Amikor előszöt hallottam a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlásról, azt gondoltam, ez után aligha lesz olyan szerkesztő, aki az iszlám számára provokatív rajzok közlésével akarná kockáztatni a saját és minden, a szerkesztőségben megforduló ember életét. Tévedtem, aminek nagyon örülök. 
Erre most, hogy Charlie Hebdo a lehető legerősebb módon, címlapján egy újabb rajzzal állt ki az iszlámban rejlő béke mellett, ez is olaj lesz a tűzre. 
Vay Márton írása.

Már évekkel ezelőtt látszott, hogy a dologból baj lesz, amikor egy dán lap először közölt karikatúrákat Mohammedről: rendes tüntetések, akár tömegtüntetések is voltak szerte Nyugat-Európában. 
A párizsi mészárlás másnapján számos lap közölte le a képeket, felháborodásból, szolidaritásból, és bizonyára attól sem függetlenül, hogy a hír bemutatásához elkerülhetetlenül fontosak voltak. Ha ezt egyszerre teszi több tucat szerkesztőség, a “bűn” által kiváltott gyűlölet kockázata is eloszlik. Eloszlott, annyira, hogy bár a Hamburger Morgenpost szerkesztőségének ablakán gyújtóbombát dobtak be, vér nem folyt. Van minek örülni. 
Hamburg ebből a szempontból már tapasztalt város, ott esett meg, hogy kurd tüntetőkre “önkéntes”, az iszlám jogra (sáriára) támaszkodó “rendőrök” támadtak. 
Charlie Hebdo sem hátrált meg. Ugyan a szerkesztőség túlélőit befogadó Liberation épületéből, de megcsinálták a következő számot. Címlapon a Mohammed próféta, szomorú arccal, szemében könnycseppel áll ki a meggyilkolt újságírók mellett. Felette a felirat: minden meg van bocsájtva. 
Figyelem: 
Ez egy igen radikális kiállás az iszlám békés volta mellett. 
A terrortámadás áldozatai, túlélői pár nappal a vérengzés után azt üzenik címlapjukon, hogy megbocsájtottak, és azt, hogy szerintük sem egyeztethető össze a terror azzal, amit a próféta tanított. 
Kell, lehet ennél több? 
Aligha. 
Mégse tűnik úgy, hogy a helyzet javulna. 
Az iszlám békésebb ágának, a szunniták egyik legfontosabb ideológiai központja, az egyiptomi al-Azhar mecset és egyetem azt nyilatkozta, hogy szerinte a rajz provokáció, és “nem segíti a muzulmánok azon erőfeszítéseit, melyeket a civilizációk közti párbeszédért illetve az együttélésért tesznek”. 
Egyiptom központi vallási intézménye, a Dár al-Iftá is így foglalt állást, írja az MTI-n át, az index. 
Nem lesz könnyű. 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr347073541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2015.01.14. 19:31:11

Amikor a dán újságban megjelentek a rajzok arról, hogy az iszlám benne van a terrorizmusban, világszerte kb 200 ember lelte a halálát, mert azt bizonygatták a muszlimok, hogy az ő vallásuk békés.
Végülis, tényleg az.

francoska 2015.01.14. 23:54:24

Nem lesz könnyű, de nincs más út!
süti beállítások módosítása