Pásztor Albert 2009-ben rendőrkapitányként elsőként „kötelezte el” magát az állam képviseletében az etnicizáló beszédmód mellett. Mit gondolt Pásztor Albert, milyen tudásra, érzékenységre, körültekintésre, felnőttségre, felelősségre vallanak mondatai egy olyan országban, ahol tarkójukra 88-as számot tetoválókat vezetnek rabláncon romák megölése miatt?! Körbenézett ő a hazában amikor "szociologizált"?

Mindenesetre a fiatal baloldaliak, aktivisták és az internetes közösségek egy emberként fordultak el a baloldal egyes pártjaitól Pásztor Albert jelölése után. Már aki még velük volt. Többségük soha. 

papai gabor.jpgfotó: Pápai Gábor

Politikai fülledtséggel van tele az idei nyár is, levegőért kapkodnak sokan, levegőt! Én majdnem megfulladok attól, amit Miskolcon művel az úgynevezett baloldal. Pásztor Albertről beszélek, aki 2009-ben rendőrkapitányként elsőként „kötelezte el” magát az állam képviseletében az etnicizáló beszédmód mellett. Emlékszünk, mondotta hangosan rendőrkapitányi büszkeséggel: „a sok kis aranyos cigánygyerekből gyakran lesz durva és kegyetlen bűnelkövető.” Korábban, ugyanezen év augusztusában fogták el a romagyilkosságok akkor még feltételezett elkövetőit, akik éveken át – a baloldal által is közönnyel kitüntetett perükben (ha nem lett volna például Tódor János, Vágvölgyi B. András vagy ma Hajdú Eszter, még ennyire se érdekelte volna a hazai nyilvánosságot a per) – előszeretettel használtak olyan fordulatokat, amelyeket én most nem fogok leírni még idézetként sem, de sok kommentelő megtette Pásztor védelmében.

A romagyilkosságok fel- és betárazott gyűlöletgépei 2008-2009-ben úgy léptek be a magyar történelembe, ahogyan addig el sem képzeltük volna. Sok fájdalom, sok csend, sok bánat és érthetetlenség kísérte azon napokat, kíséri többek között az áldozatok családjait a mai napig. Pásztor Albert ebbe a csendbe 2009 év végén belépett úgy, ahogyan belépett.

Ez a belépés számomra teljesen érthetetlen volt már akkor is. Mit gondolt Pásztor Albert, milyen tudásra, érzékenységre, körültekintésre, felnőttségre, felelősségre vallanak mondatai egy olyan országban, ahol tarkójukra 88-as számot tetoválókat vezetnek rabláncon romák megölése miatt?! Körbenézett ő a hazában amikor „szociologizált”? Azért tettem idézőjelbe az utóbbi kifejezést, mert még csak véletlenül sem akarom elindítani azt a vitát, amely arra vonatkozik, hogy milyen adatokra hivatkozott a rendőrfőnök, akinek éppúgy kötelessége megvédeni a nem roma, mint roma állampolgárokat, aki jog és emberi jogok ellen vét, ha ilyen statisztikát vezet. Ilyen adatai nem lehettek, ha voltak, minden jogot megsértett, mindent, mi emberi.

Eltelt jó pár év, és Pásztor Albert, aki 2009-ben ezzel hitet tett amellett, hogy szerinte a bűnözési hajlam és az etnikai hovatartozás között kapcsolat van, jelöltje lesz a baloldal egy részének. Ezzel utóbbiak felmondták azt az a konszenzust, hogy elutasítják az etnicizáló beszédmódot. De nincs vége: azóta liberális (?) politikusok beszélnek „romabűnözésről”, és éveken át a Fideszt – jogosan – a romák és szegények kriminalizációjával vádolók hergelik szavazótáborukat, hogy igenis most mondják annak az ellenkezőjét, amely mellett egészen addig kiálltak.

Pásztort egy megújuló baloldali nem tudja támogatni. Egyrészt az etnicizáló beszédmódnak nincs helye egy megújuló baloldali projektben, nem veheti magára. Másrészt Pásztor Albert semmiféle programmal nem rendelkezik (aki nem hiszi, járjon utána, nem kell messze mennie), a szociális válság megoldását illetően pedig azt sem tudja, kihez forduljon. Harmadrészt, ami javaslata van, az pedig olyan, hogy a vajdarendszert patronálja – Pásztor ezt illető nonszenszsége kapcsán a Népszabadság újságírójának válaszát ajánlom.

 „És tényleg csak a dermesztő szegénység vagy a gyalázatos előítélet az oka mindennek, vagy más is ott van a háttérben?” – kérdezi Gyurcsány Ferenc. Mire gondolhat? Mi lehet az a „más”? Az, hogy valaki cigány? Sugallja furcsaságokat a DK elnöke, aki korábban „Én is cigány vagyok” táblával a nyakában tüntetett Bayer Zsolt ellen. Bayer akkor többek között így fogalmazott: „a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre.” Pásztor Albert 2009-ben így: „cigány nemzettársainkkal nem megy az egymás mellett élés.” Mi a különbség a két mondat között? Költői a kérdés.

Természetesen tudom, hogy most sokan beleállnak majd a kommentekbe. Butasággal vádolnak, „ez biztos pesti, te onnan mit tudsz” hozzászólásokat írnak többek között Budapestről, „gyurcsányozol megint” és hasonló építő kritikákkal illetnek. Most, hogy tízmillió szövetségi kapitány országa után tízmillió szociológus országa is lettünk, mielőtt „oda” küldenének el a velem és velünk szemben kritikus olvasók, csak annyit teszek hozzá, hogy van alternatíva, vannak új közpolitikai szemléletek és kiutak. Például jelen írás és háttere. Olvassuk ezeket közösen, értsük meg azt, hogy van élet a pártvezérek és pártlogikák törvényén túl! Nincs olyan, hogy a Jobbik/Fidesz „cigánybűnözője” rossz, a baloldal „romabűnözője” viszont jó. (Ehelyütt érdemes megemlíteni az Együtt tegnapi reakcióját, amely párt tud normálisan lépni, ha akar. Csak ritkán megy neki.)

A fiatal baloldaliak, aktivisták és az internetes közösségek egy emberként fordultak el a baloldal egyes pártjaitól Pásztor Albert jelölése után. Már aki még velük volt. Többségük soha. Nem csak azt látják, hogy etnicizáló beszédmód terjed, hanem azt is, hogy amit egyesek kedden mondanak az alapelveket illetően, azokat, ha a szükség úgy hozza, szerdán már nem tartják érvényesnek. Holott nem az a kérdés, hogyan lehetne legyőzni olyan percemberke fideszes politikust, mint Kriza Ákos, hanem hogy „ki pótolja mindazt, amit a közoktatás nem adott meg azoknak, akik most családfenntartók? Amit a család nem tud átörökíteni, mert a felnőttekben hiányzik? Ki adja meg nekik azt a szemléletet, azt a tudást, ami segít nekik eligazodni a többségi társadalom törvényeiben, elvárásaiban? Ki lesz az, aki hatni képes erre, aki nem mond le róluk, hanem rávezeti őket arra, amit sosem tudtak, sosem értettek, hogy végre megszakadjon ez az ördögi kör, amiből képtelenség kitörni?  Ami visszahúzza a gyereket, és ugyanabba a felelőtlenségbe, tudatlanságba nő bele, mint amiben a szülei élnek?” (L. Ritók Nóra).

Egy magát baloldalinak valló embernek a kérdésekre kell választ adnia, és pont ezért nem támogathatja soha Pásztor Albert polgármester-jelöltségét. 

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr296643329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.28. 11:04:49

Ha már írtok a témáról, akkor utánanézhettetek volna az igazságnak.

„milyen adatokra hivatkozott a rendőrfőnök”
„Ilyen adatai nem lehettek,”

Pásztor Albert nem gyűjtött adatokat, hanem csupán elolvasta a vallomásokat.
Minden vallomás azzal kezdődött, hogy „roma vagyok”!

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.28. 11:06:20

Magyarországon nincs etnikai nyilvántartás, de az ENSZ szerint jó lenne, ha lenne.

www.origo.hu/itthon/20110527-az-ensz-rasszizmusugyi-megbizottjanak-magyarorszagi-latogatasa.html

Szerintetek rasszista az ENSZ?

Janos Mohacsi 2014.08.28. 20:59:40

@bölcsészmérnök: Angliaban, az USA-ban, Kanadaban, Izraelben, Franciaorszagban van.

Ez a "romagyilkossag" egy sötét ügy. Nem tudni, hogy kinek a megrendelesere csinaltak. A rendorseg meg sikeresen rahuzta a vizeslepedot valakikre, mint a mori bankrablasnal..

01234567 2014.08.28. 21:07:35

1. Rossz és buta írás.
2. Legalább egyszer végig kellene gondolni, a"cigány gyilkosságok" bűnténysorozat logisztikáját, kitervelését, finanszírozását, terv szerinti végrehajtását hogyan oldotta meg külső segítség nélkül négy ilyen nyomorult.
3. Aki ilyet ír, az azt hiszi ettől az emberek nem látják hogy a népesség kb. 10%-t kitevő cigányság számaránya a bűnelkövetők között, főleg az erőszakos és vagyon elleni bűncselekményeknél 80%?
4. Aki ismeri a cigányokat nem ír ilyet, csak tovább árt nekik.

Tapmancs 2014.08.28. 21:14:35

A "romagyilkosságok" estében honnan tudni hogy az áldozatok romák? (Ha bűncselekményeknél elvileg nem lehet?)

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:25:25

Nem zavarja a ballibek gondolkodását az a tény, hogy a "cigánygyílkosok" véletlenül sem uzsorásokat, vagy közismert cigány bűnözőket gyilkolgattak, hanem jórészt ártalmatlan lakosokat, ráadásul a nem is cigány etnikumú Kóka Jenőt is!
Miért is? Mert az előzőek esetében még a balosok is dicsérték volna őket, így meg a lakosság többsége elítélte a tetteiket! S ez volt a kitervelők/megrendelők szándéka is!

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:26:07

@Tapmancs: na ja, ez is érdekes kérdés,a mire nem tudnak felelni az olvtársak!

joszip 2014.08.28. 21:30:48

Nem látod a fától az erdőt. Szociális, társadalmi kérdésekről beszélsz, egyúttal tiltakozol a kérdések megfogalmazása ellen. Igen, van 'valami', ahogy Gyurcsány is kérdezi, és a választ maguk a cigányok sem tagadják - akár az én ismerőseim, akár a vajda -, de te mindenkinél jobban tudod. Szerénység, elvtárs.

Poszt 0lok001 2014.08.28. 21:51:15

@Tapmancs: Leginkább onnan tudták a miskolci rendőrök az elkövetők etnikai hovatartozását, mert

1. Az áldozatok, szemtanuk beszámolóiban rendszerint ez megemlítésre került.
Mégse mondhattak szőke magas skandinávot, az érzékeny ballib lelkek miatt, ha egy büdös cigány rabolta ki, vagy ütötte le őket.

Poszt 0lok001 2014.08.28. 21:52:23

2. Akiekt elkaptak azok közül 20-ból 19 cigánynak vallotta magát, mert azok, és mert akár hiszed akár nem, a büntetés kiszabásánál, figyelembe veszik az életkörülményeket.
Azaz egy cigány kevesebbet kap ugyanazért, mint te vagy én.

Mélyfúró · http://melyfuro.blog.hu/ 2014.08.29. 11:21:57

@bölcsészmérnök: A rasszista Kanada vagy Franciaország simán deportálja a beilleszkedni képtelen cigányokat!

Majd megnézem, amikor a dinamósok tüntetést fognak szervezni a követségeik elé!

Krisz11 2014.08.30. 15:45:27

Pont ez volt a 17859. értelmetlen baloldali cikk a cigányságról az idén.

A baloldal az alábbi miatt járatta és járatja le magát folyamatosan:

Magyarországon bőrszíntől függetlenül erősödött a bűnözés, ami ellen valamit tenni kell. Ez az ország egyik legfontosabb kérdése, valahol kriminológiai kérdés.

Ebből az alaphelyzetből kezd el kavarni a baloldal azzal, hogy:
1.): A bűnöző kérdésbe behozza a cigányokat (amire semmi szükség)
2.): Semmilyen mértékben nem foglalkozik a bűnözés visszaszorításával. Ha valamilyen szigorító/rendteremtő kezdeményezés kibontakozik, annak a baloldal a kerékkötője, ahol tudja akadályozza. Amellett pedig folyton a bűnözőket (főleg a cigányokat) sajnáltatja, a valódi áldozatokkal semmit sem törődve.

Krisz11 2014.08.30. 15:54:32

"Sok fájdalom, sok csend, sok bánat és érthetetlenség kísérte azon napokat"

Ezt nem igazán lehetett érzékelni. Akiket ismerek többnyire maximális közönnyel figyelték az eseményeket.

Naponta vannak atrocitások, és válnak áldozattá magyarok évek óta. Az ember sajnos lassan oda jut, hogy elmegy ezek felett. A sajtó meg ezekkel nemfoglakozik, ha igen akkor sincs olyan hirverés mint a cigány gyilkosságoknál. A magyaroknak megvannak a maguk áldozatai, akikkel senki nem foglalkozik, pont ezért követték a cigánygyilkosságokat alsó hangon közönnyel.

huKKK 2014.09.01. 04:32:52

@bölcsészmérnök:

Az ENSZ hivatalosan nem rasszista.
Néha békenóbeldíjjal támogat rasszistákat.
Relatív szervezet.

TamasGM 2014.09.08. 18:39:21

Itt most illik bevallanom a bűnömet, drágáim, nyugodtan leprázzatok engem is, önként jelentkezem, ezt írtam idén július 13-án: hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20140713_TGM_Kizarlak_a_Partbol
Puszi, helóka, TGM
süti beállítások módosítása