Ott hagytam a nőt. Már nem hallok semmit. A diszpécser megígéri, hogy amilyen hamar lehet, kiküldenek rendőröket. Elköszönünk. Még nem vagyok otthon. Félek, hogy kerülő úton kiérve a Blahára meglát ez a férfi, és bántani fog, és közben az jár az is a fejemben folyamatosan, hogy mi lehet a nővel otthagytam. A bejelentés után egy órával felhívom a rendőrséget. Nem tudnak tájékoztatást adni csak személyesen. De csak annyit áruljon el, hogy sikerült a bántalmazást félbeszakítani? Nem, csak személyesen tudok információt adni. Barátnőm betelefonál a VIII. kerületi rendőrkapitányságra. Ügyvéd, neki adnak infót. Mire kiértek már nem volt ott senki. Tudtam, hogy ez fog történni. És azt is, ha kimennek, akkor sem történik semmi. SEMMI családon belül történik, "hát egy kicsit a fiatalember ideges lett, és akkor mi van?" Tanulság: ne, ne menj oda, ne próbálj meg beszélni az agresszorral! Nem fogod tudni beszélgetésre bírni! Hívd azonnal a rendőrséget biztonságos távolságból! És reméld a semmit. De akkor mire jó ez az egész? A magam megnyugtatására?

Jónás Marianna írása.

eroszak_nagy.jpg

Fotó: Femina

Hazafelé sétálás a szüleimtől Népszínház utcából. Egy férfi szorosan a falhoz szorítva magasodik egy nő fölé, ordít. Találkozik a tekintetem egy velem szembe jövő fiatal férfival, aki követi a tekintetem látva a hezitálásomat. Reménykedem, hogy esetleg látja ő is a másik oldalon kibontakozó bántalmazás első jeleit. Továbbhalad. Nem akarok odamenni, valaki menjen oda helyettem, aki bátrabb, ügyesebb, volt már ilyen helyzetben, valaki akadályozza meg a soron következő bántalmazást. Mire végiggondolom, lelépek az úttestre, elindulva a másik oldalra ahol éppen történik. Húznak, azt érzem, nem akarok odamenni, mert engem is bántani fog. NEM NEM NEM. Közben megyek, és a szövegen gondolkodom, mit mondjak, mit lehet ilyenkor mondani? Mire odaérek, a férfi már legalább kétszer pofon vágja a nőt.

Valami olyasmit mondok, hogy tudok-e segíteni, mert kívülről úgy tűnik, hogy baj van. "Hol voltál, honnan van marborod?", "Mit csináltál"- ordítja a férfi ütve a nőt. Közben a férfi felém fordul, azt mondja, nem mondja, kiabálja, hogy nem érdekli, hogyan tűnik kívülről. Eközben nő első alkalommal tud felém nézni a kis szünet hatására, megpróbál elmenekülni, nem sikerül. De rám néz találkozik a tekintetünk, azt mondja a férfinak: "Látod? Hagyd abba!". Eközben, hogy megakadályozzam, a további ütlegelést megkérdezem a férfitól, hogy esetleg nekem el tudja-e mondani, hogy mi a problémája a nővel WTF? Who cares? De muszáj, talán így meg tudom nyugtatni, talán abbahagyja az ütlegelést. Odajön, odaáll, elém kb. 1 méter van köztünk, azt ordítja az arcomba, hogy nem érdekel, nem akarom elmondani, semmi közöd hozzá. Eközben a nő megpróbál elmenekülni, a férfi utoléri, és beleveri a fejét a ház felújítása miatt odaállított fagerendába.

Remegek, nem tudom, hogy mit csináljak. A jelenetnek tanúja lesz az utca másik oldalán három tinédzser korú fiatal, az egyik nő. Annyit hallok, hogy a lány az kiabálja, hogy "dehát beleverte a fejét az oszlopba", olyan mozdulatot tesz, mintha oda akarna jönni, aztán továbbhaladnak. Ez látva közben azon imádkozom, hogy csak vegye a kezébe valaki az irányítást. Én nem tudom. De nem jön senki az a férfi, sem aki épp annak a kocsmának az ajtajában áll belülről ahol történik a bántalmazás. Ránézek, rám sem néz. Azon gondolkodom, hogy mivel tudnám megfordítani a helyzetet. Merjem-e mondani, hogy kihívom a rendőrséget? De akkor engem is bántani fog. RETTEGEK. Aztán kimondom. Ha nem hagyja abba, akkor kihívom a rendőrséget! Öt méterre állnak tőlem. A férfi azt kiabálja felém, hogy "neked is megbaszom a szádat, nem érdekel, ha kihívod a rendőrséget", bum bum bum bum pofon pofon pofon tovább veri a nőt.

Mindez persze iszonyatosan gyorsan történik, másodpercek. Azt érzem, hogy ha elveszem a telómat a szeme láttára engem is agyonver. Tudomásul veszem, hogy nem tudok semmit elérni. NEM bírok odamenni és az ütései elé állni. Hagyom, hogy bántalmazza a nőt. Elviselhetetlen. Mit csináljak? Átmegyek a másik oldalra, otthagyom a nőt egyedül a férfival. Lefordulok, az Auróra utcába, igen, be fogok menni az Aurórába, és? Akkor ott mit fognak csinálni ők is csak a rendőrséget hívnák. Nem, nem lehet, akkor szem elől vesztem őket. Sok idő. Közben egy első emeleti ablakból kihajol egy nő az auróra utcában. Még mindig félek, hogy nem kerültem olyan távolságba, hogy elővehessem a telefonom, meglát és agyonver. Előveszem, elkérem a rendőrség számát az ablakban csüngő nőtől, mert nem jut eszembe. Nem tudja. ÁÁÁÁ. Felhívom egy jó barátom. Add meg a rendőrség számát, ok, 107. Hívom, szeretnék bejelenteni egy utcai bántalmazást...Csak a nő személyleírására emlékszem. A férfiból, csak a szemére, ahogy ordít és néz bele a szemembe. Hozzátartózó? Nem, nem vagyok hozzátartozó, kell mentő? nem, nem kell mentő, küldjenek gyorsan egy rendőrautót! Közben haladok a lakásom irányába.

Ott hagytam a nőt. Már nem hallok semmit. A diszpécser megígéri, hogy amilyen hamar lehet, kiküldenek rendőröket. Elköszönünk. Még nem vagyok otthon. Félek, hogy kerülő úton kiérve a Blahára meglát ez a férfi és bántani fog és közben az jár az is a fejemben folyamatosan, hogy mi lehet a nővel otthagytam. A bejelentés után egy órával felhívom a rendőrséget. Nem ,nem tudnak tájékoztatást adni csak személyesen. De csak annyit áruljon el, hogy sikerült a bántalmazást félbeszakítani? Nem, csak személyesen tudok információt adni. Barátnőm betelefonál a VIII. kerületi rendőrkapitányságra. Ügyvéd, neki adnak infót. Mire kiértek már nem volt ott senki...Tudtam, hogy ez fog történni. És azt is, ha kimennek, akkor sem történik semmi. SEMMI családon belül történik, "hát egy kicsit a fiatalember ideges lett, és akkor mi van?" Tanulság: ne, ne menj oda, ne próbálj meg beszélni az agresszorral! Nem fogod tudni beszélgetésre bírni! Hívd azonnal a rendőrséget biztonságos távolságból! És reméld a semmit. De akkor mire jó ez az egész? A magam megnyugtatására?

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr717221075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tükörfúró 2015.02.27. 08:45:42

Istenem, egy kis utcai családi idil a nyócban, ekkora hisztit összerinyálni.

Plusz (ha egyáltalán igy valós ez az egész) nem árt tudni, hogy ezek az indulati cselekmények akkor fordulnak igazán horroba, amikor a támadó fél azt érzi, hogy el fogja veszíteni a kontrollt a saját élete ésvagy a megtámadott személy felett.

Egyszerűen leírva, most kapott kettő fülest, meg elrángatta, de ha kijön a rendőr, komolyan veszi és beviszi, akkor mikor kiengedik (mert a semmivel pár óra mulva kiengedik) hazamegy, utánnamegy, és módszeresen félholtra veri, vagy megöli.

Szoktak ilyenért adni 6-8-10 évet, baleset, nemakartam, áldozat már nem beszél, jómagaviselet, felezés, akármi, 4-5év mulva szabadul.

A tuloldalt elveszett egy élet.

Ez a rinyálás ugyanaz a logika, hogy rendőrt hívok ha kapott két pofont, minthogy zárjon be a kékpont, mert ott állami pénzen drogoznak.

Az ilyen nyomorközeli problémákat nem ugy lehet megszüntetni, hogy akkor szalad a rendőr az egy enyhe eset után ami véletlenül látszik a kétszázezerből.

Ez kellene, persze, kíméletlen törvények, szigorú és felkészült rendőrség, igazi bírók és nomrális bírói rendszer, mifene.

De ahol ez igy van, és működik, és van rá pénz és akarat, ott ilyen szintű nyomor eleve nincs egy város kellős közepén.
Teljesen más társadalmi viszonyok és állami felfogás működik, minden teljesen, de teljesen más.

gombakomba 2015.02.27. 09:01:57

@tükörfúró: Nagyon szomoru hogy igazad van. De tudod, ha soha senki nem probal meg tenni valamit, akkor nem is lesz valtozas. Meg ha kilatastalannak is tunik.

Zöld_Dani 2015.02.27. 09:47:46

Sajnálom, ronda történet. De jó, hogy megpróbáltad.

Sir Galahad 2015.02.27. 10:12:52

A sztoriból úgy tűnik, hogy a nő nem akkor találkozott először a pasassal. Ha üti, miért nem hagyja faképnél? Tudom, van erre sok előre kitalált standard válasz, de könyörgöm: a nőket ne nézzük gyereknek vagy szellemi fogyatékosnak... Van saját, szabad akarata, választási lehetősége, felelőssége - önmagáért. Ezzel kellene foglalkozni.

Muad\\\'Dib 2015.02.27. 10:17:24

@tükörfúró:
Miért hol van olyan hely, ahol ez nem probléma? Sőt az még inkább érdekelne hol van olyan hely, ahol nincs nyomor a városban?

Brix 2015.02.27. 10:17:59

Azonnal hívni kellett volna a rendőrséget, nem hezitálni. Ha nincs meg a kellő határozottság, bátorság , akkor nem kell közel menni, hanem az utca másik oldaláról lehet intézkedni. Egyébként, ez a része a városnak a gettó, ahol az etnikai kisebbségek követik el a bűncselekmények közel 100%-át. Erre kellene a rendőrségnek megfelelő választ adni pl úgy, hogy sokkal több járőr lenne az utcákon, akik megfékeznék az őrjöngő kisebbségieket. Ha jól tudom ez a rész be is van kamerázva a rendőrséghez, ezért is érthetetlen hogy miért nem intézkedtek. Értelmezésem szerint bűncselekményt történt,vagyis nyomozni kell az ügyben, hiába nem tett bejelentést az áldozat

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2015.02.27. 10:33:38

Olyan értetlenek egyesek a kulturális mássággal találkozva...

drbuboo 2015.02.27. 10:59:13

@tükörfúró: Sajnos valahol igazad van, de a leírás alapján már nem csak "egy kis pofozkodás" volt. Ugyan a segítségnek rendszerint valóban kívülről kell jönnie, és hosszútávon nem az a segítség, hogy rendőrt hívok rá, és lecsukatom. Egy ilyen esetben viszont közbe kell avatkozni, hogy a pillanatnyi tettlegességnek vége legyen, mielőtt nagyobb baj lesz belőle. A cikkírónak viszont nem nagyon volt más lehetősége, mint rendőrt hívni, illetve ami volt, azt kimerítette.

Morrancs 2015.02.27. 11:15:43

@Sir Galahad: Ez a tipikus áldozathibáztatás. (Nem tudom, ilyen hozzáálláshoz hogy mersz egy lovagi nevet felvenni nicknek.)
Hová a francba menjen el, és főleg mért ő menjen el? Miért van az, hogy az országban olyan rejtett hely kell, ahol bántalmazott nők és gyerekek bujdokolnak egy férj és apa elől, aki verte őket? Mért nekik kellett otthagyni az otthonukat, esetleg a kevéske holmijukat és a semmiből újrakezdeni? Mért nem a bántalmazót távolítják el? Mért azt várják egy áldozattól, hogy ő adjon fel mindent, és meneküljön a bizonytalanságba?

zsoci 2015.02.27. 11:44:52

Odamegyünk és beavatkozunk. Lehet, hogy kap az ember pár pofont DE AKKORSEM HAGYOM ANNYIBAN! Amúgy az ilyen bántalmzók gyáva férgek, én már avatkoztam közbe hasomló helyzetben, azonnal elment a bátorsága, amikor mondtam neki, hogy velem próbálkozzon ne a gyereket üsse meg. Pont arra számítanak, hogy nem merünk közbeavatkozni. Pont ezért KELL közebavatkozni.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2015.02.27. 12:55:49

Ilyen esetekben a legjobb, ha előkapjuk a mobilt és levideózzuk a történteket. Mindnkire nyugtatóan hat és később is felhasználható bizonyitéknak.

Sir Galahad 2015.02.27. 13:32:15

@Morrancs: Bocsánat, de ez nem áldozathibáztatás, hanem arra való rámutatás, hogy felelőssége a nőnek IS van. Nem abban, hogy verik, hanem hogy hagyta idáig fajulni a helyzetet. Azt, hogy egy vadbarom közös háztartásban veri a feleségét, egy hosszú folyamat előzi meg. Nem úgy szokott lenni - gondolom - hogy az utcán találkoznak, aznap összeházasodnak és összeköltöznek, másnap meg indul a verés. Vagy igen?

[c] 2015.02.27. 13:49:15

@Sir Galahad: Nem, és éppen ezért működik - mert a bántalmazó fokozatosan "töri be" az áldozatát, aki egyre inkább elhiszi, hogy azt érdemli, amit kap.
Ez nem nőkérdés, hanem tiszta pszichológia; ha szisztematikusan tönktrevágják az önbecsülésedet, akkor elhiszed, hogy egy darab szar vagy, akinek ennyi jár.

Morrancs 2015.02.27. 13:49:36

@Sir Galahad: Nem ez általában úgy szokott lenni, hogy már gyerekkorától az apja is verte, és az a nő abban nőtt fel, hogy ez így van és kész, és soha senki nem mondta neki, hogy ez így nem helyes, és a férje (meg az apja) törvénytelenséget követ el. Ha esetleg valaki mégis mondaná neki, akkor sem hinné el, hiszen a rendőrök nem csinálnak semmit. Vagy ha el is hiszi, rájön, hogy neki úgysem segítenek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.27. 14:02:15

Két roma nő beszélgetését hallottam akaratlanul. Az egyik-akinek egy kék folt éktelenkedett az arcán-szidta a férjét (vagy fiúját), és panaszkodott.

Mire a másik:

-Ha nem ver meg, nem is szeret..

No comment..

Sir Galahad 2015.02.27. 14:46:14

@[c]: Bocsánat, de nekem az a véleményem, hogy az első fenyegetés után (ütésről nem is beszélve) át kellene látni, mi a helyzet és lépni - és ennél a pontnál van az illető felelőssége. Ez alól kibújni és mutogatni a társadalomra, a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra nem fair dolog.

Sir Galahad 2015.02.27. 14:54:07

@Morrancs: Arra nehéz mit mondani, ha a bántalmazás a szenvedő fél beleegyezésével, elfogadó magatartásával zajlik. A nővédő szervezetek felelőssége például az, hogy tudatosítsa az érintettekben, hogy az ilyesmit nem szükségszerű elfogadni, és tegyenek ellene - lehetőség szerint eleve előzzék meg, már a partnerválasztáskor is mérlegeljék ezt a szempontot. Én ennek nyomát nem látom, ehelyett a társadalomra, a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra mutogatnak. Pedig minden problémát egyszerűbb megelőzni, mint utólag próbálni megoldani.

nick: 2015.02.27. 16:22:59

@Jónás Marianna:
ha ilyenkor valóban rendőrt akarsz hívni, akkor azt kell mondani, hogy úgy látod, VÉR is folyik, és azonnal jöjjenek, mert épp ÖLIK a nőt (= éppen életveszélyben van)

ekkor muszáj nekik kijönni, és ált. pár perc alatt oda is érnek

...az sajnos másik kérdés, hogy ha kiengedik a fickót, az valóban sokkal jobban ellátja a nő baját, és akkor már valószínűbb, hogy tényleg vér is fog folyni :-(

erre a problémára sajnos csak ugyanazt lehetne tenni, amit az ismert játékelméleti problémában a birkák kell, hogy csináljanak, amikor jön a farkas...

bár azért ez sem mindig ennyire fekete vagy fehér - és ahogy egyesek utaltak rá, bizonyos körökben még rosszul is járhatsz, ha megpróbálsz beavatkozni, mert rossz esetben akár még az áldozat is rád támad... (láttunk már ilyet nem egyszer)

mindenesetre sztem gyengébb félként, utcai harcban képzetlenként tetlegesen SEMMI esetre se avatkozz bele - a saját érdekedben
(sajnos sokan hordanak maguknál tőrt vagy akár borbély borotvát is - és tudják is, és nem is félnek használni :-( )

nick: 2015.02.27. 16:24:20

@Sir Galahad: túlságosan leegyszerűsítve látod a dolgot - pedig az valójában ennél lényegesen összetettebb

ha valóban csak ennyi lenne, ahogy képzeled, hogy van, sokkal de sokkal kevesebb ilyen probléma lenne

:-(

nick: 2015.02.27. 16:31:20

@Morrancs:
@Kitalátor (másként) gondolkodó:

a nők és a férfiak között is vannak olyanok, akiket akár ellenkező nemű is meg tud törni lelkileg - ezért vagy azért

az ilyen megtört lelkű nők közül sokakat fizikailag is bántalmaznak - és közülük néhányan, ha tudnak, megpróbálnak elmenekülni

az ilyen megtört lelkű férfiak közül pedig sokan lesznek hajléktalanok - mert pl. az úgymond "papucsférj" szűrét kiteszi a közös lakásból az asszony, amely az övé marad, mivel nála a gyerek (pl. - de stb-stb... ezer és egy egyedi eset történik még meg)

nick: 2015.02.27. 16:35:24

@zsoci:
@Eperke2222:

odamenni és fizikailag is beavatkozni nagyon veszélyes

...sokkal veszélyesebb, mint azt egyesek hinnék - akik még nem jártak pl. úgy, hogy pengével hirtelen felnyisszantották a fél nyakukat, vagy mondjuk a combi ütőerüket

olyankor nem mindig van 10 perced sem, míg vége(d)

mert nem mindenki csak pofozkodik, hanem van, aki szúr, vág, esetleg lő is

és ez nem a mozi, ill. nem mindenki Bruce Willis, hogy nem fogja a golyó, és max. csak a trikója lesz kicsit koszos

egyébként pont az Árpád-híd aluljáróban többször lehet ilyesmit látni - és hiába 200m a Rendőrpalota, sajnos nem mindig érkezik onnan segítség, vagy ha igen, sem mindig időben... :-S
(pedig egy ideje már kamerák is vannak)

nick: 2015.02.27. 16:40:01

@Eperke2222:
az általad leírt esetben egyébként nem teljesen világos, ki mikor mit tehet meg jogosan - bár nemrég változott szerencsére jobb irányba az alkalmazandó törvény

de ha pl. egy férfi odamegy, és szól a nőt leköpő fickónak, akkor az utólag majd a bíróságon fog eldőlni, hogy ami ebből a szólásból lett, az mennyire volt jogos védelem - vagy esetleg épp a nőt védelmére kelő külső szereplő lesz esetleg meghurcolva és talán elítélve is, mondjuk mert elszakadt a cérna, és még előzetesen leken egy nagyot a nőt zaklató fickónak

szóval elég nehéz észnél lenni ilyen esetben...

ha esetleg van itt a témában jártas jogász, biztos sokkal több hasznos okosságot tudna megosztani még

Sir Galahad 2015.02.27. 16:40:48

@nick:: Ha nincs igazam, kérlek, hozz ellenérvet.

zsoci 2015.02.27. 19:52:16

@nick:: Pont ez akarja minden bántalmazó elhitetni veled, hogy ő veszélyes. ezek szájhősök. De ha mégsem, akkor se vegyük már fel ezt az amerikai stílust, hogy behúzzuk fülnk farkunk, és nem teszünk semmit, mert "safety first". HÁT NEM!
Nem szabad tűrni, hogy bárki is terrorizáljon. Tenni kell ellene, és nem beszélni róla. Ha mindenki tesz azok ellen a rossz dolgok ellen, amit lát maga körül, akkor van esély rá, hogy a vilég jobb lehet.

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2015.02.27. 20:19:30

Én egyszer közbeléptem. 6 öltéssel varrtál össze a szemöldököm. Az áldozat nem ment el tanúskodni. End of story.

gombakomba 2015.03.01. 11:00:33

@Sir Galahad: Google a baratod. Rengeteget kutattak-kutatjak a temat, nagyon sok anyag hozzaferheto az aldozatpszichologiarol. Mar ha tenyleg erdekel es nem csak egy kis blog.hu-s szajkaraterol van szo.
A vilag sokkal osszetettebb es sokszinubb valami, mint azt a legtobben a sajat egyeni perpektivankbol el tudjuk kepzelni.

gombakomba 2015.03.01. 11:04:07

@zsoci: Sulyos tevedes, ami az eletedbe kerulhet.
Ettol persze valamit meg kell tenni, de azert az sose baj, ha az ember kepes realisan felmerni az eroviszonyokat es lehetosegeket.

Sir Galahad 2015.03.01. 12:00:16

@gombakomba: Az volna az ellenérv, hogy keresgéljek a neten? Ugye nem nehéz belátni, hogy ez így a nullával egyenlő?

gombakomba 2015.03.01. 13:50:05

@Sir Galahad: Nem volt szandekomban ervelni. Ez a tema joval tulmutat azon, hogy itt nehany kommentelo mit hisz, es oriasi irodalma van. Ha valoban erdekel a tema, es nem csak a celtalan vita vonz, akkor majd ugyis utananezel.

Sir Galahad 2015.03.01. 20:03:04

@gombakomba: Rendben. Ha nincs érved, akkor köszönöm, hogy igazat adtál nekem. További szép estét!

gombakomba 2015.03.01. 22:01:51

@Sir Galahad: Felreertettel. Nem adtam neked igazat, es nem all szandekomban meggyozni teged, csak felhivtam ra a figyelmed, hogy aldozatpszichologia joval tulmutat azon, amit hiszel (vagy legalabbis ami a hozzaszolasaidbol latszik, hogy hiszel) es ha a tema valoban erdekel, esetleg csak boviteni szeretned az ismereteidet, kicsit tagabb nezopontra szert tenni, akkor boven talalsz hozza irodalmat

Sir Galahad 2015.03.02. 09:56:27

@gombakomba: Egy tanulsággal én is szolgálhatok Neked: soha nem annak van igaza egy párbeszédben, aki kifarol belőle, mert nincsenek érvei. Ezek után arra tulajdonképpen már nincs is szükség, hogy az illető igazat adjon a másiknak - de ha megteszi, az udvarias gesztus. Szép napot!

gombakomba 2015.03.02. 12:10:33

@Sir Galahad: Egyrészt olyannal, akinek csak a szájkarate fontos, de maga a téma, és az, hogy abban széleskörű ismeretekre tegyen szert, már nem, vagy kevésbé, semmi kedvem vitatkozni, másrészt szerintem az adott témán nincs is mit vitatkozni, ez a fórum mindenképpen túl szűk hozzá.
Nem fogom még egyszer leírni, hogy a köztünk lévő szóváltást nem tekintem vitának, csak a figyelmedet kívántam felhívni rá, hogy érdemes lenne bővebben tájékozódnod a témában.
Nem tudom, mi nem volt ebben világos.
Csak megjegyzem, hogy az utolsó hozzászólásod téves, gondolom, te is hallottad már az "okos enged, szamár szenved" szólást. Van alapja.
Kérlek, ne válaszolj, fárasztasz.

Sir Galahad 2015.03.02. 16:08:25

@gombakomba: Nézd, nem azért válaszolok, mert unatkozom, hanem mert provokálsz. Persze, igazad van, alkalmazhatnám az "okos enged..." -et, de akkor úgy tűnne, mintha igazad volna. Pedig nincs. Érveid nincsenek, a kinyilatkoztatásaidat abszolút igazságnak tekinted, fölényeskedsz, kioktatod a másikat. És még azt is megszabnád, mikor válaszoljak a pökhendi ömlengésedre? Na jó, tudod mit? Többé nem teszem.

sic! 2015.03.03. 10:25:13

Emlékeztetnék mindekit arra, hogy bűncselekmény láttán KÖTELEZŐ rendőrt hívni.
(Ami a nőt illeti: ha nem hívsz rendőrt, még kisebb a valószínűsége annak, hogy valaha is szabadul attól a pasastól. A megoldás nem az, hogy kussolunk azzal áltatva magunkat, hogy ezzel az áldozatot védjük a még nagyobb bántalmazástól. A megoldás az, hogy megadjuk az áldozatnak azt a védelmet, ami jár neki, és ovis korú gyerekektől sem toleráljuk az agresszivitást.)
süti beállítások módosítása