PovertyYouth_Flickr-TheWorldBankPhotoCollection.jpg

Míg Balog Zoltán miniszter libaerőleves és lúdgégetésztával kezeli a gyermekszegénységet, addig a 2009-es 21%-ról 2012-re 26%-ra nőtt a szegénység a gyermekek körében. Körükben 130 000-en alultápláltak, és több mint 40 000 biztosan az éhezők táborában van. Érezték a politikusok is, hogy a kérdés kezelése nem várhat, és az Országgyűlés már (pontosabban csak) 2007-ben elfogadott egy erre vonatkozó stratégiát. Hogy milyen eredményre vezetett és hogy mi lett és lesz a gyerekekkel, arról háromrészes sorozatunkban szólunk.

Kovács Ádám írása.

fotó: Flickr/World Bank Photo Collection

Tavaly karácsonykor a Református Szeretetszolgálat Balog Zoltán fővédnöksége mellett 40 hátrányos helyzetű gyermeket látott vendégül a Hilton Szállóban, ahol a menü libaerőleves volt zöldséggel, lúdgégetésztával, csirkemellfilé calvadossal ízesített gombamártással, zöldséges lasagnéval, brokkolirózsával és párolt rizzsel, a desszert pedig joghurttorta eperöntettel. Ajándékként pedig „Nyilas Misi pakkot” kaptak a gyerekek.

A szervezők valószínűleg nem gondolták végig, hogy Nyilas Misi a pakkjában többek között csizmakenőcsöt kapott otthonról, amit aztán az osztálytársai rögtön kenyérre kentek és megettek. Balog Zoltán képes volt azt mondani, hogy „Magyarországon vannak szegények. Vannak, akiknek nem jut annyi, mint másoknak, akik gazdagok. Ez így nincs jól. És ha segíteni akarunk, akkor jó, hogyha látjuk ezt.” Ez legalább annyira megalázó, mint amennyire Misit alázták meg Móricz Zsigmond regényében. Balog Zoltán vagy nem vette észre ennek az egész eseménynek az abszurditását, vagy ennyire nincs tisztában a regény mondanivalójával.

Ilyen kirakatesemények helyett sokkal hasznosabb lett volna, ha a gyermekszegénység elleni küzdelem helyzetéről hallottunk volna előremutató javaslatokat. Ezen a területen van mit tenni bőven, ugyanis Magyarország az alapelvek szintjén hiába tűnik gyermekbarátnak, ha a megvalósítással kapcsolatban igen komoly problémák vannak. A kormányzat gyakorlatilag államosított több, civilek által vezetett programot, amellyel azokat a szakembereket szorította ki, akik minden nap kint vannak a „terepen” és tisztában vannak a valós helyzettel. Egyes statisztikai adatok pedig azt mutatják, hogy 2010 óta a helyzet még rosszabbra fordult.

A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek minden korábbinál nagyobbra nőttek Magyarországon. Jelenleg a leggazdagabbak jövedelme kilencszerese a legszegényebb emberekének. A TÁRKI adatai szerint a jövedelmi egyenlőtlenségeket mérő GINI-index a 2009-es 27,2-ről 2012-ben 29,3-ra emelkedett. Míg a felső középosztály mérete 25%-ról 27%-ra nőtt, addig a középosztály mérete 4%-kal (30%), az alsó középosztály mérete pedig 2%-kal zsugorodott (21%). Közben a szegények aránya 9%-ról 14%-ra nőtt. Vagyis folyamatosan nő az elszegényedők, a lecsúszók aránya, ezt támasztják alá a szegénység és társadalmi kirekesztődés mérésére vonatkozó Laekeni-indikátorok is, amelyek alapján ma a magyar társadalom negyedét érinti a súlyos anyagi nélkülözés. A legveszélyeztetettebb csoportot a gyermekek jelentik: a szegénység a körükben a 2009-es 21%-ról 2012-ben 26%-ra nőtt. Az EUROSTAT adatai szerint a gyermekek 40,9%-át veszélyezteti a szegénység és a társadalmi kirekesztettség. A gyermekek helyzete a roma háztartásfővel rendelkezők (70%-os szegénységi ráta), a három- és többgyermekes családok (esetükben a szegénység egyre drámaibb, 3 év alatt a duplájára, 41%-ra nőtt az érték), illetve a gyermeküket egyedül nevelők (30%) esetében a legrosszabb. Az éhező gyermekek számáról nem rendelkezünk pontos adatokkal: az egyes becslések 40 000-100 000-re teszik a számukat, és kb. 130 000-en alultápláltak.

Az UNICEF vizsgálata arra világít rá, hogy az anyagi nélkülözés mellett a gyermekek legnagyobb arányban a társas kapcsolataikban és a szabadidős tevékenységekben szenvednek hiányt, mely gyakorlatilag a kapcsolatok kialakításának, az együttműködés kultúrájának megteremtését, egymás megbecsülésének és segítésének a képességét csorbítja, lényegében a jövő Magyarországának társadalmi szolidaritását veszélyezteti.

Elviekben ennek a helyzetnek a megoldását segíti az Országgyűlés által 2007-ben elfogadott 47/2007. (V. 31.) határozat és stratégiai terv a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégiáról, 2007–2032. Ennek célja és indoka, hogy egy generáció alatt „csökkentse a gyermekek és családjaik nélkülözését, javítsa a gyermekek fejlődési esélyeit (…), másik fontos indoka a szegénységi ciklus megszakításának szükségessége (…), a gyermekek esélyeinek közelítése, piac- és lehetőleg versenyképes felkészültségük általános biztosítása, a ma növekvő társadalmi szakadékok szűkítése.” Az 1053/2008. (VIII. 4.) kormányhatározat alapján hozták létre „a Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságát”, mely döntés-előkészítő, javaslattevő és véleményező fórumként szolgálta a stratégia céljainak megvalósítását. A Bizottság kilenc állandó taggal működött, akik civil szervezetek és egyházak képviselői voltak. A minisztériumok és más közigazgatási intézmények állandó meghívottként és csak tanácskozási joggal vettek részt annak működésében. A 2005-ben megalakult MTA Gyerekszegénység Elleni Programiroda előbb a Stratégia elkészítésében vett részt, majd ehhez kapcsolódó kutatások, indikátorok kidolgozásáért, a folyamatok monitorozásáért, illetve éves jelentések elkészítéséért felelt. Ezzel párhuzamosan a kormány „2007 őszén – gazdasági, társadalmi, infrastruktúra-ellátottsági mutatók alapján – meghatározta a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérséget, és döntött ezek komplex programmal történő fejlesztéséről”, és EU-s finanszírozásból komplex gyerekesély programok indultak a régióban.

A szakmai szervezetek üdvözölték a Stratégia megszületését, azonban a kezdeti nekilendülést folyamatos megtorpanások, 2010 után pedig lényegében a teljes ellehetetlenülés jellemezte. Erről, és arról, hogy a „Legyen Jobb a Gyerekeknek” új Értékelő Bizottságának 2012-es jelentése következtetéseiben miért volt optimista, holott romló közhangulatról és életminőségről, továbbá a gyermekszegénység növekedéséről "beszélt", arról a következő bejegyzésben értekezünk.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr235788918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.01.30. 17:26:31

Na szóval, senkit nem érdekel ez a téma igazán. Érdekes meg minden pár napig,lehet hőbörögni a fűtött lakásban és a finom vacsora mellett néhány órácskát. De... Akár ugyanezen polgárok rettegnek, ha a szemük elé kerül egy-egy ilyen és ehhez hasonló élethelyzet. Az utcán is lesüti a szemét, ne kelljen látnia a valóságot. Sőt, örül, ha a "hatalom" úgymond eltünteti a szeme elől ezt a világot; amiben él.

Larry Silverstein 2014.01.30. 17:28:22

Nem kell túletetni a cigánygyerekeket. Még megnőnek.

kvadrillio 2014.01.30. 17:29:02

Míg Balog Zoltán miniszter libaerőleves és lúdgégetésztával kezeli a gyermekszegénységet, addig a 2009-es 21%-ról 2012-re 26%-ra nőtt a szegénység a gyermekek körében...

télleg ???jahhh...merők nem kapnak se 50 %-os családipótlékemelést mint a farkangyalkák, se vissza nem térítendő támogatásokat.......

kvadrillio 2014.01.30. 17:30:43

@kvadrillio: de majd kimehetnek a szabaccságtéri sas alá emlékezni, hogy kollektív bűnösök a farkangyalkák meggazdagodása miatt !!!!!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.01.30. 17:32:15

@Larry Silverstein: Faszparaszt vagy. A cigánygyerek pontosan ugyanolyan, mint a te gyereked (bár gondolom nincs). A probléma később kezdődik.

Larry Silverstein 2014.01.30. 17:36:01

@Magyarország jobban teljesít: Nem ugyanolyan. Hogy lenne már ugyanolyan?

Én pl. nem cserélném el az enyimet cigányra, még 2re se.

különvélemény 2014.01.30. 17:39:33

Még több segííííj kell.
Az mint köztudott, megoldja a problémákat.

Már úgy várom a II. III. részt, ahol remélhetőleg tuti ötletek lesznek a szegénység megoldására.

kvadrillio 2014.01.30. 17:42:42

nu, ebben a "műhelyben " is azok dolgozgatnak, akik többszázmilliót nyeltek le, míg kidolgozták, hogy Magyarországon mennyi szegény gyerek legyen....ferge zsuzsika néni...., namega TGN bác sika....megatöbbi farkangyalka.....

nem kell itt a rizsa !!!.

internet van.....minden kiderül....itt.....

Kim Jong Un 2014.01.30. 17:52:05

A ciganyok dogoljenek ehen.

Hefe 2014.01.30. 17:59:32

orbanektol sok ganesag kitelik, bizonyitjak nap mint nap, de a szegenyeken biztosan nem fognak/akarnak segiteni. Nekik cseledek es zsellerek kellenek, nyomorult, iskolazatlan tomegek.

midnight coder 2014.01.30. 18:04:19

Tény hogy vannak ilyen gyerekek. És van felelőse is a dolognak. Csak az a kérdés, hogy ki ? A társadalom ? A mai politkusok ?

Vagy esetleg apuka, és anyuka aki már jóval a gyerek születése előtt pontosan tudta hogy nem lesz miből felnevelnie, és eleve arra pályázott, hogy a társadalom fogja eltartani a gyereket, lehetőleg vele együtt. Mert hogy ő hülye lenne dolgozni menni, elvégre a farkából is megél, és nem paraszt ő hogy dolgozzon. De fel lehetne esetleg vetni azoknak a politikusoknak a felelősségét is, akik a farokból élés lehetőségét mint opciót megteremtették.

midnight coder 2014.01.30. 18:06:12

@Hefe: És mi a fenének kellene Orbánéknak 2 millió iskolázatlan segílykés ? Akik eleve leginkább potenciális MSZP szavazók, elvégre ők a farokból élés legfőbb hazai patrónusai. Az persze más kérdés, hogy sok mindent az MSZP sem tud csinálni, mivel nemigen van miből osztogatni mostanság.

aleb19 2014.01.30. 18:15:28

50.000 forintos alapjovedelmet mindenkinek -oszt hatha meg tobben lesznek es a szavazasok alkalmabol lehet oket csuklosbuszokkal szallitgatni
ez a poszt is tokeletesen beleillik a liberalfasiszta indexhu repertoarjaba

prof. med.univ. doktor 2014.01.30. 18:20:32

@midnight coder: az most már mindegy, a gyerek megszületett és éhes. pont.

christophe 2014.01.30. 18:34:51

Gratulàlok a sok '' empatikus,egyuttèrzo ''parasztnak.Nem a szulokrol van szo basszàtok meg,hanem a szerencsètlen kolykokrol,azt oldjàk meg hogy jusson nekik elegendo ètel;A szulokre meg teszek magasrol......

christophe 2014.01.30. 18:38:08

@Kim Jong Un: Nagy legèny vagy menj ki a cigànysorra ès ismètled meg amit ide leirtàl....

Kim Jong Un 2014.01.30. 18:41:25

@christophe: ha buntetlenul leolhetnem oket, megtennem.

Mindfield 2014.01.30. 18:48:34

Bírom amikor a híres szegénység elleni harc eltűnik a bürokrácia útvesztőiben. Évtizedek óta küzdünk a hűdenagy szegénység ellen, de csak nem akar megszűnni, sőt lassan a célközönség (középosztály) is keményen szegénysorba kerül. Valakik itt valamit nagyon rosszul csinálnak, vagy éppen hogy túlságosan jól!

aleb19 2014.01.30. 18:55:11

@christophe: 'szerencsètlen kolykokrol,azt oldjàk meg hogy jusson nekik elegendo ètel'

nemtom kedves uborka,de ritkan hallani a hirekben, hogy gyerekek ehenhalnanak-kiveve az idiota fenyevok esete

kvadrillio 2014.01.30. 19:03:50

@Kim Jong Un: hmm..... TE MEGÖLNÉD A GÁBRIEL ARKANGYALKÁT IS !!!!!!!!!

EJJNYAHHH NO !!!!!

kvadrillio 2014.01.30. 19:06:58

@különvélemény: VAN MEGOLDÁS !!!
A MILLIÁRDOS ÁFACSALÓKTÓL VISSZA KELL VENNI AZ ELRABLOTT LÓVÉT ! OCCT ENNYI.......

kvadrillio 2014.01.30. 19:10:44

AGGYANAK NEKIK PATTOGATOTT KUKURÚZÁT, MERT A FÁCÁNOKAT A LÁZÁRJANIKA KANALAZZA MAGÁNAK AZ ARISZTOKRATÁIVAL EGYÜTT !!!

bbwd 2014.01.30. 19:16:00

a kérdést inkább úgy kéne feltenni: minek szülnek gyerekeket a nyomorba, kilátástalanságba, szegénységbe?

vajon minek oda a 4., 5., 6., 7. gyerek?

hasznos tagjai lesznek a társadalomnak?
aligha...

fűződik a nyomor újratermeléséhez bármilyen társadalmi érdek?
nem!

akkor?

_most_ 2014.01.30. 19:24:20

@midnight coder: azért úgy tűnik Orbánéknak egész jól jön kétmillió agyhalott a birkamenetben :D

Az eltévedt lovas 2014.01.30. 19:29:19

Nem kell gyereket csinálni a nyomorba!
Probléma megoldva!

christophe 2014.01.30. 19:36:21

@aleb19: jaa ha nem hal èhen akkor minden okè,az hogy visszamarad a fejlodèsben,ès gyerekkoràban màr olyan betegsègei vannak,amik felnottkorban(vagy akkor se)akkor minden rendben.Mellesleg a sok zsebnàcinak azt is uzenèm,hogy nemcsak cigànygyerekek èheznek,hanem ''magyarok'' is.Leszarom a politikai nèzeteket,de azokat akik a gyerekek,idosek kiszolgàltatottsàgàval szorakoznak,visszaèlnek egytol-egyig a betonba dongolnèm.....

aleb19 2014.01.30. 19:47:50

@christophe: kedves liberfasiszta az ehezik aki kozel van az ehenhalashoz aki neha ehes az nem ehezo(pl mikor koleszos voltam akkor sokat eheztem mert Marika nenik haza loptak a kajat)
ezt ugy erik el, hogy a raszorult kolykok INGYEN kajalnak az oviban, suliban ergo nem eheznek

christophe 2014.01.30. 19:49:58

@bbwd: nem kèrdès,nem kell,de ha màr megszulettek nincs joguk egy normàlis èlethez,megadni a lehetosèget,hogy legyen beloluk vki?ezrèvel vàrnak pàrok orokbefogadhato gyerekekre,nem kènne egyszerubbè tenni az orokbefogadàst?Milyen tàrsadalom az olyan aki tagadja,viccelodik,a gyereknèlkulozèsen,ès teszi az idiota megjegyzèseket a szaporulatot illetoen?

christophe 2014.01.30. 19:54:16

@aleb19: Te szerencsètlen fasz napi egy ètkezèsbol àll egy gyerek napi ètkezèse,hètvègèn nem èhezik meg,este,reggel nem lehet èhes,tejtermèkre,gyumolcsre nincs szuksège?Vagy az iskolàk mostanàban all-inclusive ellàtàst biztositanak?

aleb19 2014.01.30. 20:04:35

@christophe: meggyoztel igazad van a magyarallam geci mert nem ad lazacot, ananaszt es actimelyogurtot napi 3x es tudjuk hogy szerintetek a magyar legendasan pesszimista es a szubjektiv joleterzese is nulla mert nem hizlalja fel az ingyeneloket

aleb19 2014.01.30. 20:06:50

@christophe: amugy -csak a rekord kedveert-te szerencsetlen tejekozatlan kispocs a magyarallambacsi napi 3x etkezest biztosit mikor a kolol suliba megy

christophe 2014.01.30. 20:24:18

@aleb19: ''nem hizlalja fel az ingyeneloket''Itt most gyerekekrol beszèlsz ugye?Tobb kèrdèsem nincs is.

aleb19 2014.01.30. 20:36:21

@christophe: bocsika cucika, pontatlanul fogalmaztam, helyesen: magyarallam geci mert nem hizlalja fel az ingyenelok gyerekeit ?
kulfoldon elve mikor neha osszefutok a hozzadhasonlo auschwitz-szokeveny-leszarmazottal akkor az juteszembe, hogy nem tanultok a tortenelembol folyamatosan beleszartok a sajat feszketekbe es ocsaroljatok azt az orszagot es nepet ahol vagytok vagy ahonnan szarmaztok

christophe 2014.01.30. 21:03:26

@aleb19: Hàlisten nem onnèt szàrmazom,az egyik szulom magyar ès O anno,mèg fontosnak tartotta,hogy jol tudjak magyarul,nem vagyok zsido sem de,ha az lennèk nem zavarna.Eredeti kèrdèsre visszatèrve,akkor a gyerekeket èhezenek,vagy esetleg a tàrsadalom felvàllalja ,a testi lelki fejlodèsukhoz szuksèges materàlis javak biztositàsàt?

aleb19 2014.01.30. 21:19:19

@christophe:
'akkor a gyerekeket èhezenek'-ne ehezenek es Hunnia foldjen nem is eheznek mert sok-sok eve a raszorult gyerekek napi 3x ingyen kajat kapnak

'a tàrsadalom felvàllalja ,a testi lelki fejlodèsukhoz szuksèges materàlis javak biztositàsàt'
-erre a valaszom nem, evek ota angliaba elve azt latom, hogy az esztelen segelyezes lusta es kepzetlen eltartottak millioit eredmenyezi akikkel csak a gohd van
es sulyos torzulasokat okoz a gazdasag egeszenek

christophe 2014.01.30. 21:56:05

@aleb19: Vàltozatlanul a gyerekekrol beszèlek,a felnottek felelosek magukèrt,persze itt is elojon az hogy aki betegsègbol kifolyolag,vagy àtmeneti,munkanèlkulisèg folytàn segitsègre szorul,de az màr màs tortènet...

aleb19 2014.01.30. 22:13:05

@christophe: en pedig valtozatlanul csaladrol beszelek, elsosorban a csalad (a szulo) felelosege a gyerek , van aki szep vagy okos vagy gazdaghelyre szuletik -ez szerencs dolga,
az allam tamogathat, de csak mertekkel a nyugat-europaban kialakult mertektelen segelyezesi ipar az koltseges zsakutca

Deepblue Noir (törölt) 2014.02.03. 13:58:35

a megoldás az lenne, hogy csak azok vállaljanak gyereket, akik esetleg kis állami támogatással normálisan képesek őket felnevelni.
ugyanakkor a jelenlegi hivatalos propaganda a népességcsökkenésről, a magyarság fogyásáról szól, és éppen a kívánatossal ellentétes állapot felé haladunk.
süti beállítások módosítása