33 perc

2015.01.02. 11:18

A férfi pár perccel azelőtt eshetett el, hogy odaértem. Arccal előre bukva, mankója mellette. Hívom a 112-t. Gyorsan kapcsolják a mentőket. Elmondom, mit láttam, és hogy hol történt. Első kérdés: hogyan van felöltözve. Számítottam erre, azt hazudom, jól öltözött, középkorú férfi, hisz tudom, hogy a hajléktalanokhoz nem szokás sietni. A mentőnek sem.

Keszthelyi András írása.

fekete.jpg

A férfi pár perccel azelőtt eshetett el, hogy odaértem. Ott feküdt a Jászai Mari téri park műkövein, a Palatinus házak oldalán, nem messze a Bubi bringák dokkolójától. Arccal előre bukva, mankója mellette. Véres orra jelezte, hogy nem csupán megpihent, mert elfáradt. Odaérek. Sután azt kérdezem, minden rendben-e, noha látnivaló, hogy baromira nincsen rendben semmi ezzel az ötvenes férfival.

Közben odajön valaki, megtapintja a nyaki ütőeret. Van pulzusa, mondja. Hívom a 112-t. 14:16. Gyorsan kapcsolják a mentőket. Elmondom, mit láttam, és hogy hol történt. Jászai Mari tér, a Margit híd jobb oldalán, Buda felé menet.

Első kérdés: hogyan van felöltözve. Számítottam erre, azt hazudom, jól öltözött, középkorú férfi, hisz tudom, hogy a hajléktalanokhoz nem szokás sietni. A mentőnek sem. Második kérdés: akkor ez a VII. kerületben történt? Mondom, nem, a Jászai Mari téren, a XIII. kerületben. Rendben 5, maximum 10 perc, és ott vagyunk. Letelik a 10 perc. 14:27.

Közben megjelenik két fiatal lány, nagy, színes hajdíszekkel. Nem az empatikus fajta, mondja előítéletes énem, de téved. Elmesélik, hogy ők már csináltak ilyet, de nem szabad a mentőnek azt mondani, hogy hajléktalan, mert akkor nem jönnek ki. Megnyugtatom őket, hogy nem követtem el ezt a hibát. Itt van a barátom is, akivel a közeli presszóban kellett volna találkoznunk. Amikor már négyen vagyunk ott, minden járókelő megáll, hogy segíthet-e. Magabiztosan mondom, hogy a mentők már úton vannak. Ismét telefonálok, hisz semmi nem történt, szirénazúgás sem hangzik. Ismét kapcsolják a mentőket. Amikor azt kérdem, hogy oké, hogy már elindultak, de mégis, mikorra várhatóak, sürgős lenne, hisz az előbb még volt pulzusa, az operátor szó nélkül lecsapja a telefont.

Közben arra jön egy orvos-járókelő is. Hozzunk gumikesztyűt, mondja. A lányok tudják, hogy van egy gyógyszertár a közelben, máris rohannak. Stabil oldalfekvés. Valamikor tanultam, de nem most nem jutott eszembe. Gyors vizsgálat. Nincs már pulzusa, mondja az orvos. De ha a mentők megérkeznek, talán segíthetnek. Azzal odébb áll ő is.

Közel a 30. perc is. 14:47. Ismét próbálom a 112-t. De uram, már kétszer beszélt velük, ne zaklassuk őket, mondja az operátor, majd ő is leteszi a telefont anélkül, hogy tovább kapcsolná a mentőkhöz. Mindenki elment. Ott állunk ketten a barátommal és az egyre liluló férfival. Egy másik hajléktalan jön oda – neki a képviselői irodaház környéke a törzshelye, súgja a barátom. Aggódva közeledik a férfihez, minden bizonnyal ismeri. Ő is a pulzusát nézi. Nincs már neki, mondja. A barátom is telefonálásba kezd, hátha több sikerrel jár.

Úgy a 33. percben mentőautó érkezik. Három fáradt ember, két férfi meg egy nő száll ki. Reggel 8 óta úton vannak, magyarázza a nő. Azonnal nekilátnak az újjáélesztéshez. Azért esett el, mert előtte meghalt, magyarázza egyikük. Tüdőembólia. De amikor telefonáltam, volt még pulzusa, próbálok érvelni. Nem ők tehetnek róla, hogy nem értek ide időben, mondja a hajléktalan szomorúan. A diszpécser biztos rájött arra, hogy nem úriember fekszik itt. Nekünk most papírozni kell, meg a rendőröket hívni, így a mentős. Jegyzőkönyv, ilyesmik. Elmehetnek nyugodtan, mondja. Jobb is, ha elmennek, teszi hozzá kissé határozottabban. Elmegyünk. Egy óra múlva még ott vannak. Meg a rendőrök is. Papíroznak.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr297026379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kintornas 2015.01.02. 12:51:28

A kiszállást és az újraélesztést majd szépen elszámolják. Valag túlórapótlékot, amiről a melós már nem is álmodhat. A szerveket ugyan nem tudják elkótyavetyélni - 40 felett nem kellenek (se a Rózsadombra, se a sógornak) - már csak ezért sem siettek. A tetem így is jól jön - a jövő varázslóinak és megfizethetetlen géniuszainak - kísérletezni vele. Ahogy régen az akasztófavirágokkal tették.

SZÁNAKOZNI pedig lehet, de attól a polgári rezsim nem fog megjavulni. Az USA egy gazdag ország, de a hajléktalanokkal ott is elbánnak. Még kegyetlenebbül is, mint nálunk. Ezért még mindig van hová fejlődni - fejleszteni a polgári szabadságjogokat...

Szagértő szakértő 2015.01.02. 18:54:53

Komolyan el kellene hinnünk, hogy egy orvos felállt és odábbállt mondván talán a mentő majd segít?
Ne már...
Szép olvasmányos történet, de kár volt színezni...

Sajnos el kell fogadni, hogy van akin nincs segítség legyen gentleman vagy egy hajléktalan.

Nekem is halt meg ember majdnem a kezeim között. Rohantam oda ahogy meghallottam, hogy összeesett, de már halott volt. Kérdeztem a mentőst, lehetett-e volna segíteni rajta, de csak csóválta a fejét. Hirtelen szívhalál... Kb 5-6 perc alatt ért ki a mentő, de hiába.

Shopping 2015.01.02. 19:04:08

SOSE hívd a 112-őt!!!
Felesleges másodpercek, percek vesznek el velük !!!!!
Elmondod nekik hogy mi a helyzet, ki vagy és mit akarsz ( súlyos percek telnek el)--- majd NEM CSINÁLNAK SEMMIT--- hanem átkapcsolnak a mentőkhöz.
Ez alatt egy súlyosabb beteg, ( pl. aki lenyelte a nyelvét, vagy szívroham ) segítséget is kaphatna a telefonon a mentőktől.

a nagy hohoohooo 2015.01.02. 19:08:24

@Szagértő szakértő:
Nem hiszem ,hogy kiszínezte ,bizton állítom több mint tíz év kórházi ügyeleti asszisztensi munka után.
Nem gondoltad meg előtte a mondanivalód.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.01.02. 19:16:21

Dettó ilyen történt velem is. Én is bizonygattam hogy nem hajléktalan. A 2 percre lévő kórházból kb 15 perc alatt értek oda...

lioliom 2015.01.02. 19:21:46

@Szagértő szakértő: Én sem hiszem,hogy kiszinezte!Van ilyen mentalitás is.Már azon is látszódott,hogy gumikesztyűt kért!Ha elesik valaki nekem ez eszembe sem jutna,mikor felsegítem!Tudom,hogy hol van ott a gyógyszertár!Az is hosszú percek lehettek akkor is,ha a lányok rohantak!Nem minden orvos megy ebolát gyógyítani.Van aki a magánrendelőjében ül és minden papír megfogása után fertőtleníti a kezét!

IamTwo 2015.01.02. 19:30:35

Én egy idős nénit "találtam" 5-6 éve. Január volt és rettentő hideg. Amennyire meg tudtam ítélni, nem volt sem ittas, sem hajléktalan, bár azt sem tudom, hogy mit keresett az utcán éjjel 11-kor. Szerintem nem tudta, hogy melyik bolygón van.

40 percig vártuk a mentőket, de szerintem ma sem értek még oda. Nagy-nagy szerencséje volt a néninek, hogy ez egy kórháztól nem túl messze történt, úgyhogy eltuszkoltuk szegényt odáig. Az éjszakás nővér nem volt boldog tőle, de remélem kerített neki egy meleg sarkot reggelig.

De van pozitív példám is, igaz nem napközben Budapesten, hanem este vidéki nagyvárosban, kb. 5 perc alatt kint voltak a mentők.

Azért ha közvetlen életveszélyben lennék, ami azonnali beavatkozást igényelne, nem lennének illúzióim.

IamTwo 2015.01.02. 19:33:32

@lioliom: szerintem egy vérző beteg ápolása előtt gumikesztyűt kérni nem felvágás, hanem felelősség.

micsoda? 2015.01.02. 19:42:44

Azért az szomorú, hogy az öltözete alapján ítélik meg, hogy mennyire gyorsan menjen a mentő. Gondolom a szigorú tekintetű szóvivő, talál magyarázatot erre is.

Az emeletről kidobott kutyáért már tüntetnek, talán egyszer egy hajléktalan értelmetlen haláláért is.

mj03lnir 2015.01.02. 19:49:31

Jó dolog, hpgy vannak emberek akik megállnak és segítenek a földön fekvő embertársuknak, mégha az hajléktalan is.
De ha az illetőnek nincs már légzése és pulzusa sem, akkor az újraélesztést kell megkezdeni, nem sopánkodni a mentősök után. Jelen pillanatban nincs elég mentőkocsi szolgálatban Budapesten, szocilis státissztól függetlenül. Keringésmegállás esetén szinte mindegy, hogy "csak" negyed- és nem fél órát kellett várni a mentőkre.

01234567 2015.01.02. 20:03:47

Ez nem azért volt mert hajléktalan, hanem ez van.
2 példám is van, mindkettő személyes élmény:
BLSZ mérkőzés a Dagállyal szembeni focipályán, a csatár ütközik a kapussal, konkrétan a feje a talpával, eszméletvesztés, vér. Hívják a mentőt. 10 perc semmi, 20 semmi, ismét telefon, 10 perc semmi, telefon megint, közben a sérült magához tér, és elmondja teljesen vak, nem lát semmit 10 perc, ismét telefonok, már fel sem veszik, és végre 45 perc után ott a mentő. Közlik, nem volt kocsi.
Blaha 4-6-os megállója, egy férfi összeesik, eszméletlen, telefonálnak, 20 perc semmi, a férfi közben eszmél, 10 perctelefon, semmi, ekkor én is telefonálok, a tetves diszpécsernő olyan hangot üt meg elküldöm anyuba, 10 perc múlva telefonálok megint, a nő azt mondja úton van a mentő, kérdezem hol jár, nem tudja megmondani, vazze nincs nyomkövető Gprs a kocsiban!!!!, 50 perc után jön a mentő. Áttámogatják hozzá a manust, mert elmondásuk szerint hordágyuk nincs. Azt meg személyesen láttam, elaggott Toyota mentőben a sofőr mellett ülő ápoló térképből navigált Palotán! Besza-behu...

Dwokfur 2015.01.02. 20:05:09

@endike: szerinted a mentők a kórházból jönnek?

Dwokfur 2015.01.02. 20:05:57

@kintornas: ezt kb úgy tetszik írni, mintha a mentőzéssel hülyére keresnék magukat...

IamTwo 2015.01.02. 20:06:51

@mj03lnir: "akkor az újraélesztést kell megkezdeni, nem sopánkodni a mentősök után"
Ez igaz, de ehhez nem ártana, ha az embereknek lenne alapfokú elsősegélynyújtás ismerete. Nekem sincs...

kolomparrodrigo 2015.01.02. 20:07:25

@IamTwo: Ez elavult, abszolút nem modern baloldali, még csak nem is feminista nézet!

Dwokfur 2015.01.02. 20:07:33

@Uninstall: még szerencse, hogy ugyanennyi pénzből mindenki tudna csinálni egy jobb egészségügyet. Lassan olyan lesz ez, mint a foci és az építészet: mindenki ért hozzá.

lioliom 2015.01.02. 20:15:14

@IamTwo: Értem Én,de a tér közepén mégis csak életszerűtlen, nincs ott a nővér,hogy elkurjantsa magát,hogy asszisztencia ,gumikesztyűt!!!

_Nyuszi 2015.01.02. 20:16:20

@IamTwo: pedig a Vöröskereszt rengeteg rendezvényre visz újraélesztő fantomot, de ha megkeresel privátban pl. engem, sztem találunk módot a gyakorlásra ebben vagy a következő hónapban.
Egy mentőápoló, aki vöröskeresztes

_Nyuszi 2015.01.02. 20:17:23

@mj03lnir: nekem is ez jutott eszembe.. Egy járókelőnek sem volt meg a tudása?! :(

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.02. 20:18:47

@IamTwo:

" nem ártana, ha az embereknek lenne alapfokú elsősegélynyújtás ismerete"

Szerinted a poszter, a barátja, vagy a két lány hozzáfogott volna egy alapból TBC- és hepatitis-gyanús hajléktalant szájon át lélegeztetni? Vagy a felsőruházatot szétnyitva a kétes tisztaságú bőrén tenyerelve mellkas-kompressziót végezni? Légutakat kitisztítani?

Bottal se piszkálnák meg, csak kárálnának fölötte. És valahol igazuk is lenne.

kheiron 2015.01.02. 20:27:05

@_Nyuszi:

Ha van jogosítványa, akkor tudása is.

Elvileg.

Gyakorlatilag meg....

MEDVE1978 2015.01.02. 20:31:46

Ha tüdőembólia, akkor már mindegy volt szegénynek. Ez nagyon nehéz kérdés, még ha valaki segíteni tud és akar is, egy piszkos és nagy valószínűséggel beteg hajléktalant nem fog újraéleszteni, lélegeztetni. Egy átlagember ezt egy egészséges másik embernél is nehezen teszi meg.
Sokan vetik meg az orvost, holott az is lehet, hogy csak látta, hogy már menthetetlen és meghalt.

Szóval egy ilyen helyzet a segítőnek is nagyon embert próbáló. Ember legyen a talpán, aki ilyenkor megállja a helyét. Nekem nincsenek illúzióim, valószínűleg nem tudnék segíteni ilyen esetben.

Az általános segítségnyújtási képességet kellene inkább a társadalomban feléleszteni. Azt, hogy legalább megálljon valaki az elesett ember mellett és ne csak otthagyják.

Takács Bálint 2015.01.02. 20:36:48

@MEDVE1978: Az, hogy megáll mellette és qrvára nem csinál semmit, mint ahogy a bejegyzés írója is tette, még nem fogja megmenteni az életét.

Takács Bálint 2015.01.02. 20:37:56

@beszélő majom: AZ alapszintű újraélesztés protokollban (BLS) jelenleg nem szerepel a befúvásos lélegeztetés, mint kötelező elem, csupán a mellkas kompressziót javasolják.

Dr. Bélus___ 2015.01.02. 20:38:06

Nem tudom miért érdeki őket, hogy hajléktalan-e, de arra gondolok, hogy azért, mert akkor jelentősen kisebb az esélye az életben maradásra. Gonosz kegyetlen rendszer ez, de a legtöbb ember megmentésére törekszenek, lehet nem azért, mert szemetek.
Ha nem tetszik a rendszer, azért fűzzük hozzá, hogy ahhoz képest, amennyit fizetünk össznépileg, ez egy tök jó rendszer (értsd: az egészségügy minimál pénzből megy, ahhoz képest jó). Néhány ember ellenben személyesen kurva sokat fizet, oszt' ők se kapnak normális ellátást. Sőt, jobb ellátásért többet fizetni is tilos nekik.

Neduddgi 2015.01.02. 20:39:31

@beszélő majom: Na, ezért kért a doki is kesztyűt. Csak aztán valahogy a folytatás elmaradt, már ha igaz a sztori. Egyébként az új protokoll szerint NEM kötelező fújni, elég, ha nyomod rendes tempóban.

_Nyuszi 2015.01.02. 20:48:37

Se az ERC, se az MRT nem publikálta még az új BLS protokollt, a 2010-es európai (vagy Magyarországon a 2011-es) a hatályos. De a befúvás tényleg nem kötelező, hanem választható, de a CPR valóban menjen (megfelelő sebesség (100-120 1/perc), megfelelő mélység (5-6 cm).
:)

a nagy hohoohooo 2015.01.02. 20:59:41

@Dwokfur:
Nem ugyanennyi volt a pénz,sok-sok milliárdot kivontak,sok kórházat leépítettek és sok kórházat maszek Fidesz haveroknak kiadtak vállalkozásba.

Hivatalos: szétzúzzák a barcikai kórházat
2012. június 14. csütörtök, 12:01
Írta: ÉszakOnline
E-mail Nyomtatás PDF
kazincbarcika_korhazA közel 180 aktív kórházi ágyból 40 marad. A polgármester nem ért egyet a döntéssel, küzdeni fog a határozat ellen.

„Határozat. A DE OEC Kazincbarcika Kórház Nonprofit Kft. (székhely: 3700 Kazincbarcika, Május 1. u. 56.) fekvőbeteg-szakellátási kapacitásait 2012. július 1-jével az alábbiak szerint állapítom meg:

1. Aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitások: belgyógyászat 40 ágy

2. Krónikus fekvőbeteg-szakellátási kapacitások: krónikus pszichiátria 110 ágy, krónikus belgyógyászat 38 ágy, mozgásszervi rehabilitáció 66 ágy, pszichiátriai rehabilitáció 62 ágy, ápolás-szakápolás 30 ágy." Ezt a levelet kapta a május 1-jével állami fenntartásba került kazincbarcikai kórház vezetése szerdán az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalától. A döntésre a város szocialista polgármestere, Szitka Péter csütörtökön közleményben reagált. Íme:

„Szerdán bizonyossá vált, amit eddig rebesgettek. Az egészségügyi kormányzat oly módon racionalizálja kórházunkat, hogy a közel 180 aktív ágyból 40 (!) marad. Nem lesz szülészet, sebészet, gyermek- és intenzív osztály, sürgősségi ellátás. Lesz helyette pszichiátria, három megye és 150 település alkoholbetegei számára...

A példátlan döntéssel felrúgták a fejlődő pályára állt kórházi ellátást. Azt, ami 120 000 embert szolgál ki: időseket, ifjakat, kismamákat, kisbabákat, becsületben megőszült egykori bányászokat, Borsodban boldogulni kívánó családokat, a szülőföldjüket és a munkájukat szerető elhivatott fiatalokat. Olyanokat, akiket a kormányzati döntések folyamatosan és már többszörösen ellehetetlenítettek.

Hetek óta bizonytalan volt a helyzet, kérdéseink, felvetéseink süket fülekre találtak, most pedig egy tollvonással eldöntötték a barcikaiak és a térség lakóinak életét.

Rengeteg városlakó, civilszervezeti vezető, egészségügyi dolgozó keresett az elmúlt napokban, hetekben, hogy tüntetnének, tiltakoznának. Eddig a türelmüket kértem, hogy világosan lássuk, mi a kormányzat szándéka a barcikai kórházzal, hisz az ellen nem lehet harcolni, amit csak szóbeszédből sejtünk. Most már tudjuk a tényeket és a csendes lobbizás után hangosan és gyorsan cselekednünk kell. A következő napokban tájékoztatom a kórház orvosi karát, a civilszervezeti vezetőket, a kistérség polgármestereit, intézményvezetőit és minden érintettet.

Örömömre szolgál, hogy a futótűzként terjedő hír a város, s a térség lakóit azonnal megmozgatta és elkezdődtek a civil szerveződések. Mert az itt élők tudják, ez a kórház attól sokkal többet ér, mint azt Budapesten gondolják!

Harc nélkül nem adjuk, küzdeni fogunk érte!

Szitka Péter, Kazincbarcika Város polgármestere"

A hivatalos közleményen túl Szitka Péter a személyes facebook-oldalán közzétette az ÁNTSZ levelét is, a következő szöveggel: „Az lájkolja, aki NEM fogadja el azt a döntést, hogy - köznyelven szólva - elfekvő legyen a kórházunk!"

fishaa 2015.01.02. 21:04:37

Nem azért állnak így a hajléktalanokhoz, mert az ő életük kevesebbet ér. Hanem azért mert legtöbbjükkel napi szinten történik hasonló, leginkább a piálás miatt. Nomeg a kórházak se tudnak nagyon mit kezdeni velük, az ápolatlanságuk miatt sem, meg amiatt sem, mert reggel úgyis hőbörögve elhagyják az épületet, addig meg általában illumináltan garázdálkodnak. Ez az esetek 99%. A maradék 1% ennek a 99%-nyi esetnek az áldozata, és nem a mentősöké, orvosoké.

Shopping 2015.01.02. 21:09:27

Nincs elég mentőautó ???
Demagóg leszek.
Egy stadion árából, vagy a tervezett 200 milliárdos Budai Vár felújításból hány darab mentőautót lehet venni?

Fekete Mamba 2015.01.02. 21:17:44

@Dr. Bélus___: nálad a pont.
A lakosság többségének fogalma sincs az ellátás költségeiről, azt gondolja, hogy a leginkább nulla vagy pár ezer forint befizetése mellett elvárhatja, hogy tizenévekig tanuló orvosok, ápolók végezzék arcpirító fizetésért ezt a fizikailag és pszichésen is brutálisan megterhelő munkát, de ne csak elvégezzék, tegyék ki a placcra szívüket, lelküket is.
Aki meg meri pendíteni, hogy esetleg a befizetés szerint ellátási fokozatokat kellene kialakítani, netán a fizetni nem AKARÓKAT az ellátásból kitenni, az maga népirtó vérszívó gyilkos (lásd még: 300 Ft). Nem is mond ilyet politikus soha, inkább csendesen hagyják rohadni az egészet, amit nem mond be a híradó, azt nem veszi észre, nem érti meg a művelt magyar. A rendszer meg ezt tudja így nyújtani. Hálás téma szipogva vádaskodó posztokhoz, némelyiket még jól is írják meg. Ezt nem.

prolee 2015.01.02. 21:28:33

@Shopping: Hát ez az! Amíg csak 1 db mentőautó is hiányzik, addig felelős ember egyetlen stadion alapkövét sem rakja le.
Remélem, Isten megveri Orbánt az idióta stadionjai miatt. Mi lesz, ha egyszer hozzá nem ér ki időben a mentő?

Brian 2015.01.02. 21:30:26

www.youtube.com/watch?v=TvDbWJ3CuyM
Csak tűzoltók és rendőrök.
És ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mentők tehetnek róla, hogy nincsenek ott.

Neduddgi 2015.01.02. 21:32:42

@Dr. Bélus___: Többek között azért érdekes, hogy hajléktalan-e vagy sem, mert sok olyan hajléktalanhoz hívnak mentőt, aki "csak" részeg. Az pedig alapvetően nem mentőfeladat. Ugyanakkor pl. a Menhely Alapítvány munkatársai el tudják őt helyezni megfelelő helyen, hogy ne fagyjon meg éjjel.

prolee 2015.01.02. 21:38:47

@Fekete Mamba: Nem tudom, hogy te milyen párezres befizetésekről beszélsz, de én 32 éves folyamatos munkaviszony mellett, az átlagbért meghaladó jövedelmem után fizettem az eü-t, cserében volt:
1 mandulaműtét (1965-ben),
1 szülés (1994-ben),
1 eü. kaparás (2011-ben),
1 ambuláns sebészet rovarcsípés miatt idén),
24 tüdőszűrés,
6 db méhnyakrákszűrés+mammográfia (az elmúlt 12 évben).

A gyerekeim egészségesek, mint a makk.

Bőven túl vannak fizetve.

prolee 2015.01.02. 21:43:37

@Neduddgi: Én laikus vagyok, nem tisztem megállapítani, hogy az utcán fekvő embernek mi a baja, részeg-e, vagy stroke-ja van?
Mivel rendőr sem vagyok, nem igazoltathatom, azt sem tisztem megállapítani, hogy hajléktalan-e.
Viszont állampolgári kötelességem segítséget nyújtani, ha úgy ítélem meg - akár tévesen -, hogy egy ember arra rászorul.

prolee 2015.01.02. 21:54:02

@prolee: Elfelejtettem, hogy az éves munkaegészségügyi vizsgálatomat, manager-szűrésemet a munkáltatóm fizeti magánegészségügyi intézménynek.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.01.02. 22:07:02

Az elmúlt hetekben olvastam:
- összesett a lépcsőházban, agyvérzése volt, a mentők 1 óra múlva megállapították: halott
- szintén agyvérzés, nő, 1 óra múltán jelentek meg a mentők, féloldali bénulás
- közúti baleset, 1/2 óra múlva jelenik meg a mentő, a sérült meghalt
- cukorbeteg rohamát a 1/2 óra múlva kiérkező mentők "bedrogozott" ügyfélnek könyvelik el..............
Halott valaki valamilyen következményről??
- Orbán?
- Szócska?
- Többi pö.s?

Azt már bekalkulálom, ha gondom van fizetős orvoshoz megyek!
Vegyek egy mentőt is???

HNorbert 2015.01.02. 22:07:32

@prolee: Ez tisztelendő és becsületes! Ha mindenki végigdolgozna és végigadózna ennyi évet, nem is lenne probléma. (most ne az elszállt SZJA-ra és hasonlókra gondolok, csupán a TB járulékra) Amíg viszont a "vállalkozók" szándékosan lehazudják a bevételeiket, hogy ne kelljen adózni, és mindenki a kiskapukat keresi, (a munkát hírből sem ismerőket említeni sem merem) addig minimum pénzen fog itt menni minden.

Rózsika 2015.01.02. 22:09:44

@mj03lnir: a tied az első komment, amelyikkel egyetértek. talán te is belülről látod a rendszert?

Rolcsika99 2015.01.02. 22:18:30

@Fekete Mamba:
Sőt, továbbgondolva Dr Bélus___ okfejtését, kifejezetten hiba (vagy akár bűn) félrevezetni a diszpécsert bármiben, legyen az a segítségre szoruló ruházata akár. A diszpécser nem pillanatnyi benyomások, hanem statisztika vagy protokoll alapján úgy dönt, hogy hova küldje az éppen rendelkezésre álló 1 db mentőt, vagy hogyan rangsoroljon. Ha a stat alapján a hajléktalan túlélési esélye pl 50%, míg a valóban jól öltözött és amúgy normál egészségi állapotú másik beteg esélye pl 75%, akkor tök logikus, hogy oda küldi, ahol nagyobb az esély. Ha a félretájékoztatás miatt az amúgy is menthetetlen hajléktalan helyett meghal egy ember az valamennyi részben a posztoló hibája is.

Brian 2015.01.02. 22:20:39

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Szerintem ne. De meg kell tanulnod és a környezetedet is rá kell bírnod, hogy megtanulja az alapvető elsősegélynyújtás szabályait. Ha ennél is többet szeretnél tenni akkor neki lehet állni - ebben a tárgyban is - önkéntesen működő civil szervezeteket létrehozni/támogatni akik megoldják a dolgot.
Egyébként vidéken nem ennyire rossz a helyzet (persze a szolnoki kivétel csak erősíti a szabályt).

Megoldó 2015.01.02. 22:38:55

A mai rendszerbe kódolva van a fenntarthatatlanság, elsősorban a korrupt baromarcú politikai elit miatt.
Golyót nekik! Szerintem.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.01.02. 22:48:55

@Brian:
Semmi bajom a civil mozgalmakkal, de:
azt nem mondod komolyan, hogy ha én egy közpénzen élő, feladatom ellátására alkalmatlan önkormányzati dolgozó vagyok, akkor az ügyfelek önkéntes módon - elsajátítva az ügyintézés menetét - megoldják helyettem a saját problémáikat??!!
Nem kéne jól seggbe rúgni a főnököt+a beosztottat??!!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.01.02. 22:57:31

Egyébként: ha valamelyik állami főmatadorral az asszony otthon polcot szereltet, és a nem túl elegáns otthonkában leszalad a boltba szögért, miközben pofára esik és ott marad, mi történik?
Ezt követően megduplázzák a mentőket?

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2015.01.02. 23:06:54

@kheiron:

Közel 40 éve van jogosítványom.
Akkoriban még nem tanítottak elsősegély- nyújtást.
De ha meg is tették volna: ugyan mit tudnék kezdeni egy több évtizede hallott- tanult, azóta nem gyakorolt ismerettel? Szerintem többet ártanék, mint használnék.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2015.01.02. 23:15:33

@HNorbert:
" Ez tisztelendő és becsületes!"

Igen, mindenképpen.
Csak ne felejtsük el hozzátenni:
- nem mindenki keres az átlagbér felett (gondolom, ez nem szorul magyarázatra),
- kommentelő társunknak szerencséje van, hogy sem neki, sem a családjának nincsenek eü. problémái, tehát "túlfizette" a rendszert.
Ezzel én is így vagyok, örülök is neki, de attól még megállok az utcán, ha valaki rosszul lesz mellettem, és mentőt hívok. Ennél többet nem tehetek.

Brian 2015.01.02. 23:15:42

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Nem azt nem mondom.
Viszont köztudott, hogy amiben benn az állam keze az nem működik. Csak úgy csinál mintha működne. Tehát alapvető érdekünk, hogy amit csak tudunk azt az állam kihagyásával oldjuk meg.
Számos példa van arra normálisan működő országokban, hogy a sürgősségi betegellátást közvetlen állami szerepvállalás nélkül oldják meg. Tehát elvileg ezt meg lehet.
Az önkormányzati munka egy részét is meg lehetne oldani. A másik részét meg nem. De az önkormányzati munkának pont az lenne a lényege, hogy az államtól független ÖNKORMÁNYZAT legyen. Ami nálunk valahogy megint nem így van.
De te a hatósági munkára gondoltál ha jól értem ami viszont állami monopolium és az is kell, hogy legyen.
Szerintem 1 valamit kellene, hogy mindenki felfogjon végre ebben az országban. Az államnak nincs pénze hiszen nem dolgozik sehol. Amit elkölt azt tőlünk kell, hogy elszedje tehát minél több feladatot oldunk meg magunk magunk körül annál kevesebb pénzt kell, hogy elszedjen az állam. Azt meg gondolom nem kell elmagyaráznom a folyamatosan bővülő képviselői lakások és csillogó Rolex-ek Gucci táskák országában, hogy mennyivel olcsóbban tudnánk mi megoldani a felmerülő feladatokat.

Brian 2015.01.02. 23:24:13

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs:
Az alapvető CPR/BLS (ezeket a rövidítéseket most pont a kontraszt kedvéért írtam és nem azért, hogy menőzzek) fogásai olyan egyszerűek, hogy ha egy kis időt fordítasz rá, hogy megtanuld soha nem fogod elfelejteni.
Saját példa: mire olyan helyre kerültem ahol gyakorlatban tanították nekem a keringésfenntartást és be kellett mutatnom, arra már olyan szinten tudtam, hogy megkérdezték, hol tanultam. Pedig előtte csak videon láttam. Viszont annyiszor, hogy a kéztartást és a kompressziók időzítését tökéletesen alkalmaztam. Mert benne volt a fejemben. Pedig előtte gyakorlatban soha sem csináltam. Csak láttam elégszer.
Meg kell érteni a sorrendet, logikát a többi jönni fog magától.
Nekünk a mentőtiszt a szánkba rágta, nem kell újraélesztenünk, nem kell ellátnunk senkit. Annyit kell csinálnunk, hogy olyan állapotban tartsuk amíg kiér a szakértő, hogy érdemes legyen nekiállnia. Nem újraélesztés, hanem keringésfenntartás.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2015.01.02. 23:27:33

@Brian:
"Egyébként vidéken nem ennyire rossz a helyzet "

A mi városunkból néhány hét óta a fél mentőállományt (kocsi+személyzet) naponta Budapestre vezénylik.
Vajon a maradék elegendő-e egy járás ellátásához?
A kérdés csak szónoki.
És még egy árva stadionunk sincs.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2015.01.02. 23:30:56

@Brian:
" tehát minél több feladatot oldunk meg magunk magunk körül annál kevesebb pénzt kell, hogy elszedjen az állam"

Ezt a megállapítást (bár elméletben és normális országban helyes) azért én átgondolnám... :(

Brian 2015.01.02. 23:41:20

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs:
Lehet, hogy igazad van, de szerintem azért nem normális az ország, mert az emberek még mindig elhiszik, hogy az állam majd segít. Ha vennék a fáradtságot és gondoskodnának magukról (legalábbis erejükhöz mérten) akkor normális lenne.

Brian 2015.01.02. 23:41:58

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs:
Hát ja. Mifelénk hála Istennek nem így van.

Rolcsika99 2015.01.03. 00:07:57

@prolee:
A mennyit fizettél be és mennyit kaptál vissza témához. Túllépve azon, hogy még remélhetőleg hosszú élet áll előtted, amikor is szorulhatsz még bőven ellátásra, amit meg kéne érteni, hogy amit 32 évig fizettél, az nem a saját egészségbiztosításod, így a fenti mérlegednek nulla értelme van. Mások számára fizetted/fizeted, azoknak, akiknek éppen akkor szükségük van ellátásra.

Ezért hívják TÁRSADALOMbiztosításnak.

Greg_ · http://kereszturi.tumblr.com 2015.01.03. 01:24:09

Taxival mentem ügyféllel tárgyalni, amikor láttam, hogy egy biciklis ül az út szélén (Üllői út), mellette a törött biciklije. Megállítottam a taxit és amikor odamentünk, látszott, hogy sebes a feje, vérzik.
Hívtam a mentőt, s amikor láttuk, hogy jön egy szirénázó mentő, hevesen integettünk neki, odakanyarodtak. De elmondták, hogy nem ők a kirendelt kocsi, de látták, hogy itt valami történt, ők nem sürgős esethez mentek, de megálltak, ellátják, amíg a kirendelt mentő megjön.
Ilyen is van.

Arcade Macho 2015.01.03. 01:26:12

legjobb tudomasom szerint mentot ugy lehet csak hivni ha nem hazudik az ember
jo lenne mar befizettetni a kiszallasi dijat azoknak akik nem megfeleloen veszik igenybe
meg jobb az lenne ha a sajat biztositasanak/penztarcajanak a terhere vinnek be a csoviket, ja hogy ez nalunk nem igy van? a poszt pontosan ezert szuletett meg, mert konyu a masik valamijevel verni a csihanyt

Csak egy kérdés 2015.01.03. 01:34:33

Te mekkora egy féreg vagy! Egyáltalán miről beszélsz amikor egy életről van szó legyen az bármilyen is és bárkié is!

Csak egy kérdés 2015.01.03. 01:35:12

@Arcade Macho: Te mekkora egy féreg vagy! Egyáltalán miről beszélsz amikor egy életről van szó legyen az bármilyen is és bárkié is!

srác7878787878 2015.01.03. 02:13:35

@Shopping: Nekem a 112-vel csak jó tapasztalatom van. Autóbalesetet szenvedtünk az autópályán, egy eb miatt megnéztük közelebbről a szalagkorlátot. A belső sávban sikerült az autónak megállnia, személyi sérülés nem volt. Elmondtam mindent a 112-nek, nem kapcsolgatott sehová, mondta, hogy küldi a segítséget. 5 percen belül ott voltak a rendőrök, majd befutottak a mentők és végül a tűzoltók is. Felvonultatták a teljes gárdát, úgy, hogy kihangsúlyoztam, hogy nincs személyi sérülés...

Csak egy kérdés 2015.01.03. 02:36:47

@Arcade Macho: Ja rájöttem te egy takarító vagy vagy mentős...szánalmas. Tudod ha és amennyiben a hajéktalan kérdés megoldásra kerűlne akkor nem így tennének azok az emberek akik ön vagy nem ön hibájukból az utcán élnek. AZT HOGY MELEGEDŐNEK HASZNÁLJÁK A MENTŐT PEDIG KIS KÖLTŐI TÚLZÁS. És NÁLAM NEM AUTÓMATIKUSAN koszos minden csöves - max ez a te fejedben van így. Maradtál az aki vagy: FÉREG

Beáta Demjén 2015.01.03. 09:21:42

@kintornas: Lehet aspirálni a valag pénzre, és elmenni mentősnek. Jah, hogy oda csak megszállottak kellenek, nem ilyen kiégett észosztók?! Akkor inkább takarékoskodjon a levegővel, és maradjon csendbe.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.01.03. 09:39:39

@Brian:
"bővülő képviselői lakások és csillogó Rolex-ek Gucci táskák országában, hogy mennyivel olcsóbban tudnánk mi megoldani a felmerülő feladatokat."
Ismerve a magyar történelmet, a magyar emberek jellemző vonásait, őszintén el tudod képzelni, hogy a korábbi és a mostani Guccisok, lakás és földhalmozók helyébe nem lépnek újabb, most még ismeretlen "honatyák"? Ahogy "beleválasztjuk" őket a jóba, azt is elfelejtik, hogy az életük véges, halhatatlannak és sérthetetlennek hiszik magukat.
(amire Te gondolsz az inkább egy népi kommunára hasonlít, volt már ilyen igaz, nem nálunk)

Pizsi16 2015.01.03. 10:05:02

Én eü. végzettséggel majdnem benéztem egy esetet. Kerültem ki egy bűzlő pasit a babakocsival , hogy ránk ne szédüljön. Bevallom részegnek ítéltem meg...Sétálgattam a gyerekkel és közben figyeltem. Később én hívtam neki segítséget, de sajnálom, hogy nem kérdeztem meg korábban, hogy jól van-e.Jobban féltem tőle és féltettem a pár hónapos gyerekemet mint, hogy neki segítsek.( 30-as nagydarab pasi)Nagyon nehéz a piás dűlöngézést megkülönböztettni a veszélyes helyzetektől. Azzal a fickóval végülis nem tudom mi volt, a mentősök elvitték.Korábban egy barátnőmet szemen köpte egy hajléktalan és hepatitiszes lett.Sajnos én tudnám szakszerűen újraéleszteni, de nem biztos, hogy bárkinél meg merném tenni. Sajnálom , de nekem is egy életem van.( és két pici gyerekem)A kórházban sem nyúltunk puszta kézzel az ilyenekhez, csak védőköpenyben , orr-száj maszkban és dupla kesztyűben. Civilben miért tennék másként?Tudom durva leírni ezt , de sajnos ez az igazság.

prolee 2015.01.03. 10:26:20

@Rolcsika99: Kössz a tájékoztatást, mert tb-jogász vagyok. :))))
Arcod kibaszott nagy! Stílusod bunkó proli, majd te megmondod, kinek mit kellene megérteni.
Büdös paraszt!
Az általam befizetett léből bőven jutna másoknak is, ha a rendszer nem lenne egyszerre pazarló és forráshiányos.

Nekem az a dolgom, hogy fizessek, az államnak pedig az a dolga, hogy végre, 25 év után megcsinálja a nagy elosztórendszerek reformját (ami nem egyenlő a fizessél még 300 ft vizitdíjat című, kezdetű népi operával).

NEKEM senki ne mondja azt, hogy nincs ingyen, mert én fizetek, mint a katonatiszt. Mégpedig ANNYIT, amennyi bőven belefér a társadalmi közös kockázatvállalásba.
Ezt kellene megértened végre!!!!

prolee 2015.01.03. 10:29:56

@Csak egy kérdés: Ő egy rendpárti fideszjobbikos tetű. Így érzi jól magát.

prolee 2015.01.03. 10:33:13

@srác7878787878: Akkor miért vonult ki a mentő, ha nem volt személyi sérülés?

Ez így helyes? Esetleg a barlangi mentők is kimehettek volna....

Fent sopánkodik mindenki, hogy azért kell megtudni, csöves-e a sérült, mert a rendkívül elfoglalt mentők esélyek alapján súlyozzák a kivonulás sorrendjét.

prolee 2015.01.03. 10:42:27

@Pizsi16: Ez nem durva, senki nem köteles a saját egészségének veszélyeztetésével nyújtani a segítséget.

Éppen azért kellene a hajléktalanok problémáját megoldani és a mások egészségét veszélyeztető csöveshez gyorsan kivonulni, hogy ne okozzanak nagy bajt.

Azt pedig a társadalomnak kellene kikényszerítenie, hogy a tényleges védelmi feladatokat ellátó mentők, tűzoltók, katasztrófavédelmisek, rendőrök, stb. kiemelt jövedelmet, rekreációt, egyéb előnyöket élvezhessenek. Kibaszott stadionok helyett.

Brian 2015.01.03. 10:44:12

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Nem, nem tudom elképzelni.
Viszont ez nem jogosít fel arra, hogy belenyugodjak a jelenlegi helyzetbe és lustaságból ne tegyek semmit.
Én aktív tagja vagyok egy ilyen önkéntes szervezetnek (távol vagyunk a népi kommunától) és pár évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy olyan szintre jutunk vele amelyiken most vagyunk. Mocskos távol voltunk tőle. Aztán valahogy megjelentek azok az emberek akik ugyanúgy gondolkodnak mint én és beindult a szekér. Ennek oka, hogy nagy volt a pofám hallottak felőlem és megkerestek. Pontosan ez kellene, hogy amit tudunk magunk oldjuk meg, és mikor jön az állam a pénzért akkor megkérdezhetjük: értjük, hogy kell a pénz, de mire fel hiszen ezt is mi csináljuk magunk. Mert most kimenni az utcára egyenesen a fotelból és azt mondani (úgy hogy mindent az államtól várunk) hogy magas az adó, nem kicsit nevetséges.

fuszujka 2015.01.03. 10:57:48

Ilyenkor jönne jól, ha tíz emberből legalább egy értene az újraélesztéshez.

_Nyuszi 2015.01.03. 11:16:52

@Pizsi16: Nálam van itthon egy doboz gumikesztyű, meg a táskámban 6-8 mindig. Nem a mentőről, hanem a boltból. Nálad miért nincs? :)

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.03. 11:21:10

@Brian:

"Viszont köztudott, hogy amiben benn az állam keze az nem működik. "

Lenne itt írás-rívás, meg fogaknak csikorgatása, ha az állam kivonulna az eü-ből, a szarkupacot meg ráhagyná magáncégekre azzal, hogy mindenkit olyan mértékben lássanak el, amilyen arányban befizetett.

És nem a legalsó réteg nyüszítene, hanem az a középréteg, amelyik meg van győződve arról, hogy a havi két forint befizetéséért MINDEN jár neki.

to:rppapa 2015.01.03. 11:30:17

@IamTwo: Akinek jogosítványa van, annak elvileg van. Ha elfelejtette, akkor ne mást hibáztasson!

Körömcsiga 2015.01.03. 12:46:04

Volt hasonló történetünk a párommal. Hívtam a mentőket (104 nem 112) Egy idősebb úr esett össze a villamosmegállóban. 10-15 perc alatt kiértek, szerencsére a bácsi magánál volt végig.

Körömcsiga 2015.01.03. 12:48:14

@to:rppapa: És mindenkinek van jogosítványa?

Echoo 2015.01.03. 15:14:36

Azért azt érdemes tudni, hogy ebben az ellátó sorban, egyedül a telefonáló hiszi még azt, hogy segített!

Mert az operátortól kezdve, mentős, orvos, ápoló, már tudja, hogy nincs segítség. Nap mint nap értelmetlen és fölösleges erőfeszítéseket tesznek. A napi sorozatos hiábavalóság felőrli a legstabilabb személyiséget, a kudarc állandósul. Az ezen a területen dolgozó emberek hírből sem ismerik azt, hogy "konfliktuskezelés", "szupervízió" "lelki támogatás". A TESCO pénztárosait rendszeresen tréningezik, képezik arra, hogy milyen lélektani eszközökkel fokozzák a vásárlói elégedettséget. Ezek az emberek teljesen magukra vannak maradva, abban hogy feldolgozzanak olyanokat hogy "gyerekbaleset" "halálesetekben aktív közreműködés" "nem tudtam segíteni" "tévedtem, miattam halt meg"!
"Megnyugtatásul" mondanám, nem csak ingerültek, hanem függőek, elváltak, mentális nehézségeik vannak. (2-3 éve konkrét kutatás alapján állapították ezeket meg, nem is mernek szembenézni vele) Gyanítom, amit tapasztalunk, az csak a jéghegy csúcsa. A valóság ettől sokkal rosszabb.

A hajléktalanság pedig nagy részben személyiségzavar is. Gyakorlatilag olyan emberek ők, akik kiugrottak vagy kiestek a "csónakból" és amikor nagy nehezen kimentik őket vagy csak megpróbálják, az első adandó alkalommal ők maguk ugranak vissza a jeges árba! (érsd. a személyiség 22es csapdája)

Lehetnek nagy elvárásaink másokkal szemben, de ne gondolja senki azt, hogy vannak emberek akik arra születtek, hogy másokat mossanak ki saját fekáliájukból nap mint nap! SOHA NE HIDD EL, HOGY AZ ORVOS IS AZÉRT VAN, HOGY FELÁLDOZZA MAGÁT. ...KÜLÖNÖSEN OLYANOK MIATT AKIK SAJÁT MAGUKAT SEM BECSÜLIK, A MINIMÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSRE SEM HAJLANDÓK. Lehet, hogy csak ők is szeretnének boldogan élni, megélni.

A cikkírónak már egy haláleset is kiverte a biztosítékot. Ki kell, hogy beszélje, fel kell dolgoznia...(helyesen teszi)...de mit tenne ha, ő lenne az aki nem tud naponta többször is mentőt küldeni mert NINCS szabad autója, ..ha az intenzíven neki kellene lekapcsolni a lélegeztető gépről a sorban utolsót, mert hoztak újabb beteget és nincs több szabad ágy??? (meri állítani valaki, hogy ez soha sem fordult még elő ebben a városban? Talán egy eü. miniszter.)

Persze méltatlan az emberhez így meghalni, jogos minden észrevétel is... de tudunk azon is gondolkodni, hogy NEKEM mi a feladatom? Mert könnyű a fuldoklóhoz egy másik csónakot hívni, de sokkal nehezebb helyet szorítani a miénkbe és felvenni. Addig meg nekünk sem lehet nagy az arcunk!

Echoo 2015.01.03. 15:23:06

SZUPERVÍZIÓ:
"Szakmai személyiségfejlesztő módszer lehetne a szociális és eü ellátásban résztvevőknek. Célja a hivatásbeli személyiség kompetencia fejlesztése.
A szupervízió nem felügyeletet, nem ellenőrzést jelent, hanem egy tanulási folyamat a személyes tapasztalat szakmai és/vagy személyes kontextusában. A szupervízió eszköztára az alkalmazott pszichológia és a pszichoterápia módszerei közül integrálódnak, tiszteletben tartva a kompetenciahatárokat és -kereteket."

Brian 2015.01.03. 15:45:22

@beszélő majom: Teljesen igazad van. Ezért kéne hibrid rendszer ami sok országban tökéletesen működik. Amikor volt a 300 forintos népszavazás akkor a nép nem az alapján döntött ami az érdeke mert a nép konkrétan hülye. Nekem például szó szerint azt mondta egy ember (aki egyébként a munkáját tökéletesen elvégzi tehát nem iq negatív) hogy azért szavaz nemmel mert ha a cigányoknak nem kell fizetni akkor neki miért. A politikusok bebolondították szerencsétleneket, hogy tovább folytathassák az ingyen élést. Ezén kéne túllépni és akkor időben jönne a mentő is.

Pizsi16 2015.01.03. 20:49:09

@_Nyuszi: az én táskámban mostanság cumisüveg, popsitörlő, pelenka, csereruha, kölesgolyó és a fél lakás van...:) Ahol én dolgoztam ott az orvosok a krónikus egyébként jól ismert anamnézisű beteget is csak kesztyűben volt hajlandó újraéleszteni. A kolléganő ( nővér) kezdte csupasz kézzel intubálni és előtte kiszedte a műfogát is. Amíg nem volt családom én is bátrabb voltam. Ha gyerekekkel kerülök ilyen helyzetben kire bízzam addig őket, amíg én küszködök a jóemberen? A villamoson még a fejüket is elfordítják az emberek , ha meglátnak egy babakocsit. Terhesen talán 2-3x adták át a helyüket az emberek azok is középkorú nők voltak.
süti beállítások módosítása