életidegen könyvtárszagú bölcsész komcsi hozzáállás.
javaslom, hogy menj el dolgozni darabideig egy audihoz, boschoz, stb, menj el egy szabolcsi egy vasi gazdához dolgozni, menj el egy állami hivatalba, stb. pár év alatt összerax valami használható élettapasztalatot, utána akarj a népek felé igazságot tenni, meg okoskodni arról, ki milyen.

köszi,

lékek és ellensúlyok 2015.04.23. 11:09:57

A skandináv országokban annyira másak a viszonyok, hogy azt ráhúzni, mint követendő mintát a mi gazdasági társadalmi fejlődési stratégiánkra, lehetetlen.

Ott kezdődik a probléma, hogy azokban az országokban a második világháború után a marsallsegélyek hatására, és a 60-as évek konjunktúrája eredményeképpen egészséges módon, és az egyensúlyt tartva ki tudott fejlődni egy erős gazdaságra támaszkodó jóléti állam, és viszont, egy jóléti társadalomra épülő erős gazdaság.

Ezzel szemben mi, hogy úgy mondjam gyenge kezdés után (rendszerváltáskori gazdasági állapot, és a helyenként és esetenként rendkívül kártékony privatizáció) erősen visszaestünk, ráadásul, a 80-as évek óta időszakonként ismétlődő válságokkal.

Egy magyar mikrovállalkozásnak még az is komoly gondot okoz, hogy gépekkel rendesen ellássa magát, ami persze kihat a munka hatékonyságára is.

Lefogadom, hogy ha összevetnénk hogy egy holland és egy magyar hasonló tevékenységet folytató, és azonos létszámmal dolgozó mikrovállalkozás mennyi adót fizet be (vagy inkább tud befizetni), óriási lenne a különbség, persze a Holland javára. Miért ?
Mert köszönő viszonyban sincs az az árszínvonal, amin a Magyar tud dolgozni, a Hollanddal összehasonlítva.
A skandináv gazdaságok egyszerűen magasabb fordulaton pörögnek, nagyobb pénzmozgásokkal ! Így nem véletlen, hogy a skandináv állami bevételek is jóval magasabbak, hogy aztán többet lehessen visszaosztani.
Nem látom azonban, hogy magyarország esetében lévén, hogy jelentős súllyal bíró saját iparunk nincs, hogyan tehetnénk meg, a jövedelmek növelését, annak tükrében, hogy a multik, éppen az alacsony költségek csábításának engedve telepedtek ide.

gono 2015.04.23. 11:16:08

Annyira hülye a posztoló hogy az már fáj.

Az átlagosan ledolgozott órák száma leginkább attól függ, hogy mennyien dolgoznak részmunkaidőben (elsősorban nők). Ahol sok ilyen van ott a szám alacsony. Ahol a nők jellemzően nem dolgoznak, vagy az ilyen foglalkoztatás nem jellemző ott magas. Ennyike.

kewcheg 2015.04.23. 11:34:04

@ingyenebed: hogy tovább árnyaljam a képet: multicég vezető menedzsere (létező személy ) nem dolgozik még heti 30 órát se, pazar, fullos iroda, autó jön-megy, tesz-vesz, nincs dresscode, jóminőségű ing és zakó ami kell, cserébe viszont ha kell éjszaka repül Koreába, vagy bárhova.
Köztisztviselő ( szintén ismerem ) négyen ülnek egy levegőtlen odúban, aktahegyek között, kötelezően öltönyben kell lenni a koszlott irodában.és rendszeres a túlóra,meg a hazavitt munka.Ki is dolgozik többet? Ez is magyar valóság...

erol 2015.04.23. 12:03:02

Inkább az a gond, hogy valamilyen érthetetlen okból egy halmazba rakják a valóban lusta/züllött kategóriát a nővérekkel, tanárokkal, kulturális területen dolgozókkal, közalkalmazottakkal, eladókkal és minden olyan emberrel aki 200 E alatt keres.

erol 2015.04.23. 12:05:36

@erol: És teljesen mindegy, mennyit vagy milyen keményen dolgozik (esetleg "piszkos munkát"), ha nem keres sokat akkor lusta, punktum.

Netuddki. 2015.04.23. 13:21:10

Gabika! Ki a faszt érdekel, hogy egy megélhetési politikusbűnöző, aki életében még 1 napot nem dolgozott, mit gondol a valódi magyar, keményen dolgozó (és nem drogozó) jómunkásemberekről?

Viszont nagyon nincs arányban amennyit ezek az ingyenélők havonta hazavisznek a nagy semmiért és gombnyomogatásért azzal amennyit én keresek a versenyképes tudásommal. Szóval ha egy megélhetési olyat mond amivel bevezetted a mondókádat, legfeljebb el lesz küldve annyába...

daito 2015.04.23. 13:37:24

Azért nemcsak a postban, hanem a hozzászólásokban is bőven megjelennek lózungok.
1. Azért hülyeség részben összehasonlítani a különböző nemzetek "hours work per year" adatát - mert a lista alján szereplő németeknél, benelux államoknál, skandinávoknál, angoloknál mennyi külföldi dolgozik? Pont a németeknél a lakosság 1/8-a nem német származású; és akkor még nem beszéltünk a külföldi munkavállalókról. Az olasz Olaszországban egy lusta digó, de német papírokkal már egy szorgalmas günther? Vagy a magyar hegesztő idehaza egy szánalmas komcsiszökevény, német gmbh-nál meg a kívánatos munkaerő? ööö.
2. Valaki fentebb írta, hogy soroljon a posztoló görög iparcikk márkát. Németet tudnék, de a valóság az lenne, hogy a márka német; és ritka esetben készülne Németországban. Vagy ha ott készül, akkor a gyár 90%-os valószínűséggel tele van nem némettel. Vagyis, ahogy a realitás mutatja: ahogy mész lefelé a ranglétrán, úgy tudnak egyre kevesebben egy Goethe verset megérteni.
3. Nem tudom, hogy követendő-e a nyugat-európai példa és nem tudom, hogy követhető-e. Ami különbség látható, az az, hogy ott régebben meg most is adtak a minőségre; de azért délen és keleten is elég sok cég megtanulta ezt a dolgot. Ellenben egy átlagos német céget nem fogsz tudni felhívni délután 4-5 környékén; egy kis-közepes üzemben nem fogadják a kamionodat péntek ebéd után. S még sorolhatnám. Keletebbre, délebbre is van jó pár ilyen cég; de ha számít a vevő, akkor beküldik a dolgozót szombaton és vasárnap is.

Két dologban van óriási különbség:
a) nyugaton jóval kevesebb a bürokrácia. Mind magánszférában mind a közszférában. (Alapvetően a közszférában; így az nem tol ál, nem talál ki hülyeségeket a magánszférának.) Magyarországon is, amikor azt látod, hogy a b.z. hivatalnokok nem dolgoznak, az sokszor úgy igaz, hogy nem fogadnak ügyfelet; egyébként meg bent ássák az utat az aktakupacok között, tíz órában. Mert valamikor a papírmunkát is meg kell csinálni. Ezenkívül meg sokszor az adott hivatal/hivatalnok azért nem csinálja a dolgodat - mert egy másik hivatalnokra, hivatalra vár.
b) kiszámíthatóság
Nyugaton erre is rájöttek, hogy sokkal egyszerűbb a tiszta, leírt szabályok szerint élni. Ahogy mész keletre és délre, egyre erősebbek az "egyéb" szabályok. "Most így csináld." "Szóltak odafentről, hogy ezt így kéne." "Figyelj, ez fontos ember ismerőse, érted." "Eddig így csináltuk, de most jött ki a rendelet és már úgy kéne csinálni, de úgy nem lehet." "Ezt mindig így szoktuk." Stb-stb.
Idehaza adva van egy olyan állam, amelyik a saját játékszabályait is lesz.rja, sokszor ezzel ellentétesen jár el, sokszor meg nem is foglalkozik a dolgával. A magánszféra meg 100%-ig igazodik mindig, mindenhol az állami szférához - mert egy ország így működik.

Igazából idehaza tök mindegy, hogy milyen irányba indulunk el - mert ezt odafentről szabályozhatatlan. Nem az a baj, hogy a politika, az állam nem szabályozza, nem jól szabályozza a munkaerő piacot. Az a baj, hogy a politikusok jó része idióta (és még korrupt is). Ugyanis először az állam működését kellene rendbe tenni, de az meg senkinek sem érdeke... :-)
Kedvencem, amikor az aktuális oktatási-fejlesztési-munkaügyi miniszterállamtitkár akárki közli, hogy az ország egyes részein már hiány van szakképzett munkaerőből. Persze, Borsodban jó pár cégnek kellene szakképzett hegesztő/cnc-s/xy szakember; aki hajlandó volna a borsodi környezetben "elfogadott" jóárasított fizetésért dolgozni. Mondjuk 90e forintért napi 8-10 órában hegeszteni, miközben Pesten, Fehérváron 30-40%-kal többet kereshet. Vagy Ausztriában, Németországban meg a tripláját. (Ugyanis a legtöbb cég, aki gyártatna és nem rendelkezik saját gyártóművel, az keresi az egyre olcsóbb alvállalkozót. Tipikus példa Németországból Magyarországra jönni, aztán itt is elmenni a szegényebb vidékre.)

David Bowman 2015.04.23. 14:00:28

Én nem hallottam mit is mondott Kuszaszemű Márta,de lehet, csak említette a jól kizsákolható munkásokat, de nem sírta vissza. A kifizetéseket meg csak a gazdaság teljesítményéhez lehet igazítani. A görögöknél a demokratikusan megválasztott kormány folyamatosan nagyobbnak hazudta a gazdasági teljesítményt a valóságosnál, és a hazudott összeghez igazította a kifizetéseket. Ezt minden választó tudhatta, ha szándékosan nem csukta be a fülét a vészharangok elől. Amikor kiborult a bili, megérdemelték ami rájuk ömlött.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.04.23. 14:57:05

Ez, bizony, ezer sebből vérzik.
1. A görögök tényleg lusták, de ez nem a munkával töltött időben látszik, hanem a munkamorálban. Ám, ami még ennél is nagyobb baj a korrupció. A korrupció hihetetlenül rontja a gazdaság hatékonyságát.
2. Nem a munkával töltött órák számítanak igazán, hanem a munka során előállított érték. Ha ehhez képest nézed, akkor látni fogod, hogy tényleg sokkal jobban élnek, mint amennyit a termelékenységük indokolna.
3. A szegénységért mégis ki mást lehetne okolni? Amikor van egy ember 8 általános végzettséggel, pláne úgy, hogy 18 éves koráig kötelező iskoláztatás volt, akkor arról ki tehet? Ki mondta neki, hogy essen teherbe 16 évesen és ne fejezze be a középiskolát? Egyszerűen vannak dolgok, ahol muszáj elismerni az egyén felelősségét. Nem lehet mindenért a "társadalmat" hibáztatni.
4. Nagyon szép epekedni a skandináv modell után, de ahhoz olyan gazdasági szabadság is tartozik, amitől egy magyar baloldali (élükön a Fidesszel és Jobbikkal) lefordulna a székről. Anélkül, mély fájdalom, de nem működik a modell.

randomuser1 2015.04.23. 15:19:58

bemegyek a metróba, a beléptetőkaput egy kedves polgártársam helyettesíti napi 8 órában
sokat dolgozunk, csak minek?

Lordmotor 2015.04.23. 15:59:27

A nyugati országokban, kommenizmus nem lévén, amcsi segíj viszont lévén, a háború utáni évtizedekben meg tudtak szülni egy rakat erős közép és nagy céget, amik közül sok mára "multinacionálissá" fejlődött. aztán már a 70 es 80 as évekre annyira telített lett a piac, hogy muszáj volt olcsóbbá tenni a termékeket, hogy nőljön a fogyasztás. Erre a megoldás a szerencsétlenebb keleti népekkel olcsón legyártani a termékeket, és eladni a gazdag nyugati népeknek. Aztán leomlott a fal, a nyugatiak meg örültek, hogy nem kell a távolkeletig cipelni a drága gépsoraikat, marké rizsért kizsákmányolható szerencsétlenek vannak itt a szomszédban is. Távolkelet hirtelen fejlődni kezdett, mi meg felvettük az ő (kényszer)zubbonyukat, és most havi 300 euróért nyomkodjuk a piros meg a zöld gombokat a robotgépeiken, amik legyártják nekik az olcsó mercit meg audit.

ennyike... Amíg nincsenek erős cégeink, nem nagyon fog változni semmi. Erős cégeket meg ilyen brutál konkurencia mellett csak komoly állami támogatással lehet teremteni. (nyugaton is arról szól a gazdaságpolitika, hogy az ország ütőképes cégeinek "ágyaznak meg" az ország vezetői. De itt valahogy mindig egy kamucég követhetetlen zsebébe vándorolnak a pénzek :D
Még az olyan cégeket is kivéreztették, amik kis segítséggel betölthették volna ezt a szerepet (pölö Ikarus)

uff beszéltem

Velemenyem szerint.... 2015.04.23. 19:24:15

@Lordmotor: nagy múltú angol autóipar, kohászat sehol. Tesla, Microsoft Apple ezek a 80as évek elején még sehol sem voltak. A semmiből teremtették elő megfelelő emberek.

Nem az a baj hogy nem kaptunk "segíjt" (ahogy írod, pedig oltári baromság), hanem épp azokat tekintették osztályellenségnek akik kihúzták volna az országot a bajból 45 után, ezen emberknek elvették a vaqyonát amiből újjáépíthették volna az ipart és a gazdaságot, és lágerbe zárták őket, kit Németországban kit később Recsken.

Volt egy reményünk, hogy 90 után sikerül középosztályt teremteni nálunk, aki annyi vagyont (vagy tudást) szed össze hogy abból sikeresen előremozdíthatja az országot.

Viszsatérve a cikkre, a munkát nem kilóra mérik. Vagy megcsinálod vagy nem, vagy jó vagy nem. Nem az a legfontosabb mérő hogy mennyi időt töltesz munkában. Az olaszok több időt töltenek mint bárki mégsem tesznek le annyit az asztalra.

Mészáros Laci 2015.06.28. 12:12:14

a görög munkás nem lusta, csak kevesebbet dolgozik (a statisztikák torzítanak), hamarabb nyugdíjba megy, magas a nyugdíja, rosszabb hatékonyságú munkájáért is magasabb fizetést kap, és magas a gálás szociális ellátásból élők aránya.

mindezek kellemesen magas életszínvonalat eredményeznek, csak éppen hitelből.
süti beállítások módosítása