Berlin a street art egyik fővárosa, ami a sok, kedves és értékes alkotás mellett természetesen ipari mennyiségű értéktelen firkát is jelent. Van pár ikonikus alkotás, ezek egyike volt az olasz Blu alkotása Kreuzberg kiemelt tűzfalán. Kreuzberg ideális hely: bevándorlók, klubok, foglaltházak, művésztanyák, bolhapiacok, és a Spree, vagyis minden adott volt ahhoz, hogy itt is beinduljon a dzsentrifikáció. 

Vay Márton híradása. 

Be is indult. Mint ahogy mára a fapadossal érkező angol turistáké és juppiké lett Terézváros és Erzsébetváros izgalmas, gyönyörű gangos házaival és romkocsmáival, hasonló történt itt is Berlin legtöbb városrészével. “Ha felnézel az égre és nem látsz darut, akkor nem Berlinben vagy” - hangzik a bölcsesség, a berliniek nagy része folyamatos, tiszteletre méltó harcban áll mind a maradék üres telkek beépítésével, mind a lakáshiány miatt emelkedő lakbérekkel, mind a kétfrontos harc mögötti ellentmondással. 

Blu híres festménye az egyik ilyen Spree-parti foghíjtelek mellett állt. A telken kutyát sétáltattak, grilleztek és tollaslabdáztak a szomszédok, illetve páran sátrakban laktak is ott. Majd megszerezte egy befektető, és jó nagy házat akar oda építeni, benne jó drága lakásokkal, amiket a hírek szerint úgy reklámoz, hogy azok Blu híres streetartjára fognak nézni.

Hát nem fognak. A kép ugye a RECLAIM YOUR CITY feliratával, az aranyórában végződő láncokkal nyakkendőjét igazgató alakkal épp hogy az ellenkezőjét hirdeti, mint amit közkedvelt foghíjtelekre épülő luxuslakások jelentenek és az ellentmondást az alkotónak most sikerült feloldalni. 

Az egyik éjjel Blu (kérésére) lefestették feketével a híres graffitit. Csak a YOUR CITY feliratot hagyták meg. 

b4mrvqzcqaeoinx.jpg

És most ez van:

Itt egy galéria az éjszakai festéről.

 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr477016615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SMFB 2015.02.24. 08:52:41

Két éve Berlinben befizettem egy alternatív városnézésre. Egy filmrendező szakon végzett fiatal srác vitte végig a csoportot - voltunk vagy tizenketten - udvarokon, kapuk alatt, gyárépületeken, a török negyedben, a megmaradt fal daraboknál, stb, és mutatta meg a street art szerinte legjobb darabjait. Csonttá fagytunk olyan hideg szél volt, de máig nagy élmény.
süti beállítások módosítása