Flickr-LoganS.jpg

Fotó: Flickr/ Logan S

Az új magyar baloldal nem a jobboldali dominancia kialakulásának okairól írott ötvenegyedik okos elemzésből fog megszületni. De a „balliberális elit” anakronizmusának felmutatásából sem. Valószínűleg arra is hiába várunk, hogy befolyásos baloldali véleményvezérek önvizsgálatot tartsanak, hogy nekik milyen szerepük volt a választási vereségben. De kit érdekel, hogy tartanak-e? Ez itt nem az ÉS- szerkesztőség kulcsáért zajló generációs küzdelem. Hagyjunk fel végre a fórumaik frusztrált olvasgatásával. Ha van tanulsága ennek a választási vereségnek, akkor az az, hogy a magyar baloldalnak, ha nem akar egy két jobboldali párt dominálta pártrendszerben a pálya széléről nézelődni, akkor új nyelvet kell találnia. Ezt pedig nem a szárszón gyűlésezők, a „balliberális elit” ellenében, hanem tőlük függetlenül kell megformálni.

 Győry Csaba írása.

A választási vereséget elemző publicisztikákat olvasva az a benyomása támadhat az embernek, hogy tulajdonképpen nem is történt semmi. Illetve a választás sokakat csak mindenkit megerősített a választás előtt tartott hitében. Például abban, hogy azért tartunk itt, mert Magyarországon nincs demokrácia. A rezsicsökkentés fontosabb, mint a szabadság. A megoldás: tanítsuk demokráciára az embereket, hogy megértsék, hogy demokráciában jobb élni, akkor is, ha szegény az ember, és akkor is, ha gazdag. Aha. Vagy azt, hogy az összefogás azért nem volt sikeres, mert nem volt eléggé összefogás. Mire van tehát szükség: még nagyobb összefogásra. Meg persze a „pálya is lejtett”. Lejtett bizony, de ha nem lejtett volna, a baloldal akkor is vereséget szenvedett volna.

És erre jó oka volt. A jobboldallal ellentétben nyilvánvalóan nem tudott ugyanis olyan identitást és programot kínálni, amivel potenciális szavazói azonosulni tudtak volna. Az bizonyos: az Orbán-ellenes összefogás, a jogállam védelme és az antirasszizmus nem az. De nem feltétlenül azért, mert a választók jól érzik magukat az elmúlt négy évben kiépült rezsimben, vagy semmibe veszik a jogállamot, esetleg rasszisták volnának. Vagy mert a belengetett újabb rezsicsökkentésben a jólét fokozatos növekedésének újabb ígéretes állomását látták.

Dehogy. Dehogy érzi jól magát az a tanár, aki fogcsikorgatva tűri autonómiájának fokozatos korlátozását, mert ott az lakáshitel meg a gyerek. Vagy a gazda, akinek megint a kalapját a melle ellőtt gyűrögetve kell hajlongani a hivatalban, hátha neki is csurran-cseppen a pályáztatott földekből valami. A szegénység szélén egyensúlyozó, az oda való lecsúszástól való állandó rettegésben élő közalkalmazotti réteg is pontosan tudja, hogy a gázszámla csökkentése szemfényvesztés. Emlékszik még arra a pillanatra, amikor az egykulcsos adó bevezetése után kezébe vette az első fizetési papírját, és rádöbbent, hogy kevesebbet keres, mint előtte. Tudja, hogy bizonytalanságban él, s nem tudja, hogy középosztályiságának egyik utolsó eleme („egyetemre megy a gyerek”), amit eddig családi összefogásból, így-úgy összehozott, magától értetődő-e még. De nem érzi jól magát az a közmunkás sem, akinek a falujában csak az önkormányzatnál dolgozóknak, a kocsmárosnak, a buszsofőrnek és a boltosnak van munkája, és akinek a közmunka a kilátástalanság és még nagyobb nyomor alternatívája.

Nekik azonban nem sokat kínált a baloldali összefogás. Vagyis tán kínált, persze, valamelyik program ki tudja, hányadik oldalán. A kampány, az „összefogás” nem erről szólt.

De nem azért nem beszélt az összefogás ellenzéke a szegénységben élőkhöz vagy a szegénység szélén egyensúlyozókhoz, mert az anyagi biztonságban élőkhöz szólt volna inkább. Nem. Az összefogás ellenzéke a győri lakóparkban családjával lakó fiatal mérnököt sem tudta megszólítani, aki munkáját egy, a Nyugat-Európai gazdaságba szinte teljesen integrált régió valamelyik ipari vállalatánál végzi, és aki teljes természetességgel jár Ausztriába vásárolni, enni vagy szórakozni, és aki számára a Nyugat-Európai középosztály anyagi biztonsága és fogyasztási szokásai ma már elérhető közelségben lévő valóság, nem álom. Számára azonban az összefogás nem ajánlott többet annál, minthogy ők majd megvédik az „európai értékeket”. És bár a Északnyugat-Magyarország magánszférában dolgozó, erősödő középosztálya tényleg sokat veszíthetne EU-s kapcsolatok megromlásán, de minek is aggódjon? Számára a békemenet EU-ellenes retorikája távoli zaj csupán. Napjai EU-s szabványok átültetésével telnek, a város, ahol lakik, EU-s pénzből épül-szépül, az üzem, ahol dolgozik, német tőkebefektetésből bővül, az új épületet pedig a miniszterelnök adta át.

Ahogy nem tudott az összefogás mint mondani a győri mérnököt a borsodi közmunkástól elválasztó, az elmúlt négy évben drámaian táguló szakadékra sem. Illetve ha mondott is valamit valahol, nem nagyon lehetett hallani.

A tisztességben megőszült véleményvezérek által jegyzett elemzésekben erről azonban nem sok szó esik. Mintha mi sem történt volna, az összefogás régi toposzai élnek tovább. A régi harcokat vívják újra. Mintha a kudarc okairól szóló publicisztikákat a választások előtti írásokból ollózták volna össze.

Csakhogy ezzel a fiatalabb sincsenek máshogy. Egymást érik a csalódott, dühödt vagy ironikus írások az összefogást erőltető értelmiségi elit felelősségéről és anakronizmusáról. A választási vereséget elemző írásokat olvasva érthető ez az indulat. Ahogy az irónia is, például a teljesítményére büszke, megújult magyar liberalizmus diadaláról szóló sajtótájékoztatókat hallgatva. De érthető azoknak a csalódottsága is, akik jelentős részben e véleményvezérek rájuk nehezedő nyomásnak engedve tán a legtöbbet: hitelességüket és egzisztenciájukat kockáztatták az összefogásért.

Ebből azonban az új baloldalnak a nyelve nem fog megszületni. Minden világos. A választás és eredménye magáért beszél. A saját nyelvünket, ügyeinket kell megtalálnunk. Ezzel kell törődnünk.  Kár volna ezt generációs konfliktusként megélni és megharcolni. „Ballibezésből” nem lesz új baloldal.

Sajnos azt is tudomásul kell vennünk, hogy ehhez intézmények egyelőre nem lesznek. De bízhatunk abban, hogy ha képesek vagyunk koherens új nyelvet találni, akkor idővel lesznek majd azok is. Legkésőbb akkor, amikor égető kérdéssé válik az, hogy régi narratívákkal választók sincsenek.

Megszólítani van kit. Az elmúlt négy év nyertese kevés, a vesztese sok. A Békemenetes keménymagból, a hetvenes-nyolcvanas évek kultúrharcának jegyében a szentendrei ajándékboltok esztétikáját kultúrpolitikai doktrínává emelő Fekete György követőiből, vagy épp a Paks és az orosz függés ellenzőjéből máról holnapra az atomenergia harcosává és Putyin-baráttá váló hívőkből egy harmad se jön ki, nem hogy kettő.  A Fidesz most kevesebb szavazattal nyert kétharmadot, mint amivel 2002-ben elvesztette a választásokat. A keménymagon kívül a most rájuk szavazók egy jelentős része is megszólítható.

Így kell nézni a Szabadság téri szobor történetére is. Az antifasizmus, mint a baloldalt egyesítő narratíva, az antifasizmus, mint politikai stratégia megbukott. Ha működött is korábban: ma már nem működik. Ezt kimondani nem bűn, mivel ez napnál világosabb tény. Mint ahogy ezt kimondani nem  jelenti azt sem, hogy nem kéne tiltakozni minden egyes alkalommal, amikor a kormány a emlékművekkel, múzeumokkal vagy tankönyvekkel, a szélsőjobb felé kacsingatva a magyar jobboldal hamis eredetmítoszainak megfelelően újra akarja írni a történelmet. Vagy nem kéne minden egyes alkalommal az utcára vonulni, ha ott egyenruhás szélsőjobboldali alakulatok masíroznak. Dehogynem kell. És nem azért, mert az ilyen szobrokkal a szegény idős túlélőket idegesítjük fel indokolatlanul. A történelemhamisítás mindenkinek az ügye. Ahogy az antiszemitizmus és rasszizmus elleni küzdelem is. De az ilyesféle tiltakozástól a baloldal potenciális választóinak széles mozgósítását várni: tévedés és hiba. Nekünk viszont nem az a dolgunk, hogy azokkal harcoljunk, akik e stratégiát nem adták fel, és a csatáikat e szerint vívják tovább. A Szabadság téri szobor kerítését döntögetők túlnyomó része amúgy sem politikai opportunizmusból teszi azt, amit tesz: őszinte aggodalom hajtja. Inkább azon kéne gondolkodni, hogy hogyan tovább. 

A baloldalnak például meg kell küzdenie azzal a dilemmával, hogy hagyományos fellegváraiban a szélsőjobb stabilizálódni látszik. Nehéz lesz. Franciaországtól Hollandiáig, Spanyolországtól Dániáig küzdenek szociáldemokrata és munkáspártok azzal a kihívással, hogy a szélsőjobb radikális populizmusa a hagyományos bázisukat fenyegeti, vagy marja lassan el.  De rasszistának bélyegezni minden Jobbik szavazót hiba. A meggyőződéses antiszemiták és veszekedett rasszisták nem tesznek ki húsz százalékot. A mélyszegénységben élők, vagy a leszakadástól rettegő alsó középosztály nem feltétlenül a rasszista üzenetei miatt választják a Jobbikot. Tudja ezt a Jobbik is: nem véletlenül próbálta (sikerrel) rasszizmusát és antiszemitizmusát kiskutyák feneke alá rejteni.

Róluk pedig a baloldalnak nem szabad lemondania. De nem még szigorúbb büntetéseket, még nagyobb rendet kell ígérnie, hanem meg kell mutatnia, hogy a rendpártiság látszatmegoldás csupán, amely csak a statisztikákat javítja, a közbiztonságot nem. Meg kell értetnie, hogy igenis képes hatékony alternatívát kínálni a rendpárti megoldásokkal szemben: a kemény büntetőpolitika azt jelenti, hogy az, aki ellopja a kerítésed, két év múlva nem hat, hanem kilenc hónapot kap. A mi megoldásunk, a helyreállító igazságszolgáltatás pedig azt, hogy néhány hónapon belül arra kötelezik, hogy a saját költségén építse újra fel a kerítésed. Melyiket választod?

Legfőképpen azonban a baloldalnak a szegénységben élők vagy a szegénységbe való lecsúszástól rettegők egzisztenciális félelmeit kell megszólítania. Az elmúlt négy év kormányzati politikája, minden rezsicsökkentő retorika ellenére, többé-kevésbé nyíltan a társadalmi egyenlőtlenségek konzerválására, sőt megerősítésére törekedett. A válság utáni recesszió közepén csökkentette radikálisan a jóléti kiadásokat. Az egykulcsos adó bevezetésével a jövedelmeket nem is a középosztályhoz, hanem a legnagyobb jómódban élő szűk rétegéhez csoportosította át. A közoktatási reform egyik célja a felsőoktatásban továbbtanulók vagy magasabb szakképzettséget szerzők számának korlátozása, és a kiszolgáltatott helyzetben élő, képzetlen olcsó munkaerő újratermelése. Azoknak a jelentős része, akiket ezek az intézkedések sújtottak, tudják, hogy a kormány nem az ő érdekeiket képviseli. A baloldalnak meg kell nekik mutatnia, hogy tud azokról az egyenlőtlenségekről, amelyeket mindennap megtapasztalnak, és tenni is akar ellenük.

Szót kell érteni a határon túli magyarokkal is. Minden határon túli magyart nemzetiségi ruhába öltözött bősz nacionalistának tartani és Fidesz-katonának bélyegezni pont annyira sértő, mint azzal vádolni őket, hogy az állampolgárság megszerzésével csak a magyar jóléti rendszer szolgáltatásaira fájt a foguk.  A határon túli magyarok a saját országukban következetesen a progresszív polgári demokrata pártok (merthogy a magyar pártok is ilyenek) szilárd bázisának számítanak, és nem fogékonyak arra a fajta nacionalista retorikára, amit a Fidesz itthon velük kapcsolatban használ. A magukat magyarnak valló, szülőhelyükön boldogulni akaró szlovákiai fiataloknak, vagy épp a gazdasági pozícióit tudatosan kiépítő erdélyi magyar vállalkozói rétegnek a lóháton vonulgató, átszellemült Semjén Zsolt éppolyan szánalmasnak és nevetségesnek tűnik, mint a nekünk.

Végül új nyelvet kell találni Európáról is. A régi diskurzus, amely a baloldali-liberális elitre mint civilizációs erőre, a „Nyugat” és Európa kizárólagos letéteményesére tekintett a keleti autoriter társadalmi modellel és reflexekkel szemben vívott harcban, nem működik. Ahogy  a „nyugaton ez nem így van”, „európai módon ezt így kell csinálni”, sem lehet már minden vitát szükségképpen lezáró érv.  Részben azért, mert sajnos Marine Le Pen, Geert Wilders és a Vlaams Belang is Európa.

Németország, Hollandia vagy Nagy-Britannia a lehetséges világok legjobbika, ideális világ? Dehogy. Széthullóban lévő, működésképtelen, dekadens társadalom, amivel szemben a NER és a „munka társadalma” a nemzeti öntudat és szabadság szigete? Dehogy. Nem csak azok tudják ezt, akik ERASMUS- ösztöndíjjal tanultak vagy tanulnak ott, hanem az a félmillió magyar is, aki bevándorlóként éli meg Nyugat-Európa mindennapjait.

De a régi diskurzus a kormány harcias „Brüsszel nem Moszkva” EU- ellenes retorikájával sem tud mit kezdeni. Nem látja mögötte a lényeget, és úgy tesz, mint Orbán ki akarná vezetni az országot az EU-ból. Dehogy akarja! A kormány hátországának számító gazdasági elitet jórészt nem is a magyar költségvetés, hanem a fejlesztési pénzek útján az EU tartja el. Az autópályától kezdve a falusi főtéren álló, árvalányhajas csinnadrattával átadott székely kapuig szinte minden az EU pénzéből épül itt. Ahogy a Kishantost beszántó új földesurak is a EU Közös Agrárpolitikájából fognak tovább gazdagodni. Az EU-s és állami pénzekkel kitömött „nemzeti tőkésosztály” sem csak a jól ismert neveket fedi: EU-s segítséggel egy egész új vállalkozói réteg növekedik lassan, az EU gazdaságába integrált, hosszú távon is piaccal rendelkező, multinacionális nagyvállalatok termelési láncába illeszkedő kkv-k épülnek a német Mittelstand mintájára, amelyek fenntartható és legális módon lesznek majd képesek a helyi pártelit és pártszervezet anyagi hátterét biztosítani.

Új nyelvet kell tehát teremteni. Nem csak szellemi műhelyekben zajló társadalomelméleti munkára van szükség. Olyan koncepciók kellenek, amelyeket közpolitikai megoldásokkal lehet összekötni. Amiket potenciális választóknak szóló üzenetekre lehet lefordítani.

Megszólítani van kit. Álljunk neki, nem lesz egyszerű.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr766095758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2014.04.30. 00:55:14

Nem kell új baloldal. A baloldalt a Fidesz elfoglalta, csak az állam és a szolidaritás helyett a nemzet lett az ópium amit adagol.
Ebbe az országba egy valóságos jobboldal kéne, aki leszámol a terpeszkedő állammal. Részletesebben és nálam okosabban:
mandiner.blog.hu/2014/04/29/mi_lesz_veled_fiatal_kozeposztaly

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 06:50:07

A ballib eszmeiség eltűnése a rendszerváltozás egyik nagy hibájának a kijavítása.

Spamet nem küldünk rád (törölt) 2014.04.30. 06:53:28

A poszt mondanivalója, hogy másként kell beszélni. Aztán pontról pontra felsorolod a kampány demagóg pontjait, kis emlékművezéssel megtoldva, haha.

A kalapját gyűrögető paraszt, ez külön aranyos. Na szóval ez egy bérelhető terület. Eddig szoci zöldbárók rabolták, most narancsbárók, az emberek 96%-a nem érintett, mert ők pepiták és közelébe sem kerülhettek volna a lehetőségnek, jó tudni.

Ad Dio 2014.04.30. 06:53:48

Kíváncsi vagyok mit tud kikutyulni a baloldal, mert én a jobber srác nem szeretném ha a jobbik lenne az alternatíva mon.

Hajrá valóban progresszív baloldal!

kvadrillio 2014.04.30. 07:13:13

Londonban keresik az ukrajnai pénzt
Londonban keresik az ukrajnai pénzt

Fotó: RIA Novosztyi

Április 29-én és 30-án az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az önjelölt kijevi kormányzat képviselői Londonban azzal foglalkoznak, hogy meghatározzák, hol és hogyan keressék a többmilliárdos nyugati befektetéseket, amelyek eltűntek Ukrajnában.

Az UFAR-nak nevezett fórum, amely az aktívumok visszahozásával foglalkozik, azonban csak a Viktor Janukovics elnöksége idején ellopott pénzekkel törődik. Mintha előtte és utána a becsületesség és a tisztesség uralkodott volna.

Európa pénzügyi fővárosába megérkezett az amerikai pénzügy- és az igazságügyi miniszter, közel 20 országból a különféle pénzügyi ellenőrző szervek képviselői, valamint Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. Egyébként őt 2013 elejéig pénzügyi machinációkkal és törvénytelen földeladással vádolták. A február 21-i katonai puccs után beszüntette ezt az eljárást.

A londoni konferencia elég furcsa, hiszen a pénzügyi szakembereket, a bankárokat zavarja a nyilvánosság: a pénz, és annak felkutatása sem kedveli a zajt. A londoni találkozó éppen ezért inkább egy show műsorra hasonlít, mintsem komoly foglalatosságra – jelentette ki Borisz Mezsujev orosz politológus.

Természetesen politikai nyomásról van szó. Olyan kísérletről, hogy igazolják: mindenki korrupt, aki Amerika, Európa, a nyugati választás ellen van. Akik viszont mellettük, azok eszmei emberek. Propaganda gyakorlat ez, a „könnyed erő” eleme.

Arszenyij Jacenyuk a londoni találkozó előtt fantasztikus összegek ellopásával vádolta meg a Janukovics-rendszert. Állítólag 2009 és 2013 között Ukrajna arany készletéből eltűnt 20 milliárd dollár, 37 milliárd kölcsön, és az adóparadicsomokba vándorolt több mint 70 milliárd dollár, és még további 70 milliárd dollár adósságról is szó van. Ha ezeket összeadjuk, olyan összeget kapunk, amelyről hajdanán iráni sah, vagy Markos, a Fülöp-szigetek egykori elnöke sem álmodhatott.

Egyes szakértők azt mondják, hogy a londoni konferencia inkább azoknak az összejövetelére emlékeztet, akiket megloptak a klienseik. Hiszen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Svájc, Liechtenstein és más résztvevők saját pénzüket keresik. Az ukrajnai „demokratikus vezetők” generációi által ellopott összegek befektetésekként és kölcsönként érkeztek Ukrajnába, és „távoztak” a nyugati offshore-cégekhez, bankokhoz és ingatlanokba.

Az orosz szakértők szerint az új ukrán vezetőknek nem kell örvendezniük. Inkább aggódniuk. Ha ugyanis a Nyugatnak vannak kompromittáló anyagaik Janukovicsra, akkor rájuk vonatkozóan még inkább.
Nagyvilág, fórum, London, Válság Ukrajnában, Gazdaság
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/2014_04_29/Londonban-keresik-az-ukrajnai-penzt-9611/

MAGYARORSZÁGON UGYAN EZ TÖRTÉNT ! :o)))

nyelv-ész 2014.04.30. 07:26:57

Mint a fészbúkos kommentekben is elhangzott, pont a szájtépésből van elege mindenkinek. Nem azért buktak ezek a jóemberek, mert nem beszéltek elég szépen, vagy elég okosan. Nem.

Azért buktak, mert az embereknek már tele van a csizmájuk a sok süketelő politikusból, akik azt hiszik, hogy ha kiállhatnak a kamerák elé, és ott mondhatnak valami rettentő nagy okosságot, akkor az emberek boldogan mennek haza, és egyszeribe' elfelejtik, hogy a héten megint mennyivel nőtt a törlesztőrészletük vagy a kenyér ára.

Netuddki. 2014.04.30. 07:43:39

Hosszú. Pedig a lényeget pár mondatban is el lehet mondani.
A "bal" oldali összefogás nem akart "nyerni". Azt a pár vezető megélhetési "politikusukat" akarták újra bejuttatni a parlamentbe, hogy újabb 4 évig meglegyen nekik a havi jövedelmük. pedig az orbán rezsimet simán le lehetett volna váltani, csak meg kellett volna szólítani azokat akik alternatíva hiányában az orbánra szavaztak (a balfaszok), és azokat akik el se mentek.

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.04.30. 08:47:44

A szárszói értelmiség levitézlett! Köszi, tudjuk.

Akkor miért az ő ügyeiket akarjátok még mindig napirenden tartani?
Nem értitek, hogy ez taszítja az embereket?
Ebben az írásban is a liberális értelmiség által kreált ügyekkel foglalkoztok, és nem a társadalom valódi problémáival. A sokadik kudarc után is ugyanazt akarjátok, ugyanott folytatni, amibe korábban belebuktatok.
Ha az áldozatok helyett a bűnözők oldalára álltok, ha továbbra is a többség számára elfogadhatatlan, harcos cionizmust, nemzetellenes kozmopolita életstílust, egyházellenességet hirdetitek, ha nyíltan kiálltok a nemzetközi nagytőke érdekei mellett, a kisemberekkel szemben, akkor soha nem fogtok komolyabb eredményt elérni.

lstóczy Győző · http://kuruc.info 2014.04.30. 09:07:42

@kovi1970: "A "bal" oldali összefogás nem akart "nyerni". Azt a pár vezető megélhetési "politikusukat" akarták újra bejuttatni a parlamentbe, hogy újabb 4 évig meglegyen nekik a havi jövedelmük."

- Pontosan. Ugyanúgy mint nálunk a likudosok. Nem akarnak tenni a zsidóságért, csak a pénz kell nekik.

lstóczy Győző · http://kuruc.info 2014.04.30. 09:18:52

index.hu/belfold/2014/04/30/strategopolis/

Oldalanként minimum 98 ezer forintért rendelt tanulmányt Giró-Szász András kormányszóvivő egykori cégétől a Fidesz parlamenti frakciója – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Mérnork 2014.04.30. 09:19:27

"Az összefogás ellenzéke a győri lakóparkban családjával lakó fiatal mérnököt sem tudta megszólítani"
Dehogynem tudta megszólítani. Biztos ő is örült velem együtt (aki szintén mérnök vagyok német cégnél, csak nem Győrben, hanem valahol Hevesben), hogy balfaszék első körben törölnék el a fidesz egyik értelmes intézkedését az 1 kulcsos adót. Nekem, akinek 3 gyereke van külön tetszett, hogy a gyerekek utáni adókedvezményt is eltörölnék. Biztos jó lenne, ha megint csak a bruttóm felét kapnám nettóba, mint anno kurcsány feri alatt. ;-)

amergin 2014.04.30. 09:25:52

@maxval a gondolkodó birca: Undorító nézni, hogy mindenkivel szemben ilyen gyűlölködő, arrogáns vagy, aki nem pontosan úgy gondolkodik, mint te. Pontosabban, próbál gondolkodni. Mert mindig megpróbálsz gondolkodni, csak sose sikerül. Marad a birka.

Baloldalinak lenni annyi, mint a vesztesek oldalára állni. Amíg lesznek vesztesek, addig a baloldalnak is van létjogosultsága.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 09:29:45

@amergin:

Gyűlölködés? Hol?

A baloldal megbukott, világszerte. Egyszerűen nem működik.

Jobboldal: a fő érték a jogegyenlőség és a szabadság.

Baloldal: a fő érték a materiális egyenlőség és a társadalmi igazságosság.

Netuddki. 2014.04.30. 09:38:36

@maxval a gondolkodó birca: A baloldal megbukott? Akkor miért lett megint 2/3-juk a komenyistáknak?

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.04.30. 09:40:24

„a város, ahol lakik, EU-s pénzből épül-szépül.”
Ez nem így van! Ti tényleg sosem jártok a körúton kívül?
Lehet, hogy Budapestről ez nem látszik, de az EU csatlakozásnak rengeteg vesztese és igen kevés nyertese van vidéken.
Az emberek azt látják, hogy az EU miatt bontják el a gyárakat, számolják fel a termelést az utolsó kisüzemekben. Az EU teljesíthetetlen előírásokkal lehetetleníti el az állattenyésztést is, amikor egyre humánusabb állattartási követelményeket szab meg, de közben nincs viszont mondanivalója a nyomorban élő éhezőknek.
Ezzel az EU azt üzeni, hogy számára a disznók és tehenek fontosabbak, mint az emberek.
Ha vidéken azt látják, hogy eközben van olyan párt aki nem harcos elszántsággal küzd Brüsszellel szemben, hanem lelkes éljenzéssel támogatja ezt az EU politikát, attól mély megvetéssel fordulnak el az emberek.

♔bаtyu♔ 2014.04.30. 09:59:03

Azért valahol jól látszik a kádár rendszer hatása, a szocializáció.

A nép már második alkalommal nyilvánította ki, hogy nem jobb és bal kategóriákban gondolkodik, de a balliberálisok meg vannak arról győződve, hogy apróságok miatt buknak meg és Mo. nem lehet erős balliberális oldal nélkül.

A baloldal és a liberális oldal alapvetően szélsőség és oda kerül, ahol a helye van, ahol volt pld. 1945 előtt.

Az orosz megszállás emelte ki ezeket és tette naggyá, kizárólagossá, de ehhez az orosz tankok kellettek. Igen, ki lett nevelve egy nagyon hangos nagyszámú balliberális média értelmiség, de ez is lecseng.

no_successful2 2014.04.30. 09:59:18

Fogjátok már fel, hogy a baloldalnak, legalábbis a kormányzati programok szintjén, egyre kisebb lesz a mozgástere.
Egyszerűen nem lesz pénz a szociális osztogatásokra, különösen kelet-európában nem. Globálisan, az egy főre eső fogyasztás csökken. Erre utal az új jelenség, a stagnáló árak, és a defláció is.

Magyarországon pedig az a helyzet, hogy a volt MSZMP-ből alakult szocialista párt, a szervilizmushoz szokott káderállományával, és a liberálisokkal való összebútorozásával, még a maradék mozgásteret is kiütötte maga alól.
Mára már el lehet mondani, hogy a magyar ballib tulajdonképpen nem egy határozott politikai arculattal bíró képződmény, hanem egyszerűen csak egy szervezet, amely igyekszik a "mi a szegényekkel és a munkásokkal vagyunk" retorikát erőltetni, valós mozgástér nélkül.
Erre rárakódik még, az a ma már teljesen nyilvánvalóan a legtöbb emberben ellenszenvet keltő attitűd, ami a nemzeti érdekek, és az összmagyarság érdekeinek, a kozmopolitizmus szempontjait fölérendelő alapállás. Ezt az alapállást egyébként, gyanúm szerint a külföldi támogatók erőltetik rájuk, de szervilizmusukat bizonyítandó, noha szerintem már ők is látják, hogy ez, egyre inkább politikai öngyilkosság, továbbra is hangoztatják.
Véleményem szerint van jövője a liberalizmusnak, Magyarországon, de csak akkor, ha alkalmazkodnak, a magyar társadalomi klímához. És ha az össznemzeti érdekek szerint politizálnak.

vajdasagi 2014.04.30. 10:02:24

@novecento: Nem az EU csatlakozásnak a vesztesei ők, hanem a globalizációnak. Amit ők elveszítenek, azt nyeri kamatostól valaki Kínában vagy mondjuk Indiában. És ha kimaradtunk volna az EU-ból, akkor sem lennének ezek az emberek jobban. Az élet az elmúlt 20 évben nem volt (és a kövektező évtizedekben sem lesz) habostorta. Téved, aki azt hiszi, hogy ebből kimaradhat. Még Észak Korea sem vonhatja ki magát ebből, nemhogy mi.

De azért ebben a golbális világban boldogulni/előrejutni is lehet, csak keményen kell tanulni/dolgozni. No ehhez sokaknak nincs képességük/kedvük, és akkor jön az EU ócsárlása. Szomorú.

virgo 2014.04.30. 10:09:55

"amely igyekszik a "mi a szegényekkel és a munkásokkal vagyunk" retorikát erőltetni, valós mozgástér nélkül."

Tessék mondani, tudnak erről a munkások, meg a szegények?

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.04.30. 10:10:49

@vajdasagi: Nincs alternatívája az EU-nak, ebben egyetértünk. Nem vagyok EU ellenes.
Nem kell viszont minden hülyeséget feltétel nélkül elfogadni ami Brüsszelből jön.
Be kell mutatni az EU-nak, hogy sosem lesz népszerű a közös Európa eszméje mindaddig, amíg az EU az állatok életkörülményeinek szabályzásával van elfoglalva, miközben milliók éheznek az országban.

♔bаtyu♔ 2014.04.30. 10:10:53

@vajdasagi: Az a gond, hogy ez az EU "ócsárlása" is ugyanaz a kategória, mint az "antiszemitizmus".

Eldobsz egy kritikát és máris nyakadon a megélhetési, vagy csak az ostoba, hogy "ócsároltad".

Ez az EU végét fogja jelenteni,azaz mint az antiszemitizmusnál, egyre nagyobb erőszakot kell alkalmazni, hogy befogják az emberek száját.

Eredmény az zsidóknál is mi volt? 1990-ben az antiszemitizmus a világon ismeretlen dolog volt, a zsidókat mindenki szarta le nagyívben és senki nem vitatta, hogy nem vot holokauszt, igaz, nem is érdekelte, hiszen rég volt.

Ez azonban pár zsidót zavart és elkezdték megfizetni a liberálisokat, volt kommunistákat keleten-nyugaton,akik el is kezdték a hisztériát.

Mai eredménye: Mindenki kussol, a politikusok egyre jobban lihegnek, de egyre jobban nem csípik a zsidókat.

Eljön az idő, amikor bármilyen EU kritika is büntetendő lesz, persze én remélem, előbb felsozlik az EU.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 10:11:16

@kovi1970:

Nem lett nekik, be se jutottak a parlamentbe.

rockjano 2014.04.30. 10:20:46

Szerintem remek cikk és még sok ilyen kéne

Szinte minden megállapításával maradéktalanul egyetértek….

lenoardo999 2014.04.30. 10:32:29

"A mi megoldásunk, a helyreállító igazságszolgáltatás pedig azt, hogy néhány hónapon belül arra kötelezik, hogy a saját költségén építse újra fel a kerítésed. Melyiket választod?"

Az íróasztal-filozófia csillogása: ember, azok, akik ellopják a kerítésedet perelhetetlenek, mert nincs semmijük. Nem tudtad? Nem tudtad, hogy nekik olyan nincs hogy saját költség? Akkor állj fel az íróasztalod mögül, és tekints ki a Szabadság tér-Pasarét-Margitsziget háromszögből.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.30. 10:45:29

Vajon miért kellett arra nagyjából 2013-ig várni, hogy a baloldaliaknak is derengjen, hogy a szárszóiak nem mindentudó értelmiségiek, hanem politikaközeli celebek?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.30. 10:47:34

@kovi1970: Nem kommunisták, hanem horthysták. Több tekintélyelvű rendszer is létezett már a világon...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.04.30. 11:24:47

a poszt első fele jó, a másdik fele felesleges.
a "baloldal" számára a vidék teddy kertjéből meg szeged főteréből áll. aztán meg van csodálkozás.

egyébként ha európai, korszerű, zöld, feminista és aktív baloldalt keresel, olyan még a magyar parlamentben is van, és leginkább arról ismerhető fel, hogy szóba se akar szárszóval állni. a te dolgod, hogy azonosulsz-e velük.

vajdasagi 2014.05.01. 19:01:55

@Joe69: Az LMP-vel valójában csak egy bajom van: ha közülük bárki a gazdaságról kell beszélni, akkor jól látom, hogy ha a kezébe adnák a gyeplőt, és tényleg ezt csinálná, amit beszél, az Magyarországot gazdaságilag tönkretenné. Teljes mértékben analfabéták gazdaságilag. Nem is értem, hogy nem találnak bárkit maguk között, aki egy csöppnyire is ért ehhez. Szörnyű. Amúgy más téren OK, amit művelnek. De ez nagyon nagy gond a szememben, mert én meg ehhez értek.

vajdasagi 2014.05.01. 19:10:50

@novecento: Hát én nem tudok olyan EU-s országot, ahol "milliók éheznek". Úgy tudom, ez pont az EU-n kívül történik néha. Az állatok védelme meg nem negatív dolog a szememben. Nem tudom, miért ne lehetne védeni a kutyákat, lovakat, vagy akár a libákat. Azok is Isten teremtményei tudtommal. Sőt igazán bajban lennék, ha 1-1 gonosz ember vagy egy nemes ló közül kéne választanom.

Mondok viszont egy olyat, aminek látszólag semmi köze ehhez: amikor Milosevics vezetése alatt Szerbia elkezdett egyre rosszabbul élni, akkor rájött Milosevics (mert éles eszű ember volt, csak éppen demagóg és gonosz), hogy külső ellenséget kell kreálni, mert akkor attól mindjárt megszilárdul majd a hatalma a határokon belül. Meg is tette íziben: a horvátokat és bosnyákokat tette meg bűnbaknak. Lett is belőle nagy nemulass. Máig sem heverte ki Szerbia. Talán már sosem fogja.
Nos nekem úgy tűnik: a mi vezetőinknek az EU a bűnbak, amellyel eltakarják a hibáikat. Pedig dehogy az EU, ők maguk a mi problémánk.

Köszönöm hogy végigolvastad :-)

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.05.04. 17:22:22

@vajdasagi: Az állatok védelme nagyon pozitív. Az viszont elfogadhatatlan, hogy az EU-nak nincs előírása arra nézve, hogy mennyi élelmiszerre és milyen lakhatási körülményre van szüksége egy embernek, az állatok számára viszont ezt megszabja.
Hogy lehetnek fontosabbak az állatok jogai az emberek jogainál?

vajdasagi 2014.05.10. 12:23:38

@novecento: Nézd, ez egy nem könnyű kérdés. De sok nagyon nemes állatot láttam már, és sok nemtelen embert - ez a válaszom egyik része.

A másik része meg: amikor az EU erőlteti ránk a mozgáskorlátozottak segítését, akkor az nem azt jelenti, hogy aki nem mozgáskorlátozott "annak nem fontosak a jogai", hanem hogy azt kell védeni, aki arra rászorul. Nos: az állatok gyakran jobban rászorulnak a védelemre, mint egyes emberek.

Egy harmadik olvasatban: a "zembereket" védi a helyi kormány, így az EU még ezen felül hadd védje az állatokat IS.

Negyedik szempont szerint meg: ha erős EU-t akarsz, akkor elérhető az, hogy az EU szabályozza majd azt is, mennyi élelmiszerre van szüksége az embernek. De akkor meg az nem fog Neked tetszeni, hogy az EU túlterjeszkedik, és egyre több hatáskört akar.

Mészáros Nándor 2014.05.14. 22:16:13

@no_successful2: "Mára már el lehet mondani, hogy a magyar ballib tulajdonképpen nem egy határozott politikai arculattal bíró képződmény, hanem egyszerűen csak egy szervezet, amely igyekszik a "mi a szegényekkel és a munkásokkal vagyunk" retorikát erőltetni, valós mozgástér nélkül."

Ember, te hol éltél az elmúlt kb. negyven évben? Mi az, hogy "mára el lehet mondani"? Már a hatvanas években sem volt más az mszmp, mint egy óriási politikai maffia, amely lojalitásért cserébe funkciót (lopási lehetőséget) árult.
süti beállítások módosítása