Ez az írás már régóta bennem van. Most, hogy én is felkerültem a kormány feketelistájára , vagyis Lázár János megvádolt azzal, hogy a Norvég Alap támogatására pályázókat pártpolitikai alapon értékelem, úgy éreztem eljött a pillanat: elmondom végre, hogy a magyar politikai elitnek fogalma sincs arról, mi a civil társadalom lényege.

Kaufer Virág írása.

Tévedés azt gondolni, hogy Lázár önhatalmúlag cselekszik, amikor a Norvég Civil Alapot, vagyis a civil társadalom talán utolsó kormánybefolyástól független hazai forrását támadja: a 2011-ben elfogadott új civil törvény szellemisége ezt már megalapozta. Sokan írtak az elmúlt hetekben arról a jelenségről, amit Szabó Tímea képviselő annak idején a vitában a törvénytervezetről elmondott: “A törvényjavaslatból világosan kirajzolódik a kormány azon szándéka, hogy kiválogassa vagy felülről irányítsa a számára valamely okból kedves civil szervezeteket.

Az egészséges és erős demokráciákban működő civil szektor szinte teljes mértékben független az állami és üzleti szférától, így kitűnő ellensúlyát adja mindkettőnek. Jelentős foglalkoztató a munkaerőpiacon, hozzáad a GDP-hez, vagyis gazdasági tényező. Motorja a mindenkori hatalommal szembeni állampolgári kontrollnak, a társadalmi változásnak és olyan ügyekért áll ki, amelynek van társadalmi támogatottsága, még ha szűk körben is. Nem csodálkozom, ha ez az információ sokaknak új: Magyarországon az elmúlt 25 évben a politika sokat beszélt a civilekről, de igen keveset tett azért, hogy ezt a folyamatot végre pályára állítsa. Nem arról kell vitatkozni, hogy az MSZP vagy pedig a Fidesz adott több pénzt a civileknek: az a kérdés, hogy ki értette meg, ki vette eddig komolyan a civil társadalom megerősödésének feladatát anélkül, hogy gyarmatosítani próbálta volna azt?

Böcskei Balázs most megjelent rövid de kitűnő elemzése a politikai baloldal és a civil baloldal viszonyáról remekül összefoglalja a problémát: az elmúlt négy évben az egyetlen pozitívum volt a baloldalon, hogy a Fidesz kormány áldatlan ténykedésének köszönhetően a civil ellenállás felduzzadt, új szereplők jelentek meg, akik tízezreket voltak képesek az utcára vinni. Mi volt erre a politikai pártok válasza? Minél előbb megkíséreltek a kibontakozó mozgalomra rátelepedni, ha pedig nem hagyták, akkor kikiáltották őket a kormányváltás kerékkötőinek. Meg is lett az eredménye. Ki tudja ma már, hogy mi van a Hallgatói Hálózattal vagy a Millával?

Az Origo ügy kapcsán kibontakozó tiltakozások miatt most újra feltámadt bennem a remény. Bízom benne, hogy a baloldali pártok tanulnak hibáikból és hagyják a mozgalmat lábra állni. Politikai önmérsékletre és a civilek önállóságával szembeni tiszteletre van most nagy szükség, többek között azért, hogy a harmadik szektor kiérdemelt helyét a társadalmi párbeszédben megteremtsük. Meg azért is, mert ha valahonnan, akkor innen várhatjuk a demokrácia megújulásához szükséges energiát.

Ezért aggódik értünk most világszerte számos jelentős civil szervezet és maga a norvég felelős miniszter is, aki – ha Lázár még sokat szórakozik – legfeljebb keres egy másik szegény országot, ahol a rábízott pénzt elköltheti. Lázár pedig kezet foghat Mesterházyval, ha ez megtörténik. A civilekkel egy darabig megint nem lesz gond.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr606298008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszterixagall 2014.06.13. 10:33:05

Nem tudom ki mondta, de igaz: a civil szerveződés legmagasabb foka a politikai párt.

Másként: a civil szervezeteknek nem a pártokkal szemben kell függetlennek lenniük, hanem az állammal szemben.

Gyingizik 2014.06.13. 10:53:03

Ha jól értelmezem a cikket, Kaufernek az a problémája, hogy vannak a kormánynak "kedves" civil szervezetek és van amelyeket nem szereti. Ami azért durva kifogás, mert annak idején Kaufer ÉPPPEN AZÉRT lépett ki az lmp-ből (nyilatkozatai alapján) hogy segítse a kormányellenes civileket. Persze nem így mondta szó szerint, de számomra ez jött le, és ez az eset is ezt bizonyítja. Ha az egyik etikátlan, a másik is az, mert a civil szervezet az civil szervezet, elméletileg apolitikusnak kellene lennie! Ez a "civil társadalom kormánybefolyástól független hazai forrás"-a megmosolyogtató. Mindenki tudja mi a forrása, mi a motivációja, mit akar elérni. Annyira független körülbelül, mint surányi idején a jegybank.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.06.13. 12:22:00

Azt az egyet nem értem, hogy mi a fene köze van akárkinek is ahhoz, hogy ki hova teszi a pénzét? (egész addig, amíg nem bűncselekményt finanszíroz!!) Persze, értem én, hogy ennek a tróger lézernek jól jönne ez a pénz is, de, hogy a norvégok mi a fenéért nem küldik el a jó kurva anyjába a az egész tolvaj, korrupt bandát, azt nem értem--valahol az "uriemberségnek" is véget kell vetni, ha ekkora tolvajokkal találkozik valaki!

Pan Modry 2014.06.13. 12:41:24

@Gólyakalifa:

En Kaufer Viraggal ertek inkabb egyet, egyes civil szervezeteknek nem szabad egyes partokba betagozodni, sot 1-1 civil szervezet akar tobb parttal is egyuttmukodhet egyszerre a szamara fontos kerdesekben.

Ha a civil szervezetek tudnak ahtni a partokra es jo dontesek szuletnek, akkor a tarsadalom szempontjabol teljesen mindegy hogy ezen jobb donteseket a fidesz, az mszp vagy akarki mas hozza.
süti beállítások módosítása