A gasztroforradalomnak nevezett fogyasztási gasztropornógráfia nem érdemelne egy blogbejegyzésnyi szót se, ha a 444.hu szerzője ne gondolná úgy, hogy nevetség és szégyen tárgyává kell tenni az olyan népszerű ételeket, mint a kárpáti borzaska, és persze az is méltánytalan, ha valaki olcsón merészel sokat enni. Mindezt teszi az ismert Laci bácsi ürügyén, közvetve is meghurcolva egy jóhiszemű, saját közösségében elismert embert. Holott nyilván az online újságíró is egy demokratikus, szolidáris és igazságos Magyarországon kíván élni. Csakhogy ez nem lehetséges anélkül, hogy fel- és elismernénk mások fájdalmait, félelmeit és tisztelnénk hagyományaikat, akár saját ízlésünktől távol álló kultúrájukat.

Böcskei Balázs és Mikecz Dániel írása.

sodo1.jpg

Forrás: muchmusic.tumblr.com

„Fehérmákos báránykrémleves bazsalikomos habbal” – olvasható egy budapesti Bartók Béla úti középosztály által kedvelt – nem pedig „köz”kedvelt – teraszos „bár” étlapján. Komolyan gondolják.

Éppúgy, ahogyan a 444.hu online újságírója által kifigurázott Laci bácsi is, akinek országos elismerése magasabb, mint bármelyik az online térben osztálybarátoknak írogatónak. Lehet ez érdemtelen, lehet ezt leszarni, de vannak többségek és kisebbségek, és illik észre venni kinek melyik oldalra osztottak lapot, abból kiindulni, amikor gúnyolódni támad kedvünk.

Ezt nem jelenti azt, hogy előbbinek igaza lenne vagy érdemesebb, hanem csak annyit tesz, hogy a róluk folytatott online Hahota újságírás helyett sokkal érdekesebb lenne elgondolni azt, hogy Laci bácsik ízlésvilágának milyen társadalmi beágyazottsága van, kik és miért főznek, esznek, böfögnek és nyújtóznak el úgy egy bakonyi szelet után, ahogyan. Az is társadalmi-szociológiai jelenség, akárcsak az ahogyan egy slimfit tablettába és ingbe csomagolt fogja villáját, tartogatja szájában költőket is meghazudtoló mélységgel nézve a térbe a „nagyon speciális” húst, majd pedig rászagolja a boros poharat három, nappal co-working, este balcony office térben megtartott borszeminárium után.

Mindkettőn lehet gúnyolódni, de egyrészt minek, másrészt „az sem mindegy, milyen színvonalon vagánykodik az ember”. Az egyes vagy tömeges gasztronómiai szokások éppúgy kutatott társadalmi jelenségek, mint a szegénység vagy a gender, ha azokat nem figurázzuk ki, továbbá halálosan komolyan vesszük a különböző, követhetetlen tempóban születő studiesokat, úgy talán a kaja esetében sem annyira szellemes, ha valaki osztályvak. 

Laci bácsikon és egészen fura gasztrokultúrájukon rötyögni semmivel sem jobb, mint prolizni. Lévén ugyanaz. A „kívülállóknak” a proli-, panel-, kádári-, mackónadrágos, suhogós melegítő, roncsfilmes, pacalpörköltös melós, suttyó, mucsai, stb. világ étkezik úgy, ahogyan a Laci bácsik főznek, ők azok, aki megnézik mikor, mit, mennyiért, akiknek a legkisebb is számít, Tesco.

Korábban próbáltuk felmutatni a saját kultúrharcukból és mentális akolmelegükből nem mozdulóknak, hogy melyek azok a kulturális kirekesztő gyakorlatok, amiért sok honfitársunk a tőlünk is távol álló megoldást választja nem csak saját, hanem közös problémáinkra.

A gasztroforradalomnak nevezett fogyasztási gasztropornógráfia nem is érdemelne ennyi szót, ha a 444.hu cikk szerzője ne gondolná úgy, hogy nevetség és szégyen tárgyává kell tenni az olyan népszerű ételeket, mint a kárpáti borzaska, és persze az is méltánytalan, ha valaki olcsón merészel sokat enni. Mindezt teszik annak ürügyén, hogy közvetve is meghurcoljanak egy jóhiszemű, saját közösségében elismert embert.

Holott nyilván az online újságíró is egy demokratikus, szolidáris és igazságos Magyarországon kíván élni. Csakhogy ez nem lehetséges anélkül, hogy fel- és elismernénk mások fájdalmait, félelmeit és tisztelnénk hagyományaikat, akár saját ízlésünktől távol álló kultúrájukat.

Ezzel azonban minden tekintetben ellentétes a fogyasztási és kulturális kiváltságok fenntartását szolgáló narratíva, az újságírásba oltott cinizmus.

Ne maradj le semmiről! Kéthetente elküldjük mailen az öt legjobb írásunkat!

Nyomj egy tetsziket és érd el írásainkat a Facebookról!

A bejegyzés trackback címe:

https://dinamo.blog.hu/api/trackback/id/tr788745884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Böcskei Balázs - Mikecz Dániel: Laci bácsi, gasztropornó és a kulturális kirekesztés 2016.05.25. 12:52:02

Laci bácsikon és egészen fura gasztrokultúrájukon rötyögni semmivel sem jobb, mint prolizni. Lévén ugyanaz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baloghd 2016.05.25. 14:46:32

jó írás. még azért hozzá lehetne tenni, hogy mivel a 444-es srácó kulturális felsőbbrendűségként tekint saját és a hozzá hasonlók fogyasztói szokására, innen véli lenézni a "többség"-et, valójában a legprimitívebb fetisizmus képviselője, egyfajta neo-barbár.valószínűleg laci bácsi szintje alatt marad, hisz feltételezhető az öregről, hogy piaci divattrendek egyikére (vagy ahhoz való tartozásra) sem tekintett soha a saját kulturális kiválóságának jeléül.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.05.25. 14:55:42

ez egy buta, maradi, gasztrokádárista poszt

Sátán meg a Jocó 2016.05.25. 15:25:46

Ha "kívülállóknak" hívjuk a normális embereket, akiknek bizony kádárista proliságnak tűnik hálós atlétatriklóban krumplistésztát zabálni kiskonyhában a hokedlin ülve piros zománcos lábosból, akkor én kívülálló vagyok.

Nincs is jobb kor- és jellemrajz a csak és kizárólag zabálni tudó, zsírosállú, telibeszart kólásüveg-alakú, koránhaló* Homo Kádáricusról, akik untermensch létszintjét kiválóan kiszolgálják az ilyen Laci bácsi-féle aszpikhuszárok, meg az út menti csárdák sültkrumpli+rántottakármijei, szigorúan narancsgerezddel.

*EU Top3, gratulálunk
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics

w9alaki 2016.05.25. 15:46:15

@Sátán meg a Jocó: Élettér nem kell, Übermensch barátom? Tudok rá egy jó megoldást, igaz, kicsit végső.

minden luk 2016.05.25. 16:19:40

szoval a fidesz agitprop a kadari minoseget sirja vissza, free fagyis bacsi :))

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2016.05.25. 16:33:04

A gasztronómia - avagy konyhaMŰVÉSZET - szerintem kissé összetettebb annál, minthogy mindenféle dinamó-szakemberek mondják meg itt a tutit. Egyék a lisztes vegetát, ha akarják, én sajnálom őket...

Utopian 2016.05.25. 19:04:59

@Caviarius: Értem én, hogy konyhaművészet, de mi hajtja? :) Itt egészen egyszerűen arról van szó, hogy tenyérbemászó dolog azokon gúnyolódni, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy egészségeset, minőségit egyenek. Nyilván mindenki tudja, hogy Laci bácsi nem a gasztronómia csúcsa, én meg személyesen mondjuk rühellem a borzaskát, de szerintem nem demagógia arról beszélni, hogy attól, hogy Pesten a belvárosban gasztroforradalom van, Borsodban még fogy a farhát, és nem csak ott. Itt nem arról van szó, hogy ki mit "akar", hanem ki mit TUD enni. Nem az a baj, hogy fejlődik az ország gasztronómiája, hanem az, hogy ha ennek következtében mindenki másra, aki a "kádári" ételeket eszi, vagy kénytelen enni, megvetéssel tekint az, aki nem.

minden luk 2016.05.25. 19:41:26

@Utopian: hulyesegeket beszelsz, haver. az, hogy valaki szegeny, meg nem jelenti azt, hogy igenytelenul es egeszsegtelenul is taplalkozzon.

"laci bacsi" az igenytelenseg szakacsa, nem ez kene, hogy a minta legyen itthon. de persze, aki a rozefroccsot is betiltana, anak biztos jo lesz a lisztes vegeta is.

Veridicus76 2016.05.25. 21:28:29

Aki semmit nem konyít a magyar gasztronómiai hagyományokhoz (a valódiakhoz, nem az 1950-es évekre visszanyúló igénytelen közétkeztetéshez), az hallgasson.
Aki szerint a jó minőségű alapanyagok kreatív felhasználása egyenértékű az ócska, aromákat, tarósítószereket ls egyéb kemikáliálat tartalmazó ipari termékek alkalmazásával, az egészen egyszerűen hülye.

legeslegujabbkor 2016.05.25. 22:11:32

Már megint mindenkire rá akarjátok húzni a saját divatotokat. Van aki a rántott húst szereti, van aki a szarvasgombás csigát majonézzel. Miért nem lehet hagyni a másikat, hogy sült szöcskét egyen, ha azt akarja. A kisujjeltartó gasztroizéket meg meghívom egy pacalpörköltre.

sarkadinagy 2016.05.26. 04:16:21

én csak azt kérdezném, hogy ha Laci bácsi ugye nap mint nap a proletariátus vérében feredőz (tekintve, hogy amikor kecsapos rántott sózott zsírt ajánl, akkor négyzetméterenként kétszámjegyűt zökken a life expectancy)

szóval akkor a prolikat az elefántcsonttornyos dietetikai monológokkal kell-e megmenteni (hát egy szavát sem értik, moralice meg a tudomány nyelve is csak egy kulturális kód a privilegizáltak status quo-jának megőrzésére)

vagy a narodnyikok önhittségével kell a gyári házak közé vonulni, spontán repper-színielőadásban előadni a cristiano ronaldo és a bundáskenyér című, hetvenszavas szókincsre hangszerelt moralitásjátékot a moszkvics teteján(ott figyel a lenézés meg a cultural appropriation)

szóval hogy van ez?

esetleg úgy képzelik itt a kollégák, hogy az újbalos elit egyedüliként nem lenézi a prolit, nem kioktatja a prolit és nem abajgatja a prolit, szemben mindenki mással: megérti a prolit?

ebbe az esetben üzenem az újbalos elitnek meg a többi szánalmas rozéfröccsöző hülyéknek, hogy a prolit nem kell prolizni, emberezzük csak nyugodtan, és esetleg ne attól féljünk, hogy emberi lelkekbe gázolunk a kecsapos makarónitorta kiröhögésével, hanem hogy egy fél országnyi szegényt etetnek ipari hulladékkal, néhány dilettáns csepürágó, megélhetési szaktekintély és egykori állambiztonsági kapcsolat kivételével senki, de senki hasznára;különösen nem a prolikéra, isten áldja őket meg a borzaskát.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2016.05.26. 14:02:39

@legeslegujabbkor: neked is: nem a rántott hússal van a baj, hanem hogy Laci bácsinál az is úgy néz ki, hogy egy laposra püfölt mócsingot beszór szponzorvegetával, beforgatja a lisztba, majd tojásba és olyan ipari zsemlemorzsába, amiben szarvasbogár méretű, tippadt aszalékok hevernek, mindezt duplán, mert amúgy a magyarnak az a fő baja, hogy nem visz be elég szénhidrátot, fehér lisztet és cukrot, és az egészet kisüti bő zsírban. Nekem nem az a bajom, hogy a magyarok miért nem szarvasgombás jércemellett zabálnak, de az igen, hogy miért kell 3 szelet fehér kenyeret enni egy krumplis tésztához is, hogy egy 20 dekás pontypatkó kirántva mitől nem egy adag, és hogy a főzelékbe miért kell lisztgalacsinoknak úsznia láthatóan.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2016.05.26. 14:08:38

@Utopian: egy kacsafarhát 100-200 forint, két répával, 1 gyökérrel meg egy kis darab zellerrel akár már nagyon is ehető, ízletes leves lesz belőle. De ehhez nem kell belebaszni 3 kanál vegetát, sem piros aranyat, a pörköltbe nem kell gulyáskrém, sem pörköltalap, sem füstíz. Nem kell mindenhez 3 szelet vastag karéj kenyér, a rizst nem kell szétáztatni a vízben, mócsingosra, a tésztát nem kell gyurmává főzni, a főzeléket nem csak fehér liszttel lehet besűríteni, hanem a két kanál zabkorpától a saját anyagáig 37 olcsó, elérhető, egészséges dologgal, a zöldség is étel, az is lehet étel, amiben nincs 70 deka hús adagonként, sorolhatnám, de minek: ezek egyike sem anyagi kérdés, tudom, mert a rántásos és cukrozott kenyértől a leveskockával megízesített üres tésztáig én is végigettem az egész műsort már.

n.n.n. 2016.05.26. 21:48:00

Jézusom. Akik föltörték az én "titkos naplómat", vélhetően azért, hogy eget rengető erkölcstelenségeket leplezzenek le, ezek szerint valóban a süteményreceptjeimre hajtottak... És TÉNYLEG azért kell engem meglincselni, mert szeretem a nyulat - megenni.

Zb74 2016.05.26. 22:34:06

Böcskei, Mikecz!
Tényleg ketten kellettetek ahhoz, hogy EZT a posztot összehozzátok?
Széplábi András kommentelő egyetlen bekezdésben több - és főleg értelmesebb - gondolatot tudott megfogalmazni, mint ti kilencben.
süti beállítások módosítása