Lesz másnap

2015.02.08. 17:50

Lehet, hogy rajongásunk ódivatú, álláspontunk tradicionalista, hovatovább provinciális, de hát nem engedünk belőle. A kocsmában ugyanis nincs mainstream, nincs uralom, nincs dominancia. Vannak viszont csattanó korsók, egymás melletti asztalok, követhetetlenné váló beszélgetések, röhögések, pultnál zajló tolakodások, rendes lerészegedések, alkalmanként kis koncertek, zenegépek. Ám ahová megérkeznek a kvízhősök, s nem vonulnak különterembe, már csak ők vannak.

Pető Péter, a Népszabadság munkatársa.

padlora.jpg

Fotó: erdely.ma

Melyik országban nem az euró a hivatalos fizetőeszköz?

Ha jól emlékszem, ezt a kérdést harsogta a mikrofonba az úgynevezett kvízmester, amikor – vendéglátóipari egységben tájidegennek aligha nevezhető módon – megpróbáltam néhány korsó sörhöz jutni.

Ez a második olyan kanyar volt, amikor rivalizálnom kellett a vetélkedővel a kocsmában. Fertályórával korábban azért szobroztam, mert a személyzet a technikai segítségnyújtással volt elfoglalva. A laptop csatlakozóját nem sikerült megfelelő helyre illeszteni, így a kivetítőn nem jelentek meg a kérdések. Fertelmes élmény volt átélni, hogy a dugóproblematika felülkerekedik a sörhabon egy kocsmában.

Mintha az operában elnémulna az összes szereplő, hogy az új vendégek zavaró tényezők nélkül rendezhessenek távolbapisáló versenyt. Esetleg falusi disznóvágáson vastapssal köszöntenék a sznobválogatott szusireceptekkel helyszínre érkező, fintorogni vágyó támadó középpályását. Vagy futballmeccsen eldobnák a szotyis zacskót, mert a felvilágosultak a kesudiót preferálják. Persze lehet úgy interpretálni a jelenetet, hogy az Aznaphoz címzett mulatóban a szpíker közlése szerint debütáló kocsmakvíz a kultúra változásának a jele, mintegy a létesítmény közösségi térré alakulása, hovatovább a kultúra demokratizálásának innovatív eszköze.
De az van, hogy ez sokkal inkább előre megfontolt szándékkal elkövetett kocsmakultúra-rongálás.

Mert mi nyitányként felálltunk, hogy átadjuk helyünket a játékosoknak. Aztán vártunk sokat a piánkra, mert nem csatlakozott a laptop, amelynek amúgy annyi keresnivalója van játékszerként a pult közelében, amennyi sörcsapnak az óvodai farsangon. Aztán már alig hallottuk egymást, mert sorjáztak a kérdések, amelyeket az illetékes két nyelven tett közzé. Aztán bekkeltünk, mert toleranciapróbát azért tehetünk. Aztán távoztuk.

És már vissza sem megyünk.

Mert a kocsmák kultúráját másként ismerjük.

Lehet, hogy rajongásunk ódivatú, álláspontunk tradicionalista, hovatovább provinciális, de hát nem engedünk belőle. A kocsmában ugyanis nincs mainstream, nincs uralom, nincs dominancia. Vannak viszont csattanó korsók, egymás melletti asztalok, követhetetlenné váló beszélgetések, röhögések, pultnál zajló tolakodások, rendes lerészegedések, alkalmanként kis koncertek, zenegépek. Ezek tartoznak hozzá a minivilághoz, nem pedig a Franciaország GDP-jéről érdeklődő felvetések.

Ám ahová megérkeznek a kvízhősök, s nem vonulnak különterembe, már csak ők vannak. Alig voltunk az egységben olyanok, akik nem válaszolgatni jöttek, és hirtelen mind kívülállók lettünk.
Így odébb mentünk. Ahogyan odébb megyünk máskor is.

Mindig olyan krimóba, ahol ellenállnak a trendcirkusznak. Mert ott biztosan lesz másnap is.


Akármennyi Franciaország GDP-je.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr227152611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doctor Proctor 2015.02.09. 13:14:11

Kedves Péter!Sajnáljuk, hogy kvízünk nem nyerte el tetszésedet. Mentségünkre szolgáljon, hogy Budapest megannyi kocsmájából mindösszesen 2ben, havonta 1-1 alkalommal tartunk ilyet. Kapitális pech, hogy Te épp kifogtad az egyiket és ezért tovább kellett várnod a sörödre. Reméljük azért sikerült másik helyet találni a kedd éjszakában ahol gyorsabb volt a kiszolgálás. Azzal a véleménnyel azért vitatkoznánk, hogy az ilyen és ehhez hasonló kvízestek rombolnák a kocsmakultúrát. Szerintünk éppenhogy gazdagítják azt! Nem véletlenül vannak a műfajnak komoly hagyományai az angolszász világban és szerte a fejlett Nyugaton! Reméljük Te sem kívánod visszaszorítani a kocsmakultúrát a magyar ugar sírva-vigadásának eredendő sivárságába!

Vagy akkor szerinted egy helyen bármilyen koncert, szülinap egyéb zártkörú rendezvény is a kocsmakultúra rombolásának minősül? (bár esetünkben zártkörű rendezvényről szó sem volt, bárki csatlakozhatott aki úgy látta jónak). Mindenestre kíváncsian várjuk, hogy a korszerű-feminista-zöld és aktív baloldal repertoárjába ezentúl beletartozik-e majd a "kocsmakvíz fasizmus" elleni küzdelem is? Nekünk jó reklám lenne :-)
süti beállítások módosítása