Az osztályharcot, amely a Marxon nevelkedett 

                     történésznek a szeme előtt lebeg, ama durva és 

                     materiális dolgokért vívják, amelyek nélkül 

                     nincsenek finomak és spirituálisak sem. 

                     Ámde ez utóbbiak nemcsak úgy vannak jelen az 

                     osztályharcban, mint valami elképzelés a győztesre 

                     váró zsákmányról. Hanem bizakodás, bátorság, 

                     humor, furfang, tántoríthatatlanság, kitartás 

                     formájában ott működnek a harcban, és hatásuk a 

                     távoli időkig ér. Sohasem szűnnek meg újra és 

                     újra kérdésessé tenni minden győzelmet, amelyet 

                     valaha arattak a hatalmasok. Miként a virágok 

                     fordítják fejüket a Nap felé, valami titokzatos 

                     heliotropizmus révén az elmúlt dolgok mind 

                     felé a Nap felé igyekeznek fordulni, amely 

                     fölkelőben van a történelem egén. Aligha van 

                     ennél kevésbé észrevehető változás, de a 

                     történelmi materialistának nem szabad szem elől 

                     tévesztenie.

                        Walter Benjamin: A történelem fogalmáról, IV,

                     (1940), ford. Bence György (1980)

 

Elképzelhető, hogy vasárnap, 2015. január 25-én a Sziriza megnyeri a görögországi választásokat (a helyzetről lásd: http://www.neues-deutschland.de/dossiers/327.html), hatalomra kerül – és csalódást okoz. Még ebben az esetben se, amely mindig előadódhatik, nem veheti el többé senki a görög néptől és egész Délkelet-Európától azt az érdemet, hogy itt kezdődött el a fordulat, amelynek révén többé nemcsak a kapitalizmus van a horizonton, hanem immár világtörténelmi ellenfele is: ez az ellentét határozta meg a kései modernséget, és ez határozza meg ismét.

 

 

A Sziriza, bár kommunista csoportokból áll (vö. https://www.jacobinmag.com/2015/01/phase-one/, http://www.thenation.com/article/195441/syriza-rising), nem hirdet és nem hajt végre kommunista forradalmat. Ilyen forradalom – békés forradalom se – nem lehetséges most. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a szívük mélyén forradalmi mozgalmaknak nincs tennivalójuk, s azt se, ahogy Kautsky óta hirdette a szociáldemokrácia, ameddig létezett (nagyjából 1968-ig): a proletariátusnak nincs egyéb dolga, mint fegyelmezetten várni a fejleményeket; majd eljő a nagy pillanat. A proletariátus mint politikai szubjektum nem létezik többé; az Októberi Forradalom projektje gyalázatosan összeomlott.

Ámde ameddig a kapitalizmus létezik, újabb és újabb politikai szubjektumok keletkeznek, mert strukturális szükségszerűség, hogy létezzenek: ameddig az érték a más javára végzett munka idejében jön létre, addig van és lesz antikapitalista politika.

A Sziriza célkitűzései roppantul szerények (vö. Vlad Levente Viski cikkével, http://www.criticatac.ro/27078/analiz-programului-syriza/ és lásd: http://www.humanite.fr/rena-dourou-syriza-seule-capable-de-guerir-la-crise-democratique-563520), a párt számol az európai erőviszonyokkal, a nemzetközi baloldal gyöngeségével, ellenfelei gátlástalanságával, az ancien régime mindenkori ravaszságával és ügyességével. Ugyanakkor támadása a már lejáratott és egyre gyöngülő hiperkapitalista-neoliberális politikával szemben, egyértelmű kötelezettségvállalása a szociális állam (részben) visszaállítására és (részben) fölépítésére, az adósságdiktátummal való szembeszállás, a szolidaritás a világ szegényeivel (rabjai a földnek): mindez nemcsak a görög nép támogatását szerezheti meg neki, hanem egész Kelet- és Délkelet-Európáét, ahol végre megszűnhet a különféle jobboldalak versengése (vö. http://nol.hu/archivum/archiv-323424-142474, 2004) mint az „only game in town”.

Slavoj Žižeknek igaza van (http://inthesetimes.com/article/17561/zizek_greece_syriza), amikor – T. S Eliot mondatát idézve – azt mondja, hogy vannak idők, amelyekben csak a hitetlenség és az eretnekség között lehet választani. A Sziriza két tekintetben is eretnek: eretnek az 1989 utáni tőkés konszenzus („pensée unique”) tekintetében, és eretnek, ha politikáját összehasonlítjuk az óbaloldal törekvéseivel. Sahra Wagenknechtnek is igaza volt, amikor két évvel ezelőtt azt írta, hogy valójában a Sziriza képviseli „az európai értékeket” (http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/gastbeitrag-vom-tod-europaeischer-werte-11732949.html). A mai Görögország megmentheti a libertárius és egalitárius Európát, amely máskülönben a rasszizmus, a diszkrimináció és az autoritárius represszió, mindenekelőtt az elnyomó biopolitika (etnicizmus, antifeminizmus, homofóbia, xenofóbia) mocsarába süllyedhet. (Beleértve ebbe a kultúra kommercializálását, bürokratizálását, konformizálását, teljes kritikai potenciáljától való megfosztását.)

És ne feledjük: a görögországi radikális baloldal (amely magában foglalja az eddig láthatatlan, szótlanságra ítélt görögországi török-muzulmán kisebbség képviselőit!) azért lehet ilyen erős, mert utóda a kétszeri (és kétszer dicsőséges) antifasiszta ellenállásnak: a nácikkal és görög csatlósaikkal szembeni hősi harcnak és a második világháború utáni polgárháborúnak és folytatásának, az ezredesek fasisztoid diktatúrája elleni szívós küzdelemnek (vö. a Z c. híres filmmel, 1969, rendezte: Costa-Gavras, főszerepben: Jean-Louis Trintignant, zene: Mikisz Theodorakisz, https://www.youtube.com/watch?v=kUyyqNXuANA).  A katonai-fasiszta diktatúrát akkor az USA és a NATO támogatta. Vietnam és Chile mellett a görög ügy volt az, amelyen nemzedékem – az új baloldal – nevelkedett valaha. Reméljük, hogy ezúttal a görög fölszabadulási törekvéseket nem fogja vérbe fojtani a demokratikus humanizmus.

 Nemes bosszú lesz ez drága halottainkért.

A nevetséges magyarországi sajtó átlátszó hazugságaira ügyet se vetve, mi a leghatározottabban és a leglelkesebben támogatjuk a Szirizát. Bízom benne, hogy ez a vasárnap gyönyörű lesz.

Ránk fér, rátok fér végre-valahára egy ritka diadal.

 Örüljetek! Reménykedjetek!

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr537106849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ingyenebed 2015.01.25. 11:22:58

Kedves TGM,

nekem a szirizáról mindig M Thathcer közismert aranyköpése jut eszembe: a szocializmus addig tart, amíg ki nem futsz a mások pénzéből.

mindeközben a mocskos individualista hiperkapitalista Amerika köszöni, egész jól van, megy ki a válságból, az elektromos autóval, drónokkal és a mars utazással van elfoglalva.

a válság során kiderült, hogy igaza volt azoknak, akik attól tartottak, hogy a jóléti állam erkölcsileg korrumpálja a társadalmat. maximum az a megszorítás fogadható el, hogy a délieket korrumpálta (ott a weberi protestáns etika nem tudta ezt megakadályozni). ennek az erkölcsi korrumpálódásnak a gazdasági megnyilvánulása görögország esete.

magukkal európai komcsikkal az a probléma, hogy borzasztóan szűk látókörűek. nem a világ van válságban, hanem csak az elkényelmesedett európa, csak maguk vetítik ezt ki az egész emberiségre.
a következő évtized fogja ezt világossá tenni, ahogy európa lemarad, a világ meg megy előre.

szóval nem lesz semmi. a sziriza nyerhet, garantáltan csalódást fog okozni, ahogy a német adófizetők elküldik a görögöket melegebb éghajlatra, teljesen jogosan.
ezt maga is sejti már, úgyhogy jó előre próbálja magyarázni a bizonyítványt.

a sziriza egy durcás tinédzser, aki nem hajlandó elfogadni, hogy tanulás nélkül nem fog sikerülni a matek dolgozat, edzés nélkül nem nyer az úszóversenyen, mert a világ már csak egy ilyen szemét igazságtalan hely, ez van.

vagy tud nekem mondani egyetlen görög iparcikk márkát? na ugye.

ingyenebed 2015.01.25. 11:36:04

hüje birca,

a sziriza győzelme (ha győz), illetve ami utána következik, a piac erejét fogja bizonyítani.

addig pattognak, amíg átesnek, és leírják őket.

a sziriza mögött a gyerekes durcin kívül semmiféle teljesítmény nincs.
tudják ezt a görögök is egyébként, ezért olyan bizonytalanok ők maguk is a szirizával kapcsolatban.

ha nyer, akkor azt pár százaléknyi előnnyel teszi. a rendszerrel való szembeforduláshoz ez édeskevés, egy vicc az egész.
Ciprasz egy ügyeskedő komcsi, aki most a fellángoló elégedetlenség hullámát meglovagolva szépen megcsinálja a karrierjét.

a TGM féle idióták közben meghatódottan könnyeznek (megcsapja őket a világforradalom szele), a birca féle fasiszták meg cinikusan drukkolnak. összeér a kétféle kollektivizmus.

TamasGM 2015.01.25. 12:31:01

Kiegészítések: a franciaországi rendpárti és rendőrállami fejleményekhez: blogs.mediapart.fr/blog/olivier-le-cour-grandmaison/240115/apres-les-attentats-le-triomphe-du-parti-de-l-ordre.
A Sziriza egyik legfontosabb teoretikusának munkásságáról: www.versobooks.com/authors/1733-costas-lapavitsas. A Sziriza másik szaktekintélyének, a kiváló közgazdásznak a nyilatkozata: www.theguardian.com/world/2014/dec/23/syriza-john-milios-greece-eurozone. Üdv.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2015.01.25. 14:22:51

TGM egykori filozófus, politikus és publicista az évek folyamán levetkőzte régebbi énjét, és a "hüjebölcsész" szimbólikus alakjaként popkulturális ikonná vált. TGM-et pár tucatnyi hívén kívül már senki sem veszi komolyan, de sokan olvassuk jól szórakozva, mert megerősíti az okoskodó megélhetési balfaszokról felállított összes sztereotípiát.

Andras J Fazekas 2015.01.25. 15:14:31

TGM-et elérte az egyik legszörnyűbb átok.

A tanult ember ostobasága.

Saddlenode 2015.01.25. 15:29:10

nem kell törődni a fenti tragikomikus hozzászólásokkal. ezek a szerencsétlenek az iszonyatos, fullasztó, reménytelen magyar viszonyok által megnyomorított torz, öncsonkító személyiségek, akik nem bírják elviselni a reménynek és a jószándéknak még a látványát sem, ettől egyszerűen tajtékzanak. főleg ha ez még kompetenciával, tudással, komolysággal is párosul, mint pl. a SZIRIZA esetében. ennek a látványától megvadulnak, hiszen elviselhetetlen a gondolat, hogy máshogy is lehet élni, mint amit ők világéletükben maguk körül láttak, azaz a rosszindulat, az öngyűlölet és a provinciális tudatlanság mocsarában fetrengve.
nem baj. előbb-utóbb Magyarországon is nőni fog azoknak a száma, akik ki akarnak törni ebből a beteges neurózisból.

És hála és tisztelet a SZIRIZÁ-nak! Ahogy a szerző írja, bármi is lesz a kormányzásból, övék a dicsőség, hogy megtörték az alternatívanélküliség évtizedeit Európában.

TamasGM 2015.01.25. 19:00:09

Most kaptam 1 barátomtól. A Sziriza kormányprogramjának összefoglalása: links.org.au/node/4209.
Ugyancsak őtőle:
Es a hideg zuhany, a berlini gorog Communist In Situ elvtarsunktol (nem KKE!): "I would suggest certain key points in any discussion about Syriza, which I find more useful in explaining the situation in Greece (because the international left hype about Syriza is breathtakingly misleading). 1) Syriza started getting increased support (from 4% to 17%) in 2012. That means, AFTER the failure of the social movements against austerity and the practical disappearance of street level politics. As such, its success now (it is more than certain that Syriza will be government on monday, with an overwhelming majority) is not a result of influence from the movement, but a lack of one altogether. 2) Syriza should not be judged with radicalism or anti-capitalism or even "socialism" as a criterion. It never was radical, anti-capitalist or socialist. It should be judged strictly according to what is says it will do and there is no pretense of radicalism there. 3) Syriza was putting all its bets on any kind of economic revival (or simply catching a breath) on Draghi's QE plans. The announcements today by the head of the ECB make it clear that Syriza was betting on the wrong horse. The situation is very simple: Syriza needs 12 billion euros until August to repay loans, plus 3billion euros which missing from the budget in order to balance it. It also needs another 12billion to implement its program (new jobs, increase in minimum wage, bla bla). It does not have this money. It could only potentially get this money by a rather significant re-distribution program in Greece. It has no such clause in its economic policy."

TamasGM 2015.01.25. 19:15:14

A Kettős Mérce blog percről percre közli az eredményeket.
Szervusztok!

Anselmo 2015.01.25. 19:50:34

Nosztalgiával olvastam az írást, mert rengeteg frázisa a gyermekkoromban hallott kommunista propagandára elékeztetett. És a véleményem is pontosan ugyanaz róla. Egy különbség mégis van: akkor lelőttek volna, ha megmondom a véleményemet, ma meg közhírré tehetem, hogy EZ EGY JÓ NAGY BÖSZMESÉG!

ogli dzsí 2015.01.25. 20:06:19

nem a kapitalizmus és a kommunizmus áll egymással szemben...

..hanem az internaCIONIZMUS és a nemzeti politikák.

A kommunizmus is internáci és a demokratizmusok is internácik. Az internáciság erőltetése mögött mindig zsidók állnak, legyen az kapitalista vagy komcsi.

Alick 2015.01.25. 20:08:48

@ingyenebed: "Amerika köszöni, egész jól van"

Amíg van pénznyomda a dollár mögött... de ha úgy alakul, hogy többen kiszállnak ebből a társasjátékból, az erőviszonyok jelentősen változhatnak.

Ad Dio 2015.01.25. 20:19:55

Egyik szélsőség sem kínál hosszú távra megoldást Európa számára. A kőről kőre építkezést és a jogok tiszteletét nem váltja fel semmi hatékonyan.

A kapitalizmusnak pedig nincs működő alternatívája.

Moin Moin 2015.01.25. 20:31:20

Mit akar a Syriza?
Két dolgot - egyet a görögöknek, egyet pedig magának:

1.) A görögöknek: legalább részben nem visszafizetni azt a pénzt a hitelezőinek, amelyből bő évtizedig anélkül élhettek jól a görögök, hogy ennek a jólétnek az anyagi erőforrásait megteremtették volna, vagy legalább okos befektetésekkel, fejlesztésekkel megalapozták volna a jövendő erőforrás-teremtő képességüket.

2.) Magának: hatalmat - hogy aztán annak birtokában a Syriza-vezérkar igen jól élhessen.

..Ennek éltetéséhez csak gratulálni tudok!

(...Egyébként nyugi: nyilvánvalóan nem sikerül nekik érdemi lazítást és engedményeket elérni az EU-val és az IMF-fel szemben, hiszen ez beláthatatlan láncreakciót indítana el: ezt követően egyetlen befektető sem lehetne abban biztos, hogy prudens adósmagatartásra számíthat. Azt pedig Széchenyitől tudjuk, hogy "a hitel híja minden mozgást elakaszt": előzetes hitelezés nélkül komoly innováció, beruházás egyszerűen elképzelhetetlen.

A hitel-újratárgyalások érdemi sikertelensége következtében viszont meginog majd a Syriza mostani nimbusza - hiszen nem képes produkálni azt a "csodát", amit tőle szegény naiv/kétségbeesett választói remélnek. Minden efféle csoda 3 napig tart... Aztán majd lehet az új-/radikálbaloldaliaknak másik reményforrást keresni!)

leponex 2015.01.25. 20:35:22

Kedves TGM!

'mi a leghatározottabban és a leglelkesebben támogatjuk a Szirizát'

Ha a kapitalizmus világtörténelmi ellenfelei lennének a 'mi' mögött, akkor biza szomorkás csalódás vár 'önökre', szerintünk:)

De a mérsékelt szimpátiánk mindenképp a görögöké, legalább némi esélyt ad a mai 'libertáriusan egalitárius demokratikusan humanista' mai Eu-nak, hogy letérhessen a a zsákutcára sikeredett gazdasági-politikai-kulturális vonaláról.
A Főnökasszony már finoman jelezte a legtalálóbban a 'multikultival' leírható történelmi tévedés csődjét, most kaptak hozzá egy erőteljes balhorgot is.

Ha eddig nem voltak hajlandók ezt komolyan venni, hát most kénytelenek lesznek.

EZÉRT van miért örülnünk, reménykednünk!

(Csak azt az 'elnyomó biopolitikai' halandzsáját tudnánk feledni...)
Üdv!

frob 2015.01.25. 20:46:17

Ezek pontosan azt fogják csinálni amit a lengyelek csináltak és amit nekünk is kellett volna 1989-ben.

Jól megzsarolják a hitelezőiket, hogy akkor 50% maradhat, a többit akkor leírjuk és nagyon jó haverok maradunk és persze marad ez a frankó pénz is, az Euró.

Bele fognak menni.

A görög baloldalt annyira pedig nem kell isteníteni, nem azért erősek amiért te írod, hanem azért, mert azt ígérték a görögöknek, hogy nem lesznek megszorítások és 50%-al csökkentik az államadósságukat.

medium size devil 2015.01.25. 20:48:52

@Alick:

A dollar mogott TELJESITMENY van kispofam.

2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek 2015.01.25. 20:57:50

Én szívesen megnézném azt a versenyt, amelyben Tamás G. Miklós marcista idióta versenyez Orbánc eftárs mélysuttyó nacionalista idiótával abban, hogy melyikük a nagyobb hülye a 21. század megértésében.

Vagy akár csak a 20. század megértésében, hiszen ez a két, az európai evolúcióban legalább 200 évvel lemaradt faszi nem mindennapi sötétséget tud összehordozni a világról. Itt, Európa közepén, tehát nem valahol egy elzárt azeri hegyi faluban, távol a civilizációtól.

Hanem itt, Európa közepén, ahol az egyik legjobb potenciál volt mindig valamit elérni, de a barom magyarok rendre csak tökön lőtték magukat a történelemben azzal a hatalmas nagy tyúk eszükkel.

medium size devil 2015.01.25. 21:02:00

@Saddlenode:

Masok penzen habzsidözsizni, a jövöt felelve felelötlenül eladosodni a sarga földig korrupt csalo politikusok reven aztan adossagot baszni visszafizetni - ezt nevezed ALTERNATIVAnak amitöl Europanak seggre kellene ülni, komolyan??

Kedves Sziriza fanok! HOL VAN A PENZ?? Errol ertekezzetek.

2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek 2015.01.25. 21:19:28

Egyébként a francia testvéridióta, Hollande pont ugyanezt játszotta el a választáskor: beígérte, hogy vége lesz a megszorításoknak, aztán majd jól beindula növekedés, és mindenki jobban él majd mint négy éve (ja, a Matolcsi baromnak is pont ez volt a programja 2010-ben).

Aztán a francia közgazdasági nagybarom elvtásrsra is lesújtott a valóság meg a gazdasági törvények, a népe errefel felébredt a delejes hülyítésböl és Hollande elvtárs népszerüsége minden rekordot alulmúl.

Ez a csörgösipkás Tamás G. Miklós meg azt hiszi, hogy majd akkor most, a feudális fejlettségü és össznemzeti adócsaló Görögország elhozza neki a várva várt nemzetközi marcista gyözelmet. Ha már Hollande meg az Orbánc-Matollcsi troll páros nem tudta.

rockjano 2015.01.25. 21:43:31

Majd meglátjuk mi lesz érdekes és harcos időszak jön a görögöknek is persze ez intő jel a németeknek és úgy ált. európa számára is. Mint ahogy semmi ez sem fekete-fehér.

Persze a görögök valóban lehetőségei felett éltek másrészt ezt szándékosan hagyták is nekik és ebből sokan jól kerestek bonyolult dolog.

Nálunk mikor jön el ez az idő?

Ahogy nézem a szegénység és elkeseredettség rohamosan nő az eddigi "másik oldal" meg egyre reménytelenebbnek tűnik…

Ez a rendszer vagy becsontosodik mint a Horty rendszer vagy robbanás lesz… Minket persze főleg nem európa szivat hanem a mi kis saját vérszívóink...

zobod 2015.01.25. 22:13:35

Szerencsétlenek. Ahogy a dolgok állnak, pár év, és a görög vezetőknek alighanem katonai rendfokozata lesz...

ogli dzsí 2015.01.25. 22:19:58

@zobod: 'Ahogy a dolgok állnak, pár év, és a görög vezetőknek alighanem katonai rendfokozata lesz...'

Na és? Náluk és más cigány népeknél (olasz, spanyol, balkáni) ennek kellene normálisnak lenni.

Nem kell demokráciát erőltetni ott ahol nem müködik.

kewcheg 2015.01.25. 22:20:07

@rockjano: Így igaz.A görögöknél legalább pár évtizedig a melós meg az alkalmazott is élhetett emberhez méltóan.Nálunk kb. 8 éve nem nőtt a közszféra illetménye, a tanárok most emelés után keresnek kb.400 euró nettót, egyszerű melós pedig a munkája mellett is nettó szegény.keine 13. havi bér, keine 8 órás emberhez méltó munkakörülmény, nálunk pedig (szándékosan nem írok munkahelyet, mert a fejemmel játszanék, de olyan állami szerv amiről ezt nem gondolnák)az a tendencia, hogy a növekvő munkaterhet ugyanannyi vagy kevesebb emberrel kell elvégezni, és pofát súlyba...ilyen ország, ahol ennyit számít az ember...ez vicc

MEDVE1978 2015.01.25. 22:33:20

TGM at his best! Az biztos, hogy nagyon szórakoztató, de olyan, mintha az ember egy őrült zseniálisan összerakott, mégis baromság elméleteit olvasná. Sajnos a mégis marhaság áttűnik.

Kedves TGM! A görögöknél nincs török kisebbség (albánok, bolgárok, románok, még pakisztániak is vannak, de törökök nincsenek). A törököknél volt görög kisebbség, de gondoskodtak róla, hogy szinte 100%-ban eltűnjön mostanra. Ön egy okos ember, olvasson utána mielőtt nyilvánvaló baromságokat ír.

Kár látni a világforradalom kezdetének a Siriza győzelmét, mert nem az. A Siriza gyakorlatilag a kiábrándultság miatt kerül hatalomra,semmi más oka nincsen a győzelmüknek. Egy össznemzeti hiszti, egy kilátástalan helyzetre való elkeseredett válasz.

Sajnos sehova sem vezet, legfeljebb annyi, hogy leírják az adósság nagyon kicsi részét és akkor már szerencséjük is van.

Nagyobb baj kettő is van:
1. Az EU félrekezelte a helyzetet, már nagyon régen önteni kellene a pénzt a nemzetközi piacokra az élénkülés reményében. Merkelék a német nyugdíjasok söréért lehet, hogy eladtak egy jó európai jövőt. Most pedig, amikor végre élénkítenek, a legnagyobb haszonélvező az egyébként is prosperáló Németország...
2. Amikor félő volt, hogy a görögöknek annyi, ki kellett volna dolgozni egy kiutat, egy exit strategy-t arra, hogy egy ország hogyan léphet ki az euroövezetből. Az, hogy ez máig nem történt meg, az bűn, ami lehet, hogy most az egész eurozonát magával sodorja.

Alick 2015.01.25. 22:46:21

@medium size devil: teljesítmény egyre inkább a Won és a Yüan mögött van, a dollár mögött sokéves ikerdeficit.

Alick 2015.01.25. 22:48:40

@medium size devil: ilyen értelemben nem a "kapitalizmus megdöntése" van az asztalon, hanem az amerikai hegemónia által támogatott világrendszer súlypontjainak és összetevőinek áthangolódása.

medium size devil 2015.01.25. 23:18:31

@Alick: USA gazdasag eros, koreai is, es a kinai is egyre erosebb. De ezek nem zarjak ki egymast. Ne aggodj az USA miatt szobatudos.
A poszt pedig a gorog sziturol szol, nem kell Adam Evat belekeverni.
Az adossagot vissza kell perkalni nem filozofalgatni rola. Pont.

medium size devil 2015.01.25. 23:26:12

@ogli dzsí:

" Nem kell demokráciát erőltetni ott ahol nem müködik."

Marmint Gorogorszagban? A demokracia szo honnan ered?

Alick 2015.01.25. 23:38:44

@medium size devil: "Az adossagot vissza kell perkalni nem filozofalgatni rola"

Pontosan ezért írtam, hogy amennyire az USA képes példát mutatni a tizenegynéhány billió dolláros adósságának visszafizetésére, annyira a görögöktől is elvárható.
:)

medium size devil 2015.01.26. 00:06:45

@Alick:

Osszehasonlitod az USA hitelstatuszat Gorogorszageval? Teljesen realis, vegulis a skala ket atellenes vegen van a ket orszag.
Nagy trefamester vagy, mit mondjak.
USA fizet, gorog nem fizet.

Geo_ 2015.01.26. 00:10:04

@TamasGM: ez most off, mert nem a görögökről szól

"ameddig az érték a más javára végzett munka idejében jön létre, ...."

Azt hittem, ezt már régóta cáfolták. S mi lesz, ha eljutunk oda - közel járunk hozzá - ha ez a hagyományos bérmunka meg is szűnik?

on

2015.01.26. 00:11:42

@Alick: teljesítmény egyre inkább a Won és a Yüan mögött van,"

Csak addig, amíg az USA életképes. Nincs világpiaci hatalom az ázsiai térségben, és nem is lesz. Kína minél nagyobbra nő, annál inkább beleütközik a fejlődése felső korlátjába. Tudod, a terméket nem csak megtermelni kell. El kell adni.

Geo_ 2015.01.26. 00:11:53

@TamasGM: ez most off, mert nem a görögökről szól

"ameddig az érték a más javára végzett munka idejében jön létre, ...."

Azt hittem, ezt már régóta cáfolták. S mi lesz, ha eljutunk oda - közel járunk hozzá - ha ez a hagyományos bérmunka meg is szűnik?

on

integrans 2015.01.26. 01:25:05

@ingyenebed: vilagterkep.atlatszo.hu/2015/01/25/kiszabaditani-a-politikai-rendszert-az-elitek-fogsagabol-gorogorszag-valaszt/

A pénz meg nem azért lett feltalálva, hogy egyesek másokat kirekesszenek vele.

Pláne, hogy ma már minden tudás eszköz adott ahhoz, hogy a gazdasági/újraelosztási/pénzügyi rendszereket működéslogikailag korszerűsítsük.

A maradiság, tudjuk jól, hogy eddig is mennyi bajt, szenvedést okozott..

ingyenebed 2015.01.29. 13:37:48

@integrans:

nem a pénz rekeszt ki, hanem a hülyeség, a lustaság, a teljesítmény nélküliség, a csodavárás, a felelősség nem vállalása, egyszóval az emberi minőség hiánya. ezt a hiányt a piac bünteti, többek közt ez benne a jó.

integrans 2015.01.29. 15:52:04

@ingyenebed: miközben az egész közjogilag és gazdaságjogilag sem állja meg a helyét.

medium size devil 2015.02.05. 09:13:11

@Vicces Gyerek: Ez kb. azt jelenti nem tudsz ertelmes valaszt adni de nem tetszilk az allaspontom ezert ramhuzol egy szamodra negativ sztereotipiat es aszerint sertegetsz, provokalsz.
A helyes valaszok: a penz a korrupt politikusoknal, az altaluk "kedvezmenyezett" vallalkozoknal, es szetteritve bizony az atlag gorog allampolgaroknal is (ugyanis oket szinten korrumpalta a kormanyzat: joletert szavazatot). Nem olyan bonyolult ez.
A beszolasod miatt viszont udvariasan megkerlek, hogy huzz mar el a budosszaju nyomorult kurva anyadba.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2015.02.05. 11:01:04

@medium size devil: erre az adósságot vissza kell fizetni kategóriás hozzászólásra mondanám, hogy a munkabért meg ki kell fizetni, és hogy az állam költségeibe is be kell ám szállni, nem csak rátolni az egészet, vagy legjelentősebb hányadát a parasztra.
De sajnos az elmúlt huszonöt évben a világon mindenütt a töviseket a nép közé vetették, a rózsákat pedig mind leszedi a tőke.
Amúgy Te is baszd meg.
Ami nyereséges, az legyen csak privát tulajdon, a veszteségeket vállalja az állam.
Adót meg? Fizessen a nép! A nyereséges bizniszből majd állampapírt vesznek, és befektetnek a befektetők.
Nálunk is ugyanezt csinálják.
És persze lehet szidni "a lusta görögöket, de ők legalább annyira tehetnek a korru

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2015.02.05. 11:02:23

@Vicces Gyerek: pt kormányukról, mint a magyarok a fideszről.
Mármint értve itt a régi kormányokat.

medium size devil 2015.02.05. 12:04:39

@Vicces Gyerek:

Nem vagyok vevo erre a demagog fostalicska allambuzi dumadra. Nem foglaltam allast abban hogyan osszak szet az adossagterhet, rajuk tartozik.
Nem uzsorahitelt kaptak, modjukban allt volna ertelmesen kolteni a penzt. Ne a gorog adofizeto miatt aggodj, nem te baszod el az o penzuket, ok basszak el a tiedet.
Legkozelebb toled fogok kolcsonkerni mert ezek szerint keszpenz helyett erkolcsi predikaciot is elfogadsz.

medium size devil 2015.02.05. 12:08:28

Es tovabbra se tudom mi volt ez a szar Kajman szigeteki munkaadommal.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2015.02.05. 22:51:47

@medium size devil: Paraszt voltam, joggal küldtél el emiatt a faszba. Én hibám. Bocs.

A görög dolgozó dolgozik, mert nem akar éhenhalni. Négy évente felelős állampolgárként szavaz. A politikusok természetesen a szavazás után pálfordulnak, és kiszolgálják a tőke érdekeit, azaz szavazóik helyett a támogatóik érdekét.
Eladják cserébe fillérekért a jövedelmező vállalataikat magánkézbe.
A magántőke természetesen minimálisan adózik, a keletkező bevételek tehát a magánszektort gazdagítják. Éljen a privatizáció.
De akkor honnan lesz mégis bevétele a görög államnak? Adókból. A magánszektor szépen offshore bezsebeli a pénzt, vagy nem offsore valamennyit adózik, vagy nagyobb profit reményében befekteti, a dolgozónak kicsengeti a minimálbért, vagy ha nagyon nagy bizniszt csinál az alkalmazotton, akkor többet. A dolgozó emberekre terhelődik tehát az állam fenntartásához szükséges fennmaradó rész, amely azért a veszteségességre ítélt feladatokat, a rendőrséget, oktatást, egyéb közfeladatokat el kell hogy lássa, hisz veszteséges bizniszt nem óhajt a magántőke lenyelni.
Az ugye látható, hogy adókból még nem fog elég pénz befolyni az államkasszába, főleg, ha még korru
Jöhet tehát az államkötvény.
Az állam megígéri a hitelezőknek, hogy x befektetett pénzért egy idő után x plusz akárhány százalékot fog adni. Mivel a görög gazdaság nem olyan erős, mint mondjuk a Német, ezért nagy kockázat mellett nagy kamatra. Ki lesz a hitelező? Hát az, akinek a tulajdonában vannak a nyereséges üzletágak, többek között azok is akár, amiket az államtól szerzett meg privatizáció során.
Ezt a pénzt forgatja meg ismét a hitelező az államon keresztül.
Én, mint hitelező, viszont egy idő után követelem a jussomat, csak hogy olyan hatékony állam nem létezhet, amely a veszteséges feladatokat magára vállalja, és minden pénzt államkötvényekből (ami után kamatot fizet) teremt elő. Kell még más forrás is, de sajnos az ábra azt mutatja, hogy ezt csak az ellátott feladatain való takarékoskodás, és a további adóemeléseken keresztül tudja elérni.
Én azt mondom, inkább legyen picit kevesebb profitja a magánszektornak, ez a profit illesse az államot, hogy el tudja látni a feladatait. Legyen pár nyereséges biznisz az állam kezében.
Vagy pedig legyen az, hogy ne legyünk állambuzik, akkor növeljék annyival a tőkejövedelmek adóját, hogy abból lehessen fedezni a kiadásokat, és akkor nem kell az amúgy is nehéz sorban levő dolgozókat terhelni még ezzel is.
Legyen az első az ember. Ha ez megvan, akkor jöhet a profit.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2015.02.05. 22:55:26

@medium size devil: Paraszt voltam, joggal küldtél el emiatt a faszba. Én hibám. Bocs.

A görög dolgozó dolgozik, mert nem akar éhenhalni. Négy évente felelős állampolgárként szavaz. A politikusok természetesen a szavazás után pálfordulnak, és kiszolgálják a tőke érdekeit, azaz szavazóik helyett a támogatóik érdekét.
Eladják cserébe fillérekért a jövedelmező vállalataikat magánkézbe.
A magántőke természetesen minimálisan adózik, a keletkező bevételek tehát a magánszektort gazdagítják. Éljen a privatizáció.
De akkor honnan lesz mégis bevétele a görög államnak? Adókból. A magánszektor szépen offshore bezsebeli a pénzt, vagy nem offsore valamennyit adózik, vagy nagyobb profit reményében befekteti, a dolgozónak kicsengeti a minimálbért, vagy ha nagyon nagy bizniszt csinál az alkalmazotton, akkor többet. A dolgozó emberekre terhelődik tehát az állam fenntartásához szükséges fennmaradó rész, amely azért a veszteségességre ítélt feladatokat, a rendőrséget, oktatást, egyéb közfeladatokat el kell hogy lássa, hisz veszteséges bizniszt nem óhajt a magántőke lenyelni.
Az ugye látható, hogy adókból még nem fog elég pénz befolyni az államkasszába, főleg, ha még lop is a kormány. Nyilván valamennyit a dolgozó is lecsal, ahol tud, de azért láthatóan nem élnek ebből tömegek kacsalábon forgó palotában.
Jöhet tehát az államkötvény.
Az állam megígéri a hitelezőknek, hogy x befektetett pénzért egy idő után x plusz akárhány százalékot fog adni. Mivel a görög gazdaság nem olyan erős, mint mondjuk a Német, ezért nagy kockázat mellett nagy kamatra. Ki lesz leginkább a hitelező? Hát az, akinek a tulajdonában vannak a nyereséges üzletágak, többek között azok is akár, amiket az államtól szerzett meg privatizáció során. Nyilván nem az egyik napról a másikra élő többség.
Ezt a pénzt forgatja meg ismét a hitelező az államon keresztül.
Én, mint hitelező, viszont egy idő után követelem a jussomat, csak hogy olyan hatékony állam nem létezhet, amely a veszteséges feladatokat magára vállalja, és minden pénzt államkötvényekből (ami után kamatot fizet) teremt elő. Kell még más forrás is, de sajnos az ábra azt mutatja, hogy ezt csak az ellátott feladatain való takarékoskodás, és a további adóemeléseken keresztül tudja elérni.
Én azt mondom, inkább legyen picit kevesebb profitja a magánszektornak, ez a profit illesse az államot, hogy el tudja látni a feladatait. Legyen pár nyereséges biznisz az állam kezében.
Vagy pedig legyen az, hogy ne legyünk állambuzik, akkor növeljék annyival a tőkejövedelmek adóját, hogy abból lehessen fedezni a kiadásokat, és akkor nem kell az amúgy is nehéz sorban levő dolgozókat terhelni még ezzel is.
Legyen az első az ember. Ha ez megvan, akkor jöhet a profit.

medium size devil 2015.02.06. 00:43:13

Szemelyes resz oke.

Te is leragadtal a 60-as evekben, mint TGM, ezzel a tokeellenes demagogiaval. Az allami vallalat hitelbol el, csokosokat tart el, rosszul gazdalkodik. A Sziriza beigerte, hogy az EU20 szintjere hozza fel a minimalbert, ez kb. fel millio HUF/ho - egy kvazi csodbe ment orszagban. Ez kb. mindent elmond a gorogokrol. Erre mondod hogy felelosen valasztanak, pff. Ez nem tarsadalom, ez egy sopredek.

medium size devil 2015.02.06. 01:01:17

Meg nem ertem miert gyozkodsz ezzel a "fizessenek a gazdagok" dumaval. Irtam, hogy nem foglaltam allast az adossagteher megosztasaban. Ez rajuk tartozik. Egyszeruen csak az a velemenyem, hogy nincs erkolcsi alapja kovetelni a hitel tokereszebol barmi engedmenyt. Ha a gorog allami alkalmazott tul volt fizetve a kozgazdasagilag elfogadhato mertekhez kepest akkor most perkaljon. Ha a politikus zsebrevagta a penzt akkor perkaljon. A korrupt gorog nagyvallalkozo aki extraprofitot keresett az allami megrendelesen, szinten perkaljon.
süti beállítások módosítása